Special
Onderhoud

Onderhoud aan je PS4 en Xbox One - Houd je console schoon

Geef een beetje liefde aan je spelletjesmachine

Geschreven door Sam Beesems op
Niet alleen je pc moet onderhouden worden, ook de Xbox One en PS4 kunnen af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. Ook als je nog geen problemen hebt met je console kan het geen kwaad om ze af en toe wat liefde te geven. Met onze tips zorg je ervoor dat je PS4 of Xbox One weer helemaal in orde is. Lees alle instructies goed door voordat je gaan beginnen, om te voorkomen dat er niet per ongeluk iets kapot gaat.

Benodigdheden

 • Microvezeldoek
 • Bus perslucht
 • Licht vochtig doekje
 • Tandenstokers

De microvezeldoek is essentieel voor het schoonmaken van je console. De structuur van het doekje zorgt er niet alleen voor dat stof en vuil makkelijker van je console af komt, maar het laat ook geen pluisjes achter die kortsluiting zouden kunnen veroorzaken. De perslucht is bedoeld om stof uit kleine openingen te krijgen en het licht vochtige doekje en de tandenstokers gebruiken we om de controller schoon te krijgen.

Onderhoud

Koppel je console inclusief eventuele adapter van tevoren altijd los van alle randapparatuur en maak deze stroomloos. Let erop dat je de consoles hierbij niet simpelweg in ruststand hebt staan, maar dat deze altijd helemaal uit zijn.

LET OP: We raden je af om je console open te maken om zo het binnenwerk schoon te maken. Je garantie vervalt hiermee en er bestaat een kans dat je het binnenwerk beschadigt, waardoor de console niet meer werkt.

Stof

Stof is een van de grootste problemen bij consoles. Om te zorgen dat de hardware van je console niet te warm wordt, zijn zowel je console als de eventuele adapter voorzien van een hoop ventilatiegaten. Daarnaast bevat je controller een koeler die door middel van een ventilator de warme lucht afvoert. Deze ventilatiegaten en ventilatoren zijn stofverzamelaars van de buitenklasse.

Als eerste hebben we de bus perslucht nodig. Je kan ook je eigen blaaskracht gebruiken, maar de perslucht is vele malen effectiever en bovendien vrij van vocht. Gebruik de perslucht om de stofresten uit de ventilatiegaten en aansluitpoorten te blazen. Vergeet daarbij niet de USB-poorten aan de voorkant van de PlayStation 4. Gebruik daarna de microvezeldoek om je console verder schoon te maken. Neem ook even de tijd om de ruimte of het oppervlak waar je console in of op staat schoon te maken, want stof komt natuurlijk ergens vandaan.

Onderhoud

Vervolgens gaan we door naar je controllers. Gebruik een licht vochtig doekje om de buitenkant van de controller te ontdoen van stof of viezigheid. Ben voorzichtig rondom de poortjes en het batterij/accuvak. Laat je controller dan ook altijd even drogen alvorens je hem weer gebruikt. Voordat je de controller weglegt, pakken we echter nog even de tandenstokers erbij. Deze gebruiken we om de groeven schoon te maken waar de twee helften van de controllerschaal bij elkaar komen. Je staat er van te kijken hoe veel rotzooi daar zit.

Software & files

Nu de buitenkant van je console schoon is, gaan we verder met de (digitale) binnenkant. Ook de software en bestanden van je console hebben eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Laten we beginnen met je schrijfruimte. Elke game die je speelt gebruikt naast het aanmaken van je savegame(s) ruimte op de harde schijf van je console. Daarnaast zal je van tijd tot tijd weleens opnames of screenshots maken. Zo verwijder je de game data en foto’s/video’s van je consoles zonder de savegames te verwijderen:

PlayStation 4 – Gamedata verwijderen

Ga naar Settings > System Storage Management > Applications.
Ga naar Instellingen > Systeemopslagbeheer > Applicaties.

Onder Applications vind je de gamedata die geïnstalleerd wordt wanneer je een game downloadt of installeert vanaf een schijf. Het verwijderen van deze data heeft geen invloed op de voortgang in de game, maar je zal de game wel opnieuw moeten installeren wanneer je deze wil spelen.

PlayStation 4 – Foto’s en video’s verwijderen

Ga naar Settings > System Storage Management > Capture Gallery.
Ga naar Instellingen > Systeemopslagbeheer > Captures.

In de Capture Gallery vind je alle foto’s en video’s die je gemaakt hebt tijdens het spelen. Als je deze niet meer nodig hebt, kan je deze gerust verwijderen om vrije schijfruimte te creëren. Door de options-knop te gebruiken, kun je meerdere mappen danwel bestanden selecteren om ze snel te verwijderen.

Onderhoud

Xbox One – Gamedata verwijderen

Begin vanaf Home: druk op de Xbox-knop op de controller om naar Home te gaan.

Trek aan de rechter-trigger om My games & apps (Mijn games en apps) te openen.

Markeer de content die je wil verwijderen.

Druk op de menuknop op je controller.

Selecteer Manage App of Manage Game (App beheren of Game beheren).

Markeer de tegel van de app of game die je wil verwijderen en druk opnieuw op de menuknop van je controller.

Selecteer Verwijderen/Uninstall.

Xbox One – Foto’s en video’s verwijderen

Ga naar het Home-scherm en selecteer Upload in Games and apps (Upload in Games en apps).

Selecteer My Clips (Mijn clips) om een lijst met al je gameclips te zien.

Markeer de clip die je wilt bewerken.

Druk op de menuknop van je controller om een lijst met opties weer te geven om je clips te beheren.

Druk op Delete (Verwijderen) om de clip te verwijderen.

Onderhoud

Databases & caches

Je console is op dit moment zowel van buiten als van binnen weer helemaal schoon. Toch is er voor zowel de PlayStation 4 als de Xbox One elk nog een handeling te verrichten. Beide systemen hebben namelijk hun eigen probleempjes. Zo wil de Xbox One nog wel eens vastlopen en kan de PlayStation 4 soms erg traag zijn. Voor elk een simpele tip die je eens in de zo veel tijd kan uitvoeren om deze zaken te voorkomen of verhelpen:

Xbox One – Vastlopers

Het vastlopen van de Xbox One is vaak te wijten aan het cachegeheugen dat niet naar behoren functioneert. Je kunt het cachegeheugen leegmaken zonder gevolgen voor de data op je Xbox One. Dat doe je door de Xbox-knop op je console (dus niet op je controller) tien seconden lang in te drukken totdat de Xbox One zichzelf uitschakelt. Je cachegeheugen is hiermee geleegd en je kan de Xbox One gewoon weer aanzetten en gebruiken.

PlayStation 4 – Traagheid

De PlayStation 4 kan na enige tijd traag worden. De opstarttijd wordt langer en de menu’s zijn minder snel te bedienen. Dat kun je verhelpen door de interne database opnieuw op te laten bouwen door de PlayStation 4.

Zet de PlayStation 4 uit middels de aan- en uitknop aan de voorkant van de console.

Zet de PlayStation 4 weer aan met de aan- en uitknop aan de voorkant, maar houdt deze nu ingedrukt totdat je een tweede piepje hoort. De PlayStation 4 start nu op in ‘Safe Mode’.

Verbind de DualShock-controller middels een kabel aan de PlayStation 4 en zet deze aan met de PS-knop op de controller.

Selecteer Rebuild Database (Herstel database).

Onderhoud

LET OP: De ‘Initialize’-optie bevindt zich naast de ‘Rebuild Database’-optie. Deze optie verwijdert alle gegevens op je PlayStation 4 en herinstalleert het besturingssysteem. Afblijven dus!

 • De PlayStation 4 zal nu de interne database opnieuw opbouwen, wat enige tijd kan duren.

  Met deze tips zou je console weer als een zonnetje moeten (blijven) draaien! Vergeet niet om de schoonmaak van je console, zowel van buiten als van binnen, regelmatig uit te voeren. Zo kun je jarenlang genieten van je spelcomputer, alsook alle games en apps van het apparaat!

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week Torchlight-ontwikkelaars brengen nieuwe game Hob eind september uit
56

Reacties op: Onderhoud aan je PS4 en Xbox One - Houd je console schoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • cG Koffie

  • 3 augustus 2017 11:36
  Handige tips, alleen van dat perslucht vind ik overdreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 3 augustus 2017 12:29
  @cg-koffie

  Overdreven en zelfs niet gezond voor je hardware

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mystico

  • 3 augustus 2017 12:17
  Ondanks er wordt afgeraden om de console te openen is onderstaand toch een veelvoorkomend probleem… Een PS4 van het eerste uur kan soms behoorlijk wat lawaai produceren doordat er flink veel stof in kan zitten. Het openen van je PS4 en het reinigen (met perslucht) kan echt veel schelen. Het is echt heel makkelijk te doen. Ik stond er echt van te kijken hoeveel stof er in zat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 3 augustus 2017 12:31
  @mystico

  Al die ps zijn best lawaaierig ..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mystico

