Special
Top 100

De 100 beste games van het decennium – nummers 50 t/m 26

De beste games van de jaren 10 volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Wat waren de beste games van de afgelopen tien jaar? Met het jaar 2020 in zicht maakt Gamer.nl de balans op. In deze aflevering tellen we af van nummer 50 naar 26.

Als de klok op 31 december 12 uur slaat, zwaaien we niet alleen 2019 uit, maar nemen we ook afscheid van de jaren tien, het tweede decennium van de 21ste eeuw. Met nog een paar weken te gaan – en met ook nog de top 25 van 2019 én de top 100 van 2020 voor de boeg op Gamer.nl – is het hoog tijd om terug te kijken: wat waren de beste games van de afgelopen tien jaar?

Om antwoord op die vraag te geven stelde de meer dan dertigkoppige redactie van Gamer.nl een lijst met bijna 350 toptitels samen. Vervolgens werd er gestemd, gediscussieerd en hielden we honderd games over, in deze volgorde.

De regels? Simpel: elke game moet ergens in de jaren 2010 tot en met 2019 zijn verschenen. Remaster en remakes tellen niet, reboots uiteraard wel. Meerdere delen uit één serie mogen, als ze maar geweldig zijn.

Het gaat behalve kwaliteit ook om de impact die een game heeft gehad. Games gaan er technisch ieder jaar op vooruit, maar dat betekent niet per se dat nieuwe spellen ook daadwerkelijk beter worden – en een game die de wereld op zijn kop zette in 2012 kan veel relevanter zijn dan een soortgelijke game die zes jaar later precies hetzelfde trucje doet, maar dan net iets beter.

50. Monument Valley (2014)

Om te begrijpen waarom Monument Valley zo’n belangrijke game is, moet je beseffen dat de wereld in 2014 nog steeds moest bijkomen van Flappy Bird. De overige games op smartphones waren een microtransactiedoolhof waarin je door alle toeters de bellen niet meer kon zien. Maar daar was Monument Valley, een schitterende puzzelgame met een geweldige soundtrack die iedereen wilde spelen, en iedereen moest spelen, op de mobiele telefoon of tablet. Terwijl je de geest van M.C. Escher met je vingertop verkende, had je geen moment door dat je niet achter je PlayStation zat. Monument Valley is niet alleen een hele goede puzzelgame, het was op release de beste game op mobiele telefoons.

Lees de review hier.

Monument Valley 2

49. Assassin's Creed Odyssey (2018)

Ubisoft weet hoe je een nieuwe Assassin’s Creed moet maken, maar wanneer voelt een Assassin’s Creed nieuw? Voorganger Origins zette een stap in de goede richting door een hele goede game te zijn, maar Odyssey wilde vooral een andere game zijn. Heb je een hekel aan fall damage? Weg ermee. Geen zin om van je paard te stappen om dingen op te rapen? Blijf dan zitten. Te weinig om te doen? Prima, hier heb je alles om te doen. Doe de quests die je wilt, of doe ze niet. Versier de buurman, zijn dochter, zijn kleinzoon: niemand houdt je tegen. Odyssey maakt van Assassin’s Creed een ongebreideld avonturenspel dat met fascinerende personages en een verrassende verhaallijn continu intrigeert.

Lees de review hier.

Beste PlayStation 4 games

48. Destiny (2016)

Kun je je nog die tijd herinneren dat Destiny net in de winkels lag en mensen teleurgesteld waren dat het geen echte mmo was? “Wie wil er nou rondlopen in ‘steeds dezelfde wereld’ met maar twee vrienden?” Wie bekend was met Guild Wars en Phantasy Star Online wist dat Bungie potentieel goud in handen had. En zo geschiedde: anno 2019 zoeken uitgevers nog steeds naar ‘hun Destiny’. Zelden gaat dat goed. Een Destiny maken is zo makkelijk niet - vraag maar aan Bungie zelf. Ondanks de nodige ups en downs leverden de makers van Halo naast een blauwdruk voor een genre ook nog eens de best schietende shooter van deze generatie af. Destiny 2 is wellicht het betere videospel, maar de impact van Destiny op het medium videogames is daarna maar door een handjevol games geëvenaard.

Lees de review hier.

