Special

Vr Vrijdag: Augmented reality-contactlenzen

De mogelijkheden, de risico’s, de nachtmerrie

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: de volgende stap van augmented reality.

Na geruchten over een vr-bril en een augmented reality-bril van Apple, druppelen nu berichten op internet binnen over Apple ar-contactlenzen. Welkom in de volgende stap van de versmelting tussen mens en machine.

Augmented reality, oftewel ar, is de technologie waarbij de werkelijkheid en met de computer gegenereerde beelden naadloos in elkaar overlopen. Voor de gebruiker betekent dat bijvoorbeeld schermen met informatie die in je blikveld zweven, of zelfs complete, levensechte hologrammen van mensen of voorwerpen. We zien ar in diverse mobiele toepassingen, waarbij Pokémon Go toch wel de populairste is. Met de ar-functie zie je op het beeldscherm de echte wereld, met daarin een pokémon alsof deze daar echt zit.

Meerdere bedrijven werken inmiddels aan ar, alsof het de heilige graal is van computergebruik: niet langer heb je een monitor nodig en ook de smartphone hoef je niet vast te houden. Opeens is data helemaal verweven met de wereld om je heen.

Hoewel er nog steeds geen echt goedwerkende ar-bril bestaat, is dat idee eigenlijk ook een tussenoplossing. Want een bril is toch eigenlijk een onhandig ding. Tuurlijk, het is prima als je er toch al eentje nodig hebt, maar het blijft iets wat je kunt kwijtraken, op kunt gaan zitten, wat in de weg zit bij bepaalde activiteiten, noem maar op. Als je er eentje nodig hebt, ben je al snel niet anders gewend. Maar voor de rest van ons is het toch iets wat je liever vermijdt.

Blikveld

Dat Apple aan ar-contactlenzen zou werken, is op dit moment niet meer dan een gerucht. Maar het idee ligt in feite ontzettend voor de hand. Waar zelfs een bril nog je blikveld beperkt, doen lenzen dat niet. Je merkt als het goed is niet dat je ze draagt en als de ar-functie echt zo goed werkt als dat we hopen, zou je hele blikveld zonder enige overgang gevuld kunnen worden door een alternatieve werkelijkheid.

De voordelen van dit soort lenzen zijn evident: je hebt niks in je handen en toch toegang tot alle informatie ooit. Kun je niet op haar naam komen? Die staat in beeld. Route naar je bestemming? Pijlen wijzen de weg. Op zoek naar een Starbucks? Er zijn er drie in de buurt, maar wat dacht je van dat unieke kleine koffietentje hier achter in de steeg? De pijl wijst de weg. Persoonlijke assistent? Hij of zij krijgt nu een levensechte avatar die met je meewandelt en misschien zelfs advies geeft bij het verrichten van bepaalde taken. Reparatie aan de auto? De assistent wijst naar de onderdelen, doet voor wat je moet doen, en klaar is Kees.

Nadelen

Maar een dergelijke volledige integratie van technologie, data en ons lichaam heeft uiteraard een boel risico’s, waarvan we er een aantal niet konden voorzien. Wie had eind jaren 90 bijvoorbeeld voorzien dat Facebook en YouTube zoveel mensen zoveel onzin zouden verkopen? Onzin dat mensen gewoon geloven? En die de volksgezondheid van miljoenen in gevaar brengt, enkel en alleen omdat desinformatie dankzij deze netwerken zich zo snel verspreidt?

De nadelen van ar dat zo dicht op het lijf zit als een contactlens, zijn voor een deel wel te voorzien, maar voor een groot deel ook niet. Wat zijn bijvoorbeeld de psychologische effecten als iedereen om je heen een eigen werkelijkheid ziet? Als de deur van dat huis voor jou blauw is, maar voor de ander er uitziet als de Tardis van Doctor Who? Als we nu al moeite hebben met het onderscheiden van echt en nepnieuws, hoe moet dat wanneer wat we met onze eigen ogen zien, niet meer te vertrouwen is?

Het is niet ondenkbaar dat geavanceerde ar bijna niet van de werkelijkheid is te onderscheiden. Sommigen vinden deepfakes nu al eng. Hoe gaat dat als ar-lenzen letterlijk de gezichten en lichamen van mensen om ons heen kunnen veranderen? En wat voor verwachtingen hebben we van schoonheid en lichamen als je je vriend of vriendin dankzij ar-lenzen letterlijk kunt veranderen in het uiterlijk van je dromen?

