Special

Vr Vrijdag: Hoe staat het met de Oculus Quest?

Is een ruime voldoende wel voldoende

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: hoe gaat het met de Oculus Quest?

De Oculus Quest is nu ongeveer een jaar op de markt. Bij de lancering hadden we al hoge verwachtingen van mobiele, kamervullende vr. Die verwachtingen werden alleen maar hoger bij de introductie van Oculus Link, waarmee de Quest niet allee de eigen mobiele software kan draaien, maar aan een pc gekoppeld kan worden voor ‘volwaardige’ pc-vr. Daarmee werd de Quest feitelijk de Switch van vr: gebruik hem thuis met je gaming-pc, of ‘onderweg’ (lees: waar je maar wil) met de eigen software. Daar kwam vervolgens nog een extra verrassing bij in de vorm van hand-tracking, zonder dat je daar extra hardware voor nodig hebt: gewoon door de ingebouwde sensors. Maar heeft dat alles geholpen om van de Quest de eerste echte mainstream vr-headset te maken? We nemen een kijkje.

Oculus Quest

Verkoop

Als je op dit moment enthousiast bent over vr en een Quest (of Rift) wil kopen: vergeet het. Beide apparaten zijn overal uitverkocht en op eBay worden woekerprijzen gevraagd. Dat ziet er dus uit als een succes, ware het niet dat het ook betekent dat dit heel vervelend is voor wie in de Matrix wil stappen. We weten overigens niet wat de werkelijke aantallen zijn die Oculus van de Quest heeft verkocht. Het bedrijf houdt daar nog stevig de lippen over op elkaar.

Wel werd onlangs bekend dat er meer dan $100 miljoen aan Quest-software is verkocht. Dit gaat dus puur om speciale Quest-software, zonder pc-vr-software. Twintig titels in de Oculus-winkel hebben elk meer dan een miljoen dollar opgehaald, waarvan er tien meer dan 2 miljoen dollar opbrachten. Dat zijn cijfers die er op duiden dat het Quest-ecosysteem voor een aantal bedrijven inmiddels een aardige boterham oplevert.

Oculus Quest

Games

Maar hoe gaat het met de software zelf? Is die de moeite waard? Als we kijken naar het aanbod, ziet dat er inmiddels heel gevarieerd uit. Zoals te verwachten zijn er veel ritmegames die het voorbeeld volgen van break-out-hit Beat Saber. Maar ook is er een heuse mmo (Orbus VR) en een hele lijst aan shooters. Denk hierbij aan RoboRecall en Dead and Buried. Een steeds groter aanbod aan avonturenspellen (Apex Legends, Moss, I Expect you to Die) en sportspellen (BoxVR) zorgen voor er voor dat er voor elk wat wils is..

Maar we moeten eerlijk zijn: geen van deze games op zich is een killer app zoals Half-Life: Alyx dat is voor pc-vr. Het feit dat Echo Arena inmiddels op de Quest speelbaar is, geeft goede hoop, maar als je kijkt naar individuele titels kan de Quest het qua diepgang en variatie nog niet opnemen tegen de Nintendo Switch, om die eerdere vergelijking aan te houden.

Beat Saber

Ervaring

Toch heeft de Quest hierbij een troefkaart, namelijk dat het virtual reality is. Dat klinkt flauw, maar de grote selling point van een vr-headset blijft natuurlijk dat het een vr-headset is, waarmee je letterlijk in een andere wereld kan stappen die je helemaal omsluit. Quest is hierbij alleen maar beter geworden, dankzij updates in de interface en een heel solide en betrouwbare kamervullende vr-ervaring.

Link

En dan is er de Link-optie. Met een compatibele kabel (USB2.0 naar USB-C) kan je de Quest aan de pc koppelen om pc-vr-games zoals Half-Life: Alyx te spelen. Na enige updates in de software gaat dit nu een stuk makkelijker, en de daadwerkelijke ervaring doet nauwelijks onder voor een ‘gewone’ pc-headset. Alleen is het draagcomfort door het iets grotere gewicht minder dan van een Rift-S of Valve Index.

oculus link

Is het genoeg?

