Special
Top 100

De Top 100 van 2020: Deel 4: 25 t/m 11

Dit worden de toppers van 2020

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

19. Psychonauts 2

Ontwikkelaar: Double Fine
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2020

Nog zo’n cultgame die tegen alle verwachtingen in een vervolg krijgt: Psychonauts 2 werd in 2015 al aangekondigd, maar moet in 2020 eindelijk uitkomen. Inmiddels is er achter de schermen veel veranderd. Zo is ontwikkelaar Double Fine nu onderdeel van Microsoft, maar dat zou verder niet uit moeten maken wat betreft de systemen waarop het spel beschikbaar komt. Dat kan ook helemaal niet, want duizenden mensen hebben hun hard verdiende geld overgemaakt naar de studio om de ontwikkeling van het spel te financieren.

Psychonauts 2 wordt net als het origineel een 3D-platformer waarin je een Psychonaut genaamd Raz bestuurt. Dit vreemd ogende knaapje heeft telekinetische krachten, waarmee hij onder andere objecten kan optillen en andere personages naar zijn hand kan zetten. Zodoende verkent hij de

gedachten van verschillende personages, die in beeld worden gebracht als duizelingwekkende platformlevels. Voor zover bekend is het dus vooral veel van hetzelfde, maar dat is natuurlijk precies waar fans van het in 2005 (!) verschenen origineel naar snakken. Hopelijk weet dit vervolg dezelfde perfecte balans tussen leuke gameplay, psychedelische situaties en droge humor te vinden.

Psychonauts 2

18. Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers

Ontwikkelaar: Omega Force / P-Studio
Platforms: PlayStation 4, Switch
Releasedatum: 2020

Dat een ogenschijnlijk simpele hack n’ slasher zo hoog in de Top 100 van 2020 staat, spreekt boekdelen over het ongekende succes van Persona 5. De westerse wereld – inclusief de redactie van Gamer.nl – is inmiddels voorgoed verknocht aan deze speciale virtuele wereld waarin Japanse middelbare scholieren de held in zichzelf naar de oppervlakte laten borrelen om in verschillende dimensies het gevecht aan te gaan. Wel was de aankondiging van Persona 5 Scramble een beetje ongelukkig: er werd al geruime tijd gehint naar ‘Persona 5 S’, waardoor veel gamers hoopten op een Switch-versie van Persona 5. Maar goed, een compleet nieuwe game is natuurlijk ook niet verkeerd!

Om het concept van Scramble te begrijpen, hoef je alleen maar naar recentelijk verschenen musou-games als Hyrule Warriors en Fire Emblem Warriors te kijken. De actievolle gameplay uit Koei Tecmo’s Dynasty Warriors-reeks wordt dus gecombineerd met het Persona-universum. Op zichzelf is dat niet super opzienbarend, al wordt het verhaal van Persona 5 wel doorgezet: Scramble speelt zich een halfjaar na die game af en volgt Joker en de rest van de Phantom Thieves of Hearts wanneer ze in een bizarre versie van Tokio terechtkomen. De game krijgt zowel de real-time actie uit Dynasty Warrios als de turn-based gevechten uit Persona, maar hoe die combinatie precies uitpakt is nog even afwachten. Los van Persona 5: Royal is komt de game in ieder geval het dichtste bij een soort van vervolg op Persona 5. Voor velen is dat reden genoeg om Scramble op de radar te houden.

Persona 5 Scramble

17. Senua’s Saga: Hellblade 2

Ontwikkelaar: Ninja Theory
Platforms: pc, Xbox Series X
Releasedatum: Eind 2020

Hellblade: Senua’s Sacrifice was een van de grote verrassingen van deze generatie. Ninja Theory stond toch een beetje bekend als die ontwikkelaar van toffe, maar niet erg diepgaande actiegames. Met Hellblade zette het bedrijf echter een narratief neer om trots op te zijn. Er zijn maar weinig spellen die op zo’n indrukwekkende wijze uitbeelden hoe het is om met psychoses om te gaan. Meng dat met een Keltisch sausje en je hebt de psychologische tegenhanger van God of War.

Het vervolg werd zonder pardon tijdens afgelopen Game Awards aangekondigd. Interessanter nog: het was meteen een van de eerste Xbox Series X-game die we in actie zagen. De trailer bevat nog geen gameplay, maar is wel volledig in-engine gemaakt, waardoor we een voorproefje krijgen van al dat next-gen geweld. De stijlvolle trailer liet een verpletterende indruk achter, maar veel spelers vragen zich wel af of dit vervolg net zo respectvol met het achterliggende onderwerp omgaat als het origineel. Dat is dan ook het grootste struikelblok wat Ninja Theory moet zien te vermijden. De hoge notering van Senua’s Saga geeft in ieder geval aan dat we op de Gamer.nl-redactie de studio het voordeel van de twijfel geven. Hellblade 2 wordt in potentie een van de eerste topgames van de volgende generatie.

