De dierentuinen van Nederland zijn in 2007 volop in het nieuws geweest. Allereerst was er natuurlijk de romantische escapade van Bokito, die zijn libido niet in bedwang kon houden en na jaren van vrede toch maar eens besloot om over de gracht te springen om 'zijn' vrouwtje te beminnen. Vervolgens kon het Amsterdamse Artis in augustus rekenen op een stelletje bandieten die gewapend de kas leegroofden. Geen ongevaarlijke plekken dus, die Hollandse dierentuinen. Doe mijn dan ook maar lekker een virtueel dierentuintje dat ik van achter mijn PC bestuur. Zoo Tycoon 2 maakt het al tijden mogelijk en onlangs verscheen de uitbreiding Uitgestorven Diersoorten.

Uitgestorven Diersoorten is de vierde uitbreiding voor het in 2004 uitgekomen Zoo Tycoon 2. Eerder verschenen er al uitbreidingspakketten genaamd Bedreigde Diersoorten, Afrikaans Avontuur en Marine Mania. Niet allemaal voegden ze evenveel toe, al geniet de Zoo Tycoon 2-community van ieder toegevoegd diertje. Wat dat betreft zit het met Uitgestorven Diersoorten dan ook helemaal goed. Er zijn meer dan dertig nieuwe dieren te vinden, die allemaal weer hun eigen wensen hebben en waar je weer uren mee kunt stoeien. Alleen wat nieuwe dieren is echter wel heel mager, en daar komt het Jurrassic Park-idee om de hoek kijken.

De uitbreiding wordt namelijk wat aantrekkelijker en vernieuwender gemaakt door je de mogelijkheid om, zoals de naam al zegt, uitgestorven dieren in je dierentuin te plaatsen. Denk hierbij aan kansloze beesten als de Dodo (de vogel die niet kon vliegen), maar ook aan toffe creaturen zoals dinosaurussen. Je kunt de uitgestorven dieren echter niet zomaar in je dierentuin plaatsen, er is een reeks aan handelingen die uitgevoerd moet worden voordat je een prehistorische trekpleister aan je park toe kunt voegen.

Zo moet je een speciaal Onderzoekslaboratorium bouwen en zelf opzoek gaan naar fossielen in je park. Fossielen liggen er niet vanaf dag één en zijn niet zo gevonden, dus moet je geduld hebben of een speciale paleontoloog aanstellen om het werk voor je op te knappen. De vorm waarin dit gegoten wordt is grappig: je loopt zelf in first-person mode door het park heen en moet met een speciaal apparaat dat piept als er een fossiel in de buurt is alle stukjes zien te vinden. Vervolgens kun je in een volgende minigame de puzzelstukjes in elkaar zetten en krijg je dan pas toegang tot het dier. Het is allemaal niet heel enerverend uitgewerkt, maar gezien de doelgroep van het spel en de speelsheid waarmee het gebracht wordt, voegt het wel wat toe.

En er zijn meer van dit soort geintjes in de game verwerkt. Zo kunnen je dinosaurussen op hol slaan en moet je ze in dit geval met een speciaal geweer verdoven. Wederom kruip je in de first-person mode en schiet je het beest op z'n shooters nee. Schuw je al dit geweld dan is het ook nog mogelijk om een speciaal Onrustteam in te schakelen, die vervolgens het klusje voor je klaren.

De basis van Zoo Tycoon 2 is in Uitgestorven Diersoorten gelijk gebleven en je kunt met alle dieren die je al kon creëren aan de slag gaan. De game is onderverdeeld in verschillende modes, waarbij je Uitdagingen aan kunt gaan (je krijgt een opdracht in een reeds bestaand park, bijvoorbeeld het verhogen van de bekendheid om vervolgens een dino cadeau te krijgen) en vanaf nul een dierentuin bouwen. Dit laatste kan nog in twee vormen doen: met of zonder beperkingen. Wanneer je zonder beperkingen speelt kun je direct alles uit de grond stampen en hoef je ook geen rekening te houden met het saldo van je bankrekening.

Mijn ervaring met Zoo Tycoon 2: Uitgestorven Diersoorten is een beetje dubbelzijdig. Aan de ene kant is hetgeen de uitbreiding toevoegt aan het geheel z'n geld waard: er is voor de fans daadwerkelijk meerwaarde te vinden. Aan de andere kant merk je wel dat de gameplay van Zoo Tycoon 2 een beetje op z'n retour raakt: grafisch is het allemaal niet echt okay meer, de opbouw van het spel is vrij traag en soms raak je verveeld omdat het geld op is en je eigenlijk niets meer kunt doen dan wachten op nieuwe klanten. Het slotwoord voor Uitgestorven Diersoorten is dan ook ouderwets saai en voorspelbaar: alleen voor de échte fans. Want eigenlijk is het wachten op Zoo Tycoon 3, met grote vernieuwingen en een nieuwe grafische engine.