Special
top 100

De Top 100 van 2021: Deel 3: 40 t/m 26

We gaan door!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit veelbewogen jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2021 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag worden de nummers 40 tot en met 26 behandeld.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2021 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

Vorige edities gemist? Je vindt ze hier:

De Top 100 van 2021: Deel 1: 100 t/m 71

De Top 100 van 2021: Deel 2: 70 t/m 41

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

40. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Ontwikkelaar: Hardsuit Labs
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

Na lang wachten krijgt de geliefde cult-klassieker Vampire: The Masquerade komend jaar een vervolg. Wederom kruipen we in de huid van een pas ontwaakte vampier, die zijn of haar plek in de nachtelijke wereld der bloedzuigers nog moet verdienen. Door je bovennatuurlijke krachten te ontwikkelen en de juiste contacten te leggen kun je je uiteindelijk aansluiten bij een van de vampierclans, die ieder hun eigen gebruiken en specialiteiten hebben. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze eren het principe van de Masquerade. Dat betekent dat gewone stervelingen niet van het bestaan van vampieren af mogen weten. Verraad je je bijzondere status toch, dan kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben...

De mogelijkheid om weer in een non-lineair avontuur dat zich afspeelt in de beproefde World of Darkness-setting te duiken klinkt aanlokkelijk, zeker met Seattle als vrij te verkennen spelwereld. Daarnaast is een vampier spelen eigenlijk altijd heel tof: aan de ene kant heb je waanzinnige krachten, maar aan de andere kant ben je gebonden aan een beperkte levensstijl die bol staat van morele keuzes. Op grafisch vlak zijn we door de beelden nog niet overdonderd, maar het is het schrijfwerk waarmee Bloodlines 2 zich vermoedelijk gaat onderscheiden. Als zowel het hoofdverhaal als de zijmissies van hoge kwaliteit zijn en de omgeving gevarieerd genoeg is om in rond te dolen, zullen we ons ongetwijfeld met plezier aan de vampiercode proberen te houden.

39. Solar Ash

Ontwikkelaar: Heart Machine
Platforms: pc, PlayStation 5, Playstation 4
Releasedatum: 2021

In Solar Ash besturen we een naamloze, door de ruimte rondzwervend figuur dat op een gegeven moment een aanvaring heeft met een mysterieuze godheid. Daardoor komt hij of zij in een universum terecht waar de wetten van de zwaartekracht niet opgaan en de wereld langzaam wordt opgeslokt door een oprukkend zwart gat. Met gracieuze, schaatsende bewegingen verplaats je je over de brokstukken van deze prachtige maar vervreemdende dimensie in een poging te overleven en aan de zogeheten Ultravoid te ontsnappen. Hoewel Solar Ash géén direct vervolg is van Heart Machine’s eerdere werk, Hyper Light Drifter, speelt het zich wel in hetzelfde universum af.

Na één blik op de grafische vormgeving van beide spellen is de vergelijking dan ook snel gemaakt. Solar Ash is met zijn prachtige, kleurrijke grafische stijl, fantasievolle setting en sfeervolle soundtrack in ieder geval een feest voor de zintuigen. Of de vergelijking met Hyper Light Drifter wat betreft gameplay ook opgaat, daarover geven de beelden tot nu toe helaas geen uitsluitsel. Als dat zou betekenen dat Solar Ash uiteindelijk stijl boven inhoud verkiest, is dat eeuwig zonde. Zitten de actie en spelmechanieken echter net zo sterk in elkaar als bij Hyper Light Drifter, dan wordt Solar Ash gegarandeerd een fantastische ervaring.

