Special
top 100

De Top 100 van 2020: Deel 1: 100 t/m 71

De eerste lading pareltjes van volgend jaar

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2020 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag worden de nummers 100 tot en met 71 behandeld!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2020 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

100. Moving Out

Ontwikkelaar: SMG Studio, Devm Games
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch Releasedatum: 2020

We trappen de Top 100 van 2020 af met Moving Out, een titel die ons qua sfeer doet denken aan de fantastische Overcooked-titels. De insteek is simpel: één tot vier spelers moeten binnen de tijd de inboedel van een huis of kantoor verplaatsen naar een verhuiswagen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want uiteraard moeten sommige meubelstukken zorgvuldig met meerdere personen worden getild. En als je niet van de trap valt, zijn er allerlei obstakels die het verhuizen verder bemoeilijken, zoals geesten die spelers tijdelijk bewusteloos maken. Moving Out ziet er uit als een leuke, chaotische partygame die je zeker in de gaten moet houden.

moving out

99. Zombie Army 4: Dead War

Ontwikkelaar: Rebellion Developments
Platforms: pc, PlayStation 4 en Xbox One
Releasedatum: 4 februari 2020

Wat ooit begon als een geinige uitbreiding voor Sniper Elite V2 is nu een vrij populaire cultserie: Zombie Army. Na het succes van Zombie Army Trilogy komt Rebellion Developments met Zombie Army 4: Dead War, een titel die vooral meer en groter moet zijn dan voorgaande delen. Denk aan een uitgebreidere verhaallijn, waarin spelers Hitlers terugkomst uit de hel proberen te voorkomen, en een perksysteem dat zombies afslachten boeiender moet maken. In de kern blijf je echter zombies neerknallen, op een vermakelijke en lompe manier.

Zombie Army 4

98. Twin Mirror

Ontwikkelaar: Dontnod Entertain Entertainment
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2020

Het is alweer een tijd geleden sinds Twin Mirror van Life is Strange-maker Dontnod van zich liet zien, wellicht vanwege kritiek op de eerste gameplaybeelden. Dat had vooral te maken met hoe simplistisch het puzzelwerk van de game in elkaar lijkt te zitten, waarin je in de gedachten van de hoofdpersoon Sam duikt en objecten onderzoekt om zijn geheugen terug te krijgen. Hopelijk weet Dontnod de koers te wijzigen, want Twin Mirror ziet er nog steeds uit als een intrigerende, episodisch sciencefictionmysterie. Bovendien heeft de ontwikkelaar zijn strepen inmiddels wel verdiend.

Twin Mirror

97. Read Only Memories: Neurodiver

Ontwikkelaar: MidBoss
Platforms: pc
Releasedatum: 2020

In Read Only Memories: Neurodiver is het laatste bastion van privacy ten onder gegaan. Gedachten zijn namelijk binnen te dringen en zelfs te hacken door zogenaamde Espers, waarvan jij er een speelt om een topcrimineel te grazen te nemen. Behalve deze boeiende opzet valt ook de grafische stijl van deze adventuregame behoorlijk op, want Read Only Memories oogt alsof het twintig jaar geleden is uitgebracht. Als voorganger 2064: Read Only Memories enige indicatie is, staat ons een bijzonder filosofische titel te wachten.

read only memories neurodiver

96. Griftlands

Ontwikkelaar: Klei Entertainment
Platforms: pc
Releasedatum: 11 juli 2020

Slay the Spire bewees in 2019 dat de roguelike kaartgame een fantastisch concept is, mits goed uitgevoerd. De volgende kandidaat in het genre is het cartooneske Griftlands, waarin je keer op keer kroegen met het uitschot van de samenleving betreedt. Sal, wiens leven is verwoest door een crimineel meesterbrein, zint op wraak en speurt daarom een post-apocalyptische wereld af. Daarbij ontmoet ze bandieten, die je overtuigt of bevecht, in beide gevallen via een kaartspel. Dankzij een verscheidenheid aan kaarten en de optie om naast je deck ook een team van bondgenoten samen te stellen lijkt Griftlands een boeiende kaartgame te worden.