Weg

Dan zijn er nog de heel praktische problemen van een wereld waarin ar-lenzen altijd aan staan. Op zich is het fijn als je virtuele assistent je via pijlen de weg wijst over de snelweg. Maar wat als een storing ervoor zorgt dat je blikveld opeens gevuld wordt door de Marshmallow Man uit Ghostbusters? Terwijl je 120 kilometer per uur rijdt?

Een storing is dan nog tot daar aan toe. Maar wat als iemand je ar-lenzen kan hacken? Je dingen kan laten zien die er niet zijn, op momenten dat die heel slecht uitkomen? Een onverwachte digitale lsd-trip, die opeens je omgeving kan veranderen in een nachtmerrie? Voor volwassenen is dat al een angstaanjagende en gevaarlijke gedachte. Maar wat zou dat voor kinderen betekenen?

Eng

Niet dat ar alleen maar eng is natuurlijk, maar al te vaak blijkt dat we nieuwe technologie te snel en te graag willen omarmen, zonder echt na te denken over de bijkomende risico’s. Vooral omdat we die risico’s niet echt kunnen voorzien. Maar ook omdat de financiële belangen gigantisch zijn. Als je denkt dat Google nu al machtig is met alle advertenties tussen je YouTube-filmpjes en zoekresultaten, hoe veel machtiger wordt zo’n bedrijf wanneer ze advertenties in je eigen huis kunnen projecteren via je ar-lenzen? Is het een kleine prijs om te betalen voor goedkope ar-hardware? Of een dystopische nachtmerrie waarbij we elk moment van de dag gemanipuleerd worden via beelden die niet weggaan tenzij je je lenzen uitdoet?

Toekomst

Het duurt nog wel even voordat ar-contactlenzen een echt product zijn. Er zijn nog zoveel technologische hordes om te overkomen. Maar het is zeker niet onmogelijk, laat staan onwaarschijnlijk dat dergelijke technologie over een jaar of tien gewoon in de winkel ligt. Of wat op dat moment nog doorgaat voor een winkel. En wat geven we op als we een van onze belangrijkste zintuigen opeens in handen leggen van een technologiebedrijf?

Meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

De SteelSeries Arctis 9 Wireless-headset richt zich op multi-inzetbaarheid 'Microsoft zendt dit voorjaar meerdere streams met nieuwe games uit'
13

Reacties op: Vr Vrijdag: Augmented reality-contactlenzen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoofyZ3

  • 12 maart 2021 12:36
  Persoonlijk denk dat het wel onmogelijk is. De contactlenzen hebben een immens hoge resolutie nodig en een rekenkracht waar je U tegen zegt. Nee dit gaat nooit gebeuren. Wel draadloze vr brillen die net zo groot zijn als normale brillen met een computer in je rugzak. Onze processors kunnen nu al bijna niet kleiner. Ik verwacht dan ook geen wereld wonderen meer. Meer in super computers die draadloos snel alles kunnen sturen naar portable apparaten. Maar niet naar contactlenzen met 100k beeldschermen ofsow.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 12 maart 2021 17:16
  @GoofyZ3 100 jaar geleden hadden ze nog nooit van microchips gehoord. Nu zijn er wereldwijde tekorten omdat ze echt overal inzitten. Nog een paar honderd jaar eerder hadden ze nog nooit van Amerika gehoord (de aarde was toch plat?)

  Over 100 jaar bestaan er geen microchips meer, maar weer iets heel anders. Wellicht dat het dan wel kan. Dat het nu niet kan, zegt niks over de toekomst. Misschien vinden we wel lightspeed uit en gaan we naar een ander universum waar dit al lang bestaat, weet jij veel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 12 maart 2021 12:40
  Sorry maar dit slaat natuurlijk nergens op. blijft leuk om er over te fantaseren en speculeren enzo maar elk aparaat heeft stroom nodig, hoe zou je die lenzen dan van stroom/data kunnen voorzien? Juist, dat kan niet.
  Het zal altijd een los aparaat zijn dat gekoppeld is aan een energiebron.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  livelived