47. Dear Esther (2012)

Dear Esther heeft niet alleen de term walking simulator gepopulariseerd. Het was een van de eerste games die ons als gameredacteuren deed afvragen of games daadwerkelijk een game moeten zijn. Opeens moesten we in nieuwsberichten en recensies termen als ‘digitale ervaring’ gebruiken. Destijds was Dear Esther moeilijk uit te leggen, want het spel verving conventies met pretenties. De game duurt ‘maar’ anderhalf uur. Als je het speelt gaat de aanmaak van dopamine in je bovenkamer net zo traag als het wandeltempo van de protagonist. Geen spetterende climax, eigenlijk geeneens spektakel: nee, Dear Esther maakt alleen ruimte voor onversneden emotie gegoten in verhaal, muziek en spelwereld. Zo’n metaforisch geheel bleek gedurfd en soms onbegrepen, maar Dear Esther is een mijlpaal voor gamedesign en een schoolboekvoorbeeld voor zij die het studeren.

Lees de review hier.

Dear Esther

46. Stardew Valley (2016)

Op zoek naar een warm kerstverhaal? De net afgestudeerde Eric Barone, fan van games als Harvest Moon, in zijn buurt bekend om zijn wrak van een auto, besloot zijn eigen Harvest Moon te maken. Maar Eric Barone kon helemaal geen games maken. Hij wist alleen dat hij walgde van alle Harvest Moon-delen vanaf Back to Nature. Barone besloot ieder element van de ontwikkeling in zijn eentje te doen. Jarenlang, tien uur per dag: Stardew Valley moest perfect zijn. Had Barone de sprites af? Dan besloot hij dat ze niet goed genoeg waren. Had hij de muziek af? Dan besloot hij dat de muziek beter kon. Zeven jaar later lanceerde Barone zijn eerste game, een boerderijsimulator die spiekt bij games als Terraria en Animal Crossing. Eric Barone is nu multimiljonair. Stardew Valley geniet eind 2019 nog steeds een perfect (10/10) recensiegemiddelde op Steam.

Lees de review hier.

45. Life is Strange (2015)

Als je denkt aan verhalende games die de kracht hebben om te raken, denk je waarschijnlijk als vanzelf aan Life is Strange. Konden we de tijd maar terugdraaien om dat verhaal opnieuw voor het eerst mee te maken. Maar als deze game ons één ding heeft geleerd, is het dat je vadertje tijd vooral z’n beloop moet laten. Daar bespaar je jezelf, maar ook je dierbaren uiteindelijk een hoop ellende mee. Life is Strange pakte het model van Telltale-games en kneedde het naar een eigen tranentrekker, waarin de keuzevrijheid het verhaal altijd op een natuurlijke manier aan elkaar wist te knopen.

Lees hier de review.

Life is Strange

44. The Walking Dead (2012)

Natuurlijk, Life is Strange is een van de beste episodische games die deze consolegeneratie gekend heeft, maar ‘episodische games’ werd pas een modern begrip nadat The Walking Dead in de digitale schappen lag. Het zombie-avontuur dat leunt op de comics van Robert Kirkman onderscheidde zich niet alleen met zijn contentmodel, maar ook met zijn aangrijpende en memorabele verhaal. The Walking Dead is vijf delen lang zenuwslopend, beklemmend en confronterend. Het tempo kakt af en toe in en de breukjes in de vervloekte Telltale-engine waren op release al zichtbaar, maar door z’n verhaal en opzet staat The Walking Dead nog steeds gegrift in het collectieve gaming geheugen. Wat we wel niet hebben gedaan om Clementine veilig te houden.

Lees hier de review.

The Walking Dead

43. Superhot (2016)

Headshot uitdelen, pistool opvangen, pistool tegen hoofd aangooien, AK opvangen die de tegenstander op de grond laat vallen, drie kogels ontwijken, AK gebruiken, headshot uitdelen. Superhot is een actiegame, maar heeft meer weg van een puzzelspel, of eigenlijk een soort morbide moderne dans. Tijdens deze wals vind je rust tussen het rondvliegend lood, want de tijd versnelt alleen wanneer jij beweegt. Pas als je stilstaat, in het oog van de kogelstorm, tonen zich de mogelijkheden om iedere puzzel met nieuw bloedvergieten op te lossen. Superhot valt op door z’n stijl en blijft je bij door z’n korte verhaal, maar is vooral het liefdeskind van Equilibrium en The Matrix. Gun Kata leeft.

Lees hier de review.

Superhot

42. Super Meat Boy (2010)

Sommige games zijn bijna onmogelijk te omschrijven, andere omschrijven zichzelf. Zoals Super Meat Boy, een platformer a la Super Mario, een game waarin je van platform naar platform springt, maar met een vleesjongetje. Zo ranzig als dat woord is en zo simpel als dat concept is, zo ongewoon moeilijk is de game. Maar toch: Super Meat Boy was de aardschok die een tsunami aan indieplatformers teweegbracht. Het was bijna alsof deze game zich afzette van alle toegankelijke AAA-avonturen. Alsof het vleesjongetje de voet tussen de deur parkeerde: tot hier en niet verder, tijd voor iets geheel anders. Ironisch genoeg is dat precies wat spelers van de game dachten als ze na de zoveelste ondoenlijke platformpuzzel hun controllers door de woonkamer smeten.

