Special

Negen The Legend of Zelda: Breath of the Wild-tips

Zo word je de held van Hyrule

Geschreven door Erwin Vogelaar op
The Legend of Zelda: Breath of the Wild heeft een gigantische wereld om in los te gaan. Omdat de game zelf weinig uitlegt, kun je wel wat tips gebruiken voor tijdens het spelen. Aangezien wij de game al hebben uitgespeeld, helpen we je daar graag bij. Met deze tips word ook jij de held van Hyrule.

1. Vergeet niet te koken

Koken is een niet te onderschatten onderdeel van je avontuur in Breath of the Wild. Aanvankelijk wilden we het bij rauw voedsel houden, want wie heeft nou zin in koken als er zoveel leuks te doen is? Van rauw voedsel wordt je levensmeter namelijk ook gevuld. Als je je voedsel echter eerst even kookt, dan levert het eten veel meer hartjes en bijvoorbeeld extra stamina op.

Het koken werkt op dezelfde manier als de rest van de game: je probeert dingen om te zien of het werkt. Combineer daarom allerlei ingrediënten om erachter te komen waar de beste gerechten en elixers van ontstaan Krijg je elixers van personages? Vergeet dan niet even bij het recept te kijken voordat je ze naar binnen giet zodat je direct hetzelfde kunt maken.

2. Let op je kleding

Deze elixers zijn voornamelijk handig om beter tegen de weersomstandigheden te kunnen. De wereld kan te koud, te warm of zelfs te heet worden, waardoor je levensmeter daalt. Voor alle omstandigheden heb je drankjes. Toch kan ook kleding helpen om het lang vol te houden. Dunne kleding is bijvoorbeeld nodig in de woestijn, terwijl je beschermende kleding in de lavawereld nodig hebt en dikke kleding in de sneeuwgebieden.

Deze kledingsets kosten wel flink wat rupees, maar het is een goede investering. Je hebt met de juiste broek en jas namelijk geen elixers meer nodig. Als je alle combinaties gekocht hebt kun je vrij naar alle plekken van de wereld gaan, zonder bang te hoeven zijn voor de weersomstandigheden. De helmen die je kunt kopen zijn optioneel. Ze bieden extra bescherming, maar helpen je niet met de temperatuur. Vergeet niet direct van kleren te wisselen als Link plots begint te rillen of zweten, of als er rook van hem af komt. Koop je nieuwe kleding? Ga dan na afloop altijd even langs een Great Fairy om je aankopen te upgraden, zodat je betere tegen gevaren bestand bent.

3. Bewaar rupees voor pijlen

Naast het kopen van kleding, heb je ook rupees nodig voor pijlen. Als je vaak gebruikmaakt van je boog, raken deze houten stokjes snel op. Toch zijn ze in veel situaties handig. Je kunt ze bijvoorbeeld voor puzzels in de Shrines gebruiken en ze werken bijzonder goed tegen de bazen in de kerkers. Zolang je jouw rupees bewaart, weet je zeker dat je altijd even naar de dorpjes of stallen terug kunt gaan om een nieuwe verzameling pijlen te kopen voordat je er op uit gaat.

Zelda

4. Bewaar van elk type wapen iets

Je pakt tijdens je avontuur veel verschillende bogen, maar ook andere wapens op. Het is handig om sommige daarvan te bewaren. Zo kun je jouw sterkste wapen het beste niet te allen tijde gebruiken, maar achterhouden voor echt moeilijke situaties. Houd ook altijd een hamer in je inventory, voor het mijnen van kostbare materialen. Een fakkel is ook altijd handig en een bijl is natuurlijk praktisch voor het hakken van hout. Je zult tijdens het spelen altijd weer nieuwe en voornamelijk betere wapens vinden. Het is dus geen ramp als bijvoorbeeld je sterkste wapen of die ene hamer stuk gaat.

5. Gebruik niet al je orbs voor stamina

Als je orbs verdient door de Shrines te spelen, kun je na elke vier orbs de keuze maken om een hartcontainer te krijgen of je staminameter te vullen. Dit doe je door de bidden bij de verschillende beelden in de wereld. Beide keuzes zijn erg nuttig. Let alleen wel op dat je later in de game een specifiek aantal hartjes nodig hebt om een belangrijk item te krijgen. We blijven vaag om niet te veel te verklappen, maar dit item is meer dan de moeite waard. Geef dus niet alle orbs uit aan stamina, omdat je het toch wel denkt te redden met weinig hartjes.

6. Doe de kerkers wanneer je kunt

De kerkers zijn misschien wel het tofste onderdeel van de game, maar het is ook erg fijn wat je voor het uitspelen van de kerkers krijgt. Elke keer als je de baas van een kerker hebt verslagen krijg je een speciale kracht. Enkele van deze krachten laten je de wereld op een andere manier benaderen. Dit geeft zoveel plezier dat het zonde zou zijn als je eerst de wereld probeert te veroveren om daarna pas de verhaalmissies te doen. Laat de kerkers dus niet tot het eind liggen! Je kunt altijd weer terug de wereld in en met die krachten is dat nog net iets leuker.

7. Vergeet je krachten niet

Snap je een Shrine niet? Wil een gevecht maar niet lukken? Vergeet dan niet dat je een stapeltje speciale krachten hebt die je altijd kunt gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld oneindige bommen om te droppen, zelfs stiekem van bovenaf waar de vijand je niet kan raken. Je kunt altijd checken of er iets in de omgeving van metaal is, zodat je deze kunt bewegen. Je kunt een hoop objecten stilzetten en dan een klap verkopen zodat ze wegschieten als de magie is afgelopen. En je ijskracht? Die werkt ook in de modder.

