Special
Top 100 van 2022

De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

Vijftien potentiële toppers om in de gaten te houden

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar vandaag behandelen we de nummers 40 tot en met 26!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

40. Hogwarts Legacy

Ontwikkelaar: Avalanche Software
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Terwijl er momenteel grof geld wordt verdiend aan mobiele Harry Potter-games, bleef het wat grote producties betreft jarenlang stil. De aankondiging van Hogwarts Legacy was daarom een welkome verrassing voor Potter-fans, die ervan dromen om zelf vrij rond te kunnen lopen in de Wizarding World uit de boeken en films. Hogwarts Legacy gebruikt het bronmateriaal echter slechts als inspiratie; als een zelfontworpen student aan de tovenaarsschool ontdek je zogenaamde Ancient Magic, met alle gevolgen van dien.

Disney Infinity-ontwikkelaar Avalanche Software omschrijft de game dan ook als een openwereld-rpg, waarin spelers keuzes maken die uiteindelijk invloed hebben op het gebruik van die eeuwenoude vorm van magie. Daarbij kunnen andere tovenaars, tovenaressen en beesten zich bij de speler aansluiten tijdens een reis die ze ook buiten de muren van de school brengt, zoals Hogsmeade en de Forbidden Forest. Verder belooft Avalanche ook diepgaande rpg-elementen betreffende spreuken, drankjes en verschillende statistieken. Gezien het cv van de ontwikkelaar houden we nog een slag om de arm, maar Hogwarts Legacy is in ieder geval veelbelovend genoeg om relatief hoog in de Top 100 van 2022 te eindigen.

Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy

39. Little Devil Inside

Ontwikkelaar: Neostream Interactive
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Het is lastig voor te stellen waar Little Devil Inside nou precies over gaat. In plaats van een verhaal te vertellen over ene Billy, brengt het vooral de alledaagse, vervelende aspecten van de avonturier in beeld. Wachten op de trein, misleid worden door je opdrachtgever, een ezel die tijdens een verschrikkelijke sneeuwstorm maar niet wil meewerken: het zijn zaken waar je weinig gamehelden over hoort.

Bovenstaande geeft echter een goede indicatie van hoe ontwikkelaar en uitgever Neostream de draak wil steken met gangbare adventuregames. Daarbij kiest het voor een sprookjesachtige vertelstem die spelers vergezelt tijdens de reis, die deels plaatsvindt op de wereldkaart zelf alvorens Billy nieuwe locaties bezoekt. ‘Billy’ is daarbij slechts een verzamelnaam voor de potentiële protagonisten van de game: mocht hij onverhoopt sterven, dan neemt een nieuwe hoofdpersoon zijn plaats in vanaf de plek waar hij het loodje legde. Met verschillende multiplayerelementen, waarbij andere online spelers op de een of andere manier een rol spelen in de game, moet het eigenwijze Little Devil Inside altijd spannend blijven.

Little Devil Inside
Little Devil Inside

38. Dying Light 2: Stay Human

Ontwikkelaar: Techland
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 4 februari 2022

De ontwikkeling van Dying Light 2: Stay Human verliep allesbehalve soepel, als we een onderzoek van The Gamer mogen geloven. Toch komt de release van de survival-actiegame gestaag dichterbij, en worden spelers binnenkort eindelijk losgelaten in het fictieve The City. Net als in het eerste deel is de dag- en nachtcyclus van de stad allesbepalend, want zodra de zon ondergaat wemelt het van de gevaarlijke zombies die spelers al springend en glijdend moeten ontwijken. Dying Light 2 oogt wederom als een heerlijke parkourgame, met als toevoeging een handige zweefvlieger om grote afstanden mee af te leggen.

Daadwerkelijk nieuw is het keuzesysteem, dat The City zichtbaar moet beïnvloeden naarmate het verhaal vordert. Van wie neem je missies aan? Wat gebeurt er met het schaarse drinkwater? Het zijn dillema’s die Dying Light 2 de speler voorschotelt en bepaalt hoe de verhoudingen tussen de vele facties liggen. Veel ontwikkelaars gingen Techland voor met een vergelijkbare belofte, met slechts een handvol succesverhalen. De eerste vooruitzichten zijn goed. Daarbij heeft de ontwikkelaar met de eerste Dying Light bewezen diens games tot in den treure te blijven ondersteunen. 

Dying Light 2

37. Bomb Rush Cyberfunk

Ontwikkelaar: Team Reptile
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2022

Het Nederlandse Team Reptile komt volgend jaar met Bomb Rush Cyberfunk, een titel die z’n inspiratie niet onder stoelen of banken steekt. Net als in Jet Set Radio bewegen spelers namelijk vloeiend door een kleurrijke stad, ditmaal met een zogenaamde ‘boosterpack’ om snelheid te maken en hoger gelegen plekken te bereiken. Het doel? De stad bekladden met jouw graffiti, zonder gepakt te worden door de schietgrage politie.

