Special
Days Gone

Tips om goed voorbereid aan Days Gone te beginnen

Zo overleef je de zombie-Apocalyps

Geschreven door Michel Musters op
Days Gone is vanaf morgen verkrijgbaar voor PlayStation 4. Deze openwereldgame van Bend Studios is behoorlijk groot, zowel qua oppervlakte van de spelwereld als speelduur. Het kan dus handig zijn om goed voorbereid te beginnen aan je reis door deze met Freakers overspoelde wereld. Deze gids helpt je daarbij. Start je motor maar!

Days Gone begint met een uitgebreide intro waarin je kennismaakt met de basisgameplay van het spel. Daarna opent de spelwereld zich en vliegen de nieuwe spelelementen in een razend tempo je om de oren – soms wanneer je net druk bezig bent met een missie of achterna wordt gezeten door de zombieachtige Freakers. Je kunt zo nu en dan dus een uitleg missen, of misschien heb je moeite met een juiste tactiek te bedenken om met zo weinig mogelijk kleerscheuren missies te voltooien.

Days Gone

Progressie in Days Gone

Days Gone heeft een simpele, maar doeltreffende gameplayloop. Missies krijg je bijna altijd van vooraanstaande personen uit de diverse kampen in de spelwereld. Days Gone speelt zich enkele jaren na de Freakers-uitbraak af, dus overlevenden hebben kampen opgericht die als veilige havens dienen. Om verhaaltechnische redenen neem je missies aan van de mensen uit deze nederzettingen, wanneer je met ze praat, of ze communiceren met je via een walkietalkie.

Hoe dan ook: door de missies te klaren verdien je credits voor een kamp in kwestie en ervaringspunten om hoofdpersonage Deacon sterker mee te maken, en ontgrendel je logischerwijs meer missies. Het doorlopende verhaal zorgt er vervolgens voor dat je nieuwe kampen in voorheen onbezochte gebieden aandoet en daar weer nieuwe missies op je neemt. Deze missies bestaan vooral uit verhalende doelen, het vernietigen van zogenaamde Freakers-nesten, het uitmoorden van bendes en kampen van een op hol geslagen menselijke clan die zichzelf de Rippers noemen, de stroom van zogenaamde NERO Mobile Medical Units opstarten, en het bespieden van een wetenschappelijk team dat onderzoek doet naar de oorsprong van het virus dat de Freakers heeft gecreëerd.

Days Gone

Krijg een goede naam in de kampen en geef je credits uit

Door een missie voor een bepaald kamp te klaren, sta je beter te boek in dat specifieke kamp. Daardoor zijn de diverse handelaren in die nederzetting bereid steeds meer handig materiaal aan je te verkopen. Daar heb je wel credits voor nodig. Ook hierbij geldt: de credits die je voor een missie verdient, zijn alleen uit te geven in dat betreffende kamp.

Elke nederzetting geeft je simpele mogelijkheden als het kopen van ammunitie en benzine voor je motor en het verkopen van Freakers-oren. Die oren pak je automatisch op wanneer je over een gedode Freaker loopt. Door deze in een kamp te verkopen, ontvang je zowel reputatiepunten voor dat kamp als credits, dus dat loont de moeite. Daarnaast is elk kamp gespecialiseerd in een ander element. Het ene kamp handelt in sterkere wapens, terwijl je in het andere juist je motor uit kunt breiden. Door alle missies te doen verdien je genoeg credits om al dit mooie spul te kopen, maar verhandel Freakers-oren en vlees van neergeschoten dieren dus vooral in het kamp dat verkoopt wat jij wil hebben om dit proces te versnellen.

Days Gone

Je motor is heilig

Jouw personage Deacon is een zogenaamde drifter, oftewel een stoere biker. Dat betekent dat je motor heilig is. Zonder motor verplaats je je bovendien verschrikkelijk langzaam door de grote spelwereld. Dat is niet alleen vervelend, het maakt het ook nagenoeg onmogelijk om te ontsnappen aan grote groepen Freakers. Zorg dus dat je je motor altijd bij de hand hebt en hem nooit kwijtraakt, want de game is hier onvergeeflijk in. Zet je motor dichtbij een plek die je onderzoekt en zorg dat je er altijd snel naartoe kunt rennen, mocht je willen vluchten. Op je radar zie je welke kant je op moet lopen om je motor terug te vinden.

Ook wat betreft brandstof is Days Gone onvergeeflijk. Je ziet te allen tijde – behalve bij bepaalde verhalende missies – een tankmetertje in beeld zodat je weet hoeveel brandstof je nog hebt. Is de brandstof op, dan kun je niet meer rijden met de motor, alleen op een slakkendrafje rondrollen. Het is dus zaak om vaak te tanken, als het even kan voor en na elke missie. In elk kamp kun je tanken, maar dat kost credits die je beter aan nieuwe wapens en motoruitbreidingen kunt uitgeven. Het is beter om zo vaak mogelijk bij verlaten tankstations in de spelwereld te stoppen en daar je tank vol te gooien, of (mocht je in de buurt zijn) bij de thuishaven van Deacon en zijn maat Boozer te stoppen, waar je ook gratis en onbeperkt kunt tanken. Bij die verlaten tankstations kun je wel op elk moment aangevallen worden, dus kijk uit je doppen en luister goed naar het gekreun van Freakers of het gejoel van menselijke bendes. Verder liggen er in de spelwereld overal kannen brandstof waarmee je je tank kunt opvullen.

