Borderlands is in de eerste plaats een game vol met harde actie en knallende shoot-outs, maar de vrijheid die de open wereld biedt doet vaak denken aan een RPG. Je bent constant jezelf en je wapens aan het upgraden door geld dat je krijgt door je activiteiten als fortune hunter. Geld dat je opmaakt in grote steden op de planeet Pandora.

Op deze planeet, ver in de uithoeken van het universum, kunnen criminelen en mensen die genoeg hebben van het hectische bestaan in samenlevingen zich terugtrekken, ver weg van het toekijkende oog van regeringen. Nadelig voor de bevolking van Pandora is dat de planeet met een grote boog om de zon draait, met langdurige seizoenen als gevolg. Tijdens de kolonisatie van de planeet was het nog winter, maar nu het lente wordt, ontwaken vele verschrikkelijke wezens uit hun winterslaap.

Tijdens de E3 presentatie kregen we een kijkje op de planeet Pandora en Gearbox is er heel goed in geslaagd een verlaten en onheilspellend landschap van te maken. Het gedeelte dat wij te zien kregen, The Barrens, was leeg, zanderig en vol met rotsblokken. De game is een RPG waarin co-op mogelijk is en online multiplayer modus met vier personen tegelijkertijd. Handig, want Borderlands bevat ook voertuigen waarmee je sneller over het land kunt scheuren. Hierbij kan een persoon het voertuig besturen terwijl de ander zich bezighoudt met het afknallen van de bandieten die zich schuil houden op de planeet. Op elk gewenst moment kun je de spelers verwisselen. Voertuigen kennen ook een boost om extra snel vooruit te komen.

Met het voertuig scheurden we naar de mijnen die door de bandieten bezet werden gehouden. Onze missie was om de bandieten daar te verdrijven, maar uiteraard niet zonder slag of stoot. We werden verwelkomd door een stelletje gemuteerde honden die op ons af kwamen rennen. Het was interessant om te zien hoe intens de co-op mode is. De honden waren bijzonder sterk waardoor de twee spelers elkaar echt moesten helpen. Deze honden waren voorzien van metalen pantsers die het bijzonder lastig maakten ze kapot te knallen. Na het schieten van deze tegenstanders levelde een van de spelers, het is per slot van rekening ook een RPG.

In de mijnen werden we belaagd door veel bandieten die met plezier kapot geknald werden. We kregen te zien hoeveel wapens de game bevat, meer dan 650.000!!! en hoe het mogelijk is dat er zoveel in een game kunnen zitten. Gearbox heeft namelijk software ontwikkeld die de wapens zelf kan generen. Voor zover wij gezien hebben zijn er verschillende catergorieen zoals bijvoorbeeld wapens op basis van zoutzuur (waardoor gezichten smelten als je ze daar raakt), vuur, ijs en andere materies. De software genereert dus op basis van onderdelen zelf de wapens waardoor je eigenlijk steeds verrast kan worden en bijna nooit twee keer dezelfde wapens zult hebben wanneer je de game nogmaals speelt. Tegenstanders hebben een levensbalk boven hun hoofd, zodat je goed kunt zien hoeveel kogels je nog door ze heen moet schieten. Sommige vijanden zijn lastiger, aangezien zij gebruik maken van zogenoemde orb shields die ze extra bescherming geven. Wat een leuke feature is, is het geven van wapens aan elkaar. Heeft je compagnon een wapen dat jij goed kunt gebruiken, dan kun je deze selecteren en naar de ander gooien.  Borderlands schuwt het geweld niet en vijanden splutten dan ook lekker uit elkaar als je op ze schiet. Rake kogels veroorzaken rondvliegende ledematen en het bloed spat lekker rond.

Onze eerste blik op Borderlands heeft een diepe indruk achtergelaten en Gearbox heeft een titel neergezet die veelbelovend is. De groote van het spel en de ruimte die wordt gesuggereerd zorgt ervoor dat je veel te ontdekken hebt op Pandora. Ik kreeg ergens een beetje het gevoel van Total Recall bij het zien van de game, een positief gevoel.

Bekijk hier het interview dat we hadden met de producer van Borderlands.