Review
Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3 biedt het beste van twee werelden

Versmolten tot perfectie

Geschreven door Alicia Tai op

Conclusie

Er mogen dan geen titanen in zitten, maar Xenoblade Chronicles 3 weet met kop en schouder boven zijn voorgangers uit te steken. Het aangrijpende verhaal en de zo goed als geperfectioneerde gameplay complementeren elkaar op sublieme wijze, mede dankzij een ijzersterke cast en een vernieuwd en verbeterd vechtsysteem.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Meeslepend verhaal, voelt aan als een animefilm, vlot en fris vechtsysteem, magistrale soundtrack, ontelbare quality-of-life-verbeteringen
 • Minpunten
 • Wereld is onnodig groot, af en toe technische haperingen, maar presteert beter dan voorgaande games
Stel je voor dat je niet geboren wordt, maar ontwaakt als tiener en vervolgens je hele leven moet strijden in een oorlog, om na exact tien jaar weer tot stof te vergaan. Dat is de realiteit van Aionios, de wereld waar Xenoblade Chronicles 3 zich afspeelt. Het is tevens de basis voor de meest heftige game in de Xenoblade-serie tot nu toe.

Daarmee zijn veel vergelijkingen met Xenoblade Chronicles 2 al direct teniet geslagen. De sombere en duistere toon van dit derde deel staat in schril contrast met het hoopvolle en onbekommerde karakter van zijn voorganger. Xenoblade Chronicles 3 vertelt een volwassener verhaal met bijbehorende volwassen personages. In die zin staat het dichter bij het eerste deel uit de reeks.

In Xenoblade Chronicles 3 zijn er geen imposante titanen om te bewandelen en geen uiteenlopende culturen of nederzettingen om te ontdekken, maar enkel kleine strijdkampen, behorend tot ofwel de factie Keves, of die van Agnus, die in eeuwige strijd met elkaar zijn verwikkeld. De hoofdrol is weggelegd voor drie strijders van Keves en drie van Agnus. Zij ontmoeten elkaar - waar anders? - op het slagveld. Eerst beschouwen ze elkaar als vijanden, maar wanneer een derde partij zich introduceert, moeten ze leren samenwerken om te overleven. Daarna volgt een lange zoektocht naar antwoorden. Waarom al dat bloedvergiet? En wie is de werkelijke vijand?

In mijn review van Xenoblade Chronicles 2 stel ik dat de echte hoofdrol is weggelegd voor de spelwereld, omdat de wereld waar je je begeeft lééft. In deze game neemt de wereld juist een stap terug en zijn de personages de drijvende veren achter het verhaal. Omdat de cast al heel vroeg in de game compleet is, krijgt het verhaal ook de ruimte voor sterke karakterontwikkeling. Dit wordt kracht bijgezet door knap en overtuigend acteerwerk, met dit keer ook beter aansluitende lipsynchronisatie. Voor de liefhebbers is er daarnaast een Japanse taaloptie.

Samen sta je sterker

Wederom zijn gevechten in real-time en valt het personage dat je bestuurt automatisch aan met zijn of haar wapen, waarbij je de vierpuntdruktoets en de actieknoppen van de Switch gebruikt om tussendoor krachtige Arts te lanceren. Xenoblade Chronicles 3 voegt daarnaast een hoop nieuwe elementen toe aan de mix, zoals het kunnen wisselen tussen personages tijdens gevechten, maar het hoogtepunt zijn de Ouroboros-transformaties.