Solar Ash Kingdom

38. Outriders

Ontwikkelaar: People Can Fly
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Google Stadia
Releasedatum: 2 februari 2021

Na Destiny 2 en Anthem krijgen we in 2021 nog een spectaculair ogende shooter met rpg-elementen, dit keer uit de stal van de Poolse ontwikkelaar People Can Fly. Outriders speelt zich af op de onherbergzame planeet Enoch, waar de menselijke kolonisatiepogingen zijn verstoord door een gigantische energiestorm die ‘The Anomaly’ wordt genoemd. Door energie van The Anomaly krijgen zowel het natuurlijk leven als de menselijke kolonisten superkrachten. Als speler kruip je in de huid van een van de vier beschikbare klassen, die ieder op hun eigen manier gebruik maken van die bijzondere gaven. Vervolgens ligt de gigantische wereld van Enoch aan je voeten, die je alleen of met twee andere spelers naar hartenlust kunt verkennen op zoek naar steeds betere wapens en uitrusting.

Destiny heeft zichzelf door middel van voortdurende ondersteuning inmiddels wel bewezen, maar Anthem bleek een veel kariger lot beschoren. Het is afwachten welk voorbeeld Outriders volgt, al gaf People Can Fly aan vooral te focussen op de campagne in plaats van het game-als-een-servicemodel. De verschillende klassen lijken voldoende afwisseling te bieden en vooral het idee om het spel in co-op te voltooien klinkt ons als muziek in de oren. Als zowel de hoofd- als de zijmissies genoeg om het lijf hebben, er voldoende toffe wapens te vinden zijn en het spel de nodige ondersteuning blijft krijgen, dan krijgt Destiny 2 er binnenkort wellicht een geduchte concurrent bij.

Outriders

37. Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin

Ontwikkelaar: Capcom
Platforms: Nintendo Switch
Releasedatums: zomer 2021

Monster Hunter is Resident Evil inmiddels voorbijgegaan als Capcoms succesvolste franchise, dus is het niet verwonderlijk dat er in 2021 maar liefst twee nieuwe delen van deze serie verschijnen. Een daarvan is Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin, het tweede deel van een spin-off die zijn oorsprong vond op de 3DS. Monster Hunter Stories was een meer traditionele rpg met anime-uitstraling en turn-based gevechten die spelers in staat stelt monsters te verzamelen en op te voeden als gevechtspartners. Vooralsnog lijkt dit vervolg van dezelfde principes uit te gaan. Dat maakt het een goed alternatief op de uitdagende, op monsterjacht gerichte gameplay van bijvoorbeeld Monster Hunter Rise.

Een goed, verfrissend alternatief op de populaire Pokémon-formule is altijd welkom, en Monster Hunter Stories 2 lijkt die rol prima te kunnen vervullen. Met zijn kleurrijke uitstraling en familievriendelijke karakter is het eveneens een ideale game voor de Nintendo Switch. Wel loopt het spel het risico dat het wordt ondergesneeuwd door het verschijnen van grote broer Monster Hunter Rise, dat met zijn typische Monster Hunter-formule de nodige aandacht zal opeisen. Het succes van de eerste Monster Hunter Stories was immers bij lange na niet vergelijkbaar met die van de andere delen uit de franchise. Dat zou enorm zonde zijn, want de beelden voorspellen in ieder geval dat het tweede deel wel degelijk onze aandacht waard is.

36. Praey for the Gods

Ontwikkelaar: No Matter Studios
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatums: Q1 2021

Praey for the Gods is al lange tijd in de maak en al speelbaar in early access, maar binnenkort moet het spel dan toch officieel verschijnen. De epische maar meedogenloze overlevingsstrijd die het spel ons voorschotelt klinkt in ieder geval veelbelovend. In een onherbergzame, barre wereld gaan we op jacht naar gigantische titanen die als de titulaire goden bestempeld worden. Die zoektocht zal zonder twijfel de nodige uitdagende baasgevechten opleveren. Hoewel deze gigantische tegenstanders overduidelijk de meeste aandacht opeisen zijn er tal van andere gevaren waar je tijdens je queeste op moet letten. Niet alleen vijandig gespuis en fauna, maar ook honger en je fysieke fitheid kunnen je parten spelen als je onbezonnen te werk gaat.