  • 19 maart 2021 14:47
  @HunterSeeker Wisselend magnetisch veld om je hoofd heen zoals je electrische tandenborstel :')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 12 maart 2021 13:09
  Ik zie het wel gebeuren. Zijn bedrijven al mee bezig:
  https://www.fastcompany.com/90441928/the-making-of-mojo-ar-contact-lenses-that-give-your-eyes-superpowers

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 12 maart 2021 13:20
  @NrFive ja, dat is dan ook het enige bedrijf waarvan ik gehoord heb dat ze er aan werken. Of Apple daar ook aan werkt is volgens mij niet bekend (gemaakt). Ja geruchten, maar zoals zo goed uitgelegd in dit artikel, kan Jan en alleman vanalles beweren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Haunting

  • 12 maart 2021 13:57
  Pokemon Go is niet de populairste AR toepassing.
  Ik denk namelijk dat de filters op Snapchat/Instagram etc veel populairder zijn en ook veel volwassenere technieken zijn om te zien wat AR allemaal kan.
  Wat zou het toch mooi zijn dat je door een stad loopt met je AR lenzen en als ze aanstaan zie je overal reclame etc en als ze uit staan zie je alles zoals het is zonder lelijke reclameborden overal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 12 maart 2021 14:33
  Zodra je in de toekomst met gezonde ogen toch een bril of lenzen nodig hebt om je te redden in de samenleving, dan weet je dat er iets goed mis is. Dan is niet meer de menselijke natuur het uitgangspunt, maar een doel waar de menselijke natuur dan aan moet voldoen.
  Een doel dat wordt bepaald door degenen die de technologie ontwikkelen en het in de markt zetten. En door overheden die er hun politiek op willen aanpassen.

  Denk dan ook niet dat dit meer gemak gaat opleveren. Dat gaat het namelijk niet. In eerste instantie natuurlijk wel, maar het zal de weg gaan zoals met elk stukje techniek, van de wasmachine tot het mobieltje: uiteindelijk wordt het een noodzaak, iets waar je nauwelijks meer zonder mee kunt.
  Je hebt dan weer een extra stuk complexe techniek nodig voor feitelijk hetzelfde geluk en hetzelfde gemak. Of zelfs minder, omdat je ogen dan wel heel direct bedrogen kunnen worden, door bedrijven die hun verdienmodel baseren op het je zoveel mogelijk afleiden.
  We zullen dan misschien weer verlangen naar de eenvoud van toen, zonder dat er echt een weg terug is. Ik bedoel, zouden we nu al Google of het mobieltje kunnen afschaffen?

  Nu al is er waarschijnlijk geen weg meer terug. Dit soort dingen ontwikkelen zich altijd heel geleidelijk, stapje voor stapje, vaak zonder het idee vooraf dat het ons en de samenleving zo ingrijpend zou veranderen. Ongemerkt laten wij onszelf en ook heel ons denken steeds meer door de technologie leiden en sturen, wennen we aan steeds meer.
  Dus ook de ar-bril en misschien wel de ar-lenzen zullen er komen. En we gaan ze gebruiken, allemaal. Zo niet, dan ga je steeds meer buitengesloten worden, als ouderwets of als technofoob versleten worden, en daar zijn mensen niet op gemaakt.

  En tegen de tijd dat ze er zijn, zullen we gewend zijn aan al die afleidingen, al die advertenties in en rondom huis, het feit dat onze eigen ogen niet meer voldoende zijn, noem maar op. Want zo geleidelijk zal het gaan. En het zal nooit genoeg zijn.
  Dan zal er niet meer geklaagd worden, of anders enkel over hen die vinden dat het veel te ver is gegaan en die bereid zijn flinke offers te brengen om zo goed als het nog kan weer de menselijke natuur als uitgangspunt te nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 12 maart 2021 14:42
  @Robert-Frans denk niet dat ik mijn oog laat verwijderen voor reclame of iets dergelijks. Facebook account heb ik niet meer vanwege de reclame en troep. Ar lenzen zijn niet haalbaar, een biologisch oog in je hoofd waarschijnlijk wel met aangepast dna etc die je eigen energie gebruikt.

