Special
No Man's Sky

No Man’s Sky Next is zowaar een goede game

Tweede kans voor een oneindig universum

Geschreven door Thijs Barnhard op
No Man’s Sky was misschien wel dé game van 2016. Niet omdat het bovenaan ieder ranglijstje stond, maar juist omdat dat niet het geval was. Je kon maar moeilijk om het enthousiasme voorafgaand aan de release van de game heen. De allereerste trailer beloofde een bijna oneindig aantal sterrenstelsels en een gigantische hoeveelheid diverse planeten om te verkennen. Veel van die beloftes waren in de meest gunstige gevallen maar half waar. No Man’s Sky wist zulke torenhoge verwachtingen op te wekken dat die met geen mogelijkheid waargemaakt konden worden.

In de tussengelegen twee jaar is No Man’s Sky beetje bij beetje verbeterd. Ontwikkelaar Hello Games heeft voorzichtig excuses gemaakt voor enkele niet waargemaakte beloftes en er zijn updates doorgevoerd die het mogelijk maken om een basis te bouwen op een door jou ontdekte planeet. Bijna een jaar geleden schreven we daar al over. Die kleine updates die steeds meer wisten te verbeteren en toe te voegen aan de game, gaven al de indruk dat No Man’s Sky beter was geweest als early access titel. Dat gevoel wordt alleen maar verder gevoed met de komst van Next.

No Man's Sky

The Next chapter

No Man’s Sky Next voelt in veel opzichten als de langverwachte echte release van deze game. De waslijst aan toevoegingen en verbeteringen die deze gratis update met zich meebrengt, is behoorlijk. Het hele spel kan nu ook vanuit een derdepersoonsperspectief gespeeld worden, er zijn een heleboel nieuwe grondstoffen toegevoegd, de diversiteit van planeten is vergroot en er zijn nog tal van andere aanpassingen, zowel groot als klein. De levensvormen die je aantreft op de verschillende planeten bewegen zich nu bijvoorbeeld in kuddes, je scanner voor het vinden van grondstoffen is veel behulpzamer en ook je ruimteschip laat zich soepeler besturen.

De lang beloofde multiplayer is ook eindelijk aanwezig. Je kunt andere spelers tegenkomen in het universum, maar misschien nog wel leuker is het opzoeken van vrienden. Samen kun je grondstoffen mijnen en missies aangaan. Omdat het mogelijk is om je personage naar eigen smaak aan te passen, ziet iedere speler er ook net even anders uit. Elkaar vinden is een eitje. Vanaf het hoofdmenu spring je zo in andermans universum.

No Man's Sky

Een nieuw begin

De eerste paar uur van No Man’s Sky zijn ook compleet op de schop gegaan. Nog steeds begin je als een mysterieuze ruimtereiziger zonder enige herinneringen naast je neergestorte schip. Het spel helpt je met de eerste paar missies veel meer om alle (nieuwe) gameplayonderdelen onder de knie te krijgen. Zelfs als je al heel wat uren in de game hebt zitten, is het aan te raden om gewoon opnieuw te beginnen. Er zijn zoveel kleine dingen veranderd in bijvoorbeeld het craften van specifieke materialen, dat je net zo goed een frisse start kunt maken.

No Man’s Sky is daardoor een stuk vriendelijker geworden. Vrijwel ieder onderdeel heeft uitgebreide missies die je haarfijn uitleggen hoe je het precies moet uitvoeren. Recepten voor het craften van items zijn met een druk op de knop bij te houden. Het maakt gedeeltesvan het spel, zoals je basis bouwen en je eigen vloot ruimteschepen onderhouden, een stuk overzichtelijker. Het zorgt bovendien ook voor heldere doelen, waardoor je simpelweg wat minder aan het dwalen bent. De eerste paar missies zijn misschien nog cruciaal, omdat ze je voorzien van alle benodigdheden voor een ruimtereis, maar daarna kun je ook gewoon de weide wereld intrekken en dingen zoals basissen en freighters links laten liggen.

Nu kan het zo zijn dat je delen van het spel liever wil negeren, maar in sommige gevallen heb je geen andere keuze. Op moment van schrijven is No Man’s Sky namelijk nog verre van perfect. Een vervelende bug maakt het voor veel spelers (waaronder ondergetekende) onmogelijk om je freighter te verplaatsen en uitgebreide tutorials over het verder uitbouwen van je basis willen in sommige gevallen niet verschijnen. Ook vastlopers, schepen die blijven hangen in ruimtestations en textures die niet inladen zijn nog in grote getalen aanwezig. Deze bugs verstieren de sfeer soms behoorlijk, want het valt verder niet te ontkennen dat No Man’s Sky in ieder ander opzicht enorm verbeterd is.

