Special
Top 100

De Top 100 van 2020: Deel 5: 10 t/m 1

Daar gaan we dan!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

5. Ghost of Tsushima

Ontwikkelaar: Sucker Punch Productions
Platform: PlayStation 4
Releasedatum: zomer 2020

Sony heeft nog aardig wat troeven in zijn mouw voordat de nieuwe consolegeneratie verschijnt. Naast twee bepaalde andere exclusives die we straks nog tegenkomen, geldt Ghost of Tsushima als een laatste vaarwel voor de enorm populaire PlayStation 4. Een passend einde, aangezien het ook Sucker Punch was die met InFamous: Second Son tijdens de launch window een van de eerste goede redenen gaf om de console te kopen. Waar veel mensen rekenden op een nieuw deel in die franchise, gooit de ontwikkelaar het met zijn nieuwste avontuur ineens over een heel andere boeg. We zijn dit keer geen superheld die gebouwen op kan rennen, maar een samoerai op Tsushima Island tijdens de Mongoolse invasie van Japan.

Samoerai Jin Sakai is de laatste hoop in de strijd tegen het Mongoolse leger. Met zijn trouwe katana slacht hij zich een weg door de adembenemende omgevingen van Ghost of Tsushima. Bij ons staat de E3-trailer nog altijd op het netvlies gegrift, waarin Jin een duel afwerkt tussen stapels dwarrelende herfstbladeren. De warme kleuren spatten van het scherm. Hoe prachtig de game ook is, we weten helaas nog weinig over de daadwerkelijke gameplay. Het is in ieder geval duidelijk dat Sucker Punch wederom voor een openwereldavontuur gaat, met een groot eiland om te verkennen. De ontwikkelaar staat misschien niet bekend om zijn zwaardgevechten, maar een boeiende open wereld weten ze wel raad mee.

Ghost of Tsushima

4. Final Fantasy 7 Remake

Ontwikkelaar: Square Enix
Platform: PlayStation 4
Releasedatum: 3 maart 2020

Wat valt er nog te zeggen over Final Fantasy 7 Remake? Het mag een oprecht wonder heten dat deze game een vastgestelde releasedatum heeft en daadwerkelijk uit gaat komen. Fans van de serie wachten hier immers al op sinds een techdemo uit 2005, waarmee Square Enix wilde laten zien wat er theoretisch gezien mogelijk zou zijn met de PlayStation 3. Het was een gemene teaser, want de fans dachten dat het legendarische zevende deel een vers laagje verf zou krijgen. Nu, 15 jaar later, is het dan toch echt eindelijk zover. Al gaat Square Enix nu wel iets verder dan alleen een verfbeurt.

De game wordt geheel nieuw vormgegeven, met een uitgediept verhaal en een grotere rol voor de zijpersonages. Sterker nog: deze hele game behelst slechts het gedeelte in de stad Midgar, wat normaal gesproken zo’n tien procent van de hele game is. Het spel ziet er fantastisch uit, met geestige gesprekken en combat die actievol is, maar toch trouw blijft aan het origineel. Die episodische opzet is echter wat ons het meeste zorgen baart. Loopt deze eerste game met een enorme cliffhanger af (dat moet haast wel!), om ons vervolgens wie weet hoe lang te laten wachten op het vervolg? De ontwikkelaar zelf belooft dat deze eerste aflevering als een volledige game aanvoelt, met een bevredigend einde. Daar gaan we voorlopig dus maar vanuit.

Final Fantasy 7

3. Ori and the Will of the Wisps

Ontwikkelaar: Moon Studios
Platforms: Xbox One, pc
Releasedatum: 11 maart 2020

Tijdens The Game Awards kregen we wat zuur nieuws te verwerken: Ori and the Will of the Wisps werd uitgesteld naar maart. Nou is dat maar een maandje later en zijn er natuurlijk wel ergere dingen in de wereld, maar de release van deze langverwachte Metrodvania leek nou juist zo dichtbij. We konden de magische wereld van de kleine beschermgeest al bijna proeven.

Want magisch, dat was het eerste deel zeker. Ori was een uitermate goed gemaakte puzzel-platformer, waarbij je naar traditie van het genre met nieuwe vaardigheden steeds weer andere gebieden kon betreden. De opzet was wat dat betreft simpel, maar juist de uitvoering was zo perfect door de vele emotionele scènes. Alleen al het begin van de game zorgde bij ons voor een brok in de keel, maar ook de spannende sequenties waarin een stijgende waterspiegel op je afkomt of een kwaadaardige vogel het op je heeft gemunt, zijn ons bijgebleven. Door het uitmuntende leveldesign en de dromerige vaardigheden van je metgezel Sein, waande je je echt in een sprookje.

