Special
fire emblem

Fire Emblem-tips: Zo word je goed in de game

Overleef Three Houses en andere delen in de serie

Geschreven door Erwin Vogelaar op
De Fire Emblem-games kunnen het je extreem moeilijk maken, maar met deze Fire Emblem-tips behaal jij altijd de overwinning. Ook in het nieuwe Fire Emblem: Three Houses.

De verschillende games in de langlopende Fire Emblem-serie hebben grotendeels dezelfde basis. Daarom zijn de tips in dit artikel voor bijna elke editie toe te passen. Ook het nieuwe Fire Emblem: Three Houses voor de Nintendo Switch. Is dit je eerste deel in de serie? Dan zijn deze tips een must.

Houd er daarnaast rekening mee, dat de verschillende games elk eigen mechanismen toevoegen die het verschil kunnen maken in de strijd. Let daar dus goed op en lees de tutorials zodra ze in beeld verschijnen.

Lees ook onze uitgebreide review:

De eerste keuze: wel of geen permadeath

Voordat je start met de game sta je al voor een lastige keuze. Naast de moeilijkheidsgraad moet je namelijk bepalen of je in de classic of casual modus wil spelen. De classic modus is zoals het spel origineel werd gespeeld. Dat betekent dat permadeath is geactiveerd.

Permadeath zorgt er voor dat als een van je units doodgaat op het strijdveld, er geen mogelijkheid is om dit personage weer terug te krijgen. Dat maakt de gevechten extra spannend. Niet alleen omdat je op deze manier veel ervaring kwijt kunt raken, maar ook omdat je na een tijd spelen jezelf gaat hechten aan de personages. In de casual modus keren personages na een gevecht weer terug in je leger.

fire emblem three houses

De wapendriehoek

De basis van alle gevechten in Fire Emblem is weten welke units zwak zijn voor specifieke wapens. Dat werkt zoals steen, papier, schaar, maar dan met wapens.

Specifiek is een unit met een zwaard extra zwak tegenover een unit met een lans. Een unit met een lans is weer extra zwak tegenover een unit met een bijl. Een unit met een bijl is dan natuurlijk extra zwak tegenover een unit met een zwaard. Zo is de wapendriehoek compleet.

Dat betekent niet dat je een vijand met een lans enkel kunt aanvallen met een personage dat een bijl draagt. Wel is het in gedachten houden van deze driehoek dé manier om de overhand te krijgen in een gevaarlijke situatie. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat vliegende personages extra zwak zijn tegenover aanvallen van lange afstand, zoals een pijl en boog.

fire emblem three houses

Plaatsing is alles

Weten tegen wie je moet vechten is belangrijk, maar minstens zo essentieel is de plaatsing van je leger. Het juiste personage op de juiste plek kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Het is allereerst verstandig om je units dicht bij elkaar te houden. Op deze manier is er geen kans dat een enkel personage omringt wordt door vijanden. Ook kunnen bepaalde personages elkaar sterker maken als ze naast elkaar staan.

Toch kan het soms verstandig zijn om af te splitsen, om zo op meerdere plekken van de kaart de boel onder controle te houden. Zorg er dan voor dat je de units in groepjes houdt en niemand zich afzondert.

Houd bij de plaatsing daarnaast altijd rekening met de omgeving. Bossen en bergen geven je bonussen, of vertragen je units juist. Een goede tactiek om met veel vijanden om te gaan, is door de omgeving en je leger te gebruiken om een knelpunt te creëren waar de vijand maar met één soldaat tegelijk doorheen kan.

fire emblem three houses

Doe niet alles met je hoofdpersonages

De hoofdpersonages die van belang zijn voor het verhaal, zijn vaak de sterkste units in je party. Daardoor kun je al snel de neiging hebben om deze personages tijdens de gevechten de hoofdrol te geven. De rest van je leger laat je dan volgen.

Doe je dat, dan maken deze hoofdpersonages alle kills en krijgen ze dus ook alle ervaringspunten. Dat is aanvankelijk niet zo erg, totdat je plots op de rest van je leger aangewezen bent en die te zwak is om missies te voltooien. Zorg er dus voor dat je de hele party inzet. Dat kan soms betekenen dat je de hoofdpersonages een wat meer passieve rol geeft.

fire emblem three houses

Kies je juiste party

Het is bij de verschillende missies noodzaak om de juiste party te kiezen. Dat betekent meestal een goede verscheidenheid aan units. Denk aan een balans tussen mêlee-vechters en units die van veraf kunnen aanvallen. Ook vliegende units zijn belangrijk, omdat die snel een grote afstand kunnen afleggen en een groot deel van de kaart kunnen zien.

Een goede strategie, zeker als je met permadeath speelt, is om regelmatig je units te wisselen. Zo geef je iedereen kans om ervaring op te doen. Anders moet je een overleden unit vervangen met een soldaat die nog geen minuut op het veld heeft gestaan.

fire emblem three houses

Wacht met het promoveren van je units

Doen je units ervaring op, dan wordt het op een gegeven moment mogelijk om ze te promoveren. Met een promotie kan een personage een sterkere versie van zichzelf worden, met vaak nieuwe wapens, bepantsering en mogelijkheden. De timing van deze promotie is belangrijk.

Het is aan te raden om op hogere moeilijkheidsgraden te wachten met een promotie tot een unit level 20 is. Na een promotie ziet de game het personage namelijk als een hoger level, waardoor die soldaat minder xp bij elke verslagen vijand krijgt. Vind je een missie echter

lastig, dan is het fijn om je manschappen wat vroeger te promoveren. Zeker op lage moeilijkheidsgraden is het direct promoveren van je units geen probleem.

fire emblem three houses

Bescherm je healer

Om te overleven is het belangrijk om een healer (of zelfs meerderen!) in je party te hebben. Het nadeel is dat deze personages vaak heel zwak zijn. In Fire Emblem zal de tegenstander altijd proberen om eerst deze zwakkere personages te verslaan. Zorg er dus voor dat een healer nooit onbeschermd in het veld staat.

fire emblem three houses

Praat met personages

Krijg je de mogelijkheid om met personages te praten, dan doe je er goed aan om dat te doen. Deze gesprekken zijn namelijk niet alleen nuttig voor het verhaal. Soms krijg je op deze manier ook de mogelijkheid om nieuwe personages aan je leger toe te voegen, of wordt de band tussen personages sterker zodat je bonussen krijgt op het strijdveld.

fire emblem three houses

Hopelijk ben je met bovenstaande tips wat wijzer geworden over de gameplay van Fire Emblem en ben je klaar om met Fire Emblem: Three Houses de strijd aan te gaan. De game is vanaf 26 juli verkrijgbaar voor de Switch. Lees ook onze review van de nieuwe Switch-game en ons artikelWat is Fire Emblem en waarom moet je het spelen?

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games Store begonnen met cloud-ondersteuning Kijk hier vanaf 18:30 uur naar de Fortnite World Cup-livestream
1

Reacties op: Fire Emblem-tips: Zo word je goed in de game

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • JimmyJulian

    • 26 juli 2019 15:47
    Is het niet zo dat de weapon triangle verandert is. Wel aanwezig maar niet zoals in het verleden?

    Ik lees dat zonder een skill je niet perse sterker tegenover een sword bent puur omdat je een lance hebt. Zelfs de maker geeft aan dat hij minder visible is dan voorheen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.