95. CrossfireX

Ontwikkelaar: Smilegate Entertainment
Platforms: Xbox One
Releasedatum: 2020

Crossfire, de online tactische shooter van Smilegate Entertainment en Tencent, is als sinds 2007 bijzonder populair in China en kent maar liefst 660 miljoen geregistreerde gebruikers. Het feit dat de game naar consoles komt - eerst naar Xbox One welteverstaan - is daarom bijzonder. CrossfireX bevat naast Counter-Strike-achtige shootergameplay en geüpdatete graphics ten opzichte van de pc-versie ook een gloednieuwe campagne van Alan Wake- en Control-ontwikkelaar Remedy Entertainment. De game wordt free-to-play, CrossfireX later in 2020 proberen kan altijd

Crossfire X

94. Boyfriend Dungeon

Ontwikkelaar: Kitfox Games
Platforms: pc en Switch
Releasedatum: 2020

Boyfriend Dungeon is op het eerste gezicht een normale dungeon crawler, ware het niet dat je wapens kunnen transformeren in aantrekkelijke mensen. Gevaarlijke tochten door donkere grotten worden daarmee bijzonder spannende dates, waarbij je vertrouwt op de ander. De game kent negen verschillende wapens met allerlei persoonlijkheden, die zich vertalen naar statistieken tijdens gevechten. Uiteraard is er ook ruimte om je wapens buiten gevechten te leren kennen, zoals in de club of op het strand. Daarmee is Kitfox’ indiegame in ieder geval bijzonder origineel.

boyfriend dungeon

93. Star Renegades

Ontwikkelaar: Massive Damage Inc.
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch
Releasedatum: 2020

Star Renegades is een cocktail van verschillende genres, zoals strategie, rpg en roguelike. De bedoeling van de game is om de overzijde van een grote map te bereiken, die bomvol zit met gevaarlijke mechs, kanonnen en allerlei zijpaden die geleidelijk extra wegen naar succes openen. Gevechten gebeuren op beurtelingse wijze, met een tijdlijn zoals we die kennen uit ouderwetse Final Fantasy-titels. De kunst is om de vechtstijl van elk personage tactisch in te zetten, om vijanden vervolgens met Dragon Ball Z-achtige combinaties te vermorzelen. Star Renegades is met zijn 32 bit-uiterlijk dan ook een visueel aantrekkelijke game.

Star Renegades

92. Disintegration

Ontwikkelaar: V1 Interactive
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2020

Voormalige Bungie-medewerker Marcus Lehto wordt gezien als de geestelijk vader van Master Chief en komt volgend jaar met een eigen project: Disintegration. In deze shooter vechten cyborgs tegen rebellen, die op hun beurt strijden voor hun menselijkheid. Hoewel dit verhaal centraal staat in de campagne, draait Disintegration vooral om de multiplayermodus, waarin spelers vanaf hun gravcycle-motor in de lucht drie teamgenoten aansturen. Al knallend en opdrachten gevend moeten teams bijvoorbeeld, vaak te midden van gigantische chaos, reactorkernen veroveren en verdedigen. We zijn benieuwd hoe dat uitpakt, maar met Letho aan het roer heeft Disintegration onze interesse in ieder geval gewekt.

Disintegration

91. Carrion

Ontwikkelaar: Phobia Game Studio
Platforms: pc, PlayStation 4 en Xbox One
Releasedatum: 2020

Carrion is een ‘omgekeerde horrorervaring’. Dat betekent dat je ditmaal niet in de schoenen stapt van een angstige, nietsvermoedende held, maar juist in de huid van het gruwelijke monster dat spelers normaliter opjaagt. Dat monster is een rode substantie die zich à la Venom met tentakels voortbeweegt en alles en iedereen afslacht. Dankzij een tweedimensionale stijl kunnen spelers door spleten en doorgangen van het gebouw voorkomen dat ze worden ingesloten door soldaten, kanonnen en ander afweergeschut. Of de game ook daadwerkelijk ‘horror’ is vinden we volgend jaar uit.

carrion

90. The Pathless

Ontwikkelaar: Giant Squid
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One en iOS
Releasedatum: 2020

Na een fenomenale trailer tijdens The Game Awards 2018 bleef het een tijd stil rondom The Pathless, totdat de game opdook bij de aankondiging van abonnementsdienst Apple Arcade. We zijn echter weinig wijzer geworden over de gameplay van de adventuregame, waarin spelers met een oosters meisje en haar adelaar prachtige bossen en tempels verkennen en vechten tegen grote monsters. Giant Squids prachtige artstyle die we kennen uit Abzu keert terug en is eigenlijk al reden genoeg om uit te kijken naar The Pathless.