De grote vraag na een jaar Quest-gebruik is of de Quest solide genoeg is om de massa te bekoren. En daar zien we toch nog een paar haken en ogen. Want hoewel ontwikkelaars steeds meer uit de Quest weten te persen, ziet het er wel naar uit dat de grafische capaciteit van exclusieve Quest- games nu al bijna bereikt is. Ontwikkelaars lossen dat op met beter grafisch ontwerp, maar nu al is te merken dat de system-on-a-chip gewoon net niet krachtig genoeg is om nog een paar jaar visueel bevredigend te blijven. Dat wil niet zeggen dat de Quest de concurrentie met consoles en pc’s niet aankan op gebied van plezier. Om een analogie te maken: The Witcher 3 op Switch is dan misschien wel minder mooi, maar zeker niet minder leuk.

Toch voelt alles aan de Quest, hoe goed ook, als een eerste versie. De Link-kabel is en blijft in feite een hack. De hand-tracking werkt, maar lijkt ook vooral een experiment. Alsof de mensen in het lab dachten: ”wat kunnen we nog meer met deze hardware?”

Kopen of wachten?

Dat is niet erg. Wie nu een Quest koopt (als je er een kan vinden) valt daar geen buil aan. Maar ergens knaagt het gevoel dat juist de Quest gebaat is bij een betere, snellere, lichtere Quest 2. Eentje met ingebouwde HDMI-uitgang en met genoeg capaciteit om klassieke pc-vr-games als Lone Echo of From Other Suns te kunnen draaien.

De geruchtenmolen over een Quest-opvolger draait al op volle toeren. Er zou al een opvolger klaar staan om in 2020 te verschijnen, maar Covid-19 gooide (zoals we inmiddels gewend zijn) roet in het eten. De vraag is dan ook: is het op dit moment slim om een current-gen Quest aan te schaffen, of om te wachten? Hopelijk komt Oculus snel met een concrete aankondiging. Duidelijk is in elk geval dat de Quest na een jaar op een ruime voldoende staat, maar met een boel ruimte voor verbetering.

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Valorant voor consoles wordt getest door Riot Insiders hinten naar pc-versie van Bloodborne
7

Reacties op: Vr Vrijdag: Hoe staat het met de Oculus Quest?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Whitewolf1988

  • 5 juni 2020 10:59
  De Quest is momenteel op voorraad bij Oculus zelf overigens.
  En als je beschikt over een stabiele 5Ghz verbinding heb je verder geen kabels nodig :)

  Gister avond zelf HL Alyx uitgespeeld, jemig! wat een ervaring en wat een ongelooflijke vette game!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 5 juni 2020 11:39
  @Harry (de schrijver van dit stuk)
  Ik ben erg blij met dit artikel!
  Ik was al erg nieuwsgierig naar hoe het nu met de Quest zou zijn (heb er helaas zelf geen één). En dat er al sprake is van een eventuele opvolger wist ik ook nog niet.

  Top!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 5 juni 2020 12:27
  Sinds 2 maandjes ook de quest en ben 100% tevreden!
  Heb ruim een uur in Half Life Alyx zitten en ziet er goed uit en speelt ook perfect.
  Ik speel deze draadloos. Heb even met draad geprobeerd maar dat is echt verschrikkelijk als je draadloos gewend bent.

  Ik zou absoluut kiezen voor de quest boven anderen, puur voor het draadloze.
  Geen beperkingen als je een goede pc en goede router tot je beschikking hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 5 juni 2020 14:25
  Met een gamelaptop in handen ben ik toch blij dat ik voor de rift s ben gegaan. Maar de quest is zeker aan te raden voor de mensen die niet een gamepc klaar hebben staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 5 juni 2020 14:47
  Ik vind de Quest ideaal voor games als Beatsaber. Fast In Fast Out. Het grootste minpunt vind ik de comfort. Heel Fallout 4 erop gespeeld, dat was geen feest. Ik hoop dat Quest 2 een stuk beter zit en met ingebouwde standaard streaming van pc games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 5 juni 2020 20:05
  Whitewolf en Sabor: wat voor PC hebben jullie en kan je in HL:A alles lekker op high of max zetten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 7 juni 2020 11:10
  @Fordon_Greeman
  Ik heb een Intel 8700k en geforde ti 1080ti.
  Draait zeer goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.