Zodra je genoeg Arts hebt gecombineerd, kunnen de duo’s Noah en Mio, Eunie en Taion, en Lanz en Sena met elkaar Interlinken (versmelten) tot groteske verschijningen die sterk doen denken aan de Eva’s uit Neon Genesis Evangelion. In deze Ouroboros-vorm heb je nog veel krachtigere Arts tot je beschikking, die je ongelimiteerd kunt spammen totdat het klokje leegloopt. Rondstampen als Ouroboros is niet alleen een heerlijke powertrip, het opent ook deuren voor nooit eerder geziene strategieën wanneer je het combineert met het eveneens nieuwe classes-systeem.

xenoblade chronicles 3
xenoblade chronicles 3

Klasse systeem

Waar in voorgaande games ieder personage een vooraf bepaalde rol vervulde, kun je ze in Xenoblade Chronicles 3 zelf een class toewijzen, met ieder een unieke speelstijl. Elke class valt weer onder een van drie overkoepelende rollen: Attacker, Defender en Healer. Defenders zijn in mmo-begrippen de tanks en vangen de klappen op; Healers zorgen ervoor dat de Defenders in leven blijven, en de Attackers delen juist weer klappen uit.

Zo kun je bijvoorbeeld Taion en Eunie, beiden van oorsprong Healers, een andere class toewijzen waardoor ze ineens aan het offensief staan. Heb je toch genezing nodig en zijn je andere Healers al uitgeschakeld? Dan kun je altijd nog Taion en Eunie laten Interlinken tot hun Ouroboros-vorm, die gespecialiseerd is in genezende Arts. Je kunt dus flink husselen met de classes van je team en tegelijkertijd gebruikmaken van de krachtige Interlinks tussen de drie duo’s om iedere situatie meester te zijn.

Gaandeweg speel je steeds nieuwe classes vrij door het rekruteren van personages die op je pad komen, die Heroes worden genoemd. De zevende plek in je team is gereserveerd voor zo’n Hero, maar deze zijn niet bestuurbaar. Het vinden van nieuwe Heroes tijdens het avontuur is een leuke en lonende bezigheid, want daarmee diep je niet alleen de personages verder uit, maar maak je ze ook sterker.

Groter is niet altijd beter

Met ten alle tijden zeven personages tegelijkertijd op het scherm kan het al snel knus worden op het kleine scherm van de Nintendo Switch (of je tv) – al helemaal in het heetst van de strijd tegen meerdere vijanden. Toch moeten we complimenten geven aan Monolith Soft, want technisch gezien presteert Xenoblade Chronicles 3 beter dan zijn voorgangers. Ja, de dynamische resolutie is merkbaar op hectische momenten, zeker in handheldmodus, maar over het algemeen zijn de graphics scherper en blijft de actie overzichtelijk. In meer dichte gebieden zien we de framerate wel sneller een duik nemen. Dat is jammer, maar begrijpelijk.

De setting van Xenoblade Chronicles 3 is door het ontbreken van de iconische titanen minder ambitieus, maar Monolith Soft heeft zijn best gedaan om daar wat tegenover te zetten. Aionios is namelijk onbeschrijflijk groot, zo groot dat ik het halverwege heb opgegeven om de randen van de kaart op te zoeken, omdat ik dan in tijdnood kwam voor de review. Maar groter is niet altijd beter, en de extra vierkante meters, hoe mooi ook, kunnen het gemis van de titanen en de bruisende steden uit de vorige games helaas niet volledig verbloemen.

Dat wil overigens niet zeggen dat de spelwereld niet interessant is. Aionios is een lust voor het oog en een feest van herkenning voor Xenoblade-fans, doordat het iconische locaties uit Xenoblade Chronicles 1 en 2 heeft versmolten, zoals een lekker remixalbum. Over album gesproken: het zal ook niemand verbazen dat de soundtrack wederom om te kussen is.

Een frictieloze wereld

Exploratie is gelukkig ook een stuk fijner gemaakt. Er kunnen handige navigatielijnen uitgezet worden om je naar je bestemming te begeleiden en het is eindelijk mogelijk om in het water te vechten. Het zijn kleine optimalisaties, maar kleine beetjes maken samen een hele hoop. Xenoblade Chronicles 3 zit bomvol met dit soort fijne toevoegingen.

