Online met de Nintendo Switch | Gamer.nl

Online met de Nintendo Switch | Gamer.nl

Nu de Nintendo Switch in de winkel ligt kunnen we in elk geval één conclusie trekken: in netwerkfunctionaliteiten doet de Switch onder voor de concurrentie. Maar wat kan de Switch op dit moment wel en niet? En hoeveel verbetering kunnen we verwachten?

Zoals bekend is de Switch bij lancering eigenlijk nog niet compleet: Nintendo heeft voor de herfst van dit jaar een abonnementsdienst aangekondigd met verschillende online mogelijkheden. Daartoe behoort ook een speciale app voor de telefoon en het verschijnen van een maandelijkse, tijdelijke Nintendo-kla ieker. Een belangrijke online functie, het tegen of met andere mensen spelen via internet, is tot de abonnementsdienst verschijnt gratis beschikbaar.

Maar veel andere mogelijkheden ontbreken nog, of verschijnen wellicht helemaal niet. Een overzicht.

Media has no description

Welke online mogelijkheden telt de Nintendo Switch op dit moment?

Een vriendenlijst

Tot het verschijnen van de abonnementsdienst kan iedereen gratis online gamen op de Switch. Uiteraard is dat leuker met vrienden. Linksboven in het menu van de Switch vindt de ingelogde speler een profielpagina met daarin een overzicht van toegevoegde vrienden. Die vriendenlijst is uit te breiden door lokaal te zoeken naar Switch-profielen in de nabije omgeving of door het invoeren van de welbekende Friend Codes, die gekoppeld zijn aan bestaande Nintendo-profielen. Het is wat omslachtig, maar het werkt.

Overigens is het ook mogelijk om spelers toe te voegen aan de hand van een overzicht met andere spelers die het ingelogde profiel recent online is tegengekomen. De vriendlijst blijft zeer waarschijnlijk gratis beschikbaar, ook na het introduceren van de abonnementsdienst.

De Nintendo eShop

Hoewel de Switch standaard maar 32 gigabyte aan flashgeheugen ondersteunt, is het wel degelijk mogelijk om games digitaal te downloaden of games aan een wenslijst toe te voegen. Dat gebeurt in de zeer overzichtelijke Nintendo eShop. Op dit moment is rechtstreekse betaling in de eShop enkel mogelijk via een creditcard. Wie op een andere manier games wil kopen, moet over op de aanschaf van Nintendo eShop Cards. Die prepaidcodes zijn in de vorm van giftcards in verschillende webshops te koop.

Uiteraard zijn ook alle downloadbare content en seizoenspa en te vinden in de eShop van de Switch. Het aanschaffen van die content gaat met name met een creditcard zeer vloeiend. Wie daadwerkelijk vooral digitaal zijn of haar games wil kopen, moet er overigens rekening mee houden dat een micro sd-kaartje geen overbodige luxe is: 32 gigabyte is op dit moment amper genoeg voor het bezitten van twee ‘grote’ digitale Nintendo Switch-games.

Wie een Nintendo-account heeft met nog wat geld, niet gevreesd: de Nintendo Switch vereist geen aparte digitale portemonnee. Het is mogelijk met geld te betalen dat al op een oud account stond, dat bijvoorbeeld is gebruikt voor aanschaf van games op de Wii U of Nintendo 3DS.

Screenshots delen

Het is heel simpel om screenshots te maken met de Switch: linksonder op de linkse Joy-Con controller is er een speciale knop voor in het leven geroepen. Deze knop zit overigens ook op de los verkrijgbare Pro Controller. De screenshots zijn te bewerken met tekstjes en vervolgens met enkele drukken te delen op sociale netwerken. Op dit moment is het enkel mogelijk een Twitter- en Facebook-account te linken aan een Nintendo-profiel. Omdat de Switch geen activiteitsfeed heeft, is het niet mogelijk screenshots via de Switch zelf rechtstreeks naar andere vrienden te sturen.

Ouderlijk toezicht

Ouders die in de gaten willen houden wat hun kinderen spelen, kunnen daarvoor een bijzonder goed werkende smartphoneapp downloaden. Daarmee is onder meer een speeltijdlimiet, bedtijdalarm en leeftijdscriterium voor bepaalde games in te stellen. Het is daarnaast mogelijk een maandelijks overzicht op te vragen van wat er op een Switch-console is gedownload of gespeeld. Ouders die willen weten wat hun kind op de spelcomputer uitvoert, hoeven dus niet stiekem over de schouder van hun kroost mee te kijken. Daarbij is het op dit moment de enige manier voor spelers om een activiteitslog bij te houden, zodat ze bijvoorbeeld kunnen zien hoeveel uur ze al in Zelda hebben gestoken.