Onze grootste angst is eigenlijk dat de langdurige ontwikkelingscyclus van het spel toch nog voor meer uitstel gaat zorgen. Eveneens is het voor Xbox-spelers te hopen dat de afwezigheid van een Xbox Series X en S-versie nog rechtgezet gaat worden. De beelden die we tot nu toe hebben gezien zijn in ieder geval overtuigend en de invloed van Shadow of the Colossus, soulslikes en Breath of the Wild is er duidelijk in zichtbaar. Dat zijn stuk voor stuk fantastische games, dus een combinatie van die formules is op papier alvast een daverend succes. We zijn helemaal klaar om eindelijk met het eindproduct aan de slag te kunnen!

Praey for the gods

35. It Takes Two

Ontwikkelaar: Hazelight
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 26 maart 2021

Uit het brein van de gepassioneerde Josef Fares kregen we eerder al een tweetal op samenspel gerichte games en sinds kort is bekend dat daar komend jaar nog een derde titel bijkomt. In It Takes Two kunnen we aan de slag als Cody en May, een koppel met de nodige relatiestrubbelingen. Wanneer ze plotsklaps als gebreide popjes wakker worden in een fantasiewereld, kan alleen goede samenwerking – en nader tot elkaar komen – hen uit deze bizarre situatie redden. Die spectaculaire reis vol sprongen en rondslingeren wordt van nodig commentaar voorzien door Dr. Hakim, een tot leven gekomen boek met liefdesadvies.

De nieuwe gameplaytrailer van It Takes Two was een aangename verrassing tijdens de afgelopen Game Awards. Het ziet ernaar uit dat dit ambitieuze spel onze harten gaat stelen met zijn humoristische en aandoenlijke stijl. De uitdagingen in het spel zijn er volledig op gericht dat je samen met een vriend (of partner!) speelt. Dat kan zowel online als offline via split-screen. Vooral dat laatste is een behoorlijke bonus, want er zijn veel te weinig spellen die je gezellig met z’n tweeën op de bank kan spelen. Mocht je toch op afstand samen willen spelen, dan kun je de Friends Pass gebruiken die je bij aanschaf ontvangt. Daarmee kun je een vriend gratis met je mee laten doen, zelfs als hij of zij het spel zelf niet heeft. Mocht de lockdown onverhoopt langer duren, dan hebben we aan It Takes Two dus in elk geval ideaal tijdverdrijf!

34. Shin Megami Tensei 5

Ontwikkelaar: Atlus
Platforms: Nintendo Switch
Releasedatum: 2021

Ondanks hoge verwachtingen en goede hoop is Persona 5 Royal nog altijd niet op de Switch verschenen. In 2021 verschijnt er voor Nintendo’s hybrideconsole echter wél een vergelijkbare rpg in de vorm van Shin Megami Tensei 5. Een van de centrale elementen in deze reeks, het rekruteren en fuseren van demonen om ze aan jouw zijde te laten vechten, is in het vijfde deel wederom aanwezig. Ook durven we te voorspellen dat het een gelijksoortige religieuze thematiek en uitdagende moeilijkheidsgraad bevat als de voorgaande spellen. De ontwikkelaars hebben aangegeven dat we in ieder geval een setting kunnen verwachten die inspeelt op ‘alledaagse’ zorgen en dilemma’s uit de huidige maatschappij, die voor vrijwel iedereen herkenbaar moeten zijn.

In de huidige concurrentiestrijd met Sony en Microsoft zal een exclusieve titel van dit formaat waarschijnlijk geen windeieren leggen voor Nintendo. Omdat de visuele stijl van Shin Megami Tensei 5 niet vraagt om de krachtigste hardware, is de game eveneens als een vis in het water op de Switch. Hoewel er redelijk wat jrpg’s op het apparaat zijn uitgebracht, zitten er daar maar weinig tussen die zo’n volwassen en duister karakter hebben als we van deze game mogen verwachten. Trouwe fans van de franchise kijken sowieso al reikhalzend uit naar de release en als deel vijf dezelfde kwaliteitsstandaard aanhoudt als zijn voorgangers, hebben alle andere rpg-liefhebbers straks net zo goed een reden om hun Switch weer op te starten.