hellblade 2

16. Nioh 2

Ontwikkelaar: Team Ninja
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: 13 maart 2020

De Dark Souls-reeks heeft een subgenre van bikkelharde actiegames gecreëerd en veel ontwikkelaars willen daar een graantje van meepikken. Team Ninja’s Nioh was wat dat betreft een van de betere soulslikes die de afgelopen jaren is verschenen, en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Net als in het eerste deel creëer je in deze verhaaltechnische voorloper weer je eigen personage en vind je gedurende je avontuur allerlei wapens en skills om steeds sterker te worden. Via Benevolent Graves kunnen spelers twee computergestuurde personages oproepen om hen te helpen bij de vele uitdagende gevechten. Mocht dat niet volstaan, dan kan de game ook met z’n drieën in coöp gespeeld worden.

Een veelgenoemd kritiekpunt van de eerste Nioh is dat het spel maar doorging zonder dat er echt veel variatie in de game kwam, met veel hergebruikte secties. Hopelijk weet Team Ninja het tweede deel een stuk gevarieerder te maken, en voegt het bedrijf ook enkele unieke elementen toe die de Nioh-reeks nog meer een eigen gezicht geven. Maar ook zonder dergelijke verbeterpunten staat gamers die wel van een uitdaging houden een uitdagende proef te wachten.

nioh 2

15. Watch Dogs Legion

Ontwikkelaar: Ubisoft Toronto
Platforms: pc, PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X
Releasedatum: 2020

Zo enthousiast als gamers over de onthulling van de eerste Watch Dogs waren, zo tegenvallend was het eindresultaat. Ja, het licht futuristische Chicago zat vol met details en was grafisch inderdaad indrukwekkend, maar de gameplay rondom het hacken van allerlei technologie in de spelomgeving was niet zo spannend of uitgebreid als gehoopt. Het vervolg maakte al veel goed: het was een stuk speelser en San Francisco bleek een kleurrijkere en gevarieerdere omgeving. Toch verliep de release van Watch Dogs 2 vrij stilletjes; blijkbaar heeft het origineel de reputatie van de franchise behoorlijk beschadigd.

Misschien is komend jaar de tijd rijp voor een échte comeback via Watch Dogs Legion. Aan Ubisoft Toronto zal het niet liggen, want ze zetten alles op alles om spelers een frisse ervaring te bieden. Niet alleen is de game ergens anders dan de Verenigde Staten gesitueerd – we reizen af naar Londen – de gameplay heeft ook een verrassende twist: je kunt in feite iedereen op straat aan je rebellerende crew toevoegen en ze ook daadwerkelijk besturen. Je kunt het spel dus doorlopen als een omaatje, als je daar zin in hebt. Ubisoft heeft al aangegeven de game geen politieke lading mee te willen geven, maar aangezien het om een futuristisch Londen dat als politiestaat functioneert draait, zien we niet in hoe het bedrijf dat kan vermijden. Hopelijk weet Legion daar een interessante én respectvolle balans in te vinden.

Watch Dogs Legion

14. Microsoft Flight Simulator

Ontwikkelaar: Asobo Studio
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2020

Op de redactie waren we behoorlijk verrast dat na de stemrondes Microsoft Flight Simulator zó hoog in de Top 100 terecht kwam. Blijkbaar kijken we met z’n allen weer uit naar een echt goede vliegsimulatie, en alles wijst er op dat deze nieuwe Flight Simulator dat gaat leveren. Dat begint al met de spelwereld waarin je rondvliegt: de hele wereld is nagemaakt met data van Bing Maps, en verschillende steden en gebieden worden in drie dimensies getoond via Azure-technologie. Dergelijke overdreven hoeveelheden content die in combinatie met andere technologie in een game worden gestopt, maken ons gewoon heel blij.

Daar blijft het niet bij: de game krijgt uiterst realistische physics – wel zo fijn wanneer je wil simuleren dat je aan de stuurknuppel van een vliegtuig hangt – en een uitgebreid weersysteem. Sterker nog: échte weerdata wordt gebruikt om het weer in de game te simuleren. Regent het op dit moment bijvoorbeeld in Japan, dan moet het in de game op dit moment ook regenen op die locatie. Een nieuwe engine moet er voor zorgen dat alles hyperrealistisch is. Dit soort ambitie mag beloond worden met een veertiende plek in de lijst!

microsoft flight simulator

13. Trials of Mana

Ontwikkelaar: Square
Platforms: pc, PlayStation 4, Switch
Releasedatum: 4 april 2020

De derde game in de Mana-reeks is tot voor kort nooit verschenen in het Westen. En opeens werden fans van de klassieke rpg-reeks van Square overvallen met het ene na het andere goede nieuws: Trials of Mana stond op een collectie van Mana-titels die ook naar het Westen kwam, én er werd een volledige 3D-remake ontwikkeld van het spel. Die collectie is inmiddels al verkrijgbaar, maar de remake komt volgend jaar dus uit.

