Waar gamers vroeger urenlang zaten te piekeren over wat te doen in een hersenkraker als Monkey Island, kiezen veel mensen nu de snel, sneller, snelst methode. Als een level niet binnen een keer of drie proberen uitgespeeld is, schiet men meteen het internet op om te kijken of er cheats zijn. Wanneer deze er niet zijn, is het dan ook flink balen. Gelukkig komt hard- en software ontwikkelaar Fire International voor alle ongeduldige (of onbekwame, het is maar hoe je het bekijkt) mensen met Xploder op de proppen, een savegame manager die je moeiteloos een paar levels verder loodst. Wij bekeken de Xbox en Playstation 2 versie.

Volgens de verpakking van Xploder zou de inhoud van de doos 'duizenden cheats en savegames' moeten bevatten voor een groot scala Xbox en Playstation 2 games. Tijd om dit eens kritisch te onderzoeken.

Het idee achter de Xploder is simpel en eenvoudig. Download Xbox en Playstation 2 savegames van het internet, zet ze op je memorycard en voilà, in één keer ben je voorbij die lastige eindbaas, heb je alle extra's geunlocked of ben je twee levels verder. Of dit leuk is, dat moet iedereen voor zich bepalen.

Het eerste wat opvalt aan de Xploder, is de verpakking. Het product is ingepakt een in stoere tinnen doos, welke bijzonder goed is afgewerkt. Als je de doos openmaakt komen de onderdelen je tegemoet. In de verpakking treffen we aan: een minuscule handleiding, een usb-to-memorycard kabel, een memorycard, een mega te gek gaaf Xploder speldje en natuurlijk een CD met de benodigde software.

De installatie van de Xploder is een eitje. Installeer de software, hang de kabel aan een vrije USB-poort en sluit de memorycard aan op de kabel. Start de Xploder Software op en je kunt direct bij je memorycard. Tijd om savegames te gaan downloaden en uitproberen.

Bij de promotie van het product wordt geadverteerd dat er duizenden savegames beschikbaar zijn voor de Xbox. In de praktijk valt dit wat tegen. Op de Europeese Xploder website zijn savegames voor 53 verschillende spellen te downloaden, de Amerikaanse site bevat 104 spellen. Per spel is soms per level een savegame aanwezig. Het lijkt er dus meer op dat iemand van Xploder als een gek spellen zit uit te spelen, om vervolgens de savegames te uploaden, dan dat men gebruik maakt van de geadverteerde Xeno cheat modifying technology. Ook zijn alle savegames niet even helder. De omschrijving van de savegame voor Quantum Redshift zegt alleen Ghost Car On Track. Wat je daar dan mee moet?