33. Sam & Max: This Time it’s Virtual!

Ontwikkelaar: HappyGiant
Platforms: pc
Releasedatum: 2021

Liefhebbers van point-and-clickboegbeelden Sam en Max kunnen de komende tijd hun lol op. Naast remasters van de vermakelijke Sam & Max-games van Telltale komt er ook een geheel nieuw virtual reality-avontuur met de detectivehond en zijn gestoorde konijnenvriend in de hoofdrol. In Sam & Max: This Time It’s Virtual kruipt de speler in de rol van een nieuwe rekruut van het kersverse freelance politiebureau van Sam & Max. Om jezelf te bewijzen en de training succesvol af te ronden, moet je een aantal oefeningstrajecten afleggen die zijn uitgezet in een verlaten pretpark. Met Sam & Max als toezichthouders is dat natuurlijk vragen om problemen...

Het feit dat de geestelijk vader van Sam & Max, de vertrouwde stemacteurs en een van de voornaamste oorspronkelijke designers aan het spel meewerken zorgt voor vertrouwen. Nieuwe Sam & Max-avonturen zijn altijd welkom, maar we hopen wel dat het spel meer is dan een experiment met virtual reality. De mogelijkheden van deze technologie kunnen van elk trainingsonderdeel een uniek spelonderdeel maken, maar zouden er ook toe kunnen leiden dat het geheel niet meer is dan een verzameling minigames. Gelukkig hebben eerdere vr-games bewezen dat het medium de gimmickfase is ontstegen, dus we zien duidelijk potentie. Vr is immers bij uitstek geschikt voor immersie en als het spel daar goed gebruik van maakt staat ons een uitstekend avontuur te wachten.

Sam and Max

32. Far Cry 6

Ontwikkelaar: Ubisoft Toronto
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Google Stadia
Releasedatum: 2021

Ubisoft is momenteel lekker op stoom en dat gaat komend jaar gewoon door met een nieuwe Far Cry. Het zesde deel van deze openwereldfranchise speelt zich af op het fictieve Caribische eiland Yara. Onder leiding van de Castillo’s is Yara geïsoleerd geraakt en lijkt de tijd er sinds de jaren zestig min of meer stil te staan. Huidige president Anton Castillo (gespeeld door Giancarlo Esposito) gelooft tevens dat de bevolking alleen met harde hand in de gelederen te houden is. Uiteraard is het aan de speler om een revolutie te leiden en deze tiran van de troon te stoten met behulp van alle wapens en strijders die je kunt verzamelen. De setting is duidelijk sterk geïnspireerd door Cuba en haar geschiedenis. Daarmee keert de serie weer terug naar de tropische omgevingen waar de eerdere Far Cry-spellen om bekendstaan.

Het ziet er dan ook niet naar uit dat Far Cry 6 het wiel opnieuw gaat uitvinden. Dat is jammer, want de Far Cry-formule kan langzamerhand wel enige vernieuwing gebruiken. Aan de andere kant weten we daardoor wel dat de spelwereld van dit zesde deel weer één grote speeltuin wordt waar we ons naar hartenlust kunnen vermaken. Ze mogen misschien weinig origineel zijn, de locaties uit de Far Cry-games zijn altijd fascinerend en de eilandnatie Yara lijkt dat ook weer te gaan worden. Tevens is het verfrissend om te zien dat stedelijke omgevingen dit keer een grotere rol zullen gaan spelen. Far Cry heeft zijn vaste formule altijd uitstekend weten uit te voeren, dus als Far Cry 6 op dezelfde toer doorgaat is er geen vuiltje aan de lucht.

