Special
top 100 tienen

De 100 beste games van het decennium – nummers 100 t/m 76

De beste games van de afgelopen tien jaar volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

88. Control (2019)

Remedy Entertainment staat erom bekend intrigerende settings te combineren met unieke gameplay. In Control wordt deze fijne formule wederom op briljante wijze uitgevoerd. In een constant veranderend gebouw dat voelt als een bewegend M.C. Escher-kunstwerk gebruik je telekinese om onbeschrijflijke bovennatuurlijke wezens te bevechten. De gameplay die daaruit voortvloeit is verhalend, maar enorm interactief; abstract maar toch samenhangend. Control benadrukt op knappe wijze hoe zulke schijnbaar tegenstrijdige elementen perfect samen kunnen komen. Deze ideale mix van alle elementen die voorgaande games van de Finse ontwikkelaar zo leuk maakte, is een van hun sterkste wapenfeiten als gevolg.

Lees hier de review.

control

87. Return of the Obra Dinn (2018)

Met een prachtige ‘1-bit' visuele stijl en verhaalgedreven gameplay, is dit waanzinnige puzzelmysterie een ervaring die liefhebbers van oude DOS-adventures op hun wenken bedient. De bemanning van een schip is tot op de laatste man om het leven gekomen en het is aan jou om te achterhalen hoe dat is gebeurd. Achter dit intrigerende gegeven en de sfeervolle presentatie schuilt een hardnekkige hersenkraker die het uiterste van je deductie-vaardigheden vraagt. De wijze waarop alle benodigde informatie in dit complexe mysterie verborgen zit en uiteindelijk tot de juiste conclusies leidt, is behoorlijk indrukwekkend. Iedere stap naar de uiteindelijke oplossing voelt als een kleine overwinning en het gevoel van bevrediging wanneer alle puzzelstukjes op hun plaats vallen is onbeschrijflijk.

Lees hier de review.

Return of the Obra Dinn

86. Wordfeud (2011)

Inderdaad, Wordfeud is niet meer dan een online variant van het klassieke bordspel Scrabble. Maar vergis je niet: het feit dat je medespelers zich niet meer in dezelfde kamer hoeven te bevinden komt het spel alleen maar ten goede! Vrij van de druk om binnen acceptabele tijd een nieuw woord te plaatsen, kunnen woordkunstenaars in spe in alle rust nadenken over de mooiste en meest waardevolle woorden om hun tegenstander te overtreffen. Dat dit uitstekend uitpakt wordt duidelijk door de enorme populariteit van het spelletje: wie heeft er immers niet wel eens een woordje gelegd tijdens de pauze of het wachten op de volgende trein? Een spel dat tot elke doelgroep weet door te dringen, hoort sowieso thuis in dit lijstje.

Wordfeud

85. Skate 3 (2010)

Met de hete adem van Tony Hawk in de nek begon de Skate-franchise aan de opdracht een overtuigende nieuwe skateboardgame af te leveren. Het derde en voorlopig laatste deel in de serie brengt die missie tot voltooiing: de ontelbare mogelijkheden, indrukwekkende animaties en het fantastische levelontwerp maken de game eindeloos speelbaar. Voeg daaraan de strakke besturing toe en je hebt zonder twijfel een van de beste games in zijn soort. De skatecultuur is nog nooit zo overtuigend en herkenbaar in beeld gebracht als in Skate 3 – in ieder geval tot het langverwachte vierde deel zijn opwachting maakt...

Lees hier de review.

skate 3 key art

84. Persona 5 (2017)

Diepgaande verhaallijnen over verboden verlangens, stijlvolle turn-based gevechten en een Pokémon-esk verzamelelement vormen de bizarre mix die Persona 5 heet. Het ene moment ben je een doodnormale scholier die vrienden maakt, examens doet en een bijbaantje heeft; op het andere moment dring je als Phantom Thief door tot het onderbewuste van slechte mensen om met allerlei bizarre avatars hun duistere gedachten te bevechten. Het geheel is vreemd en ontzettend Japans, maar vooral bijzonder goed. De fenomenale muziek, superstrakke presentatie en verslavende gameplay zijn van hoog niveau en bewijzen dat ook meer traditionele jrpg’s vandaag de dag nog van zich laten spreken.

