Special

Vr Vrijdag: Gedeelde hallucinaties

Hoe sociaal is virtual reality?

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaan we dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: social vr.

Nieuwe technologische ontwikkelingen komen en gaan. Hoe weet je welke vernieuwing een blijvertje is en welke een hype? Als we kijken naar de producten die de afgelopen dertig jaar massaal aansloegen zien we in elk geval één gemeenschappelijke eigenschap: technologie die ons op nieuwe en betere manieren laat communiceren hebben de meeste kans om te overleven.

Kijk maar naar het internet, naar smartphones, naar sociale netwerken. Sociaal is een kernwoord. Wij zijn sociale dieren. We willen eigenlijk niets liever dan zo veel mogelijk kletsen met zo veel mogelijk mensen over dingen die zo onbelangrijk mogelijk zijn. Als we dan kijken naar virtual reality, is de vraag: hoe sociaal is dat dan wel? Je sluit je immers per definitie af van je directe omgeving met een ding voor je ogen en koptelefoons over je oren. Asocialer kan bijna niet. En inderdaad zijn er heel wat vr-ervaringen die je alleen beleeft, wat dat beeld nog zou kunnen versterken. Maar dat is toch een misverstand. Virtual reality heeft de potentie om de meest sociale technologie ooit te worden, zoals nu al blijkt uit een aantal experimenten.

Rec Room
Rec Room

Een erg leuk voorbeeld is Rec Room, een gratis spel dat je zou kunnen omschrijven als de Wii Sports voor vr. Een aantal activiteiten zoals paintball, voetbal en hints zijn toegankelijk via matchmaking, maar vooral interessant is de gemeenschappelijke ruimte waar je willekeurig andere spelers tegenkomt. Hier kun je een balletje overgooien, tafeltennis spelen of een beetje klieren door een emmer op het hoofd van een nietsvermoedende newbie te plaatsen. De ervaring is niet gestructureerd en voelt daardoor heel natuurlijk. Ondanks de Wii-achtige grafische stijl vergeet je al snel dat je in vr bent. Dat laatste heeft risico’s, zoals we zelf ervoeren toen we probeerden een basketbal te dunken en vergaten dat ons echte plafond een stuk lager was dan in de virtuele sporthal.

Prototype

Deze week lanceerde Facebook de app ‘Spaces’, een heel vroege versie van een experiment op het gebied van sociale vr. De app creëert een ruimte waarin jij met drie andere vrienden kunt kletsen, spelletjes spelen, foto’s bekijken en selfies kunt maken. En als dat beperkt klinkt: in zekere zin is dat ook zo. Spaces is een prototype. Een startpunt. Een manier om mensen bij elkaar te brengen en te zien hoe ze zich gedragen en hoe effectief die avatars zijn in het creëren van een effectieve illusie.

En dat is verbazingwekkend effectief. Het feit dat je gesprekspartners niet fotorealistisch zijn, doet er na enkele minuten niet meer toe. Het voelt daadwerkelijk of je een ruimte deelt met andere mensen, en de communicatie voelt daardoor ook net zo wezenlijk.

Facebook Spaces
Facebook Spaces

Spaces is niet de eerste puur sociale vr applicatie. Al enige tijd draait AltSpaceVR, een soort virtueel buurthuis met allerlei special kamers voor gezellige activiteiten. In AltSpace worden bijvoorbeeld echte comedy shows gegeven door professionele standup comedians, waar je met anderen virtueel bij aanwezig bent. Maar ook kun je een kamer openen voor alleen je vrienden, om samen een spelletje schaak of diskgolf te spelen. Populair zijn ook Youtube Rooms, waar je met je vrienden filmpjes kunt kijken in een zelf samengestelde playlist. Het grote verschil tussen Rec Room en AltSpace is dat Rec Room heel goed doorontwikkelde spelactiviteiten biedt, terwijl de activiteiten in AltSpace er vooral zijn om de sociale interactie op gang te brengen.