Days Gone

Je motor gaat daarnaast snel kapot door tegen objecten aan te botsen of met een harde dreun neer te komen op de grond. Het voertuig is geheel te repareren in een willekeurig kamp, maar dat kost natuurlijk credits. Met zogenaamde ‘scrap’ fix je hem zelf. Je kunt maximaal tien stukken scrap dragen, zorg dus dat je inventory altijd goed gevuld is. Scrap ligt in vijandige kampen, maar je vindt het voornamelijk wanneer je de voorkap van een verlaten auto opent. Stop dus regelmatig bij een auto om wat scrap los te peuteren.

Tot slot kun je in verschillende kampen je motor verbeteren als je genoeg vooruitgang boekt. Vergeet dat vooral niet te doen, want het maakt je motor een stuk sneller. Ook maak je je tank groter, zodat je minder snel zonder brandstof zit, en maak je de motor stabieler, waardoor hij minder snel kapot gaat. Het is daarnaast ook mogelijk om boosts te ontgrendelen, zodat je in het heetst van de strijd eventjes extra gas kunt geven. Laat de paint jobs en andere uiterlijkheden vooral voor wat ze zijn tot je genoeg credits hebt, want dat draagt weinig bij aan de kwaliteit van de motor. Daarbij ontgrendel je tijdens het verhaal diverse volledige paint jobs voor je motor die geheel gratis zijn.

Pak alles wat je pakken kan

Scrap is overigens niet het enige dat je zoekt in Days Gone: eigenlijk kun je alles wat in de spelwereld ligt gebruiken. Door de joystick in te drukken worden alle items die om je heen liggen uitgelicht, handig genoeg. Munitie, doeken, flesjes, melee-wapens zoals bijlen en machetes, spijkers, medkits: je kunt er allemaal wat mee. In een wieltje dat je met L1 opent kun je met deze ‘rotzooi’ allerlei objecten maken, van verband en sterkere melee-wapens tot molotovcocktails en valstrikken. Door vijandelijke nederzettingen te infiltreren en daar in een streng bewaakte bunker te geraken, ontgrendel je nieuwe items en wapens om te craften. Kogels zijn vaak te vinden in de kattenbak van politiewagens.

Days Gone

Ken je Freakers

Je hebt het allemaal nodig om af te rekenen met de verschillende soorten Freakers in de spelwereld. De normale variant is relatief langzaam en vaak alleen of vergezeld door een paar soortgenoten: deze zijn gemakkelijk te vermijden of één voor één uit te schakelen. Daarnaast kun je de kleinere Freakers – de zogenaamde Newts – nagenoeg negeren. Ze vallen je alleen aan als je echt dicht in hun buurt komt. Je moet vooral uitkijken voor de zogenaamde Hordes. Die grote groepen komen vooral ’s nachts uit hun schuilplaatsen (zoals grotten). Spotten ze je, maak je dan uit de voeten, want je krijgt ze nooit allemaal gedood voordat je zelf het loodje legt. Gedurende het spel kom je meer te weten over deze grote groepen en hoe je ze eventueel voorgoed uit kunt schakelen, dus laat ze tot die tijd lekker met rust. Dan zijn er nog Screamers, die de boel bij elkaar gillen en dan wegrennen, zodat steeds meer Freakers op het geluid afkomen. Het spreekt voor zich dat het advies is om deze Screamers zo snel mogelijk uit te schakelen. Verder zijn er nog andere typen Freakers, maar die laten we je zelf ontdekken. Het devies is om zoveel mogelijk overdag onderweg te zijn, dan heb je minder kans grote groepen Freakers tegen te komen.

Naast de Freakers zijn er diverse andere vijanden. Zoals eerder gezegd zijn er de Rippers, een soort clan van doorgedraaide mensen, en diverse bendes die het op je gemunt hebben. Kijk altijd uit bij het rondrijden of er niet mensen in de buurt lopen, of dat er bijvoorbeeld niet een laser van een sluipschuttersgeweer op je wordt gericht. Tot slot zijn er verschillende dieren, maar het zijn vooral beren, wolven en geïnfecteerde dieren die je kunnen aanvallen. Dieren doden levert echter ook voordelen op: het vlees dat je van ze afsnijdt kun je weer in kampen inruilen voor credits.

