Special
Top 100 van 2022

De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

Vijftien potentiële toppers om in de gaten te houden

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

33. Open Roads

Ontwikkelaar: Fullbright
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Gone Home-ontwikkelaar Fullbright zat midden in de ontwikkeling van Open Roads toen studio-oprichter Steve Gaynor dit jaar opstapte na beschuldigingen van giftig leiderschap. Met name vrouwen verlieten de studio in groten getale, juist terwijl Fullbright bekendstaat om z’n progressieve weergave van vrouwelijke relaties. Open Roads volgt namelijk moeder Opal en dochter Tess, die op zoek naar een kist vol familiegeheimen er op uittrekken.

Daarmee gebruikt de game een auto letterlijk als een vehikel voor het verhaal, waarin beide protagonisten vermoedelijk dichter tot elkaar komen terwijl ze door prachtige landschappen rijden. Open Roads kent namelijk een unieke visuele stijl die tweedimensionale personages en objecten combineert met driedimensionale omgevingen. De ontwikkeling van Open Roads is waarschijnlijk nog even onderweg, maar hopelijk is de uiteindelijke rit de moeite waard. 

Open Roads

32. Suicide Squad: Kill the Justice League

Ontwikkelaar: Rocksteady Studios
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Er is iets goed mis met de Justice League: Superman, The Flash en Green Lantern gedragen zich als de schurken die ze eigenlijk achter slot en grendel horen te zetten. In totale wanhoop wordt Task Force X in het leven geroepen, beter bekend als de Suicide Squad. Harley Quinn, Deadshot, King Shark en Captain Boomerang staan voor de onmogelijke keuze de Justice League een kopje kleiner te maken, al hebben ze weinig keus.

Batman Arkham-maker Rocksteady gaat met Kill the Justice League duidelijk voor de komische, absurde stijl die de Suicide Squad-films en -comics kenmerken. De actie is lekker overdreven en eigenlijk is het team zelf ook maar een zooitje ongeregeld. Althans, dat ligt waarschijnlijk ook aan je medespelers: de game is volledig speelbaar in co-op. Buiten ‘Batman Arkham-achtige gameplay met schietactie’ weten we nog bijster weinig over hoe Kill the Justice League exact speelt, maar de presentatie en het cv van de ontwikkelaar zijn al reden genoeg om enthousiast te worden en het spel zo hoog in de Top 100 te laten pronken.

Suicide Squad
Suicide Squad

31. Oxenfree 2: Lost Signals

Ontwikkelaar: Night School Studio
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 2022

Voor een eerste project was Night School Studio’s Oxenfree meer dan geslaagd. De adventuregame werd geprezen om z’n uitstekende mix van tienerdrama op een eiland en bovennatuurlijke krachten die aldaar voor vreemde scenario’s zorgen. Na een uitstapje met Afterparty zet Oxenfree 2: Lost Signals het verhaal van die eerste game voort.

Daarin keert het meisje Riley vijf jaar na de gebeurtenissen uit het origineel terug naar haar geboorteplaats Camena, waar wederom iets niet pluis lijkt te zijn. Een radio als middel om mysterieuze signalen op te vangen keert terug, evenals de sfeervolle handgetekende landschappen en subtiele spraakbubbels waaruit spelers dialoogopties kiezen. De game lijkt ook verder uit te pakken met verschillende dimensies en mysterieuze sektes, al laat Night School Studio nog weinig los over de daadwerkelijke plot. Gelukkig maar, want het liefst ontrafelen we het mysterie zelf wanneer de game ergens in 2022 verschijnt.

Oxenfree 2
Oxenfree 2

30. Tunic 

Ontwikkelaar: Andrew Shouldice
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 16 maart 2022

De Canadese solo-ontwikkelaar Andrew Shouldice is al vele jaren bezig met Tunic, en waarschijnlijk verschijnt de game dan eindelijk in 2022. De charme van Tunic gaat namelijk veel verder dan ‘schattige vos in Zelda-achtig avontuur’. Zo is de aanwezige speluitleg vormgegeven als oldschool strategy guides en is de game doordrenkt met mysteries en geheime objecten.

Bovendien onthult de meest recente demo dat Tunic érg pittig kan zijn. Tijdens het verkennen van Zelda-achtige kerkers staan spelers oog in oog met vijanden die in de eerste uren eigenlijk nog niet bedoeld zijn om te verslaan en reset elk altaar waar spelers hun progressie opslaan de vijanden in de wereld. Net als in indiehit Death’s Door is sterven dus onderdeel van de ervaring, wat deze langverwachte game eigenlijk alleen maar interessanter maakt.

Tunic

29. Metal Slug Tactics

Ontwikkelaar: Leikir Studio
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: Onbekend

Metal Slug is terug, maar dan in een totaal ander genre. Metal Slug Tactics is namelijk een rasechte strategiegame van het relatief nog onervaren Leikir Studio, uitgegeven door het Franse Dotemu. Toch is er al reden genoeg om voorzichtig enthousiast te worden, want met een prachtige pixelart-stijl en een bonte verzameling bekende personages lijkt Leikir in ieder geval respectvol met de arcadefranchise om te gaan.