No Man's Sky

‘Maar wat doe je nou eigenlijk in No Man’s Sky?’

Next heeft van No Man’s Sky een complexere game weten te maken die nu ook voor een groter publiek toegankelijk is. Er zijn duidelijke doelen: missies voltooien en geld verdienen om betere uitrusting en nieuwe schepen te kopen bijvoorbeeld. De grote vraag die altijd boven No Man’s Sky hing, heeft daarmee een duidelijk antwoord gekregen. Toch zit de echte kracht van dit spel niet in de grind van het verzamelen, verwerken en in elkaar zetten van de juiste grondstoffen naar bruikbare middelen.

Het gigantische universum vol exotische planeten is nog steeds de grootste aantrekkingskracht. De verschillende sterrenstelsels zijn een stuk exotischer geworden. Sommige planeten hebben nauwelijks kleur, zijn omringd door buitenaardse metalen ballen die constant boven het oppervlak rondzweven en op sommige planeten regent het kokend water. Steeds weer nieuwe plekken ontdekken, op mysterieuze ruïnes stuiten, kostbare grondstoffen opgraven of een planeet vol paddenstoelachtige dinosauriërs vinden, is wat deze game zo gaaf maakt.

Niet ieder sterrenstelsel is even interessant en de overeenkomsten tussen de verschillende locaties die lichtjaren uit elkaar liggen gaan na verloop van tijd best opvallen. Het valt echter niet te ontkennen dat wanneer je iets unieks ontdekt, dat ook een gigantische kick geeft. Helemaal nu er uitgebreidere grottenstelsels en ravijnen op de planeten te vinden zijn die ook zo hun geheimen bevatten.

Die geweldige game waarin de mogelijkheden werkelijk eindeloos zijn is No Man’s Sky na Next nog steeds niet helemaal, maar met deze update is het spel wel iets dichter in de buurt gekomen. Je kunt nu gemakkelijk tientallen uren kwijt raken in het spel zonder je eigen universum te verlaten. De manier waarop je door missies en kooplui nieuwe vaardigheden en upgrades vrijspeelt, zorgt bovendien voor de motivatie die je nodig hebt om verder te spelen.

Hello Games is echter nog niet klaar met No Man’s Sky - zoveel is duidelijk. Nu het spel net wat omvangrijker, complexer en beter is geworden, stemt dat positief over de toekomst van dit universum. No Man’s Sky is zowaar een goede game geworden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ambitieuze mod brengt Lord of the Rings naar Age of Empires 2 Nieuwe uitgave van Windjammers krijgt ook Switch-versie
7

Reacties op: No Man’s Sky Next is zowaar een goede game

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paul_Power

  • 7 augustus 2018 14:22
  Het heeft 2 jaar extra geduurd, na de leugens van voor de launch. Ook ik ben opnieuw begonnen na de NEXT update, en moet zeggen na 80 uur vermaak ik mij nog prima. In 2016 was het de slechtste aankoop van het jaar voor mij, voelde mij zwaar bedrogen en misleid, maar ik moet eerlijk zeggen ze hebben het nu eindelijk waar gemaakt en waardeer dat ze het gedaan hebben. In mijn ogen is hun reputatie die slecht was naar redelijk geklommen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 7 augustus 2018 17:10
  IK ben erg blij met de huidige update. Het is echt de game geworden die het in 2016 had moeten zijn. Ik ben ook heel benieuwd naar de toekomst van de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 7 augustus 2018 23:12
  "Ook vastlopers, schepen die blijven hangen in ruimtestations en textures die niet inladen zijn nog in grote getalen aanwezig"

  Beetje vreemd om het dan toch een "goede game" te noemen.

  Wel respect voor Hello Games dat ze de game blijven verbeteren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 8 augustus 2018 01:25
  Sentient plants zijn leuk. En whispering eggs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 8 augustus 2018 07:59
  Ik ben ook zeer te spreken over deze update, heb er nu 50 uur inzitten en nog lang niet alles gedaan en gezien.
  Er zijn een hoop bugs en glitches true, zelfs me ship is een keer gestolen terwijl dat niet mogelijk moet zijn XD
  En ik ben ook zeer benieuwd naar de toekomst van deze game ik neem aan dat ze gewoon verder gaan updaten en doen.
  Hello ganes heft goed werk verricht ook al moesten we daar even op wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pe-ah

  • 8 augustus 2018 08:55
  Vond hem in 2016 ook erg tegenvallen. Na de next update weer geprobeerd. En het kan me nog steeds niet bekoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 9 augustus 2018 02:08
  Ik hoop dat ze ook iets met voedsel gaan doen. En ik wil zelf mn spaceship kunnen verfen. Niet dat het zo'n lappendeken van kleuren is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.