Lees hier de review.

Persona 5

83. Rayman Origins (2011)

Nadat de Rabbids enige tijd hun stempel op de Rayman-franchise hadden gedrukt, werd het tijd voor een traditionele game in de serie. Met Rayman Origins keerde Ubisoft weer terug naar de 2D-gameplay zoals we die in het allereerste deel zagen. Dat blijkt geen slechte keuze te zijn, want Rayman Origins is een van de tofste platformers van de afgelopen tien jaar. De prachtige grafische stijl en vakkundig ontworpen levels leveren de beste game van de serie op. Vooral tijdens het spelen van time trials valt op hoe slim de levels in elkaar zitten en in dienst staan van de haast ritmische bewegingen die je aan elkaar rijgt.

Lees hier de review.

82. Borderlands 2 (2012)

Het toffe getekende stijltje, het hilarische script, de spetterende actie en de ontelbare wapens vormen de kern van de Borderlands-serie. Die formule is zonder meer op zijn best in de multiplayer, waarbij je samen met vrienden ontelbare uren knalt op alles wat beweegt met wapens die zo gestoord zijn dat je het zelf niet kan bedenken. Borderlands is puur vermaak en het tweede deel is zonder twijfel het hoogtepunt van deze geschifte maar briljante formule – niet in de laatste plaats door Handsome Jack. Met deze heerlijke schurk weet Borderlands 2 namelijk de perfecte antagonist af te leveren: één die je maar al te graag een kogel door zijn hoofd jaagt, maar waar je ook geen genoeg van kan krijgen.

Lees hier de review.

Borderlands 2

81. DayZ (2018)

Waar DayZ begon als mod voor het spel ArmA2, heeft het die connectie inmiddels al ver achter zich gelaten. De standalone versie richt zich volledig op het overlevingsaspect van een post-apocalyptische, door zombies overrompelde wereld. Het gevoel van realisme staat hierbij hoog in het vaandel: naast de wandelende doden behoren ook ziektes, honger, kou slaaptekort én andere overlevenden tot de belangrijkste gevaren in deze harde maar overtuigende survivalgame. Doordat niet alleen de spelwereld, maar juist ook de andere spelers een constante dreiging zijn, is DayZ een zenuwslopend intense ervaring die optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden die online multiplayer dit genre kan bieden.

dayz

80. Dragon Age: Inquisition (2014)

Na het matig ontvangen Dragon Age 2 moest Dragon Age: Inquisition goedmaken wat zijn voorganger had nagelaten. Dat leverde een grote, afwisselende wereld op waar dit keer wél van alles te doen is. De uitbreiding van die spelwereld en de mogelijkheid om je eigen organisatie te leiden zijn toffe toevoegingen die de nodige vrijheid opleveren in een grotendeels lineair avontuur. Maar veel belangrijker nog dan die vrijheid zijn de goed geschreven personages en de betekenisvolle plot. In deze elementen zien we weer die vertrouwde BioWare-kwaliteit terug die we zo hadden gemist. Dat maakt van Dragon Age Inquisition een zeer onderhoudende rpg die afrekent met de terugvallende reputatie van de serie.

Lees hier de review.

Dragon Age Inquisition

79. Deus Ex: Human Revolution (2011)

De oorspronkelijke Deus Ex was een fantastische cyberpunk-rpg die schreeuwde om een waardig vervolg. Deus Ex: Human Revolution ís dat vervolg, met nagenoeg een perfecte balans tussen gameplay en verhaal. De enorme vrijheid om missies naar eigen inzicht te voltooien en de manier waarop het verhaal zich ontvouwt door middel van je eigen ontdekkingen, zorgen ervoor dat het spel je van begin tot eind in zijn greep heeft. Vooral intrigerend is de premisse: wanneer gaan technologische verbeteringen aan het menselijk lichaam te ver? Zeker met de gedachte dat veel van de in Human Revolution getoonde technologie al in meer of mindere mate in ontwikkeling is, is dat een vraag die aanzet tot denken.