Days Gone

Maak Deacon sterker

Gedurende het spel krijg je alle kans om Deacon sterker te maken. Allereerst met alle ervaringspunten die je verdient met missies en alle andere acties die je in het spel onderneemt. Elke keer wanneer je een niveau omhooggaat, kun je een punt gebruiken om een nieuwe eigenschap te ontgrendelen in het menu. Deze skill trees zijn in drie secties verdeeld: overleven, melee combat en ranged combat (schieten). Gebruik de ervaringspunten voor de skills die je zelf het meeste denkt te gebruiken. Nadat je in een van de skill trees twee skills ontgrendelt, komen er weer drie nieuwe skills beschikbaar waar je uit kunt kiezen.

Een andere manier om je personage sterker te maken, eentje die je zeker niet over het hoofd mag zien, is het bezoeken van de NERO Mobile Medical Centers. Deze door de overheid achtergelaten tenten zitten zonder stroom, en door de stroom weer aan te krijgen krijg je toegang tot zo’n Medical Center om daar met een spuit jezelf te verbeteren. Je krijgt zo de kans om bijvoorbeeld je levensbalk of stamina te vergroten. Maar pas op: wanneer je een Medical Center weer van stroom voorziet, gaat er een alarm af, en dat trekt veel Freakers aan. Je trekt minder aandacht wanneer je eerst de grote speakers uitschakelt die rondom een Medical Center hangen .

Days Gone

Eerst sluipen, dan pas schieten

Kogels liggen niet voor het oprapen in Days Gone, dus hoe minder ammunitie je gebruikt, hoe beter. Ook een melee-wapen gaat maar even mee voordat het breekt. Het is dus beter om je trouwe mes te gebruiken, aangezien dat nooit kapotgaat. Vijanden hiermee aanvallen terwijl ze je zien duurt echter veel te lang. In plaats daarvan is sluipen het devies. Weet je onopgemerkt dichtbij een vijand te komen, dan kun je met je mes een takedown doen die de vijand in één steek uitschakelt. Dit geldt zowel voor de Freakers als menselijke vijanden.

Sluipen houdt in Days Gone in dat je gehurkt rondloopt en als het even kan uit het licht blijft. Zorg dat je door hoog gras of struiken loopt. Ook helpt het om af en toe in een container te duiken. Sowieso loont het om je door verlaten gebouwen voort te bewegen in plaats van in de buitenlucht, omdat er in deze gebouwen vaak geen vijanden aanwezig zijn. Maak daarnaast ook zo weinig mogelijk geluid. Naast je radar rechtsonder in het scherm zie je precies hoeveel geluid je maakt en of je zichtbaar bent of niet. Dat werkt zowel voor menselijke vijanden als voor Freakers. Maar wees voorzichtig, want Freakers kunnen je soms ook ruiken wanneer je in hun buurt bent.

Ben je dan toch uiteindelijk gespot, dan heb je geen keuze meer en kun je erop los schieten. Of, als je te weinig kogels hebt of vijanden in grote getalen aanwezig zijn, om er vandoor te gaan op je motor.

Days Gone

Vernietig Freakers-nesten in geïnfecteerde gebieden

Tot slot willen we nog wat tips geven voor zijmissies waarin je Freaker-nesten vernietigt. Je ontgrendelt ze wanneer je door een bepaald gebied rijdt, en dat gedeelte op de kaart rood kleurt om de infectie te markeren. Pak deze zijmissies vooral op: ze leveren niet alleen ervaringspunten op, er is ook een dikke kans dat een latere missie in dit gebied plaatsvindt, dus je kunt jezelf zo alvast wat werk besparen.

Wanneer je in zo’n gebied aan de slag gaat, houdt een teller op het scherm bij hoeveel Freakers-nesten er nog aanwezig zijn. Wanneer Deacon in de buurt van een nest komt, maakt hij een opmerking en wordt de locatie van zo’n nest op de radar afgebeeld. Een nest ziet eruit als veel takken die uit een deur of raam steken, of die in de hoek van een ruimte zijn gestapeld. Gooi er een molotovcocktail op om hem te vernietigen. Maar kijk uit: zodra een nest in brand vliegt, komen er zo’n drie tot zes Freakers uit gerend. Wij vonden het vooral het makkelijkst om ze één voor één met een melee-wapen neer te hoeken, met als bijkomend voordeel dat we zo geruisloos te werk gingen.


Met deze tips in het achterhoofd begin je straks behoorlijk voorbereid aan Days Gone. Veel succes met het overleven in deze gevaarlijke virtuele wereld!

Lees ook onze review van Days Gone, waarin wordt omschreven hoe het spel een smeltkroes is van verschillende openwereld- en zombiegames.

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games Store stopt met exclusives als Steam omzetaandeel verhoogt Fortnite brengt Avengers: Endgame-spelmodus uit
3

Reacties op: Tips om goed voorbereid aan Days Gone te beginnen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  RADmag

  • 25 april 2019 15:15
  Met games als deze is het een slechte tijd om geen PS 4 te hebben..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 26 april 2019 13:02
  /s

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • steffa123

  • 28 april 2019 09:51
  Echt een topper! Speelt heerlijk weg. Gameplay erg verassend. Graphics (HDR) echt geweldig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.