Daarbij is de Metal Slug-franchise natuurlijk uitermate geschikt voor het strategiegenre. Vanuit een isometrisch perspectief vechten spelers met hun zelfgebouwde leger tegen de vijand, waarbij elke zet een welgemikt spervuur, precieze granaatworp of bombardering betreft. De zogenaamde syncmechaniek geeft daarbij de mogelijkheid om met meerderen tegelijk aan te vallen, en dankzij verschillende combo’s de tegenstander te slim af te zijn. Sterf je echter tijdens een missie, dan raak je een groot deel van je upgrades kwijt. Dat moet de tactische gevechten nét even wat spannender maken.

Metal Slug Tactics
Metal Slug Tactics

28. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Ontwikkelaar: Tribute Games
Platforms: pc, PS4, Switch, Xbox One
Releasedatum: Onbekend

Met Streets of Rage 4 bewees uitgever Dotemu eens te meer dat het heer en meester is in het terugbrengen van klassieke franchises. Samen met Tribute Games werkt het momenteel aan een beat ‘em up in een minstens net zo klassieke reeks, namelijk Teenage Mutant Ninja Turtles. Shredder’s Revenge ziet eruit als een mix van nostalgie en frisse, coöperatieve knokactie. Geïnspireerd door de arcadegame Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time en de oorspronkelijke tekenfilm uit de jaren 80, zullen dan ook vooral oudere spelers uitkijken naar deze co-op-game.

Shredder’s Revenge brengt de vier Turtles namelijk naar bekende plekken als Manhattan en Coney Island, en natuurlijk hoge daken en donkere riolen vol Foot Clan, Triceraton Warriors en andere schurken. Elk personage beschikt daarnaast over een iconische eigen vechtstijl, waardoor iedere run door het originele verhaal net zo nieuw moet aanvoelen als de eerste keer. Als het in 2020 verschenen Streets of Rage 4 enige indicatie is voor de kwaliteit van de game, dan zou Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge inderdaad wel eens de comeback van de franchise kunnen betekenen. 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

27. Tchia

Ontwikkelaar: Awaceb
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: Lente 2022

Tchia is een ode aan Nieuw-Caledonië, een klein eiland in de Stille Ocean met een rijke cultuur. Onder een helderblauwe hemel verkennen spelers schitterende stranden, hoge rotsen en dichtbegroeide oerwouden, zonder enige urgentie van overleven. Ontwikkelaar Awaceb noemt het zelf een ‘physics-based sandboxgame’, inclusief een Breath of the Wild-achtig klimsysteem, een aanpasbare zeilboot en tal van accessoires om bepaalde delen van het eiland te bereiken.

Uniek aan Tchia is dat de protagonist beschikt over soul jumping, de mogelijkheid om dieren en objecten over te nemen. Zodoende kunnen spelers de spelwereld verkennen als een vis, hagedis of vogel, maar ook objecten als een autoband of brandende lantaarn. Op die manier moet Tchia een compleet beeld van het eilandleven bieden – inclusief een werkende ukelele om rustgevende muziek mee te spelen. Als redactie gesitueerd in het grijze Nederland waren we door de eerste beelden van het virtuele tropische paradijs in ieder geval al meteen verkocht.

Tchia
Tchia
Tchia

26. Gotham Knights

Ontwikkelaar: Warner Bros. Games Montreal
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Zeven jaar na Batman: Arkham Knight zet Warner Bros. Montreal de Arkham-reeks voort, maar dan zonder de caped crusader zelf. Batman is namelijk niet meer, waardoor Gotham City wordt overspoeld door criminelen die hun kans schoon zien om bovenaan de voedselketen te eindigen. Aan Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin de plotselinge taak om de stad veilig te houden.

Gotham Knights is daarmee volledig gericht op co-op. In teams van twee racen spelers door de stad, waar gedurende het verhaal missies met bekende slechteriken als Mr. Freeze en de Court of Owls opduiken. Elke held heeft daarbij een unieke skilltree en bijbehorende vaardigheden, die van pas komen tijdens de herkenbare sluipgameplay of knokpartijen met tal van nieuwe bewegingen. Of Gotham Knights die coöperatieve gameplay weet te combineren met de sfeer en het verhaal uit voorgaande Arkham-games valt nog te bezien, maar we waarderen Warner Bros.’ poging ten zeerste.

Gotham Knights

En daarmee zijn we alweer door de nummers 40 tot en met 26 gevlogen. Morgen gaat het er echt om spannen, want dan komen de nummers 25 tot en met 11 voorbij. Tot dan!

De Top 100 van 2022 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Tom Kerkhof, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 33 tot en met 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Moving Out nu gratis verkrijgbaar via Epic Games Store Valve maakt bestverkochte Steam-games van 2021 bekend
15

Reacties op: De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2021 10:16
  Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge lijkt me wel heel tof ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 29 december 2021 11:14
  @bigds9fan : helemaal mee eens! Ik heb vergelijkbare games gespeeld op de Sega Megadrive en SNES. Dit is helemaal mijn ding!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2021 13:06
  @dakoota Heb de SNES en Megadrive games en die zijn nu best gewild.

