Vr Vrijdag: Welke fictieve universa zouden perfect zijn voor virtual reality?

Vr Vrijdag: Welke fictieve universa zouden perfect zijn voor virtual reality?

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: onaangeboorde vr-werelden.

Recentelijk verscheen het derde en laatste deel van Vader Immortal, een virtualreality-ervaring in het Star Wars-universum. Het spel toonde als geen ander hoe goed een huwelijk tussen kermisrit en spel kan werken en hoe je je tegelijk ‘echt’ in een sciencefictionavontuur kunt wanen. Dat leidde tot een moment van onvervalst dagdromen: welke andere fictieve werelden zouden we ook in vr willen bezoeken? Bij welke kan dat al? En welke zouden absoluut ongeschikt zijn?

Geschikt: Star Trek

Als er één franchise is die inmiddels al diep met vr is verweven, dan is het Star Trek. Sowieso spelen tal van afleveringen zich af in het Holodeck, de Star Trek-versie van virtual reality. Soms levert dat geweldige afleveringen op (‘Ship in a Bottle’, The Next Generation) en soms vraag je je af wat de schrijvers hadden gedronken (‘Fairhaven’ en ‘Spirit Folk’, Star Trek: Voyager). Afgezien van het feit dat Trek dus al een aantal vr-thema’s aanspreekt, is het ook een wereld waar velen van ons dolgraag in zouden wonen. Wie zou er niet elk ochtend wakker willen worden in zijn hut aan boord van een sterrenschip? En dan hebben we het nog niet gehad over de vele goed uitgediepte buitenaardse rassen en werelden die enorm tot de verbeelding spreken.

Er zijn op dit moment al manieren om Star Trek in vr te beleven. Zo is er Star Trek: Bridge Crew (dat onlangs ook op de Quest verscheen), waarbij je als brugbemanning op een sterrenschip jouw specifieke taken moet uitvoeren, of zelfs als kapitein de bevelen geeft. Daarnaast zijn er een aantal fanprojecten die je de mogelijkheid geven om de Enterprise uit The Next Generation (de NCC 1701D voor kenners) te verkennen. De mooiste ervan, gemaakt door fan-collectief Stage 9, is helaas inmiddels offline gehaald, op bevel van rechthebbende CBS. Maar met wat speurwerk is er vast nog wel een versie te vinden.

 

Ongeschikt: Lord of the Rings

Niet meteen boos worden. Ik heb niets tegen Lord of the Rings. Ik heb ruim zeven jaar Lord of the Rings Online gespeeld en ben bekend met de diepgang van de fantasywereld van JRR Tolkien. Maar ik kan me juist daarom niet voorstellen dat Midden-aarde erg geschikt is om in vr te bezoeken. Want laten we eerlijk zijn: de boeken zelf zijn in feite ’s werelds langste, fictieve wandelverslag. En al die bossen en vlaktes… als je de Veluwe hebt gezien, weet je wat 99% van het uitzicht van Frodo was. Natuurlijk zijn er een aantal iconische plaatsen zoals Rivendel, de Grijze Havens en Breeg, waar we best even willen rondhangen. Een avondje in de Dansende Pony is ook vast heel aangenaam. Maar dan is het al snel op. Mordor? Nee bedankt. Grijs, zwart en doods. Orc-nederzettingen? Eugh. Moria? Tja, donkere gangen gaan al snel op elkaar lijken. Wellicht dat jij er anders over denkt, maar wij slaan over.

 

Geschikt: Stargate

Een andere sci-fi-serie die zich bij uitstek leent voor een vr-versie, is Stargate. Deze franchise bestaat uit diverse onderling verbonden series, waarvan Stargate: SG1 de bekendste is. Het concept van door een grote, glinsterende poort stappen om nieuwe werelden te betreden is met weinig moeit in vr te realiseren. En ook hier zijn een aantal interessante beschavingen (de Asgard, de Wraith en de Goa’uld) die we dolgraag eens rustig van dichterbij willen onderzoeken. Veel Stargate-avonturen draaien rond vreemde voorwerpen met onvermoede bijwerkingen. Ook dat zou tot hele interessante virtuele avonturen kunnen leiden. Helaas zijn er geen studio’s actief om deze slapende franchise weer tot leven te wekken. We moeten het doen met het werk van hobbyisten, zoals onderstaande, die een Stargate in zijn slaapkamer heeft gebouwd.