  • 3 augustus 2017 12:42
  @scream2late True. Ik gebruik de laatste tijd steeds meer mijn Xbone. Qua volume een vrij groot verschil met mijn eerste PS4. Het schoonmaken heeft overigens wel geholpen, maar dan is het nog steeds erg luidruchtig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • **Guitar_Hero**

  • 4 augustus 2017 15:40
  @scream2late Vandaar dat je zo anti PS(4) bent, dat lawaai en dat van jou versterkt elkaar natuurlijk enorm!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • FisherJB

  • 3 augustus 2017 18:28
  @mystico ik heb 2 weken geleden een ps4 gekocht van een vriend die net leek of dat die op ging stijgen, ik heb hem opengemaakt en helemaal schoongemaakt (met stofzuiger, stofdoek en perslucht), toen heb ik hem opgestard en nu maakt die veel maar dan ook veel minder lawaai(niet zo stil als men xbox one). Het was trouwens de eerste generatie ps4

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DGM

  • 3 augustus 2017 23:02
  @fisherjb

  Een stofzuiger kun je beter niet gebruiken. De buis/slang/mondstuk daarvan kan statisch zijn. Wat bij overdragen van de statische elektriciteit funest kan zijn voor de printplaten (kortsluiting).

  Nu heb ik mijn ps4 nog nooit open gehad dus weet niet of er printplaten bloot liggen. Maar voor de zekerheid zou ik die stofzuiger achterwege laten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • XtraLinkUK

  • 3 augustus 2017 12:22
  Juist, die tip van het herinitialiseren had ik even nodig. Bedankt voor de tips!

  Vooral als ik net een game gespeeld heb en daarna een tijdje aan het surfen geweest ben is het menu behoorlijk aan het haperen. Nu heb ik de laatste tijd geen last meer van een overbeladen cache, in het begin wel. Gelukkig kun je die in de browser legen, als ik het me goed herinner

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 3 augustus 2017 12:28
  Perslucht… right

  Zo kun je ook stof vastblazen waar het echt niet hoort

  Goede stofzuiger is VEEL beter
  Gewoon openmaken dat ding en schoonzuigen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 3 augustus 2017 12:43
  @scream2late kruimeldiefje doet het hem altijd goed

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • **Guitar_Hero**

  • 4 augustus 2017 15:39
  @scream2late statische elektriciteit is ook super goed voor je console dus? Een stofzuiger zou ik alleen daarom al ten zeerste afraden. Het zal vaak goed gaan, maar als het wel mis gaat kun je wel janken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 3 augustus 2017 13:06
  Ik zou geen perslucht gebruiken.

  Wat ik zelf altijd doe is m'n stofzuiger op de zachtste stand zetten en daarmee de ventilatie gaten van de ps4 en Xone schoonmaken.

  Enige wat jammer blijft is dat die Xone herrie blijft maken de ps4 ( model uit 2014) is muis maar dan ook echt muisstil. Maar die Xone (model uit 2015) daar denk ik nog steeds van dat hij wil opstijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 3 augustus 2017 14:04
  @coola
  Vreemd, dit lijkt alleen bij jou voor te komen. Bij de meeste is het net andersom.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 3 augustus 2017 14:30
  @-it-

  Misschien hier op gamer.nl.

  In mijn vriendenkring is het voor al de xbox one die lawaai maakt. En op andere sites waar ik kom word ook over een jet engine Xone geklaagd.

  Ik lul in ieder geval niet uit m'n nek

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nocturnal

  • 3 augustus 2017 15:04
  @coola gast als je een disc in de ps4 stopt lijkt het alsof je op de landingsbaan van schiphol staat. Ik gebruik beide consoles regelmatig en xbox one maakt die geluiden niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 3 augustus 2017 15:12
  @nocturnal ik heb de ps4 pro en ja schiphol lijkt soms dichter bij dan het hoort haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nocturnal

  • 3 augustus 2017 15:18
  @rpenning Heb ook de ps4 pro haha beide console zijn top maar qua geluid is xbox iets beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • HighNesZ

  • 3 augustus 2017 15:31
  @rpenning Zo echt he mijn stofzuiger is nog stiller. Zit eraan te denken mijn ps4 op te sturen want goed kan het niet zijn. Speel digitaal dus geen disc die het lawaai maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 3 augustus 2017 15:20
  @nocturnal

  Xone maakt jet engine geluiden zodra je hem aanzet, een disc er doet (nu snap ik waarom MS zo graag digital only wil) en zodra de game een lvl laad. Mijn ps4 maakt alleen even V8 engine geluid als ik een disc er in stop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.