Nu is het dus tijd voor een direct vervolg, dat volgens de ontwikkelaars nog mooier, groter en ontroerender moet worden. Duidelijk is in ieder geval dat we meer vrijheid krijgen in de gevechten. De speler kan zelf knoppen toewijzen aan de verschillende wapens en vaardigheden, zodat je zelf kunt bepalen welke combinaties voor jou goed werken. Daarnaast heeft Ori dit keer ook magische spreuken tot zijn beschikking. Ook qua spelopzet is er meer ruimte om van het gebaande pad af te wijken, met optionele zijmissies die naast het hoofdverhaal bestaan. Wij hopen vooral dat dit vervolg de magie van het origineel weer weet te vangen.

Ori and the Will of the Whisps

2. The Last of Us: Part 2

Ontwikkelaar: Naughty Dog
Platform: PlayStation 4
Releasedatum: 29 mei 2020

Vorig jaar stond The Last of Us: Part 2 nog op de eerste plek in onze Top 100. Helaas is de game afgelopen jaar niet uitgekomen, maar inmiddels kennen we wel de releasedatum: 29 mei 2020. Opvallend genoeg werd de game onlangs nog uitgesteld, slechts een maand nadat de releasedatum met veel bombarie was aangekondigd. Wij vinden het echter niet erg om nog wat langer te wachten, als de game daardoor perfect gepoetst wordt afgeleverd.

Want deze game kán toch bijna niet slecht zijn, zou je zeggen. Kijk naar de staat van dienst van ontwikkelaar Naughty Dog, die zowat altijd raak schiet. Of kijk naar het vorige deel, dat de prijzen aan elkaar reeg en wordt gezien als een van de allerbeste games van de afgelopen jaren. Zeker op verhalend gebied zijn al die lofzangen ook meer dan terecht. The Last of Us liet ons huilen om een zombieverhaal, in een tijdperk waarin iedereen wel klaar was met zombies. De game draaide stiekem ook helemaal niet om die ondoden, maar om de relatie tussen Ellie en Joel, die met een van de allerbeste game-eindes ooit werd afgesloten.

En juist in dat laatste schuilt het gevaar. The Last of Us is een game met zo’n ongekend goed einde, dat je eigenlijk niet wil weten hoe het verdergaat. Juist dat ambivalente slotstuk zorgde ervoor dat het verhaal nog weken, zo niet jaren, in je hoofd rond bleef spoken. Lukt het Naughty Dog echt om de eindjes van dat verhaal weer op te pakken en vrolijk verder te gaan? Het avontuur lijkt in ieder geval een stuk grimmiger te worden: waar de eerste game ging over liefde, gaat dit tweede deel volgens Naughty Dog over haat. Dat klinkt al gelijk luguber, wat ook wordt geïllustreerd door het verbijsterende geweld in de trailers. Het is bijzonder lastig om een opvolger te maken voor een game die zo geliefd is. Wij denken echter dat Naughty Dog het kan en zetten The Last of Us: Part 2 daarom op de tweede plek in de Top 100.

last of us 2

1. Cyberpunk 2077

Ontwikkelaar: CD Projekt Red
Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc, Google Stadia
Releasedatum: 16 april 2020

Er is ons eigenlijk maar één moment echt bijgebleven van de afgelopen E3. We hebben het natuurlijk over dat moment dat er een deur openging met daarin een grote lichtbak, en Keanu Reeves het podium op kwam lopen. Iemand in het publiek riep naar hem dat hij ”breathtaking” was, waarop hij antwoorde met de meme-waardige woorden “You’re all breathtaking!” Reeves speelt een grote rol in deze futuristische rpg, waarvan wij hopen dat hij net zo adembenemend wordt als Keanu zelf.

Voorlopig zijn we daar in ieder geval van overtuigd, want wat we tot nu toe hebben gezien van Cyberpunk 2077 is overweldigend. Night City is een levende spelwereld waarin alle inwoners hun eigen leven leiden. Die typische marketingzin is al over veel games gezegd, maar Cyberpunk lijkt het ook daadwerkelijk waar te maken. Vooral het oog voor detail wist ons weg te blazen toen we de game afgelopen E3 mochten aanschouwen. Als je een rondje over straat loopt, zie je overal om je heen mensen die met hun eigen zaken bezig zijn. Een man op een bankje kijkt even naar je op, criminelen staan ergens te krachttrainen en het oneindige verkeer raast aan je voorbij.

cyberpunk 2077

Het is echter vooral het ontwerp en de achterliggende gedachte bij de omgevingen die ons zijn bijgebleven. Night City is een futuristische stad, met overal neonborden, lichtgevende jassen en hypermoderne auto’s. Maar het is ook een stad in verval: al die futuristische snufjes slijten immers ook gewoon als je er niet netjes mee omgaat. Achter alles lijkt een verhaal te zitten. Het district Pacifica was bijvoorbeeld ooit een paradijs vol wolkenkrabbers en toeristische attracties. Maar het toerisme is hier lang geleden ingestort en de verloedering is pijnlijk om te zien.