Lees hier de review.

Super Meat Boy

41. Divinity: Original Sin 2 (2017)

Het ‘originele’ Divinity: Original Sin bewees twee dingen: dat ontwikkelaar Larian Studios slecht is in originele namen verzinnen én dat Larian Studios de crpg enorm liefheeft. Aan alles merkte je de passie voor een genre dat tegenwoordig aan de beademingsapparatuur ligt en eerlijk gezegd ook geen apart genre meer hoeft te zijn. Enfin, toch zag iedereen aankomen dat het vervolg, Divinity: Orginal Sin 2, een goede ‘oude’ rpg zou zijn. Maar niemand zag aankomen hoe goed Original Sin 2 zou worden. Door de bizarre keuzevrijheid, diepgaande tactische combat, het uitstekende schrijfwerk en de emmers aan content overtreft Original Sin 2 niet alleen zijn voorganger, maar eigenlijk alle voorgangers in het genre. Jawel, de beste crpg die we ooit hebben gespeeld kwam ruim twee jaar geleden uit. Het zijn rare tijden.

Lees hier de review.

Divinity Original Sin 2

40. Fez (2013)

Nooit Fez gespeeld? Stop met lezen en ga Fez spelen. In deze game kantel je de spelwereld, meer hoef je niet te weten. Ieder ander perspectief is onnodig – tenminste, eh, laat maar. We willen verder weinig kwijt over een avontuur waarin vrijwel al het plezier schuilt in de verrassing van het spelen. Er is een reden dat bedenker Phil Fish lijkt te doen en laten wat hij zelf wil, en dat hij na een aantal niet zo hele handige uitspraken nog steeds wordt benaderd om dingen te maken. De man heeft Fez ontwikkeld.

Lees hier de review.

39. Doom (2016)

Stel: je bent Bethesda en je wilt iets met de Doom-licentie, een game die niet meer relevant is. Maak je er een walking simulator van? Moet het verhaal de actie dragen? Dergelijke vragen hebben ook in het hoofd van de creatieve geesten bij Bethesda en ontwikkelaar id Software rondgedoold. ”Nou,“ zo moet de interne pitch hebben geklonken, ”probeer het knallen eens leuk te maken, zorg dat de actie nooit inkakt, zorg dat de wapens steeds beter gaan aanvoelen en beloof dat de soundtrack bestaat uit opzwepende symfonieën, maar gebruik grasmaaiers in plaats van snaarinstrumenten.” Het resultaat levert de leukste singleplayershooter in jaren op. Doom is dom knallen slim gemaakt.

Lees hier de review.

Doom 2016

38. Limbo (2010)

Style over substance, zeggen ze wel eens, maar wat als de twee niet te onderscheiden zijn? Limbo valt op door zijn inmiddels legendarische grafische stijl, maar scoort eigenlijk net zo hoog in de afdelingen ‘thematiek’ en ‘atmosfeer’. Soit, helemaal eerlijk is dat niet, want Limbo is veel meer dan zijn som der delen. Limbo’s platformpuzzels, fascinerende spelwereld en akelige sounddesign begeleiden je moeiteloos naar het einde, maar bovenal was Limbo’s film noire-toontje destijds volledig origineel. Limbo is letterlijk én figuurlijk een donkere game, maar wij werden daar juist heel erg vrolijk van. Ook niet onbelangrijk: door de tijdloze audiovisuele prestatie is Limbo in 2019 nog net zo heftig en memorabel als in 2010.

Lees hier de review.

Limbo

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummer 37 tot en met 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Leg je mooiste momenten vast dankzij fotomodus voor Star Wars Jedi: Fallen Order De beste gamedeals van de week: Death Stranding, The Outer Worlds en meer
31

Reacties op: De 100 beste games van het decennium – nummers 50 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MelvinChowder

  • 12 december 2019 10:17
  Rocket League! Voor mij wel de grootste verassing van het decennium! Speel het al vanaf release bijna elke dag :) Heb dit spel in mijn Top 5 zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 12 december 2019 10:19
  @MelvinChowder same!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 12 december 2019 11:01
  @MelvinChowder - Ik ook; met m’n negenjarige zoon. :p

  Wat is je rank? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 12 december 2019 11:10
  @denver Laatste rank was Plat 3 maar speel al een paar seizoenen geen duo's ranked meer, wel af en toe hoops en snowday. Speel nu alleen casual duo's. Ben wel blij met mijn MMR van 1300, dat zou mij in champ 2 plaatsen :P Ben overigens Rocketeer maar dat zegt niet zoveel meer sinds het nieuwe EXP systeem haha