Hoe interessant AltSpace ook is, het heeft nu meteen al een achterstand op Spaces, omdat die laatste zich niet richt op willekeurige ontmoetingen, maar op mensen die je al kent via Facebook. Het probleem van AltSpace en soortgelijke chatruimtes is ook dat er nog niet zo heel veel mensen zijn met een vr systeem in huis. Het netto resultaat is dus, dat je in AltSpace niet communiceert met de mensen die je al kent, maar met mensen die toevallig ook toegang hebben tot vr. En daar gaat het nieuwtje snel vanaf.

AltSpaceVR

Massaal

Wat sociale virtual reality pas echt kan laten groeien is als veel mensen er gebruik van kunnen maken, op wat voor manier dan ook. Het is dan ook erg slim van Facebook dat Spaces een verbinding heeft met het ‘gewone’ Facebook. Het is namelijk mogelijk om vanuit Spaces videochats te voeren met mensen die geen vr helm hebben. Het resultaat is een ‘gewoon’ videogesprek, waarbij de niet-vr-gebruiker de avatar ziet bewegen en praten in zijn of haar scherm. Hiermee is het dus in elk geval mogelijk om Spaces te gebruiken voor meer dan alleen gesprekken met die ene vriend die ook vr heeft gekocht. Dit onderstreept ook hoe graag Facebook sociale vr onderdeel wil laten worden van ons dagelijks leven.

Hoewel Spaces op dit moment alleen beschikbaar is voor Oculus Rift (Facebook is eigenaar van Oculus) heeft het bedrijf al laten doorschemeren dat dit geen exclusieve app is. Elk vr systeem met vr-controllers (zoals de Vive en PlayStation VR) is in principe in staat om Spaces te draaien, en Facebook wil uiteraard zo veel mogelijk mensen in zijn nieuwe Facebook wereld uitnodigen.

Toekomst

Het is echter nog niet zo ver, en deze allereerste stapjes op het gebied van sociale interactie in vr zijn nog te primitief om massaal omarmd te worden. Maar het is een vergissing om deze specifieke voorbeelden af te doen als ‘weer een demo’. In het geval van Spaces is dit eerder een blik op een toekomst die we tot voor kort alleen kenden uit boeken als Ready Player One, waarin ons sociale leven zich niet meer alleen op schermen afspeelt maar in hele werelden die we zelf invullen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Bomberman R voegt Pyramid Head, vier nieuwe stages en meer toe Final Fantasy 15-update voegt stabiele framerate toe op PS4 Pro
4

Reacties op: Vr Vrijdag: Gedeelde hallucinaties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TripleDad

  • 21 april 2017 15:40
  Leuke ontwikkelingen. Ik ben benieuwd hoe dit opgepikt wordt. Kon best eens wat worden, aangezien "second life" (niet te verwarren met "second love")ook nog steeds bestaat.
  Ik zelf heb er niet zo veel mee, Ik vind werewolves VR al eng ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 21 april 2017 16:48
  @tripledad Second Love eh Life is ook bezig met een nieuwe virtuele wereld. En ex-medewerkers van het bedrijf zijn ook een eigen virtuele stad aan het bouwen. Ik ben benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipfo

  • 21 april 2017 20:03
  Ik heb redelijk wat ervaring met vTime en het is echt zo vet om "in 1 ruimte" met mensen uit de VS, Egypte en Duitsland over alles en nog wat te lullen. Is in het begin heel "eng" maar op als je eenmaal over je "angst" heen bent om met totaal vreemde mensen te praten die gevoelsmatig op dat moment veel dichter bij je staan dan op een forum of zelfs op zoiets als Skype dan besef je pas hoe vet Social VR is en kan gaan worden. Big Screen is trouwens ook een aanrader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 22 april 2017 17:58
  Leuke ontwikkelingen. Ben benieuwd wanneer ze dit voor 18+ content gaan gebruiken. Virtuele paren/furry/fetish clubs. Niet dat ik daar gebruik van zou maken natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.