Review

Yooka-Laylee

Minder dan vroeger

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Conclusie

 • Yooka-Laylee speelt vol in op de nostalgie van gamers, maar weet eigenlijk nooit het niveau te behalen van de games waar het op is gebaseerd. Pijnlijk, want in de vele jaren sinds Banjo-Kazooie worden games zoveel slimmer ontworpen. Levels voelen al snel saai. Combineer dat met vastlopers, en het is lastig om deze spirituele opvolger aan te raden.
  Score: 50 Ondermaats
  • Toch wel gaaf om een oude gameformule in 1080p te zien, aan vroeger denken is al snel leuk
  • Saaie levels, voelt sterk verouderd, belabberde camera, veel vastlopers
Kickstarter is misschien wel de perfecte plek voor nieuwe games gebaseerd op oude klassiekers. Hier kunnen ontwikkelaars geld inzamelen, zonder dat ze daarvoor een uitgever hoeven te overtuigen. Als er een publiek is voor een game, komt het geld wel bij elkaar. Dat gebeurde enige tijd geleden ook bij Yooka-Laylee - het officieuze vervolg op de Nintendo 64-platformgames Banjo-Kazooie en Banjo-Tooie.

De ontwikkelaar van Yooka-Laylee heeft alles op alles gezet om het gevoel van de originele games te repliceren. Zo zijn de jolige dialogen met andere dieren weer terug, inclusief gekke keelgeluiden terwijl er letters in beeld verschijnen. Zelfs de letters hiervan zijn gigantisch, alsof ze bedoeld zijn voor een televisie met een lagere resolutie.

Het platformen is nagenoeg identiek aan Banjo-Kazooie. Je speelt een duo - een kameleon en een vleermuis - dat samen van platform naar platform kan springen. In het begin heb je daarvoor een sprongknop die je twee keer kunt indrukken, maar door schrijfveren te verzamelen kun je er nieuwe moves bij kopen. Je leert op termijn bijvoorbeeld om met je sonar verborgen objecten te onthullen, of om projectielen te schieten door eerst planten te eten.

De levelstructuur is gelijk gebleven aan het origineel: je gaat steeds naar nieuwe werelden, waarbinnen je specifiekere uitdagingen uitvoert. Zo race je tegen andere dieren, moet je complexe gebouwen beklimmen en zoek je in ieder level 200 schrijfveren en vijf spookjes. Dat doe je allemaal om pagina’s van een magisch boek te bemachtigen, waarmee je vervolgens meer delen van de wereld vrijspeelt.

Niks geleerd

Degenen die af en toe nog steeds Banjo-Kazooie opstarten om in een nostalgische bui te spelen, zullen geheid blij worden van bovenstaande. Zij hebben immers hun oude Banjo-Kazooie terug, precies zoals zij zich die game herinnerden. Er is echter een keerzijde: deze nieuwe platformgame heeft namelijk ook geen enkele les geleerd van de games die sinds de Nintendo 64-titel zijn verschenen.

Dat is het meest opvallende bij de camera: in de jaren ’90 en begin jaren ’00 een lastig onderdeel voor platformgames. Het was toen namelijk lastig om een goed bestuurbare camera te maken die ook nog eens op natuurlijke wijze kon meebewegen naarmate je door de levels heen sprong. Inmiddels hebben moderne 3D-games het geheim hierachter gekraakt, maar Yooka-Laylee lijkt hier niet van op de hoogte te zijn. De camera voelt net zo onwennig als bij oude Nintendo 64-games. Hoewel ‘ie met de rechter analoge stick bediend kan worden, neemt het spel veel te vaak de besturing over om hem in een gedwongen hoek vast te klemmen. Vaak gebeurt dat op het allerlaatste moment voor een sprong, waardoor je personage ineens een kwartslag draait en in een afgrond eindigt.

De cameraproblemen zouden we kunnen vergeven als de achterliggende game een hoop goed maakte, maar helaas is dat niet het geval. Het leveldesign probeert zich wanhopig vast te klampen aan levels uit de eerdere games - maar voelt hierdoor vooral ouderwets en saai aan. Bij het verzamelen van magische pagina’s herhaal je vaak dezelfde trucs, die al in de tweede spelwereld gaan vervelen. Het voelt hierdoor al snel als werk om door de game heen te spelen. Omdat het verhaal zich beperkt tot simpele dialogen zoals ze op de Nintendo 64 gemeengoed waren, zijn er weinig visuele prikkels die je motiveren om door te gaan.

Het leveldesign van de originele Banjo-games wordt ook nooit behaald. We kunnen er eigenlijk vrij direct over zijn: Yooka-Laylee is minder leuk dan de spellen waar hij op gebaseerd is. Dat is bij een spirituele opvolger jammer, maar bij deze is het bijna genant te noemen. De ontwikkelaars hadden immers jaren aan nieuw gamedesign om van te leren en om toe te passen in hun vervolg. Dat zagen we immers ook gebeuren bij de Mega Man-homage Shovel Knight, die de oude gameformule nieuw leven inblies door elementen van bijvoorbeeld Dark Souls toe te passen.

Bugs

De versie die wij van Yooka-Laylee speelden was ook vrij buggy. Het spel had de neiging om op het laadscherm te blijven hangen. Soms deed ‘ie het na een paar minuten weer, maar op veel andere momenten moesten we de game volledig herstarten. Toen we één keer probeerden het vastlopende laadscherm te laten staan, duurde het welgeteld tien minuten totdat de game was gestart.

Vastlopers zijn Yooka-Laylee niet zeldzaam: dit probleem kwam meermaals terug tijdens het spelen, waardoor de game een reset nodig had. Het resultaat: verloren progressie en vooral een hoop frustratie.

