Special
youtube

Meer YouTube-kanalen voor volwassen gamers

Video's zonder het geschreeuw

Geschreven door Thijs Barnhard op
Het merendeel van de YouTube-kanalen over games is niet gericht op de gamer die langer dan tien lentes meegaat. De hoeveelheid video’s waarin halfzachte reviews, matige let's plays en de verspreiding van complottheorieën aan bod komen dreigen de daadwerkelijk hoogwaardige content weg te drukken.

Eerder dit jaar hadden we daarom al zes noemenswaardige YouTube-kanalen voor volwassen op een rijtje gezet. Stuk voor stuk kanalen waarin de tijd wordt genomen voor kritiek en waarin games op een andere manier belicht worden dan gebruikelijk. Daarom hebben we nu wederom een aantal interessante kanalen verzameld die ieder op hun eigen manier games bespreken en analyseren.

Kay Plays

Er zijn genoeg kanalen op YouTube te vinden waarop spelers zich wagen aan games als Dark Souls. Meestal gaat dat gepaard met veel geschreeuw en geklaag over hoe oneerlijk deze games wel niet zijn. Hoe anders is dat bij Kay Plays. Kay is een zeldzaam geduldige gamer die iedere situatie in deze spellen met een ongelofelijk analytisch vermogen aanpakt. Nieuwe video’s plaatst ze al een jaar niet meer, maar iedere liefhebber van het Souls-genre is het eigenlijk aan zichzelf verplicht om haar speelsessies met deze games te bekijken. Op die manier ontdek je zelf ongetwijfeld ook een heleboel nieuws over deze veelbesproken games.

Aanbevolen video’s: Kay Plays Dark Souls, Episode 1, Kay plays Fez

Noah Cald-well-Gervais

Noah Cald-well-Gervais heeft misschien niet de meest pakkende naam voor zijn kanaal gekozen, maar laat dat je vooral niet afschrikken. In zijn bijzonder uitgebreide video essays neemt hij steeds verschillende games of fenomenen onder de loep. Waarom is Doom 3 eigenlijk een goede game, wat maakt Prey zo goed en op welke manieren emuleert Outlast de found footage films? Noah neemt in al zijn video’s ruim de tijd om zijn punt duidelijk te maken, maar door zijn prettige stem en strakke editing irriteert dat gelukkig nooit.

Aanbevolen videos: In Defense of Doom III, Dissecting Dishonored [Spoilers], Prey vs. Prey

Jeremy Parish

Gamejournalist Jeremy Parish zit al jaren in het vak en houdt tegenwoordig een YouTube-kanaal bij. Op die manier wordt zijn ongekende kennis van retrogames in het algemeen en Nintendo in het bijzonder bewaard voor toekomstige generaties. Vooral de reeks Game Boy Works is in dat opzicht indrukwekkend. In deze video’s worden alle games die tussen 21 april en 31 december 1989 uitgebracht werden voor Nintendo’s klassieke handheld onder de loep genomen. Bonusvideo’s geven onder andere extra context door de geestelijk vaders van een van de meest succesvolle handhelds ooit uit te lichten.

Aanbevolen video’s: SimCity retrospective: Civic responsibilities | Super NES Works #004, Super Mario World retrospective: Mario's place in the SNES lineup | Super NES Works #002, Pt. 1

GDC

Ontwikkelaars komen maar zelden aan het woord over de games die ze maken. Juist daarom is het YouTube-kanaal van het jaarlijks georganiseerde Games Developers Conference zo interessant om te volgen. Een toegangskaartje voor dit congres kost je al snel duizenden euro’s, maar online kun je voor nop zien hoe de ontwikkelaars van Cuphead de animaties van hun games tot leven wisten te brengen en welke fouten je absoluut niet moet maken bij het programmeren van de camera in je 3D-game. Het kanaal van GDC is daarom interessant voor iedere aspirant ontwikkelaar.

Aanbevolen videos: DOOM: Behind the Music, Darkest Dungeon: A Design Postmodern, Breaking Conventions with The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ahoy

De video’s van Ahoy zijn gelikter dan gelikt. Hij biedt informatieve terugblikken en korte documentaires over allerlei onderwerpen. Waar het ook over gaat, de onderwerpen zijn goed onderzocht en worden op de meest creatieve manieren weergegeven. Daarmee staan de video’s van Ahoy op eenzame hoogte. Zo neemt hij in een van zijn nieuwste video’s het fenomeen Polybius onder de loep. De hoeveelheid moeite die hij in het onderzoek over een broodje aap heeft gestoken is niets minder dan het toejuichen (en het kijken) waard.

Aanbevolen videos: RetroAhoy: Doom, Pixel Pioneers: A Brief History of Graphics

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt Quake Champions Wat kun je met je Pokémon-kaarten? – De Trading Card Game uitgelegd
5

Reacties op: Meer YouTube-kanalen voor volwassen gamers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Crusader

  • 17 september 2017 12:04
  all hail the mighty jingles!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Platina32

  • 17 september 2017 12:46
  Ooh, ik houd van Ahoy. Het is zo prettig om naar te luisteren en de animaties zijn altijd verfrissend simpel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ttthimo

  • 17 september 2017 12:59
  Mooi lijstje :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 19 september 2017 17:24
  Ook wel vette aanrader: 98Demake. Deze gast De-maked populaire spellen van tegenwoordig om te laten zien hoe dat spel er in 1998 uit zou zien. Denk hierbij aan dark souls rocket league, bioshock etc. Korte filmpjes dus geen tijdrovend kanaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 20 september 2017 14:49
  Previously Recorded (van de Red Letter Media bazen) mis ik nog.

  Ahoy is iid goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.