Far Cry 6

31. The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

Ontwikkelaar: Supermassive Games
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

House of Ashes wordt het derde deel van de achtdelige horroranthologie The Dark Pictures. De spellen in deze reeks laten zich het best omschrijven als interactieve horrorfilms, waarin de speler door middel van keuzes de voortgang van het verhaal beïnvloedt. Alle delen staan op zichzelf maar hebben wel thematische elementen met elkaar gemeen. In House of Ashes volgen we een CIA-agente die tijdens een missie in Irak per abuis in een ondergrondse tombe terechtkomt die gewijd lijkt te zijn aan de Soemerische god Pazuzu. Haar oorspronkelijke opdracht zal ze moeten laten varen zodat ze de juiste beslissingen maakt om aan een onheilspellend noodlot te ontsnappen...

Mogelijk het grootste struikelblok van dit spel is het gebrek aan zinvolle interactie en betekenisvolle keuzes. Games uit dit genre laten de speler vaak vooral in de waan dat zijn of haar beslissingen verstrekkende gevolgen hebben. De voorgaande delen van The Dark Pictures waren desondanks heel tof, dus we hebben goede hoop dat House of Ashes ook voor het nodige griezelplezier gaat zorgen. Filmische ervaringen zoals deze trekken sowieso eenvoudig een breed publiek, en bovendien is alles in co-op speelbaar. Daarnaast is de passie altijd duidelijk zichtbaar in het werk van Supermassive Games, dus we zijn benieuwd welk mysterie we dit keer mogen ontrafelen.

30. Persona 5 Strikers

Ontwikkelaar: Omega Force en P-Studio
Platforms: pc, PlayStation 4, Nintendo Switch
Releasedatum: 23 februari 2021

Persona 6 laat naar alle waarschijnlijkheid helaas nog wel even op zich wachten, maar in de tussentijd kunnen we genieten van een nieuw avontuur met onze geliefde Phantom Thieves. Persona 5 Strikers pakt het verhaal zes maanden na het einde van Persona 5 (dus niet de Royal-versie!) weer op, waarbij Joker en zijn kompanen opgeroepen worden hun harten stelende avonturen voort te zetten. De vertrouwde dungeons uit Persona 5 keren daarbij gewoon weer terug, inclusief een groot aantal te verzamelen Persona’s. Wel komt daar dit keer een real-time gevechtssysteem bij kijken dat veel wegheeft van Dynasty Warriors, hoewel je de gevechten wel kunt pauzeren om special aanvallen via menuutjes te selecteren. In Japan kwam het spel overigens begin dit jaar uit, maar wij in Europa kunnen er pas begin 2021 mee aan de slag.

Voor wie niet van musou-achtige gameplay houdt zijn de gevechten misschien even wennen, maar ze zien er in ieder geval spectaculair uit. Persona 5 Strikers mag dan misschien niet geen traditionele rpg zijn, maar toch zitten er genoeg herkenbare elementen in die een glimlach op het gezicht van iedere Persona-liefhebber toveren. Het bevat dezelfde geliefde personages, de kenmerkende, fantastische vormgeving en een meeslepende verhaallijn. ‘The Phantom Thieves of Hearts’ doen hun naam eer aan en hebben ook onze harten weten te stelen. Daardoor nemen we enkele veranderingen graag voor lief als dat betekent dat we nog een keer met deze sympathieke Japanse tieners op pad mogen.

Persona 5 Strikers

29. No More Heroes 3

Ontwikkelaar: Grasshopper Manufacture
Platforms: Nintendo Switch
Releasedatum: 2021

Inmiddels is wel duidelijk dat Switch-bezitters komend jaar niet om nieuwe spellen verlegen zullen zitten. Met No More Heroes 3 kunnen we nog een veelbelovende Japanse Switch-titel op onze top 100 lijst zetten. Deze serie staat bekend om zijn over-de-top karakter en -presentatie, en het derde deel doet daar overduidelijk nog een schepje bovenop. De ‘Number One Assassin’ Travis Touchdown neemt het dit keer niet op tegen een bonte verzameling rivaliserende huurmoordenaars, maar tegen een vorstelijk buitenaards wezen en zijn acht volgelingen. Deze verbannen prins uit de ruimte keert terug naar aarde om zijn menselijke jeugdvriend op te zoeken – en om de aarde te veroveren. Als superheld! Gewoon, omdat het kan.

