Review
Xenon Racer

Xenon Racer laat je heerlijk ouderwets driften en boosten

Eindelijk weer een Ridge Racer, maar dan zonder Ridge

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

Als flamboyante, futuristisch ogende arcaderacer van de oude stempel laat Xenon Racer je heerlijk driften en scheuren zoals dat vroeger vooral op de PlayStation kon. De game oogt en speelt echter wel te ruw voor het geld om echt aan te bevelen.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Adrenaline-opwekkende snelheden en drifts, fijne futuristische stijl
 • Minpunten
 • Verraderlijk rijgedrag, wisselvallige AI
Er lijkt sprake van een nieuwe trend: bij gebrek aan nieuwe delen van oude racegamereeksen komen kleine studio’s met spirituele opvolgers. Want zoals Dangerous Driving een eerbetoon vormde aan Burnout, zo is Xenon Racer één grote verwijzing naar de hoogtijdagen van Ridge Racer.

Het is al heel wat jaren angstvallig stil aan Bandai Namco’s kant wat betreft Ridge Racer. Afgezien van enkele mobiele delen en het afgrijselijke, door de makers van Flatout ontwikkelde Ridge Racer Unbounded, moeten we helemaal terug naar 2006 voor het laatste échte deel in deze snelle reeks. Recente geruchten over een terugkeer op Nintendo’s Switch zijn vooralsnog niet ondersteund met concreet bewijs. Je zou daarmee haast kunnen zeggen dat de formule voor futuristisch ogende bolides – bij voorkeur stijlvol driftend op opzwepende techno – is uitgewerkt.

Xenon Racer

Xenon Racer

Gelukkig laat de Italiaanse indiestudio 3DClouds het daar niet bij zitten. Ze beschikken weliswaar niet over de licentie om een nieuwe Ridge Racer te maken, maar hebben met Xenon Racer een game afgeleverd die in veel opzichten hetzelfde weet te bereiken. In de basis als arcaderacegame waarin je weinig meer doet dan een futuristische bolide en dito circuit kiezen en gelijk volgas van start gaat. De bochten in de baan kun je aansturen op de conventionele ‘nette’ manier, maar veel leuker en effectiever is erdoorheen driften – wat gelijk de boostmeter van je machine doet vullen. Die extra energie komt weer van pas op de rechte stukken, waar je met een druk op de knop tijdelijk over een bak extra vermogen beschikt om astronomische snelheden te bereiken.

Xenon Racer is een liefdesbrief aan de eigenzinnige, even coole als foute stijl waarmee Ridge Racer in de vorige twee decennia de arcaderacegamewereld veroverde

Die letters van de Ridge Racer-wet volgt Xenon Racer vrij nauwkeurig, wat zorgt voor een evenzo opzwepende, bloedsnelle ervaring. Wel is het rijgedrag in deze indieracer net wat minder prettig dan het inspiratiemateriaal: je kunt je auto in theorie dwars de bocht door laten gaan door heel kort te remmen of gas te lossen, maar in de praktijk mist dit systeem net het gevoel van vertrouwen om je bocht na bocht met souplesse te laten driften. Opvallend genoeg lijken ook computergestuurde tegenstanders daar soms mee te worstelen: in enkele gevallen snellen ze vooruit en is een enkeling niet eens meer te achterhalen in de ronden die volgen, maar geregeld komt het ook voor dat ze elkaar op een hoop rijden en veel te gemakkelijk te verslaan zijn.

Futuristische stijl

Ook qua opzet wijkt Xenon Racer weinig af van het recept dat door menig traditionele arcaderacegame bekend is gemaakt. De hoofdmoot bestaat uit een kampioenschap met diverse reeksen races, aangevuld met mogelijkheden om losse races, tijdritten en zelfs tegen andere mensen (lokaal of online) te rijden. Auto’s en circuits speel je gaandeweg vrij – al moet gezegd dat het verdomd lang duurt voordat je de beschikking krijgt over de meeste banen voor alle andere speelstanden dan het kampioenschap. De diverse auto’s, elk met karakteristieke rijeigenschappen, zijn bovendien naar smaak aan te passen met cosmetische onderdelen en kleurtjes.

Xenon Racer

Xenon Racer is een liefdesbrief aan de eigenzinnige, even coole als foute stijl waarmee Ridge Racer in de vorige twee decennia de arcaderacegamewereld veroverde, met overdreven futuristisch ogende racewagens, kleurrijke (vooral stedelijke) omgevingen en een pompende electro-soundtrack. Daarom valt het te prijzen dat uitgerekend een kleine Italiaanse indiestudio erin geslaagd is die ervaring zo accuraat na te bootsen. Het feit dat de graphics naast kleurrijk vooral ook ruw zijn – getuige de vrij onregelmatige framerate en enkele wazige textures – valt haast te vergeven, ware het niet dat de reguliere prijs (de vanafprijs bedraagt zo’n veertig euro) wel aan de hoge kant is. Daardoor is de game alleen aan te beleven aan iedereen die hunkert naar de terugkeer van een zekere vergeten franchise van Bandai Namco.

Xenon Racer is getest op PlayStation 4 Pro en nu tevens verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox One X en Nintendo Switch.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Days Gone grootste fysieke lancering van het jaar tot nu toe Sea Hero Quest levert al 15.000 jaar aan dementieonderzoek op
2

Reacties op: Xenon Racer laat je heerlijk ouderwets driften en boosten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 30 april 2019 11:51
  Ook verkrijgbaar op steam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NumberOne

  • 30 april 2019 19:54
  Heb de beta gespeeld maar vond het geen spel van hoog niveau.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.