  En jij? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 12 december 2019 15:02
  @MelvinChowder Heb net m'n Diamond reward ontvangen. Dus als ik je tegenkom, win ik ongetwijfeld. Of 'we', kan ook. :p Misschien moet ik alleen wat meer 'gemoedelijk' spelen. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 12 december 2019 11:29
  @MelvinChowder Sluit ik mij helemaal bij aan! Rocket League zal in de top 3 staan van mijn top 100 beste games van het decennium!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 12 december 2019 10:27
  Stardew Valley is een van de games die het meest gespeeld heb en ook nog eens over 3 systemen van PS4 naar PS Vita en uiteindelijk de Switch.

  Echt een pareltje van een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 12 december 2019 10:44
  Dit jaar voor het eerst Life is Strange eens kunnen oppakken, vond hem net zo tof als The Walking Dead, ik kan dit soort games heel erg waarderen. De screenshot is overigens van Life is Strange 2, niet 1 ;) Verder opvallend veel van deze lijst niet gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 december 2019 10:46
  Ori kwam ook op de PC uit, just saying. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 12 december 2019 10:46
  Hollow Knight, pas erg laat mee gestart (half jaar terug) maar wat een game was dat. Erg veel plezier mee gehad en nog steeds.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 12 december 2019 10:53
  @Jumpman Vaak getwijfeld om deze te kopen, maar thematisch trekt het me niet echt. Toch doen dan denk je?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 december 2019 11:08
  @wokkel De thematiek is juist heel sterk. Het is niet een verhaal dat in je gezicht gedrukt wordt, maar zich langzaam, enigszins cryptisch en door environmental storytelling openbaart. Vergelijkbaar met Dark Souls. En als je van Metroidvania houdt is Hollow Knight een must, want beter dan dit wordt het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 12 december 2019 11:09
  @wokkel ik was enorm verrast. Ondanks dat er met erg weinig kleur gewerkt wordt weten ze het heel sfeervol over te brengen. Maar wat me nog het meest trekt is de soepelheid van de besturing en de tal van bazen die je moet verslaan, deze gaan in moeilijkheid echt goed mee omhoog. Had zelf wel even door de eerste 2 uur heen moeten worstelen maar daarna neemt het spel je mee onder de arm en vliegt de tijd in de game vooruit. Heb ruim 70 uur zitten in deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 12 december 2019 10:53
  “Met nog iets meer dan een maand te gaan“ — wat is er over een maand dan? Of begrijp ik het niet goed..

  Wat ik ook niet goed begrijp, is de keuze voor Horizon Zero Dawn. Heb ‘m uitgespeeld, maar ik vond de game op geen enkel vlak vernieuwend. Alle ingrediënten kende ik al en het verhaal is net zo vergetelijk als de meest generieke gametitel ooit verzonnen: “Horizon Zero Dawn”. We plakken drie willekeurige ‘coole’ woorden achter elkaar, moeten ze gedacht hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 12 december 2019 11:04
  @denver Goed gespot! We hebben de tekst aangepast. De intro is een tijdje geleden al geschreven. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 12 december 2019 11:05
  @MonsterCrab Dan mag je ook dit aanpassen : "In deze aflevering tellen we af van nummer 100 naar 76." :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 12 december 2019 11:08
  Wel handig deze lijst dan kan ik kijken welke must plays ik gemist heb het afgelopen decennium.
  Enige vreemde eend in de bijt in deze lijst is AC:Odyssey.
  Het is een mooie game, verhaal is mwaoh. Het komt denk ik vooral doordat het samen met Origins brak met de copy paste methode van Ubisoft en het eindelijk een andere game werd dan we gewend waren van AC. Combat was leuker, AI was beter, maar er zat nog steeds heel herhaling van zetten in, waardoor de laatste 33% van de game een beetje op werken begon te lijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nefarius

  • 12 december 2019 11:36
  @Redactie, de afbeelding bij Life is Strange (nr. 45) is volgens mij een afbeelding van Life is Strange 2, even aanpassen? Update: bedankt voor het fixen!

  Verder: puike lijst! Ik heb hooguit 25-30 titels van de lijst gespeeld, maar wat een lol heb ik de afgelopen 10 jaar gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 12 december 2019 18:30
  @Nefarius U dank voor het opmerken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 12 december 2019 12:14
  Ori is voor mij de beste game van de afgelopen jaren. Vele uren mee bezig geweest en speel hem vaak opnieuw. Alleen vanwege de sfeer. Hollow Knight is ook fantastisch maar spreekt me minder aan qua sfeer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.