Special

Heb je meer aan 4K of ultrawijd in PlayerUnknown’s Battlegrounds?

We testen het op drie verschillende monitoren

Geschreven door Floris de Bijl op
PlayerUnknown’s Battlegrounds is na Dota 2 en CS:GO de meest gespeelde game op Steam de afgelopen twee weken, ondanks het feit dat de game nog in Early Access is. Toch heeft de game goede ondersteuning voor hogere resoluties, zoals UHD en WQHD. Dat riep bij ons de vraag op: waar heb je meer aan: 4K of ultrawijd?

Ultrawijd - AOC AGON AG352UCG en Samsung C34F791WQ

Voor de test met een ultrawijde monitor gebruiken we de AOC Agon AG352UCG en de Samsung C34F791WQ, beide 1440p 100Hz ultrawijd monitoren. De AOC is uitgerust met G-Sync ondersteuning en meet 35 inch, terwijl de Samsung beschikt over FreeSync en een diagonale afmeting heeft van 34 inch.

Op 1440p valt op dat de textures in PUBG niet bestand zijn tegen hogere resoluties, ondanks het feit dat de voorinstelling op Ultra staat. Op veel oppervlakken – met name die in gebouwen – zien de textures er plat en levenloos uit, een gevolg van het feit dat muren nauwelijks gebumpmapped zijn (een techniek die textures diepte geeft). Op de textures van de personages en diens kleding en wapens valt gelukkig weinig aan te merken.

De 1440p-resolutie maakt niet alleen de beperkte textures beter merkbaar, het voegt ook buitengewoon handige extra beeldruimte toe aan de zijkant. De 56 procent extra pixels die 1440p-ultrawide rijk is (ten opzichte van 16:9 1440p) geven namelijk een wijder blikveld. Dat geeft natuurlijk een voordeel bij de vuurgevechten in PUBG, die regelmatig in gebouwen plaatsvinden, en bij het spotten van vijanden in open velden.

De 100Hz verversingssnelheid op de AG352UCG zorgt voor een boterzachte speelervaring een helpt bovendien met het sneller reageren op vijanden. Met 100Hz is de kans immers groter dat de informatie op jouw beeldscherm helemaal up-to-date is. De AOC is met 825 euro flink goedkoper dan de 990 euro voor de Samsung, maar moet voor die lagere prijs wel inleveren op kleurdiepte en contrast. Daar staat tegenover dat de AOC wel in hoogte verstelbaar is en naar voren en achter kan kantelen, terwijl de Samsung een volledig rigide stand heeft.

4K – Samsung U28D590D

Op 4K/UHD vallen de gebreken van de textures nóg meer op dan op 1440p ultrawijd, omdat de UHD-monitor vier keer zo veel pixels weergeeft dan een standaard 1080p-monitor. Dat heeft naast het uitvergroten van de foutjes gelukkig ook het voordeel dat bewegingen op grote afstanden beter zichtbaar zijn. De personages en diens wapens schalen gelukkig wel goed mee in 4K, wat zorgt voor een indrukwekkende aanblik in de derde persoon.

De Samsung U28D590D geniet nog steeds enige populariteit vanwege zijn lage prijs voor een 4K 60Hz paneel met 1ms responsetijd, al is deze monitor steeds minder goed verkrijgbaar vanwege zijn leeftijd. Zijn opvolger, de Samsung U28E590DS, heeft grotendeels dezelfde specificaties, maar is nog wel volop verkrijgbaar. Beide modellen beschikken helaas niet over een beweegbare standaard, hiervoor ben je afhankelijk van een extra 100mm Vesa-standaard.

Na het spelen op 100Hz voelt de 60Hz van de Samsung U28D590D traag aan. Het feit dat vijanden over langere afstanden beter te spotten zijn op 4K weegt niet op tegen de lagere verversingsnelheid van deze (en vele andere) 4K-monitoren. Verschillende fabrikanten, zoals Asus, komen binnenkort uit met een 144Hz 4K-monitor, maar deze zijn bijzonder prijzig en vereisen een flinke videokaart om aan te sturen. Voorlopig is voor PUGB, en andere games, 1440p ultrawijd dus een betere keuze.

Conclusie

Al met al biedt een ultrawijd scherm verschillende voordelen, zelfs al is het niet 1440p ultrawijd. Het belangrijkste voordeel met zo’n scherm is de extra resolutie aan de zijkanten, waardoor vijanden makkelijker te spotten zijn om hoeken heen, iets wat ideaal is bij de gevechten die plaatsvinden in een van de vele gebouwen die PUBG rijk is. Daarnaast zijn ultrawijd schermen met hoge verversingssnelheden makkelijker te vinden voor een redelijke prijs, iets wat bij 4K/UHD zeker niet het geval is. 4K heeft daarnaast niet het voordeel van het extra brede blikveld. Het enige voordeel van 4K bij PUBG, het vermogen om vijanden op langere afstanden te onderscheiden, weegt nauwelijks op tegen de extra prijs en het gebrek aan een extra breed blikveld.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt PlayerUnknown's Battlegrounds - deel 2 Reload: Red Dead Redemption
3

Reacties op: Heb je meer aan 4K of ultrawijd in PlayerUnknown’s Battlegrounds?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • christgamer

  • 21 mei 2017 10:52
  de iiyama prolite 40inch 4k monitor doet het ook goed en acer heefd ook een nieuwe 4k monitor 40 inch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • BobbyDigitaL

  • 21 mei 2017 12:46
  Ik speel zelf op 3 monitoren met een resolutie van 5760x1080 maar mijn ervaring met fps en 3rd person shooters is dat het je alleen maar afleid van wat er voor je gebeurd, ik gebruik de 3 monitoren alleen maar voor racegames, euro truck sim en strategy games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 22 mei 2017 08:26
  4k gewone verhoudingen
  De rest leid alleen maar af in multiplayer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.