Zelda: Breath of the Wild guide – Rupees verdienen, draken jagen en een dorp bouwen | Gamer.nl

Zelda: Breath of the Wild guide – Rupees verdienen, draken jagen en een dorp bouwen | Gamer.nl

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een gigantische game. Hyrule is niet alleen een van de grootste open gebieden die we ooit virtueel hebben bezocht, de hoeveelheid bezigheden naast de hoofdmissies is ook duizelingwekkend groot. In deze guides op Gamer.nl helpen we je op weg met een aantal gedetailleerde strategieën en tips voor diverse bezigheden. In dit artikel behandelen we onder andere het verdienen van zoveel mogelijk Rupees en het maken van je eigen dorp.

Let op: in deze artikelen verklappen we weinig tot niets over het hoofdverhaal van Breath of the Wild. Voor belangrijke spoilers hoef je dan ook niet bang te zijn. Wel bespreken we een flink aantal locaties en strategieën voor de gameplay die je mi chien liever zelf uit wilt vogelen. Als je compleet zonder voorkennis Hyrule wilt verkennen, kun je deze guides dan ook beter links laten liggen. We geven elk onderwerp van tevoren wel duidelijk aan in de kop, dus je kunt specifieke dingen die je liever niet wilt weten gewoon negeren.

Je kunt ook de voorgaande guides op Gamer.nl lezen. In de eerste guide kom je alles te weten over vechten en verdedigen in Zelda: Breath of the Wild, terwijl de tweede guide je leert waar de Great Fairy Fountains zijn, hoe koken werkt, hoe je de juiste kleding uitzoekt en hoe je Korok Seeds vindt.

Deze guide neemt met je door waar je de verschillende draken in de game kunt vinden en wat je ermee kunt doen, hoe je zo snel mogelijk Rupees kunt verdienen en hoe je je eigen dorp in de game uitbouwt. Tot slot hebben we ook nog een verzameling van algemene tips en feitjes waar je mi chien nog geen weet van had, maar die je kunnen helpen tijdens het avontuur.

De draken in Breath of the Wild

Er zitten drie gigantische draken in Zelda: Breath of the Wild en je hebt er vast wel eens eentje (of meer) zien rondvliegen. Alle drie de draken vormen de sleutel in het verkrijgen van een spirit orb in een Shrine. De drie draken zijn dan ook ‘Shrine Quests’ die je op kunt lo en. Hieronder leggen we uit waar de draken te vinden zijn en hoe je de Shrine Quests oplost.

Naydra is onderdeel van de Shrine Quest ‘The Spring of Wisdom’ die je vindt door Mount Lanayru (ten noorden van de Ancient Tech Lab in Hateno Village) te beklimmen. Let op, hier heb je wel warme kleding en een maaltijd met pepers voor nodig om je warm te houden. Bovenop de berg zit de grote draak gevangen door Malice, dat vieze paarse goedje. Schiet een pijl tegen het corruptiepunt op het hoofd van Naydra (het corruptiepunt is een groot geel oog) en de draak breekt los en begint te vliegen. Je kunt hem vervolgens makkelijk volgen door in de wind die hij opwekt te zweven met je kleed. Het is de bedoeling dat je in de lucht zweeft en ondertu en al zijn corruptiepunten kapotschiet met pijlen. Als dat is gelukt, word je weer teruggewarpt naar de plek waar deze quest begon. Je moet dan nog één pijl afvuren naar Naydra, waarna je een schaal van de draak ontvangt. Gooi die in de vijver voor je om de Shrine te onthullen en de spirit orb te pakken. Naydra is daarna op en rond Mount Lanayru en Lanayru Bay te vinden.

Media has no description

Farosh vliegt ’s nachts rond bij de grote watervallen in het tropische gebied bij de stal ten oosten van Faron Tower. Ook vliegt hij boven Lake Hylia en boven de Gerudo Highlands. De draak is verbonden aan de Shrine Quest ‘The Serpent’s Jaws’, waar je mogelijk voor het eerst van hoort van de geveerde muzikant Ka in de Pagos Woods. Schiet een welgemikte pijl tegen het lichaam van Farosh zodat hij een schaal achterlaat. Neem die mee naar de Spring of Courage, gesitueerd ten zuidwesten van de

Dueling Peaks en ten noorden van Dracozu Lake. Achter het beeld van de draak is een altaar waar je de schaal achter kunt laten, waarna de Shrine opent en je de spirit orb kunt halen.

Dinraal ten slotte vliegt helemaal vanaf het noorden van de map, achter Death Mountain, schuin naar Tanagar Canyon in het westen toe. De Shrine Quest ‘The Spring of Power’ is vergelijkbaar met de Quest rondom Farosh. Wanneer je met pijl en boog een schaal van Dinraal hebt verkregen, breng je die naar het altaar ten westen van East Akkala Stable. In de Shrine moet je nog wel een Guardian Scout IV verslaan.