8. Praat met Pikango

Zodra je het personage Pikango ergens ziet, vergeet dan niet met hem te praten! Deze schilder is overal in de wereld geweest, dus hij weet heel specifieke locaties te vinden waar jij een foto van hebt. Dat kun je goed gebruiken als je alle ‘herinneringen’ in de game wilt vinden. Je herkent Pikango aan zijn witte haar in een bolletje op z’n hoofd. Waarschijnlijk zie je hem voor het eerst in Kakariko Village met een schildersezel.

9. Je hoeft niet alle monsters te verslaan

Geen nood als een gevecht niet lukt, want je hoeft niet iedereen te verslaan. Door de vrijheid in deze game heb je vaak de mogelijkheid om langs een vijand heen te rennen of klimmen. Schaam je hier niet voor, want soms heb je wel wat anders aan je hoofd. Het kan ook gebeuren dat je een vijand tegenkomt die veel te sterk is. Ontwijk dat monster dan, want Nintendo heeft extra moeilijke monsters geplaatst die pas verslagen kunnen worden als je veel betere items hebt. Of je moet gewoonweg heel goed zijn en elke aanval kunnen ontwijken. Maar pas op, want je kunt in één slag dood zijn.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is nu te koop voor Nintendo Switch en Wii U. In onze review lees je wat wij van de game vinden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Impact Winter Nieuws van de week: Shadow of War aangekondigd
16

Reacties op: Negen The Legend of Zelda: Breath of the Wild-tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jumpman

  • 4 maart 2017 15:25
  Fantastische game, kan t niet anders brengen. Framedrop is soms een dingetje maar het geheel mag er zeker zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 4 maart 2017 16:31
  Tip 1: koop een Pro Controller!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 5 maart 2017 00:59
  Ik speel hem op de wiiu en moet zeggen ziet er vet uit. Ook leuk om een houten pijl eerst door het kampvuur te schieten waar een bom achter staat. Game zit geniaal in elkaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Humpdog

  • 5 maart 2017 02:02
  Als jullie de game al hebben uitgespeeld, hoe gigantisch is de wereld dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 5 maart 2017 02:58
  @Humpdog
  Gamer heeft de game al langer dan de releasedatum.
  Zijn game journalisten dus is het wel zo handig als je voor de release een review kan schrijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Humpdog

  • 5 maart 2017 09:23
  @blopa Snap ik. Ik denk ongeveer een week. Ik vermoed dat hier teveel met een roze Nintendo bril gekeken is. Neem niet weg dat ik wel benieuwd naar ben.

  Ik heb gekeken op Marktplaats voor een 2e hands Wii U. Wat vragen ze veel geld voor een flut apparaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 5 maart 2017 09:34
  @Humpdog klopt helemaal. maar zelda en pikmin 3 zijn zeker de moeite waard

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 5 maart 2017 13:00
  Ik was een beetje sceptisch betreft die Switch, maar moet zeggen dat het echt een mooi apparaatje is en grafisch ziet zelda er op het kleine schermpje tegek uit…voelt ook robuust aan…Ik schaf er ook eentje aan (zodra er weer voorraad is;))

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 5 maart 2017 17:32
  Ben nu 3 dagen met zelda bezig maar helaas vind ik dat Nintendo na Skyward sword opniew een Zelda totaal om zeep heeft geholpen.
  Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen.
  Je word gewoon in quest gepleurd waar je helemaal nog niet sterk genoeg voor bent de map is met geen mogelijk te openen.
  Het reizen is veel te eentonig ondanks dat Nintendo zei dat er onderweg zoveel te doen is.
  Nee na jaren en jaren moet ik helaas toegeven Nintendo is het Kwijt en krijgtt het waarschijnlijk nooit meer terug.
  Wat K.. spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aurulion

  • 5 maart 2017 19:14
  @blopa
  Hoe kan je iets 2x om zeep helpen?
  Anyways, het blijven toch andere ervaringen. Ik beleef in zelda anders prima avonturen, nieuwe shrines, moblin outposts of gewoon lekker backtracken. Het is niet de beste zelda game, maar bog steeds erg goed hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 5 maart 2017 22:38
  @Aurulion
  Moet eerlijk gezegd mijn mening enorm bijstellen.
  Was gewoon te veel aan het klooien. Heb nu pas door hoe je de map opent
  En als je beter oplet is er onderweg best veel te doen.
  Moet ook niet gaan spelen als ik ziek ben en de halve dag gewerkt hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MChellinga

  • 6 maart 2017 09:57
  @blopa hihi.. ik kan het niet wegleggen.. Wat een heerlijke game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kerrigan

  • 5 maart 2017 23:45
  Ik wil deze game ook graag spelen. Ik heb de Zelda games nooit gespeeld maar dit ziet er wel erg tof uit. Maar om nou een Switch te kopen alleen voor deze game…

  Ik ben denk ik net niet gek genoeg :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • m0nk

  • 6 maart 2017 09:00
  @Kerrigan Koop een goedkope WiiU 2dehands. En de switch is het meer dan waard!! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 7 maart 2017 09:00
  Fantastische game. Het gebeurt weinig dat een game al mijn verwachtingen weet te overtreffen. De wereld is bizar groot. Grafisch een pareltje, zeker in bepaalde gebieden of tijdens de zonsondergang op het water.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 12 maart 2017 12:33
  Tip voor sneller lopen:
  D-pad down continu ingedrukt houden en dan steeds op B drukken.
  Whistle Sprinting :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.