Special
Top 100

De Top 100 van 2020: Deel 4: 25 t/m 11

Dit worden de toppers van 2020

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2020 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag worden de nummers 25 tot en met 11 behandeld!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2020 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

Vorige edities gemist? Lees ze hier terug:

25. Dying Light 2

Ontwikkelaar: Techland
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: Eerste helft van 2020

Techland leverde met de eerste Dying Light een verrassende combinatie van een post-apocalyptische zombiegame en een acrobatische actie-rpg af. Daarbij blonk het spel niet alleen uit in zijn sterke gameplay, maar ook in de onuitputtelijke support die de ontwikkelaar in de jaren na release aan de game gaf. Als het vervolg ook maar een fractie van de post-lancering-content van het origineel krijgt, mogen gamers in hun handen wrijven.

Het Harran-virus, dat mensen in bloedlustige zombies veranderd, heeft inmiddels flink huisgehouden in de wereld van Dying Light 2. Het spel speelt zich vijftien jaar na het origineel af, en de gigantische spelwereld (volgens Techland vier keer zo groot als het origineel) is in verschillende kampen opgedeeld. De manier waarop men kampen helpt of juist aanvalt, heeft verregaande gevolgen voor deze wereld: als speler bepaal jij welke kampen floreren of juist wegkwijnen. De gameplay uit het eerste deel, waarbij je in feite aan parkour doet en vliegensvlug op gebouwen klautert om aan gevaar te ontsnappen, blijft intact. Hopelijk is het genoeg om van Dying Light 2 niet alleen een van de laatste, maar ook een van de leukste openwereldgames van deze generatie te maken.

Dying Light 2

24. Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

Ontwikkelaar: Toybox Inc.
Platforms: Switch
Releasedatum: 2020

Op sommige games verwacht je geen vervolg, maar toch werd tijdens een Nintendo Direct dit jaar Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise aangekondigd. Het origineel werd naar de Switch overgezet en het tweede deel staat vooralsnog ook exclusief voor Nintendo’s hybride console gepland. Dat de eerste game een enorme culthit is, blijkt wel uit de positie die dit vervolg in de Top 100 bekleedt. We willen massaal meer van de even bizarre als humoristische spelwereld uit deze franchise!

Deadly Premonition heeft qua sfeer en setting veel weg van de cultserie Twin Peaks: spelers verkennen het dorpje Greenvale met FBI-agent Francis York Morgan, die de echte identiteit van de Raincoat Killer probeert te achterhalen. Dat levert een unieke combinatie van duizelingwekkende en soms ook lachwekkende dialogen op. Het verhaal en de setting is meer dan genoeg om de toch wat banale besturing over het hoofd te zien. In dit vervolg onderzoekt York een nieuwe reeks moorden, ditmaal in een dorpje nabij New Orleans. Aangezien het team dat ook aan het origineel werkte op dit tweede deel zit, hebben we goede hoop dat Deadly Premonition 2 net zo raar wordt als het eerste deel. Heel erg vreemd, maar ook heel erg lekker dus. Die houterige besturing mag wat ons betreft deze keer wel op de schop.

Deadly Premonition 2:

23. System Shock Remake

Ontwikkelaar: Nightdive Studios
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: Q1 2020

De remake van deze klassieke actiegame heeft wat voeten in de aarde. Het spel is al jaren in ontwikkeling en begon als een remaster, maar Nightdive Studios – ook verantwoordelijk voor de uitgekomen remaster van deeltje 2 – besloot het spel helemaal op de schop te nemen en samen met de legendarische Chris Avellone zelfs wat plotgaten te dichten. Na een zeer succesvolle Kickstarter-campagne en jaren van noeste arbeid werd de ontwikkeling echter gepauzeerd. Inmiddels werkt een nieuw team alsnog aan de game en moeten de beloftes die gedaan zijn komend jaar waargemaakt worden.

Ondanks het ietwat problematische ontwikkelproces kijken we nog altijd erg uit naar deze remake. System Shock blijft een van de meest indrukwekkende first-person games ooit, dat zich afspeelt op een ruimtestation in de toekomst waar spelers een losgeslagen AI genaamd Shodan prpberen te stoppen. De game was zelfs een inspiratie voor de Bioshock-reeks. Inmiddels is het spel behoorlijk verouderd, dus een moderne versie die op Unreal Engine draait is meer dan welkom. Een hele nieuwe generatie kan op deze manier kennismaken met de lugubere Shodan. Nu maar hopen dat Nightdive het voor elkaar krijgt om het spel in 2020 écht uit te brengen.

System Shock

22. No More Heroes 3

Ontwikkelaar: Grasshopper Manufacture
Platforms: Switch
Releasedatum: 2020

Het heeft tien jaar geduurd, maar ontwikkelaar Goichi Suda brengt in 2020 eindelijk het langverwachte derde deel in de No More Heroes-reeks uit. Travis Strikes Back was met zijn minigames begin dit jaar vooral een zoethoudertje; No More Heroes-fans willen stijlvolle actie in een semi-open wereld, en dit derde deel lijkt ze daar in te gaan voorzien.