Watch on YouTube

Ongeschikt: Alien

De Nostromo is een van de meest iconische ruimteschepen uit de geschiedenis van sciencefiction. De nederzetting Hadley’s Hope uit Aliens is ook een indrukwekkende en naargeestige omgeving die best een keertje leuk is om te bezoeken. Maar Alien is pas Alien met… aliens! En dit zijn het soort aliens die op het meest onverwachte moment ergens vandaan springen, om in het beste geval door je mond naar binnen te klimmen. Ja, ik weet dat je volkomen veilig bent in vr. Maar hoewel in de ruimte niemand je kan horen schreeuwen, weet ik zeker dat mijn buren de politie zouden bellen als ik te lang en te vaak aan zo’n stressvolle ervaring wordt blootgesteld. Mijn vriendin is nog niet de schrik te boven van de teddybeer-met-messen die me besprong (https://gamer.nl/artikelen/special/vr-vrijdag-onze-meest-vreselijke-ervaringen-in-vr-tot-nu-toe/). Ik blijf bij mijn oorspronkelijke standpunt: teddyberen horen je niet te bespringen, laat staan met messen. Dus neem het mij niet kwalijk als ik geen sci-fi-wereld wil bezoeken waar zwarte monsters met bloed van zuur elk moment tevoorschijn kunnen komen.

Het kan trouwens wel. Het geweldige Alien Isolation (geweldig voor wie tegen schikken kan) heeft een vr-modus.

 

Geschikt: Tron

Wie nu naar de oorspronkelijke Tron kijkt uit 1982, kan niet anders dan af en toe ”ach gut” zeggen. De naïeve manier waarop de schrijvers de wereld in een computer laten zien als een soort sprookjesrijk van levende programma’s was op dat moment niet schattig of grappig bedoeld. Het was een visualisering van hoe weinig Hollywood-schrijvers snapten (en snappen) van technologie. Het is sowieso interessant hoe vaak films en tv-series overschatten hoe slim kunstmatige intelligentie kan zijn.

Los daarvan is de wereld van Tron er een die we dolgraag zelf zouden willen zien. De iconische light cycles zouden huidige vr-gebruikers misschien snel misselijk maken, maar het lijkt ons het risico meer dan waard. En de gigantische Recognisers (de zwevende n-vormige dingen) en de tanks zien er uit als heel leuk speelgoed. De vormgeving van Tron is gelukkig behoorlijk tijdloos, en leent zich ook erg goed voor vr, met de lichtgevende lijnen en magisch glinsterende kleuren. Het dichtst bij een Tron vr-ervring komt het spel Battlezone (Rift, Vive en PSVR). Maar ook bestaat er een demo die de gebruiker in staat stelt de Tron-lightcycles te besturen.

Watch on YouTube

Welke franchise zou jij wel eens in vr willen bezoeken? Laat het weten in de reacties!

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

De droom van menig VR fanaat is om volledig op te gaan in de wereld waar je bent. Om nu alleen een universum te kiezen om VR te beleven is net een stapje te kort. Het echt beleven, het leven in de wereld zou een beter doel zijn (ook al is dat nog verre toekomst). Als nieuw universum zou ik richting Star Citizen gaan: Je ding doen op planeten en stations en vervolgens in je schip weg vliegen naar je volgende bestemming. Als leefwereld zou ik iets in de richting van een fantasie MMORPG willen. (voorbeelden: Log Horizon, Sword Art Online, .hack//, Grimgar) Complete immersie zoals in deze serie is waar ik voor zou wensen.

0
test

Marvel Avengers, en dan wel aanzienlijk beter zoals nu op oculus te krijgen is....da's een braindead wave 'shooter'. Ik bedoel dan echt een story mode waarbij je bijv. met Iron Man kun vliegen (met je handen sturen). Of als Doctor Strange magie oproepen met handen. Of boogschieten met hawkeye.. mogelijkheden zijn eindeloos.... maar dan wel met een campaign/verhaal. DAT zou me vet gaaf lijken :)

0

Aanbevolen voor jou