Wanneer je de drie Shrine Quests hebt opgelost, blijven de draken rondvliegen. Het is zeker de moeite waard om ze nog eens te bezoeken en ze op verschillende plekken van hun lichaam te raken, omdat ze erg exclusieve items laten vallen. Naast schalen kun je ook claws, horn shards en fang shards van ze verkrijgen. Deze kun je niet alleen voor veel geld verkopen aan winkelhouders of Kilton, maar ook als krachtige ingrediënten in je gekookte maaltijden gebruiken. Dit levert vaak extra kracht, snelheid of verdediging op voor geruime tijd, wat goed van pas kan komen tijdens pittige tochten of gevechten in de game. Pas wel op tijdens je drakenjacht: hoewel de draken in principe geen kwade bedoelingen hebben, verdedigen ze zich automatisch met onder andere elektrische bollen die om hun lichaam zweven.

Zo verdien je Rupees

De eerste paar uur dat je Zelda: Breath of the Wild speelt kom je nauwelijks een Rupee, het betaalmiddel in Hyrule, tegen. Dat is schokkend, want in voorgaande Zelda’s was dit betaalmiddel in overvloed verkrijgbaar. Ondanks een schijnbaar gebrek aan de kleurrijke muntjes, heb je er uiteindelijk toch veel van nodig, onder andere om betere kleding te kopen, de hulp te krijgen van Great Fairies en nog veel meer dingen in de game.

Als je wat verder komt in Breath of the Wild, kom je vanzelf meer Rupees tegen en merk je dat de teller toch snel op kan lopen. Een handige manier om in één keer veel geld te verdienen is het verkopen van waardevolle items. Een goede regel om aan te houden is nooit je complete inventaris van een bepaald item te verkopen (omdat je een aantal objecten bijvoorbeeld nodig hebt om later in de game je kleding sterker te maken) en ook van je ancient materialen (zoals screws en cores) af te blijven, omdat je die later in de game voor een specifiek doel nodig hebt. Maar verder kun je bijvoorbeeld je stenen, zoals Flint, Amber, Luminous Stones en Ruby, op een paar exemplaren na met een gerust hart verkopen. Ook monsteronderdelen, zoals hoorns, vind je in grote getalen, en het loont om het grootste gedeelte hiervan te verkopen.

Media has no description

Kijk ook goed in je inventaris naar kleding die je niet meer nodig hebt. Zo is in het begin van de game de Climber’s Bandana, die te vinden is in de Ree Dahee Shrine, erg handig om langer te kunnen klimmen, maar die heb je later in het spel met een goed aangevulde staminameter niet meer nodig. Je vangt zomaar 600 Rupees voor het verkopen van dit kledingstuk.

Vijanden opzoeken die waardevolle items achterlaten loont tevens. Zoals we eerder in dit artikel beschreven zijn de objecten die draken achterlaten zeer waardevol, maar bijvoorbeeld ook de items van diverse minibazen, zoals de Stone Talus en Lynel, gaan voor veel geld over de toonbank. Er zitten zelfs onschuldige beesten in de game die wanneer ze raak geschoten worden Rupees achterlaten. Deze gloeiende konijntjes vind je vaak ’s nachts in bo en, zoals in het bos boven Kakariko Village. Ook leden van de Yiga Clan laten bijna altijd Rupees achter als je ze verslaat (en een Great Banana, maar dat terzijde).

Zit je krap bij kas, dan loont het ook vaak om een aantal Shrines te klaren. Bijna elke Shrine heeft wel één of meerdere schatkisten. Vind je hier niet een paar honderd Rupees in, dan zitten er meestal wel waardevolle wapens in die je, indien je ze niet nodig hebt, kunt verkopen.

Er zitten tevens diverse minigames in Zelda: Breath of the Wild die heel snel veel geld op kunnen leveren. Zo staat er in Lurelin Village een hutje waar je geld in kunt zetten en vervolgens uit één van drie schatkisten kunt kiezen. Zo kun je 100 Rupees inzetten en maximaal 300 Rupees terugverdienen in een paar seconden. Kies je de verkeerde kist, dan kun je gewoon je vorige savegame laden. Een andere minigame is beschikbaar in de Gerudo Desert nadat je de ‘The Perfect Drink’-Shrine Quest hebt voltooid. Dit geeft je de mogelijkheid om een blok ijs van de ondergrondse ijskamer naar Gerudo Town te dragen. Dit kun je eindeloos doen en levert je bij slagen een gouden Rupee op.

En zo zijn er nog meer minigames die Rupees opleveren. Zo is er de Super Gut Check Challenge die speelbaar is ten noorden van Death Mountain na het uitspelen van de Gut Check Challenge. Hierin moet je binnen de tijd naar de top van de berg klimmen en ondertu en minstens 300 Rupees verzamelen. Haal je het, dan mag je het geld houden. Een andere manier om snel geld te verdienen is Snowball Bowling in Pondo’s Lodge ten noordoosten van Hebra Tower. De entree om te bowlen is 20 Rupees, maar pak je het goed aan, dan levert het veel meer geld op.