Dat betekent dat je het spel straks in schitterend 3D kunt spelen. De trailers tonen een prachtige, kleurrijke grafische stijl die wel wat wegheeft van de Dragon Quest-reeks. Ook bevat de game nu ingesproken stemmen, een remaster van de soundtrack en zelfs een op de schop genomen gevechtssysteem. Hoe het verhaal verloopt is daarnaast afhankelijk van wel hoofdpersonages – en twee teamleden – dat de speler kiest. Dankzij deze remake kan een geheel nieuwe generatie van deze klassieke rpg gaan genieten!

trials of mana

12. Hollow Knight: Silksong

Ontwikkelaar: Team Cherry
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2020

Hollow Knight was zonder twijfel een van de grote verrassingen van dit decennium. Een metroidvania die grotendeels door maar twee mensen is gemaakt bleek een enorm fijne balans tussen uitdagende 2D-combat en eindeloze verkenningstochten door een even duistere als schitterende insectenwereld te bieden. Een vervolg die de duizelingwekkende hoogtes van het origineel weet te bereiken zou uitzonderlijk zijn, maar we hebben goede hoop dat Team Cherry het voor elkaar krijgt. En dat met een game dat ontstond als uitbreiding voor het eerste deel!

De basisgameplay blijft in Silksong intact: nog steeds verken je een doolhofachtige wereld, en nog steeds moet je in elk gebied eerst ‘blind’ de boel verkennen voordat je de kaart ontgrendelt. De kleine protagonist uit het origineel wordt vervangen door Hornet, een andere bekende uit de eerste game. Zij is een stuk sneller en laat zich ook veel verticaler besturen, wat het ontwerp van de spelwereld beïnvloedt. Zo moet je nu niet steeds dieper graven in de gedetailleerd vormgegeven spelwereld, maar juist omhoog blijven reizen tot je de oppervlakte bereikt. Ook uniek is dat je nu met zijde je levensbalk aanvult, en meteen drie levensicoontjes daarmee opvult. De keerzijde is dat je wel eerst een volle zijdemeter moet hebben en dat kan de balans van de game behoorlijk veranderen. Maar na tientallen uren in Hollow Knight te hebben gespendeerd, kunnen we dergelijke veranderingen vast waarderen.

hollow knight silksong

11. Half-Life: Alyx

Ontwikkelaar: Valve
Platforms: pc
Releasedatum: Maart 2020

Al meer dan een decennium lang hoopten we tevergeefs op Half-Life 3, of toch in ieder geval een derde episode van Half-Life 2 om het verhaal voort te zetten. Het werd een meme op zich op het internet, en door het succes van Steam (en het gebrek aan nieuwe games van ontwikkelaar Valve) durfden we een nieuwe Half-Life-game eigenlijk niet meer te verwachten. De studio komt nu tóch met een nieuwe Half-Life, al zal het de cliffhanger van Episode 2 niet oplossen: het spel speelt zich tussen Half-Life 1 en 2 af.

Spelers kruipen in de huid van het personage Alyx. Vrij letterlijk, want deze vr-game moét met virtualrealitybril op het hoofd gespeeld worden. Dat levert als we de eerste trailer mogen geloven erg actievolle en immersieve scènes op waarbij je als een volleerde cowboy de Combine het leven zuur maakt. Het is sowieso goed voor vr an sich dat zo’n grote franchise exclusief daarvoor verschijnt, maar ook fijn is dat wanneer Valve zijn zinnen op een technologische ontwikkeling zet, het bedrijf niet snel loslaat. Half-Life: Alyx zou wel eens voor vr kunnen doen wat Steam voor digitale distributieplatformen heeft gedaan. Gezien de kwaliteit van de games uit de portfolio van het bedrijf is dat helemaal geen gekke verwachting.

half life alyx

Morgen sluiten we de Top 100 eindelijk af met de tien games die in 2020 verschijnen waar we het meest van verwachten. Tot dan!

Deze Top 100 van 2020 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Tom Kerkhof, Michel Musters, Jacco Peek en Erik Nusselder.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 19 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Stadia Pro-gebruikers ontvangen Thumper en Rise of the Tomb Raider De GOTY-lijstjes van 2019 - Gamer.nl Podcast 260
3

Reacties op: De Top 100 van 2020: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 30 december 2019 10:28
  Dying light heeft een lagere rank dan deadly premonition…. Wat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 december 2019 11:00
  Silksong gaat denk ik weer een genot worden, hoop dat die rond de E3 gereleased gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 30 december 2019 12:42
  Sinds wanneer is Hellblade 2 aangekondigd voor eind 2020? Kan me dat helemaal niet herinneren en kan ook niets via Google vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.