Special
Vampyr

Vergeet deze games in 2018 niet op je radar te zetten

Klein budget, veel potentie

Geschreven door Jacco Peek op
Het is 2018 en er staan weer talloze potentiële toppers op de radar. Titels als God of War, Red Dead Redemption 2 en Far Cry 5 moeten in de eerste helft van het jaar verschijnen, laat staan wat de rest van 2018 gaat bieden. Het is een kunst om tussen het geweld van de grote namen de kleinere games niet uit het oog te verliezen, dus het is tijd om een aantal van deze potentiele toppers op een rij te zetten.

Weinig van de genoemde games hebben nog een exacte releasedatum, maar allen staan ze gepland om dit jaar uit te komen. Het is altijd mogelijk dat titels worden uitgesteld, hopelijk om te voldoen aan de ontzettend positieve eerste indruk die ze maken.

Fe

Zo nu en dan brengt Electronic Arts een wat kleinere titel uit onder de EA Originals-serie, waaronder Fe van het Zweedse Zoink Games. Deze schattige 3D-platformer is met name gemaakt om te relaxen door het magische bos van de game te ontdekken en te genieten van de kalme sfeer. Spelers besturen het lieve vogelbeestje Fe, wat letterlijk ‘fee’ betekent in het Zweeds. Fe is in staat via haar zang te communiceren met het bos, om zo bepaalde paden te openen en om de taal van andere dieren te leren in ruil voor hulp.

Met het arsenaal aan liederen dat spelers opbouwen wordt de te verkennen wereld steeds verder opengesteld en kunnen nieuwe puzzels worden opgelost. Het bos zelf is wellicht de belangrijkste reden om enthousiast te worden van de game. Het mooie contrast van lichte kleuren en donkere omgevingen doet een beetje denken aan Ori and the Blind Forest en werkt in combinatie met de mooie natuurgeluiden zeer ontspannend.

Vampyr

Vampiers worden over het algemeen geassocieerd met seks en moord en maar zelden met dilemma’s of rationele beslissingen. Ontwikkelaar Dontnod, bekend van het bijzondere Life is Strange, brengt dit jaar een game uit die vampier in een ander daglicht zet. In de actie-rpg worstelt dokter Jonathan Reid met het feit dat hij is getransformeerd in een schepsel van de nacht, terwijl Londen in het jaar 1918 gered moet worden van de moordende Spaanse griep. Om in gevechten met vijanden een kans te maken moet Reid het bloed van overlevenden drinken en sterker worden, maar het is aan de speler wie de slachtoffers worden.

Vampyr wordt sterk door het verhaal gedreven en beloont spelers die moeite hebben met het doden van onschuldige mensen door hints te geven over wie een goed hart heeft, en wie het verdient om helemaal leeggedronken te worden. De keuzes die Jonathan maakt hebben daarbij niet enkel invloed op zijn kracht en daarmee de moeilijkheidsgraad van de game, maar ook op het lot van de stad.

Goose Game

Stealthgames zijn er in alle soorten en maten, maar nog nooit eerder konden we aan de slag als asociale gans. In de Untitled Goose Game, wellicht in de toekomst bestempeld als Metal Gear Goose, besturen spelers een gans die een tuin moet infiltreren door de tuinman het leven zuur te maken. In de korte trailer zien we hoe de gans de radio van de man gebruikt om hem af te leiden, zijn schep steelt door te schuilen in zijn gewassen en er met zijn sleutels vandoor gaat. Hoewel het nog onduidelijk is hoe omvangrijk de game gaat zijn, ziet het er tot nu toe allemaal hilarisch uit. Misschien krijgen we in 2018 wel de beste ganzengame sinds ganzenbord.

Ashen

Een veel serieuzere game is Ashen, die op de afgelopen E3 bij Microsoft kort in de schijnwerpers stond. De game speelt zich af in een grot die is bedolven onder het as van nabijgelegen vulkanen en als gevolg is gehuld in duisternis. Spelers bezitten een eigen nederzetting en zijn gedwongen op gevaarlijke tochten te gaan in donkere grotten om deze verder uit te bouwen.