Alles aan No More Heroes 3 – het bizarre plot, de kleurrijke, komische visuele stijl - schreeuwt ‘Suda51’ en we zouden ook niet anders willen. In dit derde deel kunnen we na elf jaar een echt vervolg verwachten op No More Heroes 2 (Travis Strikes Again was een soort spin-off). We krijgen weer een open wereld, tal van minigames én een nieuwe selectie van krankzinnige tegenstanders die we met laserzwaarden een kopje kleiner mogen maken. Volgens Suda51 wordt het zelfs de grootste game in de franchise. De beste man zou zichzelf niet zijn als hij niet tevens gebruik wil maken van de unieke mogelijkheden van de Switch, dus verschillende Joy-Con-besturingen staan vast ook op het programma. Hoe dit allemaal gaat uitpakken moet nog blijken, maar onze interesse is gewekt!

No More Heroes 3

28. Ghostwire: Tokyo

Ontwikkelaar: Tango Gameworks
Platforms: pc, PlayStation 5
Releasedatum: 2021

Ghostwire: Tokyo is de nieuwe game van Shinji Mikami’s Tango Gameworks, dat ons eerder de Evil Within-games bracht. Dit keer krijgen we echter geen pure survivalhorrorervaring, maar een action-advenure met horrorelementen. In een door geesten overspoeld Tokio is het aan de speler de taak om met behulp van paranormale vaardigheden schoon schip te maken. Gevechten tegen geesten vormen een belangrijk onderdeel van de gameplay en draaien vooral om actie in plaats van vernuftig omgaan met beschikbare voorraden of munitie. Deze bijzondere vaardigheden van de protagonist worden door de ontwikkelaar omschreven als ‘een kruising tussen magie en karate’. De toon van het spel is daarmee duidelijk heel anders dan het eerdere werk van de studio. Ghostwire: Tokyo is een tijdelijke PS5-exclusive, maar het is erg aannemelijk dat het spel op een later tijdstip ook nog zijn weg vindt naar Xbox Series X en S.

Liefhebbers van horrorgames moeten zich waarschijnlijk voorbereiden op een ervaring die niet doodeng is, maar vooral op luchtigere manier met horrorelementen omgaat. De verschillende spreuken en aanvallen zien er gepast spectaculair uit, en de het Tokio van de game ziet er overtuigend uit. Om een succes te worden is het wel belangrijk dat de gameplay van Ghostwire: Tokyo de juiste snaar raakt. We weten in ieder geval dat een van de designers van Doom Eternal meewerkt aan deze game, dus dat is alvast een goed teken. Als het eindresultaat is dat we in een door neon verlicht Tokio op over-de-top wijze spoken over de kling mogen jagen, tekenen we daar direct voor.

27. Open Roads

Ontwikkelaar: Fullbright
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S
Releasedatum: 2021

Een van de nieuwe verrassingen op de Game Awards dit jaar was de eerste blik op thrillermysterie Open Roads. In deze verhalende game gaan we op roadtrip met moeder Opal en dochter Tess Devine nadat ze een kist met oude brieven en notities hebben gevonden. Die geschriften hinten naar een verloren schat die nauw verbonden is met familiegeheimen die misschien maar beter onbekend kunnen blijven. De twee kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en trekken erop uit om verlaten panden te bezoeken in de hoop het mysterie te ontrafelen. Open Roads maakt gebruik van een bijzondere artistieke stijl met driedimensionale achtergronden en tweedimensionale personages met een karakteristieke stripboekuitstraling. Uitgaande van de beelden uit de trailer pakt deze ongebruikelijke combinatie erg goed uit.

