Special
Rood Playstation 4 Dualshock 4 controller

Zo gebruik je een Dualshock 4-controller op pc

Het is makkelijker dan je denkt

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De meeste pc-gamers doen natuurlijk alles met toetsenbord en muis, maar voor degenen die een controller in hun handen gewend zijn biedt de PS4-controller uitkomst. De Dualshock 4 volledig ondersteunen en remappen kost redelijk wat moeite, in tegenstelling tot een Xbox-controller die je in een handomdraai aan je pc hebt hangen. Welke stappen moet je ondernemen om volledig gebruik te kunnen maken van de functionaliteit van de Dualshock 4? We leggen het in dit artikel uit.

Speel je games via Steam, dan is het een fluitje van een cent. Zet de app in Big Picture-modus en ga naar de instellingen. Bij ‘Controller Settings’ moet ondersteuning voor de Dualshock Controller aangezet worden. Prop vervolgens de controller met de bijgevoegde usb-kabel in je pc en voilà. Vervolgens kan een spel opgestart worden en, mits dat spel controllers ondersteunt, detecteert het automatisch de Dualshock 4-controller.

Weet je niet of het spel controllers ondersteunt? Selecteer dan het spel in Steam, maar lanceer het nog niet. Rechts staan wat tags, zoals ‘Singleplayer’ en ‘Steam Achievements’. Als hier ‘Full controller support’ staat, is het compatibel met een PS4-controller.

Steam

Detecteert het spel de controller niet, ondanks dat het de hardware wel hoort te ondersteunen, dan kan het dat de controller pas werd verbonden nadat het spel is opgestart. In dat geval moet het spel even opnieuw worden opgestart om dit probleem te verhelpen.

PlayStation 4-controller

Het is ook mogelijk de knoppen geheel naar eigen smaak aan te passen. Hiervoor moet je eerst Big Picture-modus lanceren.

Vervolgens moet je de support voor andere controllers aanzetten. Uit zichzelf staat Steam namelijk enkel toe instellingen voor de Steam Controller aan te passen. Om deze stap uit te voeren moet je op het tandwieltje bovenin het scherm klikken en vervolgens naar ‘Controller Configuration’ gaan. Daar is het mogelijk om configuratie voor andere controllers aan te zetten. Daarna moet de desbetreffende controller opnieuw verbonden worden.

Nu is het mogelijk om de controller in te stellen. Deze instellingen gaan niet over Steam in het algemeen, maar moeten per game geconfigureerd worden. Navigeer naar je bibliotheek en selecteer het spel waarvoor je de instellingen wil veranderen. Klik vervolgens op ‘Manage Game’ en dan op ‘Controller Configuration’. Nu kun je de instellingen aanpassen. Geen zin om zelf aan de instellingen te sleutelen? Selecteer dan onderaan het scherm ‘Browse Configs’. Daar zijn verschillende configuraties geüpload door fans.

DS4-software

Worden spellen niet via Steam gespeeld, maar via andere platforms zoals Origin, Battle.net of een andere service, dan biedt de DS4-software hoogstwaarschijnlijk uitkomst.

Voordat deze software bruikbaar is, moet je eerst de huidige versie van Microsoft .NET Framework downloaden. Daarnaast moeten Windows 7-gebruikers ook Xbox 360-controllerdrivers installeren. Dit is een vereiste, aangezien de software een Xbox 360-controller nabootst.

De DS4-software is hier te vinden. Op moment van schrijven is de meest huidige versie 1.4.121, maar zorg dat je de nieuwste versie installeert. Met DS4 is het ook mogelijk de knoppen van de controller geheel naar eigen smaak in te stellen. De meeste knoppen zijn al op de juiste manier toegewezen, maar als de gevoeligheid van de camera bijvoorbeeld moet worden aangepast, dan kan dat buiten de game om. Zo kan er ook een geheel eigen profiel worden samengesteld, hoewel het wel wat tijd kost om alle knoppen toe te wijzen.

DS4-software

Draadloos

Draadloos de Dualshock 4 aansluiten is ook een optie. Hiervoor heb je alleen een bluetooth-dongle nodig die voor een paar euro van Aliexpress geplukt kan worden. Een adapter die rechtstreeks in je moederbord gestopt kan worden met een pci-aansluiting werkt ook. Bovenstaande stappen werken dan precies hetzelfde, mits de dongle juist geconfigureerd is. De officiële bluetooth-dongle van Sony doet het in één keer, maar is wel erg duur. De adapter kost namelijk 29,99 euro bij Bol.com.

Of je nou games speelt op Steam, of graag de PlayStation 4-controller voor andere games wil gebruiken: nu weet je hoe het in zijn werk gaat. Zijn er nog dingen onduidelijk, of werkt iets niet zoals het zou moeten, smijt dan niet gelijk je controller door je kamer heen. Stel je vraag in de reacties en eventueel kunnen wij je te hulp schieten.

Geschreven door Arran Winmai en Pablo Bool

Dit artikel delen:

Lees meer

Lumines Remastered Nieuws van de week: Nintendo weet wat het doet
10

Reacties op: Zo gebruik je een Dualshock 4-controller op pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Bombtrack

  • 8 juli 2018 10:49
  Ik heb hier in het verleden lang mee gekloot, en het werkt, maar ideaal is het niet. Draadloos moest ik vaak handmatig de verbinding herstellen of had ik te maken met ondraaglijke input lag. Ik heb op een gegeven moment toch maar gewoon de 50e uitgegeven en een Xbox one x controller gekocht, die nu dedicated naast m'n pc ligt. Dit werkt tot nu toe altijd vlekkeloos. Sony had echt ff beter z'n best moeten doen en goede drivers moeten releasen, zoals ze beloofd hadden. Gemiste kans…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 8 juli 2018 11:39
  Als je remote play gebruikt op de pc (met je ps4) is het ook enkel de DS4 met een usb erin prikken en gaaaan… Maar als ik bv gears of war 4 speel op mn pc prefereer ik wel weer de 360 controller boven de ds4.. maar bij mame/emulators weer de ds4 voor de superieure d-pad.. of een arcade stick :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 8 juli 2018 13:18
  Zowel met steam als met de DS4 software werkt de PS4 controller als een zonnetje op de pc. Ik gebruik de PS4 controller sinds 2014 op m'n pc na jaren een wireless x360 gebruikt te hebben die al van af day one alleen maar problemen had was het echt een verademing om de PS4 controller te kunnen gebruiken. X360 controller is ook gelijk uit het raam gevlogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 juli 2018 13:50
  Ik gebruik Zowel de ps4 controller als de xbone controller. De PS4 gebruik ik voor fighters, simpelweg voor de superieure d-pad (waarom krijgt Microsoft dit maar niet voor elkaar?). Maar de meeste andere games die veel gebruik maken van de sticks en de triggers gebruik ik liever de xbone controller, die dan weer superieure triggers heeft (wederom, dit lijkt sony dan weer niet te snappen, je vingers glijden er vanaf).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 8 juli 2018 14:51
  Ik blijf wel lekker bij de Switch pro controller en xBox 360 (wired). Speelt nog steeds het lekkerst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Surveyor

  • 8 juli 2018 16:55
  @Quintex ik heb de Switch pro controller in de media markt in me handen gehad en die voelde verdomd lekker aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 8 juli 2018 17:22
  Laatst een DS4 aangeschaft voor de PC. Onder Windows 8 had ik echter de grootste problemen om het aan de praat te krijgen, wat uiteindelijk ook niet gelukt is. Windows 10 geïnstalleerd en met DS4Windows werkt het als een zonnetje. Ik moet wel wennen aan de stickjes die op de DS3 nog rond waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 8 juli 2018 20:07
  Omdat ik game op een laptop kan ik hem gewoon rechtstreeks via bluetooth gebruiken. Toch is met usb via steam een iets meer wenselijke optie om compabiliteits redenen. Lang niet elk spel vangt input op via bluetooth.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 9 juli 2018 01:41
  Ik heb jarenlang DS4's gebruikt op mijn pc, maar wilde onlangs toch draadloos gaan. Vervolgens een xbox wireless adapter for windows 7 gekocht en ik gebruik nu m'n xbox controllers op pc. De xbox elite controller is in korte tijd mijn nieuwe favoriet geworden.

  Overigens gebruikte ik het progje Inputmapper voor DS4 op pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rouquart

  • 9 juli 2018 18:14
  Sinds Steam de controller toelaat heb ik geen grote problemen meer ondervonden, basically plug-and-play in mijn geval (wired). Steam Link deed me wel vaak m'n hoofd krabben, frustrerende tijden in begin maar na verloop van tijd heb ik geleerd hoe een controller toevoegen best werkt (Wireless)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.