Met al die pracht en praal zou je bijna vergeten dat Cyberpunk 2077 ook gewoon een game is die je kunt spelen. Ook op dit punt staan we te springen om aan de slag te mogen, want CD Projekt Red belooft dat we zelf onze weg door de missies kunnen bepalen. Wie gelijk met geweren op een doel af wil gaan, kan dat gerust doen, maar je kunt ook slinkser te werk gaan en doelwitten besluipen of hacken. Bovendien spelen jouw keuzes een grote rol in het verloop van het verhaal. Zelfs de levensstijl die je kiest voor jouw V, zoals een zakelijke achtergrond of iemand die op straat is opgegroeid, heeft invloed. Onze enige zorg is eigenlijk of al die losse elementen op een vloeiende manier samensmelten. Als dat lukt, wordt deze game in één woord: breathtaking!

Cyberpunk 2077 Wallpaper

En hiermee zijn we aan het einde gekomen van de Top 100 van 2020. We hopen dat je ervan hebt genoten en dat er genoeg games tussen zitten waar je komend jaar naar uitkijkt. Voor nu wenst de voltallige Gamer.nl-redactie je in ieder geval een feestelijke en gezellige jaarwisseling toe!

Deze Top 100 van 2020 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Tom Kerkhof, Michel Musters, Jacco Peek en Erik Nusselder.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Naar nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

De Top 100 van 2020 - Alle artikelen verzameld Live vanaf 13:00 uur: De GOTY-stream met Dennis en Wouter
15

Reacties op: De Top 100 van 2020: Deel 5: 10 t/m 1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Aquemini

    • 31 december 2019 11:17
    Ja hier kunnen we wel wat mee. Cool dat de meeste games al tijdens het begin van het jaar uitkomen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    HunterSeeker

    • 31 december 2019 11:22
    2020 gaat een goed jaar worden

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Baukereg

    • 31 december 2019 11:36
    Wat een saaie top 10. XD Ori redt de dag nog een beetje.

    Iedereen een goede jaarwisseling gewenst! Wees vooral niet voorzichtig met vuurwerk en laat karma zijn werk doen. ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • ebiker

    • 31 december 2019 12:23
    Spelunky doet me altijd denken aan 'Fred' op de ZX Spectrum..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ayho

    • 31 december 2019 13:03
    Cyberpunk, tales of arise, ghost of tsushima, dying light 2 en bloodlines 2. Dan ben ik weer klaar in 2020. FF7 remake wacht ik wel wanneer alle episodes af zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • pfipf0

    • 31 december 2019 13:15
    Cyberpunk wordt zo de hemel in geprezen… ik hoop dat ze het waar kunnen maken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Goodmushin

    • 31 december 2019 13:32
    Ik zou eerder the last of us 2 op 1 hebben gezet, maar dat is mijn mening.

    Ik ben erg benieuwd naar Cyberpunk. Hopen dat het niet weer zo’n hype game is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 31 december 2019 14:40
    Vind het eigenlijk raar en jammer dat er twee remakes in de top tien staan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • marco300

    • 31 december 2019 14:49
    Elk jaar weer een heerlijke special dit. Iedereen de beste wensen en een goed game jaar gewenst!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Doctor X

    • 31 december 2019 16:18
    Half gare lijst. Mount & Blade Bannerlord komt er niet in voor en dat is toch wel een game die eindelijk eens gereleased gaat worden. Een gemiste kans om die niet ergens te vermelden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 31 december 2019 17:39
    @Doctor X Early Access telt niet! Bovendien moeten we het na 8 jaar eerst maar eens zien gebeuren, denk ik.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Doctor X

    • 31 december 2019 23:35
    @ErikNus Daar heb je ook wel gelijk in. Vol spanning wachten we af, en mocht het toch zo zijn dat die game uitkomt verwacht ik wel een uitgebreid artikel, als goedmakertje als het ware. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • jaquesparblue

    • 31 december 2019 18:51
    2 remakes in de top 10. Dit gaat een droevig jaar worden met zeldzame toppers.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Buzzard

    • 1 januari 2020 11:15
    Eens

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • chk1975

    • 1 januari 2020 15:25
    Ik weet dat lijstjes altijd tot oneindigheid leiden maar het ontbreken van factotrio vind ik echt ongelooflijk.
    Heeft als early access game al 2 miljoen exemplaren verkocht, heeft op steam na portal de hoogste waardering ooit en heeft een release date in september.
    Sorry maar factotrio had echt in deze lijst moeten staan en dan minstens top 10.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.