Special
Vr Vrijdag

Vr Vrijdag: De totale ontstressing

Ontvlucht de technologische overload met de technologische overload

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaan we dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: weg van de wereld.

Een van de kritieken die virtual reality wel eens te verduren heeft, is dat het zo ‘isolerend’ is. Je doet immers een masker op die zowel je ogen als oren van de buitenwereld afschermt. Maar er zijn situaties waarin dit juist een enorme selling point is.

Er zijn heel wat zorgen rond onze moderne maatschappij. Zo zouden we ons gaandeweg minder goed kunnen concentreren doordat we continu worden afgeleid door notificaties. De stroom nieuws en informatie gaat bovendien de hele dag door, van het moment dat we wakker worden en ons mobieltje pakken tot we weer naar bed gaan en nog even snel het nieuws op de iPad checken. Het lijkt soms ook wel of daar geen ontsnappen aan is. De drang om op al die notificaties te reageren voelt onontkoombaar. Wanneer is de laatste keer dat je mobieltje biepte en je niet even snel keek wat het was? Wellicht ironisch dus, dat juist vr de mogelijkheid geeft om die technologische overload even helemaal achter je te laten.

Daarom deze keer een overzicht van een viertal extreem ontspannende vr-ervaringen die er voor zorgen dat je je brein echt tot rust laat komen. Weersta wel de verleiding om de virtual desktop-functionaliteit van Oculus Home te gebruiken, want als je opeens allemaal vensters met chat apps en een Netflix-film aan hebt staan, kun je net zo goed met je mobieltje in de huiskamer zitten. Dat is niet het doel van deze oefening. Zet dat allemaal uit en ga op reis.

Oculus Home

Mission: ISS (Oculus Rift)

Een al wat oudere titel van Oculus Studios is Mission: ISS. Deze vr-ervaring simuleert het internationale ruimtestation ISS op ware grootte. Je kunt vrij door het station zweven door je af te zetten op de wanden of uitstekende randen en zo op je gemak alles te verkennen. Echt spelelementen zijn er niet, al is er een ‘minigame’ waarbij je de grote robotarm bestuurt om een bevoorradingssatelliet vast te grijpen. Ook kun je een ruimtewandeling maken om wat schade aan een zonnepaneel te bestuderen. En hoewel dit allemaal wel heel educatief is, is Mission: ISS vooral een ontzettend relaxte omgeving om even helemaal te ontstressen.

De manier van voortbewegen (die later geperfectioneerd werd voor Echo Arena en Lone Echo) voelt ontzettend bevrijdend terwijl je uit de ramen van de ‘copula’ (een uitstekende observatiekoepel) staart naar de verre Aarde. De constante ruis van de kunstmatige atmosfeer en de verdere afwezigheid van andere mensen of zelfs maar ‘hud-elementen’ voelen als een minivakantie in een heel realistisch gesimuleerde locatie. Een betere manier om je hoofd tot rust te brengen voor het slapen gaan is er niet.

Vr Vrijdag

Fantastic Contraption (Rift, Vive, PSVR)

Een andere enorm relaxte en bijzondere ervaring is juist wel een game, maar eentje waarin er goddank eens niets op het spel staat. We hoeven geen werelden te redden, geen moeilijke, ethische vragen te beantwoorden en al helemaal geen snelle reflexen te hebben. Fantastic Contraption is een bouwpuzzel waarin je machines maakt om een paarse blob naar een grotere paarse blob te vervoeren. En hoewel de puzzels gaandeweg steeds complexer worden, breekt dit op geen enkel moment de totale zen-sfeer van de dromerige omgeving.

Dit is een room-scale spel, wat betekent dat de spelwereld zo groot is als je kamer, en je nooit teleporteert of kunstmatig rondglijdt. In plaats daarvan is de aangeraden manier van spelen: een warme deken of matras op de grond en in kleermakerszit je machines bouwen, net als vroeger met je doos LEGO. Weersta de verleiding om een muziekje op te zetten en laat vooral de kleine omgevingsgeluiden lekker je brein leeg maken terwijl je probeert om zo elegant mogelijk die blob te verplaatsen.

Vr Vrijdag

Tilt Brush (Rift, Vive)

Google’s vr-tekenprogramma was ook een van de eerste ‘room scale darlings’. Tilt Brush is bedoeld voor mensen die wel willen tekenen, maar dat normaal gesproken nooit doen. Daarom ligt de nadruk op flitsende effecten met lijnen die pulseren, van kleur veranderen of vibreren. Al snel heb je met een paar virtuele penseelstreken een heel leuk landschap met een brandend kampvuur gecreëerd. Het is heerlijk therapeutisch om gewoon even met kleurtjes te spelen en niet na te denken over het nut ervan. Want waarom moet creatief kliederen altijd nut hebben? Op dagen dat de stress van deadlines, werk en blauwe enveloppen even te veel wordt, is het heerlijk om even in een droomwereld te stappen die je zelf hebt gemaakt. Niemand die kritiek heeft op het resultaat. Sterker nog: niemand die kan zien wat je maakt. Jij en je kleuren. Je kleuren en jij. Een mini-universum waarin jij de schepper bent. Wat een rust.

Vr Vrijdag

Google Earth (Rift, Vive)

Ook van Google, en ook volkomen nutteloos. Maar niet betekenisloos. Want hoewel niemand de weg beter zal vinden door in vr door de straten van New York te dwalen, is ook dit digitale mini-universum een mentale vakantie waar je even de echte wereld los kunt laten. In eerste instantie had Google Earth VR alleen de kaarteninformatie in het systeem zitten. Je kon wel inzoomen tot ‘straatniveau’, maar dat zag er al snel blokkerig en vervormd uit. Inmiddels is de hele streatview-database aan de applicatie toegevoegd, wat betekent dat als je maar ver genoeg inzoomt je opeens in de bekende 360 graden-foto’s rond kunt kijken. Een interface die doet denken aan de aloude Myst-spellen maakt het mogelijk om alsof het een point-and-click game is door de straten te dwalen, om te zien hoe de straat waar je opgroeide er vandaag uitziet. Of om te genieten van het feit dat die middelbare school waar je vier jaar lang werd geterroriseerd is gesloopt en plaats heeft gemaakt voor een saai kantoorpand.

We kennen meerdere mensen die bij het zien van plekken uit hun jeugd opeens overmand werden door emoties, wat natuurlijk een heel krachtige en bijzondere gewaarwording kan zijn. Maar vooral geeft het grenzeloos verkennen van de wereld (even naar Manhattan, daarna een bezoekje aan het Rijks Museum en, oh, is die Ikea in Sliedrecht weg?) een bijna euforisch gevoel van vrijheid.

Als je de vr-bril weer afzet en terugkeert naar de ‘echte wereld’ is het misschien even wennen aan de fletsheid van je omgeving en de traagheid van je bewegingen. Misschien heb je ware ‘presence’ ervaren en voelt het een moment frustrerend dat de zwaartekracht weer met volle kracht aan alles trekt. Geeft niets. Adem in, adem uit. De echte wereld moet je niet negeren. Maar er even aan ontsnappen? Heerlijk.

Vr Vrijdag

Meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Tweede saveslot in Metal Gear Survive kost tien euro Speel als Gordon Freeman in pc-versie Final Fantasy 15
0

Reacties op: Vr Vrijdag: De totale ontstressing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.