Special

10 Horizon Zero Dawn-tips voor beginnende avonturiers

Goed voorbereid op avontuur met Aloy

Geschreven door Michel Musters op
Horizon: Zero Dawn is vanaf 1 maart beschikbaar voor PlayStation 4. Gamer.nl heeft de game al van voor naar achter gespeeld en weet precies waar je op moet letten tijdens het spelen. Ook voorbereid op avontuur? Lees dan onderstaande tips.

Let op: de volgende tips bevatten geen spoilers wat betreft het verhaal in de game. Wel verklappen we bepaalde gameplay-opties die aan het begin of gedurende de game beschikbaar komen. Wil je echt helemaal niets weten over de game voordat je aan Horizon Zero Dawn begint, stop dan nu met lezen.

De driehoek-knop is je nieuwe beste vriend

Door op driehoekje te drukken pikt Aloy dingen van de grond in de spelwereld op. Zo look je neergehaalde tegenstanders en verzamel je diverse planten en andere objecten in de spelwereld. Vooral de planten en batterijen van neergehaalde vijanden zijn erg belangrijk om te verzamelen, omdat hiermee nieuwe munitie voor je wapens gemaakt kan worden. En je wilt tijdens een gevecht tegen een gigantische robot écht niet zonder munitie komen te zitten. Tijdens je wandeltochten door de natuur kun je dus het beste constant op driehoekje drukken om materialen te verzamelen.

Bestudeer de skill tree goed

Hoewel je tegen het einde van de game bijna de hele skill tree hebt geopend (het is dus mogelijk om alle skills te verzamelen, in tegenstelling tot veel andere rpg’s), zijn er een aantal skills die je speelstijl complementeren en je dus het beste zo snel mogelijk opent. Ons advies is om na een paar uur spelen bewust te worden van hoe je gevechten ingaat (of juist vermijdt) en op basis daarvan keuzes te maken welke skills je als eerste opent.

Wij hadden erg veel aan de ‘stille takedown’, waardoor we in hoog gras konden schuilen en iets kleinere vijanden in één klap konden neerhalen, zonder dat we door andere robots gespot werden. Maar misschien leg jij de nadruk veel liever op iets anders. Bestudeer die skill tree dus goed, maar wees ook niet bang om te experimenteren: het is immers mogelijk alle skills uiteindelijk te ontgrendelen.

Gebruik alle manieren om je levensbalk aan te vullen

Tijdens gevechten loopt de levensbalk van Aloy verrassend snel leeg, waardoor je voordat je het goed en wel in de gaten hebt doodgaat en het gevecht overnieuw moet doen. Vergeet daarom nooit dat er verschillende manieren zijn om direct je levensbalk weer aan te vullen. De makkelijkste en ‘goedkoopste’ manier is door omhoog te drukken op de vierpuntdruktoets. Dan wordt de levensbalk aangevuld met helende planten die je tijdens je trektochten hebt gevonden. Je hebt echter ook diverse levensdrankjes die je kunt maken of kopen en heel snel je levensbalk aanvullen. Vergeet niet dat je beide manieren kunt combineren om snel weer helemaal fit te zijn en het gevecht in jouw voordeel kunt beslechten.

Activeer elk kampvuur

Kampvuren in de game zijn plekken om te saven. Maar minstens zo belangrijk is dat je deze plekken ook kunt gebruiken voor fast traveling. Zeker later in de game, wanneer je je omgeving al goed kent maar toch een minutenlange route naar een nieuwe missie moet afleggen, zul je blij zijn dat je omringende kampvuren al hebt geactiveerd zodat je er snel naartoe kunt spawnen. Overigens kost het wel een ‘fast travel-pakket’ om aan fast travel te doen. Deze zijn echter vrij gemakkelijk te maken en later in de game kun je een oneindig bruikbaar fast travel-pakket kopen.

Horizon Zero Dawn

Groen, blauw, paars

Gedurende de game kun je veel betere wapens kopen bij merchants. Hierbij is het belangrijk om op de kleur van het wapenicoontje te letten. Groene wapens zijn redelijk regulier en dus minder sterk, blauwe wapens zijn al een stuk sterker en paarse wapens zijn erg zeldzaam en dus enorm sterk. Dit kleurensysteem geldt ook voor de diverse kledij.

Veel wapens en kledij hebben daarnaast ook slots om emblemen in te stoppen die extra krachten geven. Ook deze emblemen werken volgens hetzelfde kleurensysteem. Groene emblemen kun je dus zonder al te veel twijfel verkopen aan merchants.