Het is duidelijk dat Monolith Soft aandachtig heeft geluisterd naar feedback op vorige iteraties. Wie het vechtsysteem van voorgaande Xenoblade-games bijvoorbeeld overweldigend vond, kan dit keer opgelucht ademhalen. De verschillende lagen worden in dit deel op zeer rustig tempo opgebouwd en de uitleg is op ieder moment opnieuw te raadplegen. Daarnaast zijn menu’s versimpeld en sneller gemaakt, zodat je minder hoeft te micromanagen. Heb je helemaal geen zin om elk personage te finetunen? Met een druk op de knop wijst het spel automatisch aanbevolen skills en uitrusting toe.

Ik kan wel eindeloos doorgaan over de vele gameplayverbeteringen, maar simpel samengevat is Xenoblade Chronicles 3 verreweg het meest gepolijste en toegankelijke spel in de serie. De game speelt subliem en er is op allerlei vlakken frictie weggehaald, zodat je moeiteloos van de wereld en het verhaal kan genieten.

xenoblade chronicles 3

Cutscene-galore

Als laatste voorbeeld wil ik de zijmissies aanhalen. Deze zijn op veel natuurlijkere manier verweven in de gameplay, met een nadrukkelijke voorkeur voor kwaliteit boven kwantiteit. Bij verschillende rustpunten kunnen de personages kamp maken en onderwerpen bespreken die ze tijdens hun reis zijn opgevallen, waarna hier soms een zijmissie uit vloeit, en soms niet meer dan een interessante discussie. Dit geeft ruimte voor karakterontwikkeling en luchtigere momenten.

Die momenten zijn meer dan welkom, want het verhaal hakt er best wel in. Xenoblade Chronicles 3 deinst er niet voor terug om zware thema’s aan te halen en de meesterlijke regie van Takahashi in combinatie met het goede schrijfwerk kan die thema’s ook makkelijk dragen. Cutscenes van een halfuur zijn niet zeldzaam, en ook het dubbele daarvan mag je een enkele keer verwachten. Geen zorgen als dit je eerste Xenoblade-rodeo is: kennis van voorgaande games is niet nodig, maar geeft bepaalde scènes natuurlijk wel wat extra gewicht. Ontdekken hoe dit deel verbonden is aan de andere twee games is voor fans een leuk extra mysterie om te ontrafelen.

Xenoblade Chronicles 3 schotelt zo een wereld voor die qua opzet misschien minder tot de verbeelding spreekt dan zijn voorgangers, maar maakt dat meer dan goed met sublieme gameplay, een aangrijpend verhaal en innemende personages, die nog nooit eerder in een Xenoblade-game zo wisten te boeien. Het zijn dan misschien geen levende giganten waar je op loopt, de intiemere verhaalvertelling doen Aionios toch levendig overkomen. Daardoor maakt het uiteindelijk niet uit dat de wereld soms overweldigend groots aanvoelt. De game lijkt in positieve zin oneindig, waardoor ik mij in zeventig uur geen moment heb verveeld. Een groter compliment voor een jrpg lijkt haast niet mogelijk.

Xenoblade Chronicles 3 is vanaf 29 juli beschikbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Smash Bros.-componist Kenichi Okuma overleden Online tentoonstelling voor Pokémon TGC-artwork aangekondigd
53

Reacties op: Xenoblade Chronicles 3 biedt het beste van twee werelden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  PietS.