Daar komt een uitgebreid trucsysteem bij kijken; zo lang mogelijk achter elkaar springen, grinden, wallrunnen en glijden levert een score op die de snelheid van je personage verhoogt. Bomb Rush Cyberfunk lijkt daarmee een lekker luchtige game te worden, met de focus op door de stad grinden, beetje bij beetje gebieden veroveren van rivaliserende teams en ondertussen genieten van de funky, door hiphop geïnspireerde soundtrack. Een soundtrack die overigens door de componist van Jet Set Radio gemaakt is. Of dat concept anno 2022 nog overeind blijft, gaan we volgend jaar merken.

bomb rush cyberfunk
bomb rush cyberfunk

36. Season

Ontwikkelaar: Scavenger Studios
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 2022

Het bleef zowat een heel jaar stil rondom het in 2020 onthulde Season. Niet opmerkelijk voor een indiegame die ontwikkeld wordt tijdens een pandemie, maar wel jammer. Nog altijd maakt de enige gameplaytrailer van Season namelijk grote indruk. Hierin krijgt een jonge vrouw de nobele taak een tijdcapsule te maken van een bijna uitgestorven cultuur. Welke zaken blijven behouden en welke worden er voor eeuwig vergeten? Door middel van interviews, foto’s en tekeningen hebben spelers de macht om zelf een beeld te schetsen van een oud volk.

Onderdeel van de charme van Season is het prachtige uiterlijk. Scavenger Studios hint naar een verscheidenheid aan landschappen die spelers te fiets of te voet aandoen. De grafische stijl, geïnspireerd door natuurlijklichtfotografie en posterartiesten als Norman Wilkinson, lijkt op een prachtige manier tot leven te komen. Season oogt daarmee als een levend schilderij, een raamwerk voor een uitstervende cultuur.

Season

35. Trek to Yomi

Ontwikkelaar: Leonard Menchiari, Flying Wild Hog
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Er is wel degelijk ruimte voor samoeraigames, zo bewees Ghost of Tsushima vorig jaar. Niet dat

Leonard Menchiari met Trek to Yomi het grote publiek wil aanspreken. Integendeel: met z’n zwart-witte grafische stijl, geïnspireerd door klassieke samoeraifilms als Seven Samurai en Throne of Blood, vertelt het een uiterst sober verhaal over de jonge Hiroki en zijn stervende meester.

Aan de hand van een Japanse vertelstem beschermen spelers hun ouderlijk dorp, vechtend door tweedimensionale levels vol menselijke en bovennatuurlijke vijanden. Trek to Yomi lijkt daarbij flink wat aandacht te besteden aan realistische gevechtsanimaties, waarbij nog nét zichtbaar is hoe het bloed in de rondte vloeit na een fatale slag met het zwaard. Trek to Yomi is daarmee een van de meest intrigerende indiegames van 2022.

Trek to Yomi
Trek to Yomi

34. Kerbal Space Program 2

Ontwikkelaar: Star Theory
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Wegens interne verschuivingen liep Kerbal Space Program 2 behoorlijk wat vertraging op, maar gelukkig lijkt het erop dat het vervolg op de populaire ruimtegame éindelijk klaar is voor ‘lancering’. Net als in het origineel krijgen spelers de taak om een raket te bouwen en zo verschillende planeten, manen en nu ook andere sterrenstelsels te ontdekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan; een raket bouwen en lanceren is letterlijke rocket science.

Volgens ontwikkelaar Star Theory moet het vervolg daarom niet per se eenvoudiger worden, maar wel makkelijker om te leren. Verschillende lessen moeten spelers aan de hand van gloednieuwe animaties laten zien wat voor invloed bepaalde aanpassingen hebben, met meer opties voor beginners om gelijk uit de voeten te kunnen. Ook krijgt de game een vorm van multiplayer en belooft uitgever Private Division uitgebreidere mod-ondersteuning. Dat ook Kerbal Space Program 2 maar astronomische hoogten mag bereiken, want dat verdient deze unieke reeks.

Kerbal Space Program 2
Kerbal Space Program 2

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 33 tot en met 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Moving Out nu gratis verkrijgbaar via Epic Games Store Valve maakt bestverkochte Steam-games van 2021 bekend
15

Reacties op: De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2021 10:16
  Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge lijkt me wel heel tof ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 29 december 2021 11:14
  @bigds9fan : helemaal mee eens! Ik heb vergelijkbare games gespeeld op de Sega Megadrive en SNES. Dit is helemaal mijn ding!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2021 13:06
  @dakoota Heb de SNES en Megadrive games en die zijn nu best gewild.

  Ik zit niet in aandelen maar in games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 11:47
  @bigds9fan vroeger die Turtles in de arcade hal veel gespeeld, lijkt een direct vervolg daarop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 29 december 2021 11:18
  Hogwarts op nummer 40? BOYCOT! Deze moet makkelijk in de top 3 zitten :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 29 december 2021 11:38
  Hogwarts Legacy op 40 vind ik best vreemd, misschien omdat we nog weinig gameplay hebben gezien en de studio geen al te grote reputatie heeft… maar de game zelf is de natte droom van iedere Potterhead, tenminste, het belooft dat te worden.

  Verder haal ik Gotham Knights sowieso wel. Suicide Squad wacht ik de reviews van af, ik denk namelijk dat de game best teleurstellend kan worden…
  Daarnaast kijk ik uit naar Little Devil Inside.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 29 december 2021 11:49
  Hogwarts Legacy zou bij mij dik in de top 10 staan. Mij maak het nog niet uit dat er nog niet veel gameplay is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 29 december 2021 12:05
  Deze ronde voor mij op dit moment enkel Hogwarts en Turtles wat mijn interesse heeft.
  Turtles lijkt me lekker back to childhood( ok meer tiener tijd maar goed. Haha ) en Hogwarts legacy als dat goed lukt wordt dat gewoon de ultieme wizarding world ervaring

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 29 december 2021 12:35
  De eerste 3 en Gotham Knights zijn voor mij potentiele top 10 kandidaten. Suicide Squad gaat wel erg een kant op die mij niet zo aanspreekt. De gameplay reveal doet mij nog het meest denken aan Sunset Overdrive. En hoewel ik dat een geweldige game vond, had ik van Rocksteady iets anders (lees: grimmiger) verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2021 17:03
  Vier van de 15 games spreken mij aan en none of them komen van de tweede pagina.


  Trek to Yomi

  De trailer zette zo'n heerlijke sfeer neer dat mijn interesse gelijk was gewekt. Ik ben helemaal gek van samoerai, ninjas en Japan in z'n geheel dat deze game hoe dan ook in mijn collectie komt.


  Little Devil Inside

  Pas sinds de laatste state of play achter het bestaan van deze game gekomen. Maar het staat nu voor de volle 100% op mijn radar. De stijl ziet er heerlijk uit en gameplay ziet er heel erg interessant uit.


  Hogwarts Legacy

  Een groot deel van mijn tiener jaren bestaat uit Lord of the rings en Harry Potter (nu voel ik mij frickin oud). Eerst genoemde heeft al wat heerlijke (action) RPGs (The Lord of the Rings: The Third Age yo) en laatst genoemde heeft ook al wel leuke games maar een RPG ontbreekt nog in deze franchise en dat terwijl het een franchise is die een RPG nodig heeft. Als ze het goed doen hebben ze echt goud in handen.


  Dying Light 2: Stay Human

  Pas dit begin dit jaar met deel 1 begonnen en zwaar van genoten. Dus als deel 2 het zelfde gaat doen als deel 1 alleen dan beter, mooier en soepeler dan ga ik een mooie tijd tegemoet. Dit is echt zo'n game waarbij mijn vloek van epische random gebeurtenissen (net zoals Red Dead Redemption 2) de vrije hand gaat krijgen en ik kan echt niet wachten op die wtf momenten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 29 december 2021 21:43
  @coola weet niet of je een foutje maakt, maar Little Devil Inside op gamepass? Of bedoelde je gameplay? Want er is niks bekend over gamepass (op pc, Xbox versie is sowieso nog geen sprake van). Vond wel de eerste trailer en eerste gameplay erg verschillend ogen qua stijl. Benieuwd wat het uiteindelijke product wordt.

  Verder met je eens, ook over Hogwarts en Dying Light 2 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 december 2021 21:45
  @COSMIC_TSAR

  Moest idd gameplay zijn. Telefoon denkt tegenwoordig dat gamepass vaker word gebruikt dan gameplay xD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 11:48
  @coola Trek to Yomi ziet er fantastisch uit en Hogwarts Legacy lijkt me ook leuk. Gek eigenlijk dat ze nu pas zo’n game maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 29 december 2021 17:04
  Weer leuk lijstje met games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 29 december 2021 17:25
  Wauw, mijn nummer 1 van volgend jaar is jullie nummer 40.

  Ik wist niet dat Hogwarts Legacy door een twijfelachtige ontwikkelaar werd gemaakt, maar het ziet er geweldig uit in de eerste trailer, en daarbij komt dat de eerdere games van Avalanche games waren waarbij de missie al was om snel geld te verdienen over de rug van kinderen. Als op dit project flink is bijgeschaald, kan het echt wel tof worden. Ik heb er in ieder geval veel zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.