The Pathless

89. One Punch Man: A Hero Nobody Knows

Ontwikkelaar: Chunsoft
Platforms: pc, PlayStation 4 en Xbox One
Releasedatum: 28 februari 2020

De ondertitel van One Punch Man: A Hero Nobody Knows is uiteraard met licht sarcasme gekozen, want inmiddels is de kale superheld alom bekend. Begin volgend jaar verschijnt de eerste volwaardige actiegame van de anime, waarin allerlei personages uit het One Punch Man-universum het in teams van drie tegen elkaar opnemen. Een grappig detail is dat protagonist Saitama net zoals in de tv-serie altijd laat is voor het gevecht en daarom niet als eerste van het team gekozen kan worden. Omdat hij in-game ook elke tegenstander in één klap verslaat – behalve wanneer hij tegenover een andere Saitama staat – moeten spelers tactisch omgaan met hun team en hem op het juiste moment inzetten.

one punch man

88. The Last Campfire

Ontwikkelaar: Hello Games
Platforms: pc
Releasedatum: 2020

Voor velen staat Hello Games Synoniem voor No Man’s Sky, maar ruim een jaar geleden meldde de studio aan een heel ander soort game te werken: The Last Campfire. De game wordt een Hello Games Short genoemd, wat inhoudt dat het een klein maar fijn avontuur moet worden, in dit geval over een verloren ember. Op z’n reis doorkruist het wezentje ruïnes, bossen en rivieren, waar omgevingspuzzels op hem wachten. Momenteel weten we verder nog vrij weinig over de inhoud van The Last Campfire, maar hopelijk verandert dit binnenkort.

The Last Campfire

87. The Room VR: A Dark Matter

Ontwikkelaar: Fireproof Games
Platforms: PlayStation VR, Oculus Rift, Oculus Quest, HTC Vive, Valve Index en Windows Mixed Reality
Releasedatum: 2020

The Room is niet alleen de naam van een slechte film, maar ook die van een solide puzzelreeks voor pc en mobiele apparaten. Volgend jaar komt ontwikkelaar Fireproof Games voor het eerst met een vr-deel, dat speciaal is gemaakt voor het medium. Vergelijkbaar met voorgaande titels beginnen spelers in een gebouw, ditmaal een Brits Museum, waar ze vanuit een eerstepersoonsperspectief mysterieuze artefacten onderzoeken en puzzels oplossen. Afgaande van de eerste beelden lijkt deze formule uitstekend te werken in virtual reality, dus wellicht wordt The Room VR: A Dark Matter een uitstekende puzzelgame.

The Room VR A Dark Matter

86. Mineko’s Night Market

Ontwikkelaar: Meowzo Games
Platforms: pc en Switch
Releasedatum: 2020

Als je kattenliefhebber bent, dan staat Mineko’s Night Market je op het lijf geschreven. In deze schattige game speel je een meisje dat verhuist naar een Japans eiland, waar de bevolking de ‘zonnekat’ Abe aanbidt. Overdag voeren spelers alledaagse activiteiten uit, zoals vissen en oogsten, om de buit op de nachtmarkt weer te verkopen. Dit proces leidt op de een of andere manier naar antwoorden op vragen rondom de zonnekat, maar is ook gewoon een excuus om te hangen met de schattige katjes op het eiland.

Minekos Night Market

85. Babylon’s Fall

Ontwikkelaar: PlatinumGames
Platforms: pc en PlayStation 4
Releasedatum: 2020

Een nieuwe titel van PlatinumGames is vrijwel altijd reden om enthousiast te worden, en Babylon’s Fall is het volgende project op de planning. Uit een korte gameplaytrailer kunnen we opmaken dat in ieder geval Platinums iconische hack ’n slash-gameplay weer terugkeert, ditmaal in een Middeleeuwse fantasysetting. Het lijkt er ook op dat de spelwereld dynamisch is, met bewegende kasteelonderdelen als torens die de lucht in schieten. Verder zijn details over Babylon’s Fall vrij schaars, maar de eerste indruk van de game is goed.

babylons fall

84. Fall Guys: Ultimate Knockout

Ontwikkelaar: Mediatonic
Platforms: pc en PlayStation 4
Releasedatum: 2020

Fall Guys: Ultimate Knockout is een game gebaseerd op de Japanse spelshow Takashi’s Castle, waarin deelnemers een parcours vol obstakels afleggen om als eerste de eindstreep te halen. De game is daarom een mix van allerlei spellen, waarin kleurrijke mannetjes bijvoorbeeld al rennend de juiste muren moeten doorbreken – of er keihard tegenaan rennen indien het de verkeerde is – en elkaars staart moeten pakken tussen allerlei draaiende hamers en platformen. De chaos die hieruit voortvloeit lijkt op die van games als Humans Fall Flat. Het online karakter van de game klinkt leuk genoeg om deze partygame op de radar te hebben.