Lees hier de review.

Deus Ex human revolution

78. Death Stranding (2019)

De ‘nieuwe van Kojima’ was al sinds de aankondiging goed voor veel verwarring en speculatie. Dat een simpel gegeven als pakketten bezorgen zo onderhoudend en slim ontworpen kan zijn leek voor het verschijnen van Death Stranding een belachelijk uitgangspunt. Maar bij Kojima’s werk kun je eigenlijk al bij voorbaat voorspellen dat het sowieso een bijzondere ervaring wordt. En bijzonder, dat zijn de avonturen van Sam Porter Bridges en BB zeker. Het diepgaande en tegelijk surrealistische verhaal maken van Death Stranding niet een van de toegankelijkste spellen van de afgelopen jaren, maar wel een van de meest memorabele. De vele wandeltochten die we bepakt en bezakt maken, genietend van de prachtige natuur en de perfect getimede soundtrack, blijven ons nog lang bij.

Lees hier de review.

Death Stranding

77. Dark Souls 3 (2016)

Dark Souls 3 had al op voorhand de zware taak om het succes van het eerste deel te evenaren en het duistere drieluik een waardige afsluiter te geven. In dat laatste is het spel in ieder geval met vlag en wimpel geslaagd. Het derde deel is mooier, grootser en speelt lekkerder dan zijn voorgangers, maar is nog altijd even genadeloos. Enkele van de meest memorabele en uitdagende tegenstanders doen hun opwachting in dit helse avontuur vol toffe verwijzingen naar het oorspronkelijke deel. Ook dit keer wordt er door het spel geen enkele moeite gedaan om je op weg te helpen en ben je als speler slechts aangewezen op je eigen gevoel en aanpassingsvermogen. Dark Souls 3 laat zien dat dergelijke volharding ook een derde keer nog ontzettend belonend is.

Lees hier de review.

Dark Souls 3

76. Shovel Knight (2014)

Het kleurrijke avontuur van Shovel Knight is niet alleen een indrukwekkend passieproject, maar ook absoluut één van de beste odes aan het NES-tijdperk uit het afgelopen decennium. De grafische stijl, karakteristieke muziek en gameplay van klassiekers uit de jaren tachtig worden in deze pittige maar verslavende platformer op briljante wijze gecombineerd met de strakke besturing en vloeiende animaties van hedendaagse titels. Zelfs vijf jaar na de release van het oorspronkelijke spel wordt de populariteit van Shovel Knight nog onderbouwd met het verschijnen van nieuwe uitbreidingen die ons iedere keer weer laten teruggrijpen naar onze spade.

Lees hier de review.

Shovel Knight

Morgen gaan we verder met de 100 beste games van het decennium en bespreken we de nummers 75 tot en met 51. Tot dan! Deze lijst is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Tom Kerkhof, Michel Musters, Arthur van Vliet en Ron Vorstermans.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 88 tot en met 76

Dit artikel delen:

Lees meer

Naoki Yoshida van Final Fantasy 14 over volgende generatie consoles De eerste beelden van Twin Peaks VR
34

Reacties op: De 100 beste games van het decennium – nummers 100 t/m 76

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 10 december 2019 10:30
  Lijstjes blijven lijstjes, maar was Marvel’s Spider-Man niet een van de beste exclusives op de PS4? Ik heb geen PS4.. maar kan mij toch herinneren dat iedereen hier mega lovend over was. Nu begrijp ik heus wel dat als je over een periode van 10 jaar een top 100 maakt er eigenlijk alleen maar toppers in staan. Had deze echter veel hoger verwacht. Mijn interesse in de rest van de lijst is in ieder geval gewekt. .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 december 2019 18:10
  @kleinekoosjer Die had ook veel hoger moeten staab

