Special

Vijf spoilervrije tips voor Persona 5

Perfect voorbereid voor het avontuur

Geschreven door Guan van Zoggel op
Persona 5 is een enorme game. Zoals we in onze importreview al schreven kostte het ons 120 uur om de aftiteling te bereiken. Als we met de kennis van de nu de game opnieuw spelen - wat we ongetwijfeld gaan doen - zouden we een aantal dingen anders aanpakken. Daarvan delen we vijf spoilervrije tips met jullie.

1. Focus op deze Confidants

Confidants zijn Persona 5’s versie van de Social Links. Tot op heden was het versterken van die Social Links een goede manier om bij een fusie de Persona’s snel te laten levelen. Social Links met teamleden zorgden voor extra aanvallen tijdens gevechten, maar daar bleef het dan ook bij. Persona 5 diept dit systeem verder uit met voordelen voor elke Confidant.

Als we terugkijken op Persona 5 waren er twee Confidants met voordelen die we het liefst zo snel mogelijk vrijgespeeld hadden. Dit zijn nummer tien, Fortune, en nummer veertien, Temperance. Wie dit zijn en hoe je deze moet vrijspelen, mag je zelf ontdekken. Eerstgenoemde vergt behoorlijk wat tijd en energie, maar is zeker de moeite waard. Deze Confidant stelt je namelijk in staat om tegen een kleine betaling zowel je Parameters (Knowledge, Courage, et cetera) als je Confidants sneller te ontwikkelen.

Herinner je nog hoe stom het was toen je voor een quest even een kerker in moest maar het hoofdpersonage daarna te moe was om iets te doen? Daar maakt de Temperance Confidant een einde aan. Als je na een langdurige sessie in een kerker naar huis keert, kun je de Temperance Confidant op Rank 10 bellen om die vermoeidheid weg te nemen. In een handomdraai ben je zo fit als een hoentje en kun je de avond gebruiken voor zinnige activiteiten, zoals hangen met de Fortune Confidant!

2. Investeer en bespaar op SP

Doordat in Persona-games tijd misschien wel je ergste vijand is, wil je het liefst zover mogelijk komen in een kerker binnen één dag. De enige reden om vroegtijdig terug te keren naar de echte wereld is omdat je SP-meters nagenoeg op zijn. Doordat SP nodig is om Skills te gebruiken en je zonder Skills niet ver komt in een Persona-game, is het belangrijk om daar duurzaam mee om te gaan.

Gelukkig biedt de Death Confidant de redding. Wij speelden deze Confidant al redelijk vroeg vrij en dat is maar goed ook: zodra je de samenwerking met deze Confidant uitdiept, komen er Accessories te koop die elke beurt je SP herstellen. Zodra je de samenwerking op Rank 5 terecht komt, kun je de beste SP-herstellende variant kopen voor 100.000 yen per stuk. Als je vaker met de Death Confidant rondhangt en Rank 7 bereikt, krijg je maar liefst vijftig procent korting op de Accessories. Een betere deal dan dat ga je niet vinden!

3. Parameters en Confidants

In Persona 5 is het makkelijker dan ooit om te werken aan je parameters. Dat ene puntje dat je krijgt voor het juist beantwoorden van een vraag in de klas is natuurlijk mooi meegenomen, maar het zet geen zoden aan de dijk. Er zijn een aantal manieren in Persona 5 om deze parameters sneller te ontwikkelen, vaak in combinatie met het uitdiepen van een Confidant link.

Zo levert de bij tip 2 genoemde Death Confidant je 2 extra Courage-punten op zodra je een Rank omhoog gaat. De Star Confidant zorgt met enige regelmaat voor extra punten voor Knowledge. De Hanged Man Confidant doet datzelfde voor Diligence. Je kunt het verbeteren van je Understanding combineren met de Tower en Hierophant Confidant. Voor Expression kun je ook terecht bij de Devil en Sun Confidant.

4. Parameters en bijbaantjes

Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden, mede om de SP-herstellende Accessoires van de Death Confidant te kunnen veroorloven. De makkelijkste manier om yens te verdienen is grinden in de Mementos-kerker en de schatten die je vindt weer verkopen. Overweeg ook eens om geld te verdienen via een van de bijbanen die je kunt doen in Persona 5. Het levert misschien minder geld op, maar in ruil daarvoor krijg je wel die Parameter-punten die je nodig hebt om Confidants over een bepaalde Rank heen te tillen.

In eerste instantie krijg je toegang tot drie bijbaantjes, afhankelijk van de Parameters waar je op dat moment over beschikt. Deze leveren standaard twee Parameter-punten op. Soms wordt er een grote of complexe bestelling geplaatst. Maak desnoods aantekeningen zodat je niets vergeet, want deze leveren extra geld en een extra Parameter-punt op. Zodra je toegang krijgt tot de vierde bijbaan, kun je zelf kiezen aan welke Parameter je wilt werken. Moet je wel zelf even uitvogelen welke parameter achter welke persoon schuil gaat!

5. Compendium bijhouden

Net als het aanvullen van de Pokédex in Pokémon werken wij dolgraag aan het Persona Compendium van de prachtig ontworpen persona’s. Telkens als je een nieuwe persona verwerft of fuseert, kun je deze registreren in het Compendium. Geregistreede persona’s kun je voor een bepaald bedrag, afhankelijk van hun level en stats, weer gemakkelijk oproepen vanuit het Compendium. Wel zo makkelijk voor hele specifieke fusies.

Die specifieke fusies zijn vaak het resultaat van een verzoek afkomstig van de Velvet Room-bediende. Elizabeth uit Persona 3 en Margareth uit Persona 4 worden nu opgevolgd door Caroline en Justine, een jonge tweeling die Igor ondersteunt in de Velvet Room. Zij vragen de speler om een bepaalde Persona met een bepaalde aanval te laten zien. Door hun wens te vervullen, stijgt niet alleen hun Rank als Confidant, maar word je ook getrakteerd op een dialoog waarbij je meer te weten komt om hun verleden. Vergeet niet om die persona ook te registreren in het Compendium!

Dit artikel delen:

Lees meer

Releasedata en inhoud expansion pass Destiny 2 mogelijk gelekt Cities: Skylines op 21 april naar Xbox One
1

Reacties op: Vijf spoilervrije tips voor Persona 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • iTorioko

    • 4 april 2017 12:22
    Top dit!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.