We zeggen ‘lijkt’, want er is nog erg weinig bekend over de game. We weten in ieder geval dat het spel draait om een buitenaards wezen genaamd FU. Twintig jaar geleden vond het jongetje Damon de gewonde alien verzorgde hij he, waarna het wezen de aarde weer verliet. Nu keert FU terug in zijn super-de-luxe ruimteschip en is hij van plan om de aarde te veroveren. Stank voor dank! Samen met zijn mede-aliens richt hij een soort superheldenranglijst op, met hemzelf aan de top, en het is natuurlijk aan Travis Touchdown om weer naar Santa Destroy terug te keren en het lijstje stelselmatig af te werken. Aangezien de eerste twee No More Heroes-games op de Wii uitkwamen, zijn we erg benieuwd wat de verbeterde technologie betekent voor de stijl én de gameplay van het spel.

No More Heroes 3

21. Kerbal Space Program 2

Ontwikkelaar: Star Theory
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2020

De eerste Kerbal Space Program is een van die zeldzame games die op Gamer.nl de felbegeerde 10 heeft binnen weten te slepen. De kracht van de game zit hem in het simpele concept en de gedetailleerde uitvoering: spelers proberen een raket te bouwen om daarmee planeten binnen een fictief zonnestelsel te verkennen. Door gebruik te maken van een grote verscheidenheid aan technologische opties, moet dat lukken… of gaat het natuurlijk helemaal de mist in, met hilarische resultaten. Het plezier zit hem in het experimenteren met de technologie en het zien ontvouwen van de verrassende gevolgen van je keuzes.

Het vervolg gaat een stapje verder, precies op de manier die je zou verwachten: naast het welbekende zonnestelsel uit het eerste deel kun je nu ook interstellair reizen. Hoeveel andere melkwegstelsels er op je liggen te wachten is nog niet duidelijk, maar uitgaande van de torenhoge ambitie van deze nog jonge franchise staan ons grootse avonturen te wachten. Je kunt nu zelfs andere planeten en stelsels koloniseren en dankzij de multiplayermodus hoef je dat niet alleen meer te doen. Het origineel werd na lancering overigens uitstekend ondersteund met updates en nieuwe content, dus uitgaande van dat feit is de lancering van deel 2 nog maar het begin van een lange reis door de ruimte.

kerbal space program 2

20. Marvel’s Avengers

Ontwikkelaar: Crystal Dynamics / Eidos Montréal
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 15 mei 2020

Het team achter de moderne Tomb Raider-games gaat van het ene iconische personage naar de volgende cast met vele bekende gezichten. Dankzij het Marvel Cinematic Universe kent iedereen inmiddels wel superhelden als Iron Man, Thor en Captain America. Als het aan Square Enix ligt evenaart Marvel’s Avengers de kwaliteit van het vorig jaar verschenen Spider-Man, en vooralsnog zijn de eerste indrukken positief. Hoewel het even wennen is om acteurs als Robert Downey Jr. en Chris Evans niet in de huid van de populaire striphelden te zien (en horen), lijkt de game qua spektakel niet onder te doen voor de succesvolle films.

Vooral interessant is hoe Avengers je laat wisselen tussen de personages. Er zijn levels waarin je zelf bepaalt met welke superheld je speelt, en missies die specifiek op één superheld zijn gericht die het overkoepelende verhaal voortstuwen. Na een catastrofale gebeurtenis – waar de Avengers zelf de schuld van in de schoenen geschoven krijgen – is het aan jou om het heldenteam weer op te bouwen en hun reputatie te repareren. Ondertussen verzamel je een hoop loot om de uitrusting van de helden te verbeteren en geniet van makkelijk te behappen gameplay die je visueel spectaculaire acties laat uithalen. Het is toch een beetje een jongensdroom om net als Iron Man door de lucht te zoeven of de grond te laten schudden met de ongekende kracht van Thors hamer. Het zou zomaar eens een prima gelicenseerde game kunnen opleveren – mits er voldoende diepgang onder al dat spektakel schuilgaat natuurlijk.

avengers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 19 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Stadia Pro-gebruikers ontvangen Thumper en Rise of the Tomb Raider De GOTY-lijstjes van 2019 - Gamer.nl Podcast 260
3

Reacties op: De Top 100 van 2020: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 30 december 2019 10:28
  Dying light heeft een lagere rank dan deadly premonition…. Wat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 december 2019 11:00
  Silksong gaat denk ik weer een genot worden, hoop dat die rond de E3 gereleased gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 30 december 2019 12:42
  Sinds wanneer is Hellblade 2 aangekondigd voor eind 2020? Kan me dat helemaal niet herinneren en kan ook niets via Google vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.