Special

Werken met Guerrilla en Bandai Namco: in gesprek met visual artist Rocky Schouten

Van idee tot kunstwerk

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Visual artist Rocky Schouten is werkzaam in de internationale game-industrie en werkte samen met een toenemend aantal grote ontwikkelaars en uitgevers. Gamer.nl sprak Schouten uitgebreid om meer inzicht te krijgen in zijn tak van de industrie.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft. Lees hier wat dat betekent.

Nog altijd heeft de aankondiging van een nieuwe game iets opwindends. Een nieuwe wereld, met uitheemse flora en fauna, prikkelende architectuur of prachtige vergezichten geven een glimp van wat er komen gaat.

Rocky Schouten staat regelmatig aan de wieg van dergelijke concepten. De art director en visual development artist werkte in de afgelopen jaren samen met partijen als Guerrilla Games, Bandai Namco en Total Mayhem Games - in alle gevallen om zo'n nieuwe gamewereld tot leven te brengen.

De artiest

Rocky's talent droeg eerder bij aan een aantal grote producties van de afgelopen tijd. Zo was hij cinematic artist voor Horizon Zero Dawn en ontwierp hij gedeeltes van het storyboard van Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds. Verder ontwierp hij zelfs de cover art van Tales of Arise van Bandai Namco, en leverde hij de concept art voor We Were Here Forever. Maar, hoe word je nou concept artist? En welke opleiding en vaardigheden zijn daarvoor vereist?

Voor Rocky begon het als een hobby. Al van kinds af aan was Rocky bezig met het schetsen van zijn favoriete gamepersonage, Sonic. “Als kind vroeg ik mijn opa of hij mijn favoriete gamepersonage, Sonic, voor mij kon tekenen”, vertelt hij. “Door naar hem te kijken ben ik gaan leren, en voor ik het wist begon ik andere gamepersonages te schetsen, zoals Goku, Dragonite en Link.”

Hoe meer hij oefende, hoe groter het plezier - en hoe kundiger Schouten werd. Na de middelbare school begon Rocky aan de opleiding Multimedia aan het Grafisch Lyceum. Na het afronden van die studie, startte hij direct een volgende opleiding aan het Grafisch Lyceum, Media Vormgeven. En als klap op de buurpijl rondde hij ook de Filmacademie in Amsterdam af. Daar studeerde hij Visual Effects.

Kort daarna begon Rocky's carrière als freelancer in de game- en filmwereld. Via een oud-docent kwam hij in aanraking met de grootste gameontwikkelaar van Nederland, Guerrilla Games. Na het tonen van zijn showreal, een soort samenvatting en visitekaartje van eerder werk, boden de klussen zich aan de lopende band aan.

Maar hoe kom je als artiest nou binnen in die wereld? Volgens Rocky is het vooral belangrijk dat je niet bang bent om je werk te tonen.

 “Laat je vooral niet tegenhouden omdat je bang bent dat je werk niet goed genoeg is”, drukt hij ons op het hart. “Iedereen begint ergens, of je nou concept artist bent of schrijver voor Gamer.nl: leren doen we allemaal. Het belangrijkste is dat je alles doet vanuit passie en ambitie. De rest komt vanzelf.”

Van schets tot kunstwerk

Waar begin je eigenlijk bij het maken van concept art? Voor Rocky is het belangrijk dat hij een aantal zaken helder heeft voordat hij aan een project begint.

“Voor ik mijn potlood op papier zet, stel ik mezelf de volgende kritische vragen: wat is het verhaal? Hoe ziet de belichting eruit? Wat is de look and feel en welke sfeer wil ik overbrengen? De antwoorden op die vragen beantwoord ik op basis van de input van de opdrachtgever.”

Bovenstaande kan worden gezien als de briefing van het werk. Die informatie kan overal vandaan komen: van een professionele gamedesigner tot een docent van een opleiding. Zolang het ‘doel’ van de art maar duidelijk in kaart wordt gebracht. Zelf stelt Rocky altijd eerst een moodboard, een soort visuele weergave, op van de briefing. Pas als bovengenoemde aspecten duidelijk zijn, beweegt de digitale pen zich richting het digitale papier.

Publiceren en netwerken

Vervolgens is het zaak om je werken op zoveel mogelijk relevante websites te plaatsen. Voorbeelden daarvan zijn ArtStation, LinkedIn, en social media als Instagram. Een sterk portfolio is daarmee een van de belangrijkste aspecten van het vak - een eigen website kan daar ontzettend bij helpen. Zo benadrukt Rocky dat hij altijd enorm veel tijd en energie in passieprojecten heeft gestoken, omdat ze onder de streep allemaal bijdragen aan je portfolio.

“Zodra die in orde is, loop je met een beetje geluk vanzelf tegen kansen aan. Probeer daarbij verschillende soorten animatie te etaleren, want op die manier toon je dat je openstaat voor verschillende uitdagingen.”

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door relevante opleidingen te volgen, leer je volgens Schouten de juiste mensen kennen en bouw je vanzelf een netwerk op. Weet een artiest zich binnen dat netwerk weet te bewijzen, dan openen er vanzelf deuren.

Tegenwoordig werkt Rocky aan verschillende gameprojecten, waarvan de meeste nog geheim zijn. Daar komt ook nog een aantal filmprojecten bovenop, zodat het werk gevarieerd genoeg blijft. Althans, Schouten is van mening dat de lijn tussen beide werelden met de dag vervaagt, en zegt hij zijn vaardigheden voor beide even goed in te kunnen zetten.

Zie hieronder een greep uit de art van Rocky, waaronder promotiemateriaal voor zustersite Power Unlimited. 

Wil je meer zien van zijn werk, bezoek dan rockyschouten.com. 

Doe mee aan de ROG Creator Contest

In samenwerking met Rocky Schouten, en ROG, hebben Gamer.nl en Power Unlimited de ROG Creator Contest in het leven geroepen. In deze competitie kunnen beginnende artiesten hun eigen concept art van een niet-bestaande game die ze graag tot leven willen brengen insturen. Dit werk wordt vervolgens beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit Romano Molenaar, Michal Kus en natuurlijk Rocky Schouten.

De winnaar van de ROG Creator Contest ontvrangt een ROG Zephyrus S17 ter waarde van 2400 euro. Verder worden de beste inzendingen uiteraard tentoongesteld op de ROG Creator Contest-pagina en de website. 

Inzendingen kunnen worden gedaan op pu.nl/rogcreatorcontest door een aantal gegevens in te vullen en de art als bijlage toe te voegen. Heel veel succes!

Dit artikel delen:

Lees meer

Dr. Dre werkt aan nieuwe muziek voor een Grand Theft Auto-game Bestandsgrootte van Call of Duty: Vanguard op consoles bekend
0

Reacties op: Werken met Guerrilla en Bandai Namco: in gesprek met visual artist Rocky Schouten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.