Special
Vr Vrijdag

Vr Vrijdag: De serieuze kant van virtual reality

Meer dan een spelletje

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: andere toepassingen voor vr.

Hoewel de ontwikkeling van vr analoog verloopt met de introductie van de eerste thuiscomputers in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, is er in elk geval één groot verschil. Computers worden in eerste instantie verkocht als vooral erg handig (‘Je kunt er je boekhouding op doen! En recepten opslaan’). Dat je er ook spelletjes op kan doen is volgens de marketingafdelingen bijzaak. Computers zijn een serieuze aangelegenheid.

Dat blijkt al snel een grote onderschatting van de aantrekkingskracht van games. Niet alleen omdat spellen heel erg leuk blijken, maar ook omdat het eigenlijk nog helemaal niet zo handig is om je boekhouding op een C64 bij te houden. En wie heeft er tijd om vijf minuten te wachten tot het receptenprogramma is ingeladen op de computer op zolder?

Die inschattingsfout maken vr-bedrijven niet. Vooral niet omdat ze weten dat het juist de gepassioneerde gamers zijn die als eerste bereid zijn de sprong te maken naar nieuwe technologie. En het helpt natuurlijk ook dat games een heel goede testomgeving zijn om het nieuwe medium te verkennen. Wat werkt wel en wat niet? Hoe ontwerp je goede menu’s en interacties? Wat is comfortabel en wat niet?

Toch wil dat niet zeggen dat vr geen ‘serieuze’ toepassingen heeft. En dan hebben we het niet over de geijkte voorbeelden als medisch of wetenschappelijk onderzoek, of militaire toepassingen. Nee, gewoon in huis. Omdat het nou eenmaal zo handig is om je boekhouding in vr te doen. Of je recepten…

Medium

Medium (Oculus Rift)

Okay, nee, die dingen dan weer niet. Vr is vooral een manier om dingen ruimtelijk te visualiseren en vorm te geven. Een goed voorbeeld van een applicatie die dit mogelijk maakt is Medium. Dit modelleerprogramma geeft je een soort 3D-ontwerpstudio waarin je met simpele handbewegingen voorwerpen creëert. Het doet een beetje denken aan werken met klei, maar zonder de beperkingen (en zonder de vieze handen). Medium wordt bijvoorbeeld nu al gebruikt voor het maken van prototypes voor nieuwe games, maar ook voor het ontwerpen van assets (modellen voor in spellen, zoals meubels en wapens). Het interessante is dat de 3D-creaties te exporteren zijn naar een leesbaar formaat voor 3D-printers, zodat je zelfs echte, tastbare dingen kunt produceren. Ook dit is handig voor het maken van prototypes van nieuwe producten. Of voor decoratieve modellen voor op de schoorsteenmantel.

Aangezien het modelleren zo’n tastbare bezigheid is (het lijkt alsof je gereedschap gebruikt en hebt de precisie van je eigen handen), wordt het bouwen van 3D-objecten opeens veel makkelijker. Het is niet ondenkbaar dat over een paar jaar steeds meer ‘gewone’ games ook gebruik maken van Medium-achtige pakketten voor hun productieproces

Google Earth VR

Google Earth (Oculus Rift, HTC Vive, Windows MR)

Google’s digitale replica van de Aarde is een indrukwekkende vr-ervaring. Vooral sinds de zoekgigant behalve 3D-data ook alle streetview-foto’s heeft toegevoegd, zodat je bijna overal ter wereld kunt rondkijken op straatniveau. Als demo voor vr-beginners is dit sowieso een mooie kennismaking met virtual reality. Er is iets magisch aan over de Aarde vliegen en opeens in de straat te staan waar je bent opgegroeid.

Toch heeft Google Earth in vr ook serieuzere toepassingen. Zo is het werkelijk handig om via de app alvast te kijken of de ligging van je vakantiehotel inderdaad zo gunstig is als de website suggereert. En dan hebben we het nog niet gehad over educatie, bijvoorbeeld voor tijdens de aardrijkskundeles. Dat laatste is op dit moment nog minder praktisch, aangezien we nog geen scholen kennen met een vr-lab. Dat wil niet zeggen dat dergelijke faciliteiten er nooit gaan komen.

Anne Frank VR

Anne Frank House VR (Oculus Rift, Oculus Go)

De definiërende kracht van virtual reality is de mogelijkheid om ergens anders te zijn zonder er werkelijk naartoe te reizen. Dit beperkt zich niet tot gamewerelden of zelfs tot het heden. De onlangs verschenen app Anne Frank House VR laat gebruikers een unieke reis in de tijd maken. De app (van de Nederlandse studio Force Field) laat namelijk het beroemde achterhuis zien op het moment dat de onderduikers er nog verstopt zaten.

Dit is vooral bijzonder omdat het achterhuis in zijn huidige staat geheel leeg is. Dit was de wens van Otto Frank (vader van Anne), die wilde laten zien dat met het deporteren en vermoorden van de onderduikers er een leegte is ontstaan die nooit meer is te vullen. En hoewel dat natuurlijk een zeer sterke boodschap is, is het voor mensen van nu minstens zo goed om te begrijpen wat deze zeven vluchtelingen doormaakten en onder welke omstandigheden ze jarenlang zaten opgesloten.

Vooral in deze tijd, waarin veel mensen met onbegrip en haat reageren op vluchtelingen, is het van groot belang om te begrijpen dat ook Anne Frank en haar familie vluchtelingen waren, en dat haar verhaal veel overeenkomsten heeft met die van mensen die op dit moment asiel zoeken in westerse landen.