We hebben nog niet veel van de gameplay van Open Roads gezien, maar het ziet ernaar uit dat het een adventuregame wordt waarbij alle aandacht uitgaat naar het centrale mysterie en de karakterontwikkeling van de hoofdpersonages. Met focus op een tweetal nauw verbonden personages kan het spel wel eens een bijzonder memorabele en intieme ervaring worden. Pessimisten hebben dit genre in het verleden al eens doodverklaard, maar ontwikkelaars als Fullbright willen hier gelukkig niks van weten. In een tijd waarin militaire shooters, openwereldgames en soulslikes de boventoon voeren is er juist des te meer ruimte voor kleinschalige, innige ervaringen zoals Open Roads. We kunnen niet wachten tot we meer informatie krijgen over deze prachtige en veelbelovende titel.

26. The Medium

Ontwikkelaar: Bloober Team
Platforms: pc, Xbox Series X en S
Releasedatum: 28 januari 2021

The Medium is een psychologische horrorgame waarin hoofdpersonage Marianne een medium is en dankzij haar gave naar de geesteswereld af kan reizen. De kennis die ze in die dimensie opdoet helpt haar vervolgens om voorbij obstakels in haar eigen wereld te komen. Wat dit concept bijzonder maakt is het feit je je als speler in beide dimensies tegelijkertijd bevindt. Door de kracht van moderne hardware worden zowel je bewegingen in de normale wereld als die in de geesteswereld simultaan op het scherm getoond. Het is bekend dat Marianne haar psychische energie kan gebruiken om vijandige geesten af te weren, maar het lijkt erop dat The Medium een sfeervol detectivespel wordt dat het voornamelijk van de puzzels en setting moet hebben.

De ontwikkeling van The Medium begon eigenlijk al in 2012 – toen nog voor onder andere de Wii U – maar gezien het unieke concept is het eigenlijk maar goed dat het spel pas nu uitkomt. Gelijktijdig twee behoorlijk verschillende werelden tonen zónder prestatieverlies was destijds ijdele hoop. The Medium is natuurlijk niet de eerste game die gebruikmaakt van twee parallelle dimensies, maar zou zomaar eens de succesvolste kunnen zijn. De verschillende interacties tussen de twee werelden zijn potentieel eindeloos, vooral als ze naadloos op elkaar aansluiten. Componist Akira Yamaoka en vocalist Mary Elizabeth Glynn – beide oudgedienden van Silent Hill - zijn daarnaast medeverantwoordelijk voor de soundtrack van het spel, dus op dat vlak hebben we alvast hoge verwachtingen. Met een horror-detectivegame zo ambitieus als deze heeft Microsoft een behoorlijk waardevolle exclusive te pakken.

The Medium

Deze Top 100 van 2021 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Cody van den Bogert, Tom Kerkhof, Michel Musters, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk (voor Nier-gerelateerde zaken).

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

Dit artikel delen:

Lees meer

In dit vervelende jaar wilde ik alleen maar Persona 5 Royal spelen Pokémon te zien tijdens livestream vanuit International Space Station
5

Reacties op: De Top 100 van 2021: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 december 2020 09:30
  Far Cry 6- vraag me af hoeveel betaalde cosmetica er in deze game gepropt zijn. 🙄

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 29 december 2020 09:37
  ben heel erg benieuwd naar the medium. Wat eigenlijk de eerste echte next gen game voor series x moet worden volgens mij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fealar

  • 29 december 2020 10:59
  Kijk erg uit naar Solar Ash lijkt veel van dezelfde sfeer als Hyper Light Drifter te hebben! Persoonlijk aardig wat last gehad van de difficulty spikes in HLD en het vaak weggelegd. Uiteindelijk toch uitgespeeld omdat ik steeds terug kwam door de setting in de game (want een echt verhaal zat ik ook niet in ^^)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 29 december 2020 13:17
  It Takes Two ziet er in de laatste trailer écht uit als het meest volwaardige tweespeler-avontuur op één scherm ooit. Ik verwacht dat die aan het eind van 2021 wel eens in heel wat favorietenlijstjes terug zou kunnen komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 29 december 2020 17:57
  Mijn grote wens is dat Ubisoft in hun grote openwereldgames de PS VR gaat ondersteunen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.