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 december 2019 18:11
  @kleinekoosjer Die had ook veel hoger moeten staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 10 december 2019 10:36
  Bij dit soort lijsten heeft iedereen een mening en denk niet dat er iemand is die er helemaal mee eens gaat zijn. Ik vind nu al sommige games bijzonder geplaatst. Maar dat blijf je toch houden bij dit soort dingen. Ben benieuwd naar de rest van de lijst!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 10 december 2019 10:39
  Nummer 94 No Man's Sky: "is een plekje op deze lijst dubbel en dwars verdient."
  Moet dat niet 'verdiend' zijn?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 10 december 2019 11:02
  @fonsrutte Yes, hebben we aangepast. Dank voor het spotten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 10 december 2019 11:32
  @fonsrutte ik las het eerst als "die het dubbel en dwars verdient"
  Dan zou het wel goed zijn :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 10 december 2019 10:40
  Er zijn een hoop goede games uitgekomen dit decennium en ik heb er ook een hoop gespeeld op alle systemen, maar voor mij persoonlijk steekt The Witcher 3 met kop en schouders boven alle andere games uit.
  Ik heb nog nooit een game gespeeld waarin alle quests en side-quests, en het managen van Geralt en de rest wat er bij kwam kijken leuk en interessant was om te doen, van begin van de game tot en met alle dlc`s aan toe.
  Breath of the Wild en Dragon Quest 11 waren ook geweldige games though.
  Dit vind ik altijd wel handige en leuke lijstjes, zo kom je nog wel is een game tegen die je volledig over het hoofd hebt gezien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 12 december 2019 00:07
  Plus 1 van mij@Undefused

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:03
  Hoe kan je een digitale versie van scrabble hoger ranken dan bijvoorbeeld CSGO, Star Craft 2, Spiderman en Rainbow Six : Siege? Blows my mind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 december 2019 11:08
  @MelvinChowder Dat deze lijst fanatieke reacties op gaat leveren dat staat in elk geval vast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 10 december 2019 11:10
  @bigds9fan Eens, en we zijn nog maar net begonnen haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 december 2019 11:10
  @MelvinChowder Ik heb Wordfeud waarschijnlijk meer gespeeld dan welke andere game in deze lijst ook!

  Bovendien is de impact ook behoorlijk groot. Het is de enige game die m'n moeder speelt, bijvoorbeeld…

  En meningen verschillen natuurlijk altijd :) Maar we hebben eerlijk gestemd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:22
  @ErikNus Haha dat geloof ik ook best, was voor mij een verassing in deze top 100 :) Maar dat maakt een lijst als deze alsmaar interessanter. Ben benieuwd naar de top 10!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 10 december 2019 11:21
  @MelvinChowder Wat mij betreft had Wordfeud veel hoger gestaan. Dé game die generaties samenbracht. Maar ja, democratie he :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 11:25
  @arthurvv Daar heb je inderdaad een punt, het is wel een game die ieder zo kan oppakken, ongeacht leeftijd en technische kennis :) Denk niet dat ik mijn ouders zo snel een potje CSGO zie doen hahah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 december 2019 14:22
  @MelvinChowder dan zou de Game boy versie van Tetris ook HEEL hoog moeten staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 december 2019 14:43
  @bigds9fan Sowieso, maar die is niet van dit decennium :)
  Verder ben ik het met je eens dat Tetris een welhaast perfecte game is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 december 2019 14:54
  @bigds9fan Nooit gespeeld dus kan hier niet over oordelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 10 december 2019 11:29
  Gamer.nl, waarom niet zo'n lijst laten samenstellen door jullie bezoekers? Net als op de radio waar luisteraars kunnen stemmen bij een top 500 van het foute uur of top 4000 aller tijden? Dan krijg je een lijst die jullie bezoekers interessant vinden. Eventueel kan je zo'n lijst altijd naast die van jullie zelf zetten. Wij vonden vs jullie vonden… (nieuwe rubriek misschien)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.