  • 26 juli 2022 15:15
  Ook al is het niet mijn smaak, dit is dus gewoon een topgame! Fijn voor de echte fans!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 26 juli 2022 15:23
  Oef dit klinkt dan toch wel weer heel Nice. Deel 2 maar weer opgepakt om te kijken of ik het nu wel kan uitspelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 26 juli 2022 15:57
  @alex201 Was er een bepaalde reden waarom deel 2 je niet pakte? Dit deel lijkt qua gameplay veel op XB2 maar de toon is wel heel anders namelijk. Dus als je je stoorde aan het verhaal of de personages, dan is XB3 misschien een betere match. Als je het vechten niks aan vindt, dan kun je deze ook links laten liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 26 juli 2022 17:22
  @AliciaTai In Xenoblade X had je in je party ook de mogelijkheid om met wapens te schieten wat mij erg beviel.. is dat ook in dit deel aanwezig?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 26 juli 2022 21:45
  @Baroness Hm bedoel je wanneer je de robots bestuurt? Er zijn in Xenoblade Chronicles 3 een aantal classes die vuurwapens gebruiken in ieder geval!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 26 juli 2022 18:30
  @AliciaTai ik vond deel 1 dus heel vet totdat mijn 3DS werd gestolen. Toen deel 2 gehaald op de switch voordat 1 daarop kwam. Prima mee vermaakt, maar raakte op een gegeven moment de draad van het verhaal een beetje kwijt. Verder was er een boss waar ik niet langs kon komen en heb het toen aan de kant gelegd. Heb het laatst dus weer opgepakt en ben langs die boss, dus ik kan in ieder geval weer door. Ik zit nu op zo’n 30 uur in totaal. Deel 3 lijkt in ieder geval een betere versie van 1 en 2 dus mocht ik mij verder prima vermaken, lijkt deze mij wel interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 26 juli 2022 21:48
  @alex201 Oef, dat is klote van je 3DS zeg! Ik zou zeggen, lekker XB2 blijven spelen dan, en als dat meer smaakt is er dus nog genoeg om te spelen. Torna, de uitbreiding op Xenoblade Chronicles 2, is ook absoluut de moeite waard overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 26 juli 2022 15:51
  "Het is duidelijk dat Monolith Soft aandachtig heeft geluisterd naar feedback op vorige iteraties"

  Kijk dit is geweldig om te lezen en wat ik ook heel belangrijk vind is dat de Engelstalige stemmen zo goed zijn dit keer. Dit weekend dompel ik mij onder in de wereld van Xenoblade!.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 26 juli 2022 15:58
  @Baroness Ja de cast is erg goed, beter dan XB2 en meer in lijn met XB1. Veel plezier alvast :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 26 juli 2022 17:13
  @AliciaTai Dank je!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robbert.

  • 26 juli 2022 16:09
  Op jullie Instagrampagina geven jullie het een 9,5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 26 juli 2022 16:19
  Thanks voor de review. Mooi geschreven! Vraagje; Kennis van voorgaande gamen is niet nodig zeg je. Ik heb Xeno1 uitgespeeld en Xeno 2 voor een paar uurtjes gespeeld. Ga ik dan extra verward zijn omdat ik een groot deel van de plot heb gemist in Xeno 2 of maakt dat ook niks uit?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AliciaTai

  • 26 juli 2022 17:01
  @Markus88 Dankjewel! Nee hoor dat is geen probleem. Dit is een losstaand verhaal met enkel hele lichte connecties met de andere games. Als je XB2 hebt gespeeld zul je wel af en toe locaties, personages of muziek uit die game herkennen, maar het is niet nodig om het verhaal te begrijpen. Zie het puur als fanservice.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 27 juli 2022 09:51
  @AliciaTai Thanks! Ga de game aanschaffen dan. Ik had er niet veel hype voor, maar naar je review gelezen te hebben voel ik 'em toc hwel, haha!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • WitteHerder

  • 26 juli 2022 17:29
  @Markus88 en mocht je er toch bang voor zijn. Er zijn op YouTube genoeg recap videos verschenen in aanloop naar deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 26 juli 2022 17:04
  Ik kan niet wachten tot donderdag/vrijdag wanneer mijn pakketje binnenkomt. Ik ga me er zeker mee vermaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 26 juli 2022 17:18
  @RoyVG Konden we maar online in een party spelen dan had ik je zeker toegevoegd Roy. Maar deze optie zal wel komen als we de opvolger van de Switch krijgen voor meer CPU kracht :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 26 juli 2022 20:15
  Instant buy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 26 juli 2022 21:52
  Niet mijn ding. Dan heb je als Nintendo de beschikking over zulke mooie ips en je laat al zoveel van dit soort games uitbrengen. Ik vind het er grafisch echt niet uitzien. Maar goed ik ga het ook niet aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 26 juli 2022 22:16
  @Snoop213 Top dat je dit deelt, voegt echt iets toe, ga zo door!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.