Fall Guys: Ultimate Knockout

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 83 tot en met 71 van de Top 100 van 2020

Dit artikel delen:

Lees meer

Wilmots Warehouse snapt de schoonheid van het ordenen De ‘multiplayer’ van Sekiro: Shadows Die Twice
14

Reacties op: De Top 100 van 2020: Deel 1: 100 t/m 71

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SamuraiPizzaCat

  • 27 december 2019 09:59
  Gokje, Cyberpunk of Last of US op nr. 1? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 27 december 2019 10:10
  @SamuraiPizzaCat Zelda BotW 2 lijkt me ook een goede kanshebber als 'ie nog eind 2020 verschijnt, wat zeker tot de mogelijkheden behoort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SamuraiPizzaCat

  • 27 december 2019 12:53
  @clandestine666 Zelda games lopen nog wel eens vertraging op :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 28 december 2019 10:15
  @clandestine666

  Die game zou hoog komen in deze lijst, als die al een 2020 release gepland had. Deze lijst word samengeteld uit games die in ieder geval 2020 als verwachte release hebben.
  Ik gelooof dat die zelda game nog geen enkel verwachtte datum heeft dus die zul je, als het goed is, niet in deze lijst tegenkomen.
  Dat is tenminste een regel die gamer.nl zelf heeft gemaakt. Release datum moet minstens 2020 zijn, of nog liever een echte vastgestelde datum in dat jaar.

  Dat het een goede kanshebber is voor de beste game van dat jaar als die uitkomt is wel groot. Maar in deze lijst als het goed is staat die niet.

  Of heb ik ergens een bericht gemist dat Nintendo deze game op release 2020 heeft staan, dat kan natuurlijk ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2019 10:34
  @SamuraiPizzaCat Nee joh, Silksong natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SamuraiPizzaCat

  • 27 december 2019 12:55
  @Baukereg Jij bent niet echt objectief denk ik gezien ja avatar :D Maar eens dat het een grote kanshebber is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 27 december 2019 13:02
  @SamuraiPizzaCat Ik ben geheel objectief. XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 27 december 2019 12:45
  @SamuraiPizzaCat Even afwachten tot de 31ste ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2019 15:55
  Niet zo veel grote kanshebbers denk ik op eerste plek. Cyberpunk zal wel top 3 staan. Last of us top 5. Consoles moeten nog uitkomen in tweede helft 2020. Het zal wel weer een matig jaar worden (vooral eerste helft 2020)net als 2019, maar ik laat me graag verrassen door gamer.nl. Kijk zelf meer uit naar de toekomst voorbij 2020 met AOE4 en diablo 4. En nog de twee grote Bethesda games. Maar ik vermaak me wel met mijn huidige verzameling, schaken, Empire of Sin en cyberpunk. En de updates voor mijn huidige spellen. Mocht er een derde uitbreiding uitkomen voor civilization 6 dan wordt 2020 alsnog een topjaar. @SamuraiPizzaCat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 december 2019 17:29
  @rohirrimdwarf wow echt, de eerste helft van 2020 wordt juist ziek goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2019 22:22
  ik ben ook geen 18 meer. Seen that done that. Slechts 1% van de games die uitkomen zijn voor mij nog echt interessant. Cyberpunk pik ik wel op tijdens een sale een half jaar later wanneer ik mijn pc een upgrade geef. Verder alleen Empire of Sin die mijn aandacht trekt naast dlc packs/upgrades. Maar ik laat me verrassen met de top 100 @ErikNus

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 27 december 2019 15:49
  Mooi. Top 100 daar kijk ik elk jaar weer naar uit. Jammer dat er geen filmpjes bij zitten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • johandy

  • 28 december 2019 07:36
  Supermash is al uit voor de PC. Het idee is leuk. De uitwerking schijnt heel erg tegen te vallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 28 december 2019 21:37
  Predator is ook voor PC

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.