Media has no description

Welke mogelijkheden ontbreken nog maar zijn wel aangekondigd?

Virtual console en het spelen van oude Nintendo-games

Wie oude games van Nintendo wil downloaden komt op dit moment bedrogen uit: de Virtual Console is nog niet voor Switch beschikbaar. Wanneer dit digitale platform wél verschijnt is nog onduidelijk. Mogelijk volgt er meer informatie als Nintendo ook zijn abonnementsdienst toelicht. Daarover hieronder meer.

Een abonnementsdienst

Zoals al eerder aangehaald: er verschijnt ergens in de herfst van 2017 een abonnementsdienst voor de Switch. Het is onduidelijk wat die dienst precies behelst. Het is in elk geval zeker dat abonnees één speelbare Nintendo-kla ieker (8- of 16-bit) per maand krijgen. Na die maand moeten abonnees voor de game betalen, als een nieuwe kla ieker zich aandient. De kla iekers worden volgens Nintendo opgefrist met een online multiplayermodus. Maar goed, hoe of wat is verder nog onduidelijk.

De dienst maakt het daarnaast mogelijk om online met en tegen anderen te spelen, iets wat op dit moment, tot het verschijnen van het abonnementsmodel, gratis blijft. De prijs van het abonnement is niet concreet, zoals eigenlijk alles omtrent de dienst. Ze moet tu en de 2000 en 3000 Japanse yen kosten per jaar – zeg maar, maximaal 25 euro voor een abonnement van 12 maanden. Dat is fiks goedkoper dan PlayStation Plus en Xbox Live Gold, al is de Switch-dienst nog maar moeilijk te vergelijken vanwege het gebrek aan details.

Een app met onder meer een party-systeem

Naast de smartphoneapp voor ouderlijk toezicht, komt er ook een telefoon-app die de nodige ontbrekende online functies moet toevoegen. Nintendo heeft bevestigd dat de app een party-systeem heeft om met mensen te chatten en games te spelen. Daarnaast maakt de app het plannen van speelse ies met vrienden mogelijk. Tja, ook hier geldt: concrete details zijn grotendeels in nevelen gehuld. Voice-chat en het deelnamen aan multiplayerparties zal in elk geval met zekerheid enkel via de speciale app – en dus op de telefoon - mogelijk zijn.

Overigens ervaren sommige spelers problemen met de verbindingen van de linker-Joy-Con-controller met de console zelf. Volgens Nintendo kan dat onder meer komen omdat het signaal van de telefoon interfereert met de Switch. In dat geval lijkt voice-chat via een app op een telefoon nog een behoorlijke uitdaging worden, mochten die problemen aanhouden.

Het delen van videobeelden

Naast het nemen van screenshots, kan de Switch uiteindelijk ook gameplaybeelden opnemen. Hoelang die opname maximaal kan zijn, hoe alles in werking gaat en wanneer de functie verschijnt, is nog onduidelijk. De ondersteuning voor videocapturing werd desalniettemin in januari al aangekondigd.

Media has no description

Mi en we verder nog iets?

Het moge duidelijk zijn: de Nintendo Switch is vrij ‘kaal’ door Nintendo op de markt gebracht. Een hoop mogelijkheden volgen nog, maar er zijn ook een boel zaken waarover Nintendo onaangenaam stil blijft. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om apps van derde partijen te downloaden. Nu is het een optie om te Netflixen en Spotifyen op andere consoles, op tv’s en wellicht zelfs op een magnetron, maar goed: op de Switch is het vooralsnog, en mogelijk ook uiteindelijk, onmogelijk.

Daarnaast is er geen activiteitsfeed in het besturing ysteem zelf: spelers zien wel welke vrienden online zijn en welke games ze op dat moment spelen, maar ze kunnen niet inzien welke games anderen in het verleden hebben gespeeld of welke prestaties ze hebben behaald. Het is nog onduidelijk of de smartphoneapp die mogelijkheden wel gaat bieden. Het ontbreken van een activiteitsfeed is overigens geen groot gemis, maar op de consoles van Sony en Microsoft is zo’n gebeurteni enoverzicht al jaren de standaard. Dat maakt ’t het benoemen waard.

Ook is het niet mogelijk om vanaf de Switch te livestreamen. Twitch of YouTube worden niet ondersteund – net als op de Wii U, dus. Nintendo heeft zich deels over dit onderwerp uitgelaten. Tegen de Amerikaanse gamewebsite IGN heeft een woordvoerder bevestigd dat Nintendo na gaat denken over de toevoeging van streamingdiensten. Het is een marginale toezegging, maar goed, wie kijkt naar de huidige en toekomstige online functies van de Switch, zal die onzekerheid eerder als gegeven dan verra ing zien.

Lees hier onze eerste indruk van de Nintendo Switch.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou