Special
pokemon

Pokémon Sword en Shield post-game: wat te doen na het verhaal?

Max Raid Battle, de Battle Tower en meer

Geschreven door Jacco Peek op
Het verhaal van een Pokémon-game is feite één grote ontdekkingsreis. Je verkent een nieuwe regio, ontdekt nieuwe pokémon en maakt kennis met nieuwe mechanieken. Voor velen begint de game echter pas na dit ongeveer twintig uur durende proces, want zoals gewoonlijk is er nog een hoop te doen. Dit zijn vijf dingen om te doen na het uitspelen van Pokémon Sword en Shield.

Let op: Wie absoluut niet wil weten wat hen na het verhaal staat te wachten, kan dit artikel beter overslaan of bewaren voor een later tijdstip. We geven echter geen spoilers voor het verhaal en proberen de zeldzame pokémon en legendaries zoveel mogelijk te vermijden.

Speel het post-game-verhaal

Nadat de credits over het scherm rollen hint de game naar een gebeurtenis in de Slumbering Weald, het bos dat zich in Postwick bevindt. Wie eerdere Pokémon-games heeft gespeeld weet waarschijnlijk dat het gaat om een post-game-verhaal, dat van start gaat wanneer je je naar het hart van het bos begeeft. Spelers die zonder al te veel moeite kampioen van Galar zijn geworden, kunnen het verhaal direct voortzetten. De tegenstanders die je treft zijn de meest uitdagende van de game, maar in principe groeien je pokémon langzaam mee.

Zonder er al te veel over weg te geven, voelt deze appendix alsof het thuishoort in het hoofdverhaal, en het is wat ons betreft het absoluut de moeite waard om het te voltooien alvorens je aan de slag gaat met overige activiteiten. Bovendien is het een goede manier om kennis te maken met de Max Raid Battles, mocht je die tijdens het verhaal hebben overgeslagen.

Pokemon Sword en Shield

Doe Max Raid Battles

In het verlengde daarvan zijn Max Raid Battles een uitstekende feature om je mee bezig te houden in de post-game. Max Raid Battles vind je bij rode stralen in de Wild Area en zijn beschikbaar in verschillende moeilijkheidsgraden. Voorafgaand aan een gevecht is de moeilijkheidsgraad aangegeven met één tot vijf sterren. Ook zijn het silhouet en het type van de pokémon te zien. Het is mogelijk om raids met maximaal vier spelers te doen, waarbij ieder één pokémon inzet.

Max Raid Battles zijn behoorlijk anders dan andere gevechten in de game, omdat spelers tegen een Dynamax of Gigantamax-pokémon vechten, die gedurende het gevecht deze vorm blijft houden. Ook kan de desbetreffende wilde pokémon soms meerdere keren per beurt aanvallen en zet het zo nu en dan een extra schild in om schade te verminderen. Max Raid Battles kunnen – zeker op de hoogste moeilijkheidsgraad - behoorlijk pittig zijn.

Dat maakt de toevoeging echter een leuke feature voor de post-game, aangezien echte uitdaging ontbreekt in het verhaal. Bovendien zijn de beloningen ook niet mals. Zo krijgen spelers de kans om een pokémon te vangen indien ze deze verslaan, dus is het de enige manier om een Dynamax pokémon te krijgen. Daarbij ontvangen spelers ongeacht of ze de pokémon vangen handige items, zoals zeldzame Technical Records (eenmalig te leren aanvallen), berries, experience candy en dynamax candy.

Bezoek de Battle Tower

Sword en Shield bevatten zoals veel Pokémon-games een Battle Tower, die je vindt in Wydon City. De Battle Tower is in veel opzichten vergelijkbaar met die uit vorige games en daardoor een uitstekende manier om beter te worden in vechten, onder het genot van nieuwe muziek van Undertale-maker Toby Fox. Wie nog geen volwaardig competitief team heeft samengesteld, kan ervoor kiezen om vijf verschillende soorten teams te lenen om uit te proberen.

Naast dat je ervaring opdoet zijn de beloningen in Sword en Shield bijzonder interessant. Voor verdiende Battle Points kunnen spelers namelijk Mints aanschaffen, die de nature en daarmee statistieken van een pokémon beïnvloeden. Pokémon met een bepaalde nature zijn vaak heeft meest geschikt voor gevechten, dus is het nu mogelijk om een monster competitiever te maken, in plaats van uren te spenderen aan het fokken en trainen van nieuwe pokémon. Verder zijn er tal van andere beloningen die essentieel zijn voor het opzetten van een sterk team, zoals Bottle Caps om pokémon van level 100 te trainen en Ability Capsules om abilities van pokémon te verwisselen. Wie zes gevechten wint, krijgt ook nog eens de IV rater om de statistieken van je pokémon te kunnen beoordelen.