Media has no description

Bouw je eigen dorp

Het is in Zelda: Breath of the Wild mogelijk om je eigen dorp te bouwen, al heb je niet echt invloed op hoe het er precies uit komt te zien. Deze aparte zijmi ie geeft echter wel veel voldoening en het dorp bevat ook nog eens één van de leukste muzikale composities in de hele game, dus het loont zeker om hier werk van te maken. Als je wilt weten hoe je dit voor elkaar krijgt, lees dan door.

Het gaat om de mi ie ‘From the Ground Up’ die je ontgrendelt nadat je een huis koopt in Hateno Village. Aan de rechterkant van het dorp, over de brug achter de blokkenhuizen, staat een huis te koop voor 3000 Rupees en 30 stapels hout. Praat na het kopen van het huis met de bouwvakkers en één van de werkers, Hudson, gaat vervolgens naar een nieuwe locatie, waardoor de mi ie ‘From the Ground Up’ van start kan gaan.

Hudson vind je daarna in de Akkala-regio, het meest noordoostelijke gedeelte van de map. In het midden van een groot meer is daar een rond stuk land waar Hudson aan het werk is. Wanneer je met hem praat vertelt hij dat hij naar een aantal items en mensen op zoek is en kan het avontuur om je eigen dorp te bouwen beginnen.

Hudson heeft eerst tien stapels hout nodig, dat makkelijk is te leveren door een aantal bomen met bommen op te blazen. Vervolgens moet je praten met Greyson, een Goron die in de South Mine in de Eldin-regio, ten zuiden van Goron City, werkt. Daarna heeft Hudson twintig stapels hout nodig. Praat vervolgens met Rhondson in de Kara Kara Bazaar, de oasis op het pad naar Gerudo Town. Geef Hudson vervolgens dertig stapels hout en praat met Fyson die zich in Rito Village op een houten platform vlakbij het godinnenstandbeeld begeeft. Tot slot heeft Hudson vijftig stapels hout nodig en de hulp van Kapson, de oude Zora onder de King’s Chamber in Zora’s Domain.

Heb je dit allemaal uitgevoerd, dan is Tarrey Town compleet. Hier kun je diverse personages, huizen en winkels vinden en verschillende items kopen en verkopen.

Media has no description

Algemene tips

Na drie guides met specifieke onderwerpen hebben we hieronder nog een aantal algemene tips opgesomd. Sommige van deze tips heb je mi chien zelf achterhaald, anderen zijn wellicht compleet nieuw voor je.

• Hoewel tijdens de Blood Moon vijanden respawnen, heeft het ook zo zijn voordelen. Zo is er niet alleen een Shrine Quest waarbij de Blood Moon nodig is, koken tijdens een rode maan levert ook nog eens sterkere voedingsmiddelen en elixirs op.

• Overigens respawnen Guardian Scouts in Shrines ook na de Blood Moon, wat je weer een aantal goede wapens op kan leveren om te gebruiken of door te verkopen.

• Vuur, water en ijs hebben allemaal effect op elkaar in de game. Niet alleen heeft het weer invloed op de gameplay (hoog in de bergen moet Link warmere kleding dragen, vuurpijlen gaan uit wanneer het regent en bompijlen ontploffen te vroeg op het warme Death Mountain), ook wapens met elementen hebben invloed op de spelwereld. Zo krijgt Link het ook warm op een berg door een vuurwapen te dragen en kan hij vuur smelten door deze wapens rondom een ijsblok te leggen.

• Ijzeren wapens kun je zelfs gebruiken om twee elektrische punten in Shrines of Divinde Beasts met elkaar te verbinden. Dieren aanvallen met vuurwapens levert daarnaast vlees op dat al gebakken is.

• Sowieso kun je voedsel ook automatisch bakken door het op plekken waar het heel warm is op de grond te laten vallen, of voedsel bevriezen door het in de sneeuw te gooien. * Naast paarden kun je ook op diverse andere dieren en wezens rijden, waaronder elanden, beren en skeletpaarden. Deze wezens kun je helaas niet registreren in stallen.

Media has no description

• Vi en zijn te vangen door er overheen te zwemmen, maar je kunt ook een hele groep doden met een bom of een elektrische pijl. Sowieso loont het om vijanden die in een plas water staan of natgeregend zijn te bestoken met elektrische pijlen.

• Shrines waarin je alle schatkisten hebt geopend en leeggeroofd, hebben op de map naast de naam van de Shrine een schatkistje naast zich staan. Dat betekent dat Shrines waar nog geen schatkistje naast staat, nog loot hebben om te halen.

• Cuccos (de kippen in Zelda-games) vallen je in grote getalen aan als je ze verwondt. Draag je echter een Cucco en valt een vijand je aan (die tijdens een aanval vervolgens per ongeluk de Cuccoo raakt), dan vallen de kippen je tegenstander aan.

• Over Cuccos gesproken, zwaai je wapen vlakbij ze en ze worden bang, wat gratis eieren oplevert.

• Gooi je een roestig wapen naar Octoroks, dan zuigen ze die op en spugen ze een nieuw wapen uit.

Hopelijk heb je veel aan deze en de twee voorgaande guides en helpen ze je om in Zelda: Breath of the Wild het onderste uit de kan te halen!

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou