Special
Top 100 van 2022

De Top 100 van 2022: Deel 1: 100 t/m 71

Het langverwachte aftellen kan beginnen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag geven we het startschot met de nummers 100 tot en met 71.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

100. Homeworld 3

Ontwikkelaar: Blackbird Interactive
Platforms: pc
Releasedatum: Vierde kwartaal 2022

We beginnen onze vooruitblik op volgend jaar met een reis naar het verleden. Als de naam Homeworld je bekend voorkomt, dan had je waarschijnlijk een pc aan het eind van de jaren 90. De real-time strategy-game in de ruimte was een grote speler binnen het genre en kreeg veel lof voor de indrukwekkende graphics, gedetailleerde ruimteschepen en tactische gevechten, waarmee de bekende rts-gameplay naar 3D werd gebracht. Na een redelijk succesvolle remaster durft uitgever Gearbox het aan om deze slapende reus te wekken en een daadwerkelijke Homeworld 3 te maken. Met de ontwikkelaars van de oorspronkelijke games aan boord hopen we op een pareltje, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de game het rts-genre wederom zo op zijn kop kan zetten.

Homeworld 3
Homeworld 3
Homeworld 3

99. Windjammers 2

Ontwikkelaar: DotEmu
Platforms: pc, PS4, Xbox One, Switch
Releasedatum: 20 januari 2022

En dan nog een blast from the past, of in dit geval een frisbee: het langverwachte vervolg op Windjammers uit 1994 komt aan het begin van het jaar al uit. In de arcadeklassieker probeerden spelers een frisbee in elkaars doel te gooien. Dat klinkt simpeler dan het is: met allerlei speciale effecten en vaardigheden kon die plastic schijf op heel wat vreemde manieren in het rond vliegen. Ontwikkelaar DotEmu benaderde zelf de licentiehouders van Windjammers, omdat ze nou eenmaal een passie hebben voor het terugbrengen van cult-klassiekers. Met Streets of Rage 4 lukte dat met verve, dus hier hebben we ook wel oren naar.

Windjammers 2
Windjammers 2

98. Know By Heart

Ontwikkelaar: Ice-Pick Lodge
Platforms: pc, PS4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 10 februari 2022

De makers van de veelgeprezen survival-rpg Pathologic gooien het roer om en komen met een artistiek ogende game over het verwerken van verlies. Het Russische Ice-Pick Lodge probeert een sentimentele sfeer neer te zetten, waarbij de gedachten en herinneringen van de hoofdpersoon worden vertolkt door gevoelige minigames. Na het vorige werk van deze studio durven we een plekje in de Top 100 wel aan, maar met de grote hoeveelheid emotionele indiegames blijven we toch een beetje terughoudend met een 98e plek.

Know By Heart
Know By Heart

97. Metal: Hellsinger

Ontwikkelaar: The Outsiders
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Soms hoor je het concept van een game, en dan belandt hij gelijk op je verlanglijstje. Metal: Hellsinger hoeft eigenlijk niet eens meer een goede game te worden om toch op onze aandacht te kunnen rekenen. In deze shooter schiet je namelijk op de maat van metal-muziek, met een soundtrack vol bekende namen. Eerlijk gezegd ziet de gameplay er nou niet bepaald zo strak uit als een Doom, maar alleen al voor het idee verdient deze ontwikkelaar een pluim. En als de game straks toch tegenvalt, dan zetten we gewoon alleen de soundtrack aan. Ook prima!

Metal Hellsinger
Metal: Hellsinger

96. Nightingale

Ontwikkelaar: Inflexion Games
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Toch altijd fijn dat Geoff Keighley zijn Game Awards in december houdt, want dan krijgen we nog net op tijd allerlei verrassingen te zien die we in onze Top 100 mee kunnen nemen. Nightingale is zo’n project, met name om het talent dat achter de nieuwe ontwikkelaar Inflexion Games schuilgaat. De studio is namelijk opgericht door Aaryn Flynn, voorheen van Bioware, en hij ploetert met andere veteranen achter Mass Effect en Dragon Age aan Nightingale. Het wordt een soort survivalgame in een online, victoriaanse fantasywereld vol ontzagwekkende monsters en vreemde technologie. Uit de eerste trailer werd de gameplay ons nog niet helemaal duidelijk, maar we houden de game toch voorzichtig in de gaten.

Nightingale

95. Madison

Ontwikkelaar: Bloodious Games
Platforms: pc
Releasedatum: 7 januari 2022

Dat de speelbare horror-teaser P.T. nooit tot een game heeft geleid, blijft natuurlijk eeuwig zonde. Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt ook zelf een game gaan ontwikkelen die er een beetje op lijkt. Dat is precies de gedachtegang van Bloodious Games (door juridische problemen moest de naam Nosebleed Games worden aangepast), met de game Madison tot gevolg. De ontwikkelaar probeert om de allerengste psychologische horrorgame ooit te maken. Als het maar half zo intrigerend is als P.T., dan kunnen we iets bijzonders verwachten.

Madison
Madison

94. Voidtrain

Ontwikkelaar: Nearga
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Deze survivalgame in een open wereld van een Russische indiestudio valt vooral op door zijn bijzondere stijl, een combinatie tussen kleurrijk en onheilspellend. In Voidtrain ben je de baas over je eigen trein die je steeds verder upgradet, van een kleine locomotief tot een volledige stoomtrein. Tijdens je avonturen verzamel je materialen om aan boord van je trein verder te bouwen en te onderzoeken. In steeds weer nieuwe omgevingen strijd je tegen monsters, los je puzzels op en probeer je vooral te overleven. De game zit op het goede spoor, maar of het ook succesvol het eindstation weet te halen, blijft nog even de vraag.

Voidtrain
Voidtrain

93. Thymesia

Ontwikkelaar: OverBorder Studio
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Geef wrede bazen een koekje van eigen deeg. Dat lijkt de inzet te worden van het Souls-achtige Thymesia, de eerste game van het Taiwanese OverBorder Studio. De bazen hebben namelijk een beetje last van de pest, maar na je loodzware gevechten om ze te overwinnen, kun je die ziekte aan je wapen koppelen en vervolgens tegen je vijanden gebruiken. Een beetje luguber misschien, maar dit soort games staan natuurlijk niet bekend om hun vrolijke sfeer. De combat ziet er in trailers al heerlijk gewichtig uit, maar we moeten de game toch echt zelf onder de knoppen krijgen voordat we onze onvoorwaardelijke steun durven uit te spreken.

Thymesia

92. Babylon’s Fall

Ontwikkelaar: PlatinumGames
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 3 maart 2022

Uitgever Square Enix laat Babylon’s Fall al een tijdje zien bij verschillende presentaties, maar begin volgend jaar moet hij dan toch echt uitkomen. Eerlijk gezegd hebben die trailers ons nooit helemaal enthousiast weten te maken voor de game, omdat de achterliggende wereld en de personages ons vooralsnog niet hebben gegrepen. Een groepje nietszeggende helden beklimt de toren van Babylon, in je eentje of coöperatief met drie vrienden. Met de bekende focus op haarscherpe actie van PlatinumGames is het misschien helemaal niet erg dat de wereld ons nog niet zo aanspreekt: als de game lekker speelt, valt de rest natuurlijk te vergeven. 

Babylon’s Fall
Babylon’s Fall

91. Total War: Warhammer 3

Ontwikkelaar: Creative Assembly
Platforms: pc
Releasedatum: 17 februari 2022

Aankomende februari en maart zitten tjokvol nieuwe games, zoals je verderop in deze lijst ook nog wel zult merken. Tussen al die grote knallers wordt er ook nog eventjes een grote trilogie afgesloten met Total War: Warhammer 3, een van de bekendste titels in het gemixte genre van turn-based strategy en real-time tactics. Total War staat al jaren garant voor tactische grootsheid, en de samenwerking met Warhammer was in 2016 direct een schot in de roos. Met een nog grotere map in de angstaanjagende dimensie van de Realm of Chaos moet je je hoofd koel houden om al je troepen foutloos aan te sturen. 

Total War: Warhammer 3
Total War: Warhammer 3
Total War: Warhammer 3

90. Park Beyond

Ontwikkelaar: Limbic Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Denk aan een pretparkbouwer, en stop er dan een hele hoop onmogelijke, zwaartekracht-overtredende en bizarre bouwsels in. ‘Impossification’ noemt Park Beyond dat, het onmogelijk (en waarschijnlijk illegaal) maken van bekende attracties uit de echte wereld. De nieuwe game van de ontwikkelaars achter Tropico 6 gaat er helemaal voor, met tiendubbele reuzenraden, een gigantische octopus die karretjes heen en weer slingert en een foodtruck waarin de koks een stuk kebab te lijf gaan met vlammenwerpers. Het klinkt allemaal best leuk en sprankelend, maar we hopen vooral dat dit niet te veel als een gimmick gaat aanvoelen. Naast alle leuke trucjes en achtbanen willen we natuurlijk ook nog een goede pretparksimulatie zien.

Park Beyond
Park Beyond

89. Sonic Frontiers

Ontwikkelaar: Sonic Team
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: Vierde kwartaal 2022

Wordt dit het Breath of the Wild-moment van Sonic the Hedgehog? Of wordt dit de zoveelste slechte tot middelmatige game die de geliefde platformheld moet doorstaan? Op de kwaliteit van Sonic-games is eigenlijk geen peil te trekken. Het slingert van abominabele misbaksels als Sonic Forces naar fantastische nostalgiefeestjes als Sonic Mania. Het nieuwe Frontiers komt van het team achter eerstgenoemde, dus we houden ons hart een beetje vast. Maar het idee van de supersnelle egel die een open wereld tot zijn beschikking heeft, stemt ons toch weer hoopvol. De eerste plaatjes tijdens de Game Awards zagen er prima uit, maar we kunnen niet wachten om de actie in volle glorie te mogen aanschouwen. Gotta go fast!

Sonic Frontiers

88. Diablo Immortal

Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
Platforms: Android, iOS
Releasedatum: 2022

Wat er ook gebeurt: Diablo Immortal gaat het moeilijk krijgen. De presentatie van de nieuwe Diablo-game verliep al niet vlekkeloos. Na een onthulling van de mobiele versie van de populaire actie-rpg op BlizzCon kreeg de ontwikkelaar boegeroep over zich heen, om zich vervolgens af te vragen: ‘Do you guys not have phones?’ Een ruimte vol hardcore gamers was misschien niet het beste podium om deze game voor het eerst te tonen. Sindsdien is het bij Activision Blizzard alleen maar tumultueuzer geworden. Met zoveel verhalen over wanpraktijken en misbruik op de werkvloer is het moeilijk om enthousiasme op te brengen voor een nieuw product. Maar toch, het blijft Diablo, de allerbeste game uit zijn genre. Als het op de een of andere manier lukt om die ervaring intact naar telefoons te brengen, dan kan Blizzard in ieder geval op gamegebied het tij keren na een serie teleurstellingen.

Diablo Immortal
Diablo Immortal

87. The King of Fighters 15

Ontwikkelaar: SNK
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S
Releasedatum: 17 februari 2022

Een vijftiende deel, daar kunnen niet veel gameseries over opscheppen. The King of Fighters is het gelukt, en met verve. Na positieve feedback van fans op het vorige deel uit 2016, besloot SNK om de serie door te zetten. Voor dit vijftiende deel ligt de nadruk vooral op de graphics, want de ontwikkelaars vonden de vorige game eigenlijk te lelijk voor zijn tijd. Nummer 15 is daarom de eerste aflevering die in de Unreal Engine 4 wordt gemaakt. De razendsnelle fighter moet het meest ambitieuze deel uit de serie worden, en met zo’n lange geschiedenis is dat nogal een belofte.