Het is onduidelijk of deze bugs in de game zijn opgelost tegen de tijd dat hij voor iedereen beschikbaar is. We hadden de game relatief vroeg, maar volgens de ontwikkelaar betrof het de recensieversie. Vaak is dat de game zoals hij voor iedereen zal verschijnen. Dat maakt Yooka Laylee niet alleen een vrij matig spel, maar ook eentje die je door zijn crashes en bugs wellicht zal frustreren.

Yooka-Laylee is vanaf 11 april beschikbaar voor pc, Mac, Linux, PlayStation 4 en Xbox One. Later dit jaar verschijnt de game ook voor Nintendo Switch. Voor deze recensie is de PS4-versie getest.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 20:00: The Elder Scrolls: Legends Aonuma: 'Open wereld wordt nieuwe standaard voor Zelda-games'
21

Reacties op: Yooka-Laylee

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Fpsbig

  • 4 april 2017 17:11
  Au en damn dat is wel wen laag cijfer ik had me er wel op verheugd eigenlijk. Ik denk toch dat ik het wel wil proberen ik heb namelijl nog steeds zin in een lekker ols skool platformer. Misschien als hij wat daalt in prijs dan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • warcryptic

  • 5 april 2017 11:10
  @fpsbig Ik vind dat reviewers tegenwoordig veel te letterlijk genomen worden.
  Het camerawerk is hinderlijk, maar dat weerhield me vroeger niet om Croc 1 & 2 te spelen en van te genieten.

  Ik ben nog steeds benieuwd en zal hem zeker halen, en vind het daarbij jammer dat vele niet de charme snappen van platformers van vroeger, en dat wegschrijven in reviews als verouderd, terwijl dat juist elementen zijn dat me enthousiast maakte voor deze titel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CroniC

  • 5 april 2017 12:28
  @warcryptic
  Nee vroeger niet, maar toen wist je niet beter. Tegenwoordig moeten die camera's zonder al te veel problemen meewerken. Dat dat hier niet gebeurd is wel degelijk hinderlijk en vooral onnodig geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 5 april 2017 18:46
  @cronic Gelukkig kunnen dat soort dingen nu wel worden gefixed met patches Net als keybinds, controller issues en gamebreaking bugs (letterlijk) e.d. (in het algemeen, niet voor Yooka perse)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheRussian

  • 4 april 2017 17:13
  Wat een teleurstelling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sabor

  • 4 april 2017 17:14
  Ik kan me echt absoluut niet voorstellen dat ik niet een hoop plezier ga beleven aan dit spel. Hoop dus heel erg dat deze 5 een persoonlijke afwijking is. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ryan199494

  • 4 april 2017 18:30
  ben benieuwd ik denk dat ik zelf veel plezier met deze game ga beleven. In de de toy box kreeg ik alweer een beetje het gevoel van de toppers Banjo-tooie en Banjo-Kazooie terug. Ik hoop dat deze game me toch weer een beetje die richting op kan sturen van die 2 klassiekers

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 4 april 2017 19:19
  @ryan199494 http://www.metacritic.com/game/pc/yooka-laylee

  Gemiddeld 7.3 nog uit 13 reviews.
  Zoals altijd, nooit teveel naar 1 review staren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inforza

  • 4 april 2017 18:58
  dat is een teleurstellende review.. gelukkig kost die maar 30euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 4 april 2017 19:07
  Zo dan, had ik niet verwacht. Lijkt er op dat Playtronic iets teveel heeft geprobeerd een platformer van yesteryear te maken. Zonde!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord Ganon

  • 4 april 2017 19:30
  Dat had ik niet verwacht, zeker niet van oude Rare medewerkers. Zeer jammer, maar dan blijft hij lekker in de schappen liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aces-82

  • 4 april 2017 20:52
  @lord-ganon
  De reviews zijn over het algemeen aardig verdeeld. Sommige vinden em weer geweldig dus ik ga em voor die 40 euro zeker proberen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 4 april 2017 20:50
  Shantae half genie hero, dat is pas een old skool game. Superb graphics en speelt lekker weg ( en heeft giede cijfers )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 4 april 2017 21:05
  @fappingsnake Hoezo "en"? Deze game heeft ook goede cijfers hoor. Meer goede dan slechte. Kan ook wel een 4 te voorschijn toveren voor Shantae.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 4 april 2017 21:57
  @the-chosen-one Doe maar :) Yooka is mislukt punt. Hij kost ook maar 30 euro ..
  Ik vind het ook jammer hoor, had graag gezien dat het een topper zou worden .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 4 april 2017 22:28
  @fappingsnake Jij vind dat het mislukt is. De game zelf is niet mislukt ook al is het misschien geen topper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 4 april 2017 23:00
  @the-chosen-one oke

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheChief

  • 4 april 2017 23:02
  Buitengewoon jammer. Had erg naar deze game uitgekeken, vooral ook omdat er de laatste tijd niet zoveel 3d platformers uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tektwo

  • 5 april 2017 07:43
  Onbewust zijn wij toch gewend geraakt aan nieuwe game standaarden die oude games doen verbleken. Vaak merk ik dat ook als ik oude games opstart. Dan vraag ik mij af wat ik zo tof aan die game vond. Jammer dat ze hebben vastgehouden aan die oude games. Had hier veel meer van verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • warcryptic

  • 10 april 2017 12:32
  Komt er nog een nieuwe review?
  Ik ben nou wel benieuwd of de mening veranderd is nu nog voor release een patch uitkomt die veel van jullie klachten beantwoorden wat invloed had op de cijfer.

  Gamer en andere redacties moeten is goed nadenken over reviews updaten in dit soort situaties. Jullie hebben enig sinds een voorbeeldfunctie omdat er (helaas) mensen zijn die reviews blind volgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.