Ashen is een typisch pittige actie-rpg met lichte en zware aanvallen, ontwijkmanoeuvres en een simpel lootsysteem. De game moet zich echter onderscheiden door de gevaren die schuilen in de soms pikzwarte kerkers en de hulp van andere spelers als gameplaymechaniek. Hoewel de game draait om de solo-ervaring, is in sommige gebieden namelijk een andere, onbekende speler nodig om te kunnen overleven. Wie het tot het einde van een kerker schopt wordt beloond met bijzondere spullen en een opvallend filmische kant van de game, die we lang geleden in de aankondigingstrailer al te zien kregen.

The Last Night

Hoewel we nog zeer weinig weten over The Last Night, mag de game niet ontbreken in deze lijst. The Last Night combineert pixelart met haarscherpe 3D-elementen in een post-cyberpunkwereld. Spelers nemen de controle over Charlie, die zijn weg probeert te vinden in een stad waar inwoners een universeel inkomen hebben en zichzelf proberen te definiëren door wat ze consumeren. Ontwikkelaar Odd Tales wil een door middel van meerdere gespreksopties en het geheugen van alle npc’s een meeslepend sciencefictionverhaal neerzetten over een duistere visie op de toekomst. Naarmate de game vordert worden Charlie vanuit de politiek en handhaving allerlei beperkingen opgelegd, waarvoor spelers steeds creatiever dienen te handelen. Hoe dit gaat uitpakken is nog vrij onduidelijk, maar met Blade Runner 2049 vers in het achterhoofd is The Last Night zeker een titel om in de gaten te houden.

Praey for the Gods

Praey for the Gods werd vooral bekend door de ophef rondom de naam, die Zenimax te veel vond lijken op Bethesda’s Prey, maar dat is niet het soort aandacht dat de game verdient. Als een nog onbekende vrouwelijke protagonist begeven spelers zich op een winters eiland waar allerlei omstandigheden de kans op overleven verkleinen. Warm blijven is uiteraard essentieel, maar voedsel, voldoende slaap en wapens zijn wellicht net zo belangrijk. De omgeving rondspeuren voor materialen om verschillende spullen van te maken is daarom een belangrijk onderdeel van de gameplay. Zeker als je weet dat grote, Shadow of the Colossus-achtige afgoden op het eiland een grote bedreiging vormen. Of Praey for the Gods ook net zo goed wordt als zijn voornaamste inspiratiebron gaan we hopelijk dit jaar nog uitvinden.

Op zoek naar meer games die verschijnen in 2018? Lees dan de top 100 van 2018.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Korte Dragon Ball FighterZ bèta komt morgen Winteruitverkoop van Humble Bundle is begonnen
7

Reacties op: Vergeet deze games in 2018 niet op je radar te zetten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • XtraLinkUK

  • 15 januari 2018 11:58
  Mjah. Ik heb gamen op de pc al een jaartje of twee laten liggen. Nu weet ik wat ik allemaal mis. Juist veel kleine games kun je eenvoudig via Steam spelen. Binnenkort maar weer eens afstoffen die pc, en aan There are Billions beginnen. Ik hunker naar goeie rts games, die zijn er gewoon bijna niet op de PS4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 15 januari 2018 12:57
  Into The Breach, de nieuwe game van de makers van FTL, mag ook wel genoemd worden (dus hierbij). Wat ik er van gezien heb ziet er behoorlijk tof uit. De game heeft nog weinig exposure gehad, maar de interviews die ik gelezen hebben laten zien dat de devs een duidelijk visie hebben en dat dit zeker niet de zoveelste TBS game gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Breadpit

  • 15 januari 2018 13:19
  Scorn, The Swords of Ditto, Tunic en Chasm staan bij mij in het lijstje. Alhoewel Chasm al jaren in development is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 16 januari 2018 08:36
  @Breadpit Die game is al een hele poos in ontwikkeling. Ik ben ook benieuwd hoe het komt met Below en Eitr.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 15 januari 2018 13:58
  The last night ziet er goed uit, het lijkt wel een kloon van de oude Bladerunner op de pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • unipro81

  • 17 januari 2018 11:32
  @004

  Een game die nog steeds in mijn top 10 staat :) (tegenwoordig volledig legaal gratis te downloaden :) )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MrGizMo

  • 15 januari 2018 23:52
  En ik zit nog steeds te wachten op Below

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.