Doordat de app een chronologisch verhaal vertelt, dankzij citaten uit het dagboek, krijg je een veel beter besef van de angst, onzekerheid en vooral de uitzichtloosheid van leven in een wereld waar je elk moment ontdekt en afgemaakt kan worden. En juist omdat de plek zo goed is gereconstrueerd en het verhaal op subtiele wijze tot leven wordt gebracht, draagt Anne Frank House VR hopelijk bij aan wat meer begrip in de wereld. Een betere serieuze toepassing voor een nieuw medium is bijna niet te bedenken.

Meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

EA staat open voor crossplay in toekomstige games Gerucht: Fortnite voor Android wordt 30 dagen exclusief voor Samsung Galaxy Note 9
6

Reacties op: Vr Vrijdag: De serieuze kant van virtual reality

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • pfipf0

  • 27 juli 2018 11:37
  Ik vond de Anne Frank House VR ervaring erg indrukwekkend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 27 juli 2018 23:30
  @pfipf0 Lijkt me erg interessant om eens te doen die Anne Frank VR applicatie.. Jammer dat PSVR t niet heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 28 juli 2018 08:17
  @clandestine666 Inderdaad.

  Heb wel een oude cd-rom met wen tour maar die werkt niet op een nieuwe pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 28 juli 2018 17:55
  Ik zou VR graag willen inzetten in de operatie ruimte waar de chirurg nu met een pookje de operatie robot moet besturen kan dat veel beter in VR waar als het ware bij het gezwel bent en precies kan aangeven wat je wil snijden.,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 29 juli 2018 07:22
  Ik vind de vergelijking die je gebruikt met de huidige vluchtelingen niet helemaal gepast.

  Het is logisch dat de Anna Frank House VR de echtheid wilt nabootsen. Maar dit gaat over mensen die zich verschuilen omdat ze anders geporteerd worden en afgemaakt.

  De huidige generatie zijn voornamelijk Syriëgangers. Deze mensen waren geen doelwit, ze woonden enkel op een plek waar er gevochten werd. Logisch dat ze dan wegvluchten. De andere groep zijn vooral Eritreeërs, daar heb je dienstplicht voor de gehele bevolking. Van het salaris dat je daar verdient kan je geen gezin onderhouden. Ze krijgen 1maand vakantie per jaar. Meestal werken ze dan op het land in die maand, en keren niet terug naar het leger na hun vakantie. Afaik bij de eerste keer deserteren kom je er nog vanaf met wat stokslagen of een werkkamp om je wat discipline bij te brengen. Maar het jaar daarop doen ze weer hetzelfde tijdens de vakantie.
  Deze mensen nemen het risico hier naar toe te reizen (via de Middelandse zee is de kans op overleven zo een 90% , ik zou zelf de reis dan ook wagen) omdat ze weten dat ze veilig zijn voor al het geweld, niet in angst hoeven te leven en weer iets op te bouwen.

  Voor de Joden waren de kansen juist omgedraaid (10% kans op overleven).

  Om nog even in te gaan op deze zin: "Vooral in deze tijd, waarin veel mensen met onbegrip en haat reageren op vluchtelingen".
  Het zijn vooral de mensen die vooroordelen hebben die met haat reageren. Mensen die generaliseren en een mening hebben die nergens op gebaseerd is. Als je echt een objectief oordeel over iets wilt geven, dan moet je dat wel baseren op feiten.
  Dat de reïntegratie niet altijd soepel verloopt ben ik het helemaal mee eens, maar dat komt vooral omdat er veelste weinig geld beschikbaar voor is. Deze mensen moeten heel intensief begeleid worden in onze maatschappij en daar is geen budget voor, dit wordt vooral door vrijwilligers gedaan. De meeste mensen uit Eritrea hebben nog nooit gehoord van internetbankieren, zorgverzekering of iets simpels als water uit de kraan. De 1e keer dat ze zien dat ze water uit de kraan krijgen, durven ze het niet te drinken omdat ze bang zijn dat we ze proberen te vergiftigen.

  Het gaat nu economisch goed in Nederland. Daar is ons moderne leven ook op gebaseerd. Dat bedrijven en de economie groeit. Maar nu zie je al dat er overal personeelstekorten optreden, in de zorg, onderwijs, transport en de technische beroepen zoals electricien/loodgieter.
  Worden die vacatures niet opgevuld zeker bij de technische beroepen, dan zullen de lonen daar enorm gaan stijgen, dat wordt weer doorberekend aan de consument wij dus. Lonen stijgen altijd onevenredig, mensen aan de onderkant van de maatschappij kunnen niet alle diensten betalen, dus wordt er minder geconsumeerd. Minder consumptie = minder omzet voor de bedrijven, maar betalen wel nog die hoge salarissen. Daar zullen uiteindelijk ontslagen vallen en de volgende crisis is daar. In feite hebben wij de vluchteling meer nodig dan zij ons.

  Nu gaat het ons economisch voor de wind, en is het de ideale tijd om hierin te investeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 29 juli 2018 16:35
  @Inforza wat probeer je nou te zeggen? De familie Frank vluchtte uit Duitsland naar Nederland. Natuurlijk waren het dus vluchtelingen.

  Net zoals mensen die op dit moment naar het westen vluchten en hier asiel zoeken.

  Ik begrijp oprecht even niet wat je bedoelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.