The King of Fighters 15
The King of Fighters 15
The King of Fighters 15

86. We Were Here Forever

Ontwikkelaar: Total Mayhem Games
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: Tweede kwartaal 2022

We Were Here Forever van het Rotterdamse Total Mayhem Games zorgt voor een beetje Neerlands trots in onze lijst. Het team timmert al jaren aan de weg met hun bijzondere We Were Here-serie, waarin twee spelers samen allerlei puzzels moeten oplossen. Het is een coöperatief avontuur dat je met zijn tweeën moet beleven: singleplayer is er niet bij. Communicatie is daarbij zeer belangrijk, want de twee avonturiers hebben alleen contact met elkaar via hun walkietalkies. Je moet elkaar dus constant vertellen wat je ziet en zo samen door de puzzels komen en zien te ontsnappen. In dit vierde deel zit je namelijk vast in een oude citadel, waar de oorspronkelijke bewoners het op je gemunt hebben.

We Were Here Forever
We Were Here Forever

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 85 tot en met 71

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkeling Final Fantasy 16 met een halfjaar vertraagd Control nu gratis verkrijgbaar via Epic Games Store
18

Reacties op: De Top 100 van 2022: Deel 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 27 december 2021 10:40
  Bijna alle titels van deze lijst was ik alweer vergeten ( of nog nooit van gehoord) en aan een kant schaam ik mij daar wel voor, ookal heb ik een gegronde reden om zaken zoals dit te vergeten.

  Anyway van deze lijst spreken deze games mij het meeste aan.


  Dragon Ball: The Breakers

  Dit soort type game spreekt mij totaal niet aan. Maar het is dragon Ball dus ik moet hem hoe dan ook in mijn collectie hebben.

  Sonic Frontiers

  Thja Sonic, de 2D games zijn echt top…. de 3D games meh, vaak vallen die hard tegen. Maar toch tegen beter weten in ben ik toch geinteresseerd in deze game , want Thja het blijft sonic.

  Shadow Warrior 3

  Ik kan hier niet veel over zeggen, eens in de zoveel tijd heb ik zin in een over the top geweldadige firstperson shooter en Shadow Warrior heeft mij op die momenten nog nooit in de steek gelaten.


  Choo Choo Charles

  Ik ben eigenlijk helemaal niet van het survival horror genre ( vaak omdat de meeste games gewoon weg niet eng zijn, ja ik kijk naar jullie Outlast, Amnesia en Soma) maar iets in deze game spreekt mij aan. De combinatie trein en spin is imho uniek. ( alleen zodra er een clown in voor gaat komen ben ik out. Wil je mij voor eeuwig weg hebben gebruik een clown. Engste wat er bestaat)


  Park Beyond

  Ondanks ik het gevoel heb dat het vooral erg gimmicky gaat zijn spreekt deze game mij heel erg aan. Ik hou heel erg van over the top dingen en ik hoop ook dat er erg veel vrijheid is in wat je kan maken.


  Avatar: Frontiers of Pandora

  Vond de film maar matig ( was gewoon een retelling van Pocahontas) en die eerste game wil ik het niet eens over hebben. Maar ik moet toegeven het universum van Avatar heeft wel iets unieks en ik heb het gevoel dat ubisoft daarmee iets moois en immersiefs neer kan gaan zetten. De ubisoft ( en ubisoft-like ) open wereld games hebben in ieder geval altijd een heerlijke aantrekkingskracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2021 17:37
  @coola Tof dat je op deze manier de games die je interesse hebben uitlicht, Coola! Ga je dit elke aflevering doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 december 2021 18:44
  @MichelMusters

  Ik denk het wel mits er natuurlijk titels zijn die mij aanspreken ( wat zeer waarschijnlijk het geval gaat zijn )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 27 december 2021 21:04
  @coola die Avatar game heb ik dus mijn twijfels over, de beelden zagen er fantastisch uit die engine poept echt mooie beelden uit. Het komt komt vooral door de ie eerste film waar ik echt niks aan vond. Mooie beelden maar simpel verhaal. Dat zegt eigenlijk te weinig over de game dus wie weet kan het nog wat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 27 december 2021 11:24
  Een Avatar game van Ubisof…

  …oh dear.

  Ik weet dat de Nerd net heeft afgerekend met LJN maar hij hoeft niet meteen een nieuwe nemesis erbij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 27 december 2021 11:34
  Daar zitten wat pareltjes tussen! Hopelijk voldoet Sonic Frontiers aan de verwachtingen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2021 17:37
  @brushaway Kan alle kanten op met Sonic-games, al spreken de 3D-games helaas niet in het voordeel van Frontiers…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ZeMMiK

  • 27 december 2021 11:43
  @coola, daar hoef je je niet voor te schamen, het is gewoon niet meer bij te houden met zulke grote aantallen titels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2021 11:59
  Als iemand die heeft meegestemd en -gewerkt aan de lijst moet ik zeggen dat dit al een heel mooi begin is qua titels. Soms bestaan de onderste regionen van de Top 100 uit een aantal keuzes waar ik van achter mijn oren krab, maar ik zie hier al een aantal potentiele toppers en indrukwekkende (indie)games tussen staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 27 december 2021 13:32
  Nobody Saves the World kan wel eens een sleeper hit worden. Die makers hebben kaas gegeten van goede gameplay. Ik voorspel een 8,5+ op Metacritic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mandmao

  • 27 december 2021 13:36
  Het zou ook wel leuk zijn om een terugblik te hebben op de top 100 van 2021. Welke veelbelovende games zijn daadwerkelijk toppers gebleken? Welke juist absoluut niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2021 14:15
  @Mandmao Dat is absoluut een leuk idee, maar (in ieder geval op dit moment) even niet haalbaar helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 27 december 2021 13:53
  Sea of Stars past precies in mijn nostalgie straatje, kijk naar deze titel wel uit :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 27 december 2021 18:20
  \o/ leuke lijst weer!

  Voor mij:
  - Homeworld 3
  - Diablo Immortal (alhoewel ik denk dat microtransactions dit spel zullen verpesten)
  - Dune: Spice Wars (gelijk halen bij Early Access)
  - Avatar: Frontiers of Pandora (Division in Pandora, sounds good to me!)
  - Nobody Saves the World (wordt volgens mij een indie pareltje)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 27 december 2021 21:06
  @NrFive Diablo is inderdaad behoorlijk afhankelijk van hoe die micro transactions werken in de game. Andere houdt het snel op ben ik bang

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 27 december 2021 18:37
  Ok de 1e 25 titels vallen af :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 27 december 2021 21:56
  Tot dusver uit dit lijste…
  Interesse:
  - Dune, want Dune.

  Must-have:
  - Sea of Stars, want ik weet dat de studio pareltjes kan maken. Echter is Ninja Gaiden niet mijn ding, wat wel zeker mijn ding is… is Chrono Trigger (en by extension SNES JRPGs). Dus ik kijk heel erg uit naar deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 27 december 2021 22:16
  Voor mij persoonlijk nog niet zoveel op deze 25. Maar wel een paar die ik erg nauw in de gaten houd.

  Vooral Park beyond en Sonic frontiers. Hoewel de kans op falen bij beide games voor mijn gevoel groter is dan echt kans op slagen. Ik bedoel maar dat er nog weinig 3D Sonic games echt leuk waren, dus het is nog altijd niet bewezen dat Sonic in 3D eigenlijk wel kan werken. Toch zien de beelden er leuk uit dus geef ze een kans.
  En Park beyond geeft me het gevoel dat je wel lekker freaky kunt gaan met de impossifications, maar ik kan het niet van me afzetten dat ik ook denk dat daarmee geen vrijheid in ride bouw is. Of veel beperkter dan concurrenten in het genre. Want die impossifications lijken me niet toepasbaar op een volledig eigen creatie. Ik ben bang dat het een kies en plaats game word waarbij je daarna die upgrades kunt vrijspelen,
  Dat kan ook leuk zijn maar moet het echt nog even zien, of beter reviews lezen daarover.
  Beide games wel denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.