Beklim de Longnecks

Longnecks zijn gigantische, vriendelijke reuzerobots die via een vaste route door de spelwereld lopen. Door op hun nek te klimmen en ze bovenop hun platte hoofd te hacken, wordt de speelmap rondom de Longneck gedetailleerder en zijn diverse interessante plekken, waaronder de belangrijkste kampvuren, zichtbaar. Hoewel je alles in de spelwereld zichtbaar kunt maken door er langs te lopen en de Longnecks beklimmen dus geen verplicht onderdeel van de gameplay vormt, is dit wel een snelle manier om een duidelijk overzicht van je omgeving te krijgen.

Pas wel op: vooral de Longnecks verder in het spel lopen op locaties die wemelen van (sterke) vijanden. Omdat je vaak vanaf een hoger punt op de Longneck moet springen en daar dus even moet wachten tot hij voorbij loopt, sta je in het zicht voor vijandige robots. Vaak loont het om eerst de omringende vijanden uit te schakelen, voordat je probeert een Longneck te beklimmen.

Horizon Zero Dawn

Jaag ook op echte dieren

Hoewel de robots de sterren van de game zijn, lopen er ook diverse wilde dieren rond in de spelwereld. Het loont om hier op te jagen, omdat hun vlees nodig is voor het maken van ruimere munitiezakken en meer ruimte voor je gevonden materialen. Vergelijk het met Far Cry 3, waar het zich ook loonde om al vroeg in de game op dieren te jagen en zo je beschikbare ruimte te vergroten. Voor sommige wapens die je later in de game vindt moet je overigens weer apart een grotere munitiezak maken, dus blijf af en toe op dieren jagen om voldoende vlees in je inventaris te hebben.

Je hebt een Focus, gebruik die

Aloy heeft een kleine technologische chip op haar gezicht waarmee ze gebieden kan scannen. Vergeet nooit dat je dit kunt doen en gebruik het regelmatig, vooral bij vijanden. Het loont om vijanden voordat je een aanval inzet te scannen, omdat je zo onder andere de zwakke punten op hun lichaam leert kennen en er ook achter komt of bepaalde elementen (zoals vuur, ijs en bliksem) extra schade aanbrengen. De focus werkt van een behoorlijke afstand, dus het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je in de verte niet verrast wordt door een grote groep vijanden.

Pak altijd de gratis verrassingsdoos van een merchant

De game zit vol met ‘verrassingsdozen’, die je in je menu kunt openmaken en vol zitten met materialen en soms moeilijk verkrijgbare objecten. Je vindt deze dozen gedurende het spelen. Elke merchant in de game (en er zijn er tientallen – bijna elke nederzetting heeft er minstens één) heeft echter ook een gratis ‘testdoos’ die je kunt krijgen. Dit is een optie in het menu en levert dus altijd gratis materialen op.

Speel de Cauldrons uit om controle te krijgen over de vijand

Cauldrons zijn een soort kerkers in Horizon Zero Dawn; het zijn duistere, technologisch geavanceerde grotten die vaak vol zitten met robots. Toch loont het om deze kerkers ‘uit te spelen’, omdat elke Cauldron je de kracht geeft om een nieuw type vijand te hacken. Vijanden die je hebt gehackt kun je tijdelijk (en later in de game zelfs voor altijd) aan jouw kant krijgen, zodat ze meehelpen aanvallen. Dat kan – zeker in de moeilijkere gevechten – het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarbij zijn sommige vijanden na het hacken ook geschikt om op te rijden, waardoor je je sneller over de spelwereld kunt voortbewegen. Daarnaast is het gewoon erg cool om op een robotpaard te rijden.


Met deze tips in het achterhoofd ben je echt klaar om het gigantische avontuur dat Horizon Zero Dawn heet aan te gaan. Veel plezier en succes!

Dit artikel delen:

Lees meer

Game Browser nu beschikbaar in Overwatch Live om 20:00: Bretonnia in Total War: Warhammer
6

Reacties op: 10 Horizon Zero Dawn-tips voor beginnende avonturiers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Fappingsnake

  • 1 maart 2017 09:20
  Happy Launch Day ! :) *now installing*
  Wat is het toch fijn om een PS4 gamer te zijn ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bashnag

  • 1 maart 2017 09:40
  Kan niet wachten tot mijn collector binnen is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 1 maart 2017 10:03
  I would totally play this game on my PS4…. if i had one ._.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 1 maart 2017 10:33
  Ik ga m denk ik halen als zelda uitgespeeld is. Ziet er meer dan interessant uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 1 maart 2017 11:13
  "Zo look je neergehaalde tegenstanders"

  heerlijk zo'n neergehaalde tegenstanders met een beetje look :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • mark1772

  • 1 maart 2017 11:19
  Helaas nog een dagje werken, maar dan gaan we er toch aan beginnen. Ziet er ongelofelijk goed uit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.