  Ik zit niet in aandelen maar in games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 11:47
  @bigds9fan vroeger die Turtles in de arcade hal veel gespeeld, lijkt een direct vervolg daarop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 29 december 2021 11:18
  Hogwarts op nummer 40? BOYCOT! Deze moet makkelijk in de top 3 zitten :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 29 december 2021 11:38
  Hogwarts Legacy op 40 vind ik best vreemd, misschien omdat we nog weinig gameplay hebben gezien en de studio geen al te grote reputatie heeft… maar de game zelf is de natte droom van iedere Potterhead, tenminste, het belooft dat te worden.

  Verder haal ik Gotham Knights sowieso wel. Suicide Squad wacht ik de reviews van af, ik denk namelijk dat de game best teleurstellend kan worden…
  Daarnaast kijk ik uit naar Little Devil Inside.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 29 december 2021 11:49
  Hogwarts Legacy zou bij mij dik in de top 10 staan. Mij maak het nog niet uit dat er nog niet veel gameplay is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 29 december 2021 12:05
  Deze ronde voor mij op dit moment enkel Hogwarts en Turtles wat mijn interesse heeft.
  Turtles lijkt me lekker back to childhood( ok meer tiener tijd maar goed. Haha ) en Hogwarts legacy als dat goed lukt wordt dat gewoon de ultieme wizarding world ervaring

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 29 december 2021 12:35
  De eerste 3 en Gotham Knights zijn voor mij potentiele top 10 kandidaten. Suicide Squad gaat wel erg een kant op die mij niet zo aanspreekt. De gameplay reveal doet mij nog het meest denken aan Sunset Overdrive. En hoewel ik dat een geweldige game vond, had ik van Rocksteady iets anders (lees: grimmiger) verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2021 17:03
  Vier van de 15 games spreken mij aan en none of them komen van de tweede pagina.


  Trek to Yomi

  De trailer zette zo'n heerlijke sfeer neer dat mijn interesse gelijk was gewekt. Ik ben helemaal gek van samoerai, ninjas en Japan in z'n geheel dat deze game hoe dan ook in mijn collectie komt.


  Little Devil Inside

  Pas sinds de laatste state of play achter het bestaan van deze game gekomen. Maar het staat nu voor de volle 100% op mijn radar. De stijl ziet er heerlijk uit en gameplay ziet er heel erg interessant uit.


  Hogwarts Legacy

  Een groot deel van mijn tiener jaren bestaat uit Lord of the rings en Harry Potter (nu voel ik mij frickin oud). Eerst genoemde heeft al wat heerlijke (action) RPGs (The Lord of the Rings: The Third Age yo) en laatst genoemde heeft ook al wel leuke games maar een RPG ontbreekt nog in deze franchise en dat terwijl het een franchise is die een RPG nodig heeft. Als ze het goed doen hebben ze echt goud in handen.


  Dying Light 2: Stay Human

  Pas dit begin dit jaar met deel 1 begonnen en zwaar van genoten. Dus als deel 2 het zelfde gaat doen als deel 1 alleen dan beter, mooier en soepeler dan ga ik een mooie tijd tegemoet. Dit is echt zo'n game waarbij mijn vloek van epische random gebeurtenissen (net zoals Red Dead Redemption 2) de vrije hand gaat krijgen en ik kan echt niet wachten op die wtf momenten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 29 december 2021 21:43
  @coola weet niet of je een foutje maakt, maar Little Devil Inside op gamepass? Of bedoelde je gameplay? Want er is niks bekend over gamepass (op pc, Xbox versie is sowieso nog geen sprake van). Vond wel de eerste trailer en eerste gameplay erg verschillend ogen qua stijl. Benieuwd wat het uiteindelijke product wordt.

  Verder met je eens, ook over Hogwarts en Dying Light 2 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2021 21:45
  @COSMIC_TSAR

  Moest idd gameplay zijn. Telefoon denkt tegenwoordig dat gamepass vaker word gebruikt dan gameplay xD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 11:48
  @coola Trek to Yomi ziet er fantastisch uit en Hogwarts Legacy lijkt me ook leuk. Gek eigenlijk dat ze nu pas zo’n game maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 29 december 2021 17:04
  Weer leuk lijstje met games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 29 december 2021 17:25
  Wauw, mijn nummer 1 van volgend jaar is jullie nummer 40.

  Ik wist niet dat Hogwarts Legacy door een twijfelachtige ontwikkelaar werd gemaakt, maar het ziet er geweldig uit in de eerste trailer, en daarbij komt dat de eerdere games van Avalanche games waren waarbij de missie al was om snel geld te verdienen over de rug van kinderen. Als op dit project flink is bijgeschaald, kan het echt wel tof worden. Ik heb er in ieder geval veel zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.