  Ar gaat niet, is leuk voor thuis of op het werk. Maar dit is veel te gevaarlijk op straat. Je zal maar een pop up krijgen en je mist het stoplicht of loopt tegen een paal aan. Jeetje wat is die auto correctie irritant kan bijna niet normaal type, zelfs het woord paallllllll bestaat niet arghh techniek is nu al kt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 12 maart 2021 15:32
  @GoofyZ3 In hoeverre ar-lenzen haalbaar zijn of niet, dat weet ik niet. Er zijn wel meer waanzinnige ideeën uiteindelijk dagelijkse realiteit geworden.
  Mensen redeneren altijd vanuit wat we nú kunnen en nú aan technologie hebben. En dat levert vooral grappige, heerlijk gedateerde toekomstbeelden uit de Middeleeuwen of de jaren zestig op.

  En tja, wat is gevaarlijk op straat? Mobieltjes zijn ook een groot potentiëel gevaar. Hoeveel mensen zie je niet al append over straat lopen of zelfs fietsen? Toch gebruiken we ze gewoon en is er niemand die ze zal willen uitbannen.
  En wat dacht je van al die afleidende advertenties langs de weg? Ook bepaald niet ongevaarlijk, maar we zijn aan ze gewend. Hoe? Door hele geleidelijke introductie.

  Mochten die ar-lenzen er dus toch komen, dan zullen we tegen die tijd in onze leefwijze er zodanig op aangepast zijn, waarschijnlijk zelfs al met zelfrijdende auto's, dat ze veel minder (noemenswaardig) gevaar zullen opleveren dan ze nu zouden doen.
  Het zal misschien zelfs eerder nog gevaarlijker worden om ze níét in te doen, omdat je dan veel belangrijke signalen zou kunnen missen. Zoals dat ar-stoplicht voor voetgangers bijvoorbeeld, dat echt niet meer fysiek bestaat, daar immers nauwelijks meer iemand zonder lenzen rondloopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 12 maart 2021 15:07
  @Robert-Frans Dat zou zeker kunnen gebeuren. Misschien niet in ons leven maar misschien 3 generaties verder wel. Hier word dan de fundering gelegd. Maar gelukkig zijn er ook een hoop wetten en regels die ons daarvoor beschermen, en anders ff addblocker downloaden voor je ogen XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 12 maart 2021 15:42
  @HunterSeeker @HunterSeeker Ook die wetten zullen echter aangepast worden, of anders de tijdsgeest. Met wat techbedrijven nu flikken aan privacyschendingen en marketing, zou in de jaren zeventig en tachtig absoluut als dystopisch gekenmerkt worden en zou ook wettelijk volstrekt niet geaccepteerd worden.
  Maar wij accepteren die schendingen en massale, propagandische marketing nu wel en niet weinig mensen vinden zoiets als Adblocker zelfs verkeerd, want 'bedrijven moeten hun geld toch ergens mee verdienen'.

  En dat komt dus door die hele geleidelijke introductie. Ga de geschiedenis van het internet, of zelfs gewoon van YouTube zelf maar na. Stukje en beetje kwam er meer reclame in beeld, zodanig dat het als redelijk ervaren bleef worden.
  Zou je in één keer die ar-lenzen met alles erop en eraan introduceren, dan zullen mensen precies reageren zoals jij. Maar dat zal niet gebeuren. Daar gaan nog heel wat kleine, subtielere stappen aan vooraf.

  Ook op deze website zal stukje bij beetje steeds meer reclame, tracking cookies of watdanook verschijnen, want het zal nooit genoeg zijn.
  En tegen de tijd dat ook Gamer.nl met je meekijkt tijdens het gamen, in ar regelmatig je ogen bombardeerd met advertenties en ook tijdens het lezen van een artikel je effectief afleidt met nog meer reclame… zullen veel fans dat heel normaal vinden en er zelfs begrip voor hebben. Want Gamer.nl moet toch ergens haar geld mee verdienen en alles wordt nu eenmaal duurder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MoodyBanter

  • 16 maart 2021 18:47
  Ik zou zo'n product nooit aanschaffen als er ook maar ergens de mogelijkheid tot advertenties tonen erin verwerkt zit. Anders kunnen ze nog dieper in gaan op de smerige, verstopte marketingtechnieken die vandaag de dag al de standaard zijn geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.