Special
VR Vrijdag

Vr Vrijdag: Vr-sporten

Ook jij kan afvallen door te gamen!

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaan we dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: virtueel zweten.

Gamen is een passieve bezigheid. Niks mis mee natuurlijk, een boek lezen is ook geen aerobics. Een van de kwaliteiten van gamen is juist dat je je geest transporteert naar vreemde werelden en daar van alles meemaakt. Misschien dat daarom de term e-sport bij sommigen nog aversie opwekt. Want als je niet zweet is het geen sport, toch? Welkom in virtual reality, waar e-sport opeens echt om een goede conditie vraagt.

Een wandeling van drie kwartier kost volgens de Apple-Watch 303 kcal. Dat aantal nemen we even als basis om te kijken hoe actief vr werkelijk is. Want hoewel zweten natuurlijk wijst op inspanning, kan het ook komen doordat die Vive en Rift nog steeds geen ingebouwde airco hebben. Daarom eerst even een eenvoudige test, om vast te stellen wat voor inspanning sommige vr-spellen van je vragen.

Audioshield
Audioshield

Kcal

Een van de eerste commerciële vr-successen is Audioshield. Dit spel is een variant op de bekende ritmegames, waarbij je beweegt op muziek. Je hebt twee schilden in je handen (oranje en blauw) en op de maat van de muziek komen er bollen en lijnen op je af. Blokkeer de juiste kleur met het juiste schild en je scoort punten. Drie kwartier Audioshield is een behoorlijke work-out, zelfs op beginnersniveau. Apple Watch vertelt ons dat 45 minuten spelen 420 kcal verbrandt. Meer dus dan een stevige wandeling!

Een andere indie-hit is Eleven: Table Tennis. Een formidabele en zeer realistische tafeltennissim. Je kunt tegen de computer spelen of online, en het spel speelt exact zoals in het echt. Met als grote voordeel dat je niet achter het balletje aan hoeft te rennen als 'ie van de tafel valt. En hoewel ping pong misschien niet klinkt als de meest intensieve sport, vertel de Apple Watch dat 45 minuten spelen toch 370 kcal verbruikt. Ook dit is dus meer dan wandelen.

Eleven: Table Tennis

Rocket League

Maar niets kan op tegen een potje Echo Arena, een spel waar dit weekend de gratis open bèta van beschikbaar is op Oculus Home. Echo Arena was oorspronkelijk het multiplayer-component van de sciencefictiongame Lone Echo, maar de makers besloten er een losstaande ervaring van te maken. Echo Arena komt (net als Lone Echo) uit op 20 juli. En Echo Arena is, dankzij een sponsor deal met Intel, tijdelijk gratis voor iedereen met een Rift.

Echo Arena is een sportspel in gewichtloosheid. Twee teams zweven door een arena die doet denken aan de Battle Room van de film Ender’s Game. Een team scoort punten door een frisbee in het doel van de tegenstander te mikken. Het spel kent vele finesses (je kunt meeliften op een tegenstander en hem dan twee seconden uitschakelen door hem in het gezicht te stompen, bijvoorbeeld) en is nu al een ware hit onder vr-fans. Niet vreemd, want Echo Arena is de Rocket League van vr: de mechanieken zijn eenvoudig genoeg om snel te leren, maar het spel zelf draait om heel veel vaardigheid en teamwork. Echo Arena is ook de meest sportieve game van deze lijst. Drie kwartier spelen verbrandt een verbluffende 500 kcal, wat meer is dan drie kwartier gemiddeld hardlopen.

Echo Arena
Echo Arena

E-Sport

Wat betekent dit allemaal? Nou om te beginnen is dit wel een bevestiging van de angst die sommigen hadden toen vr vorig jaar op de markt kwam. “Ik wil lekker onderuitgezakt gamen als ik na een dag hard werken thuis kom”, was regelmatig in de comments te lezen. En dat is natuurlijk een heel valide argument. Niet iedereen wil elke avond zweten in een virtuele wereld. Maar aan de andere kant brengt het gamen nu nog een stap dichter bij werkelijke sport.

Het is dan ook niet vreemd dat Intel op E3 aankondigde dat het een vr e-sport kampioenschap sponsort. Hierbij spelen Echo Arena en The Unspoken de hoofdrollen. The Unspoken is in essentie een vr-neefje van Tekken en Street Fighter, in de zin dat je één-tegen-één elkaar bevecht met combo’s van magische spreuken. En hoewel dat een zeer leuke game is, is het ook best ontoegankelijk om als toeschouwer in te komen, zeker als je nooit vr hebt gebruikt.

Maar Echo Arena zou wel eens het paradepaardje van vr e-sport kunnen worden, omdat het tegelijk zo dicht bij ‘gewone’ sporten als voetbal en hockey ligt, en tegelijk zo futuristisch en origineel is. Voor iedere toeschouwer is meteen duidelijk dat Team Oranje de disk in het Blauwe Doel moet zien te krijgen.

En Echo Arena heeft de potentie voor hetzelfde soort schoonheid dat we zien in ‘gewone’ sporten, met mooi teamwork en goed tactiek. Ook hierin toont Echo Arena overigens eenzelfde soort ontwikkeling als Rocket League, waar spelers in de eerste dagen met zijn allen als een malle achter de bal aan reden, en en week later teams opeens hele ‘plays’ en een rolverdeling hadden.

Unspoken
The Unspoken

De mat

Het zou zo maar kunnen dat je het bovenstaande met enige afgrijzen hebt gelezen. Vooral als je van het type ‘sport is iets dat op tv gebeurt’ bent. En nogmaals: dat is helemaal te begrijpen. gelukkig ziet het er naar uit dat er nog heel wat vr-software aan komt met een veel rustiger tempo. Maar de komst van vr e-sport zou wel eens een belangrijk kantelpunt kunnen zijn om het medium onder een breder publiek bekend te maken. En dat leidt natuurlijk ook weer tot meer en betere spellen voor mensen die de post van de mat oprapen al een hele klus vinden. Ook voor op de bank.

Dit artikel delen:

Lees meer

Indigo 2017: We Were Here Too Little Nightmares: Secrets of the Maw-uibreiding verkrijgbaar
5

Reacties op: Vr Vrijdag: Vr-sporten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 7 juli 2017 20:22
  Holobal! als ik dat een half uurtje doe hoef ik niet mmer te sporten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 8 juli 2017 09:01
  En toch kun je beter gaan wandelen
  Is veel gezonder voor je

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 8 juli 2017 09:41
  @scream2late
  Nou die mag je even voor me uitleggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 8 juli 2017 11:40
  Je bent niet zo geisoleerd…

  Constant binnenhangen is niet goed voor de mens

  Vitamine D

  VR is alleen wandelen meestal met meerdere
  Socialer

  Moet je er nog meer ?

  Dit stukje is wel heel ver gezocht.. en echt geen reden om VR aan te schaffen

  Dan zou ik zeggen koop running shoes
  Verbrand je meer dan je met vr kunt in 45 min

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 8 juli 2017 11:58
  @scream2late
  Goh, wandelen is gezonder dan gamen. No surprise there. Maar dat kan je onder elk artikel zetten, en dit is een gaming website. Geen gezondheidsmagazine.
  Gelukkig sluit gamen gezond leven niet uit. Of je nou plat gamed of in VR

  Harry zegt ook nergens dat gezondheid een reden is om VR aan te schaffen. Ik kan me trouwens prima voorstellen dat mensen dit een wel een voordeel van VR vinden
  Zelfde reden waarom mensen een hometrainer kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.