Maak je Pokédex compleet

Een van de voordelen van het ontbreken van een National Dex in Sword en Shield is dat de Pokédex compleet maken een stuk eenvoudiger is. Uiteraard is dat niet voor iedereen weggelegd, maar we raden aan om in ieder geval af en toe een kijkje in de Wild Area te nemen, omdat daar per dag andere pokémon opduiken. Mocht je pokémon eenvoudiger willen vangen, bezoek dan het Pokémon Center van Motostroke om de TM False Swipe te kopen. Deze aanval houdt pokémon in leven met 1 HP om ze makkelijker te kunnen vangen.

Verder is er nog een aantal pokémon dat je niet kunt vangen, maar krijgt. Zo vind je in Leons kamer in Postwick een Charmander die kan Gigantamaxen, ontvang je Type: Null van een vrouwelijke trainer in de Battle Tower en krijgen spelers met een save van Let’s Go Pikachu of Eevee de mascottes op het treinstation voor de Wild Area. Wie de game rondom release koopt ontvangt daarnaast een Meowth cadeau.

pokemon sword shield

Train je team

Pokémon naar level 100 trainen is voor veel spelers een bevredigende ervaring, en in Sword en Shield zijn er veel mogelijkheden om te blijven trainen. Na het uitspelen van de game zijn alle pokémon bijvoorbeeld level 60 en daarmee fijne tegenstanders om mee te trainen. De Galar Cup nogmaals doorspelen is ook een goede optie, waarbij spelers het nogmaals opnemen tegen de verschillende gym leaders, Hop en Leon. Pokémon in het toernooi zijn na de eerste keer maximaal level 70.

Daarbij is het hebben van een Lucky Egg – het item dat een pokémon dubbel XP geeft – ontzettend handig om je team te blijven trainen. Een Lucky Egg is vrij eenvoudig te krijgen in Sword en Shield, namelijk door een zijmissie te doen voor de chef in het visrestaurant in Hulbury.

Geen verrassingen

Helaas kennen Sword en Shield verder weinig verrassingen wat post-game content betreft. Er zijn geen nieuwe gebieden te ontdekken en het aantal te vangen legendarische pokémon valt ook wat tegen. Toch zijn bovenstaande activiteiten genoeg reden om in Galar rond te blijven hangen en pokémon te vangen, trainen en bevechten.

pokemon

Lees ook onze review van Pokémon Sword en Shield of de column over de kritiek op GameFreak.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week: Death Stranding en The Outer Worlds Rainbow Six Siege kleurt rood van La Casa de Papel
6

Reacties op: Pokémon Sword en Shield post-game: wat te doen na het verhaal?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  PietS.

  • 21 november 2019 11:21
  En de beste: Vang shinies! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyvandenBogert

  • 21 november 2019 12:10
  @Piet S. yeaah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nickskuh16

  • 21 november 2019 12:54
  @jacco Peek,
  Je schrijft Lucky Eggs, als in meerdere. kun je deze missie dan herhalen om er meer te krijgen of blijft het bij eentje?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 21 november 2019 14:14
  @nickskuh16 nee, dat is een foutje van mijn kant. Je krijgt er maar eentje helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Noerenn

  • 22 november 2019 10:22
  Online stikt het al van de gehackte Pokémon. Zoals ik zelf ook doe, maar bijzonder is het dus niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeroennn

  • 24 november 2019 08:16
  Ik heb na het lezen van artikel niet echt het idee dat er iets te doen is na het uitspelen van de campaign. Enkel het stuk in het bos lijkt iets te zijn.

  Doe max raids daar is de fun ook direct vanaf, vangen van shiny's duurt te lang en levert uiteindelijk niks meer op omdat je er niets mee kunt doen. Pokemons naar lvl 100 brengen, en dan? Zodat je alles wat je tegenkomt nog harder neer kunt stompen?

  Ik vind het jammer dat ik straks klaar ben en eigenlijk niets meer te doen heb. Gelukkig is hij fysiek voor een goede prijs door te verkopen.

  Ik vind het een mooie game hoor, maar post campaign haal je nagenoeg geen voldoening meer uit het spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.