Aan rally games heeft de PlayStation2 momenteel geen gebrek. Met de Colin McRae, V-Rally en WRC series verveelt geen enkele racefanaat zich. De eerstgenoemde serie wordt meestal als alleenheerser beschouwd in het genre, maar de concurrentie mag ook niet onderschat worden. Zo komt Sony nu met een derde deel uit de WRC serie, welke wij uitgebreid onder de loep genomen hebben. WRC 3 onderscheidt zich van de concurrentie door gebruik te maken van de officiele World Rally Championship licentie van de autosport bond. Coureurs (behalve Colin McRae uiteraard), wagens en parkoers (inclusief Turkije) zijn ieder tot in de details verwerkt in WRC 3.

WRC 3 is een hele complete game. Niet alleen is zorgvuldig gebruik gemaakt van de licentie, ook staat het spel helemaal vol met hoge kwaliteit film beelden van de echte WRC mannen. Je kunt het hele kampioenschap op verschillende niveau's met elke coureur doorlopen. Verder kun je concept wagens en extreem omgebouwde WRC wagens vrijspelen door goed te scoren in de kampioenschappen. Ook is er nog een trainingscourse en kun je time trials en single races rijden. Dit alles is met meerdere spelers te doen. Splitscreen werkt alleen in een head-to-head mode. In de andere modes is het mogelijk maximaal met vier spelers elkaar te verslaan met behulp van ghost cars.

Grafisch compleet

Visueel is de boel ook compleet. De wagens kunnen uitgebreid in de prak gereden worden en zullen regelmatig onderdelen verliezen bij het verkeerd nemen van een bocht. Het gevoel van vrijheid is groot. Je krijgt echt het idee je te wanen in een enorm uitgestrekt en verlaten gebied met prachtige natuur. Overal zijn bergen, riviertjes, bomen en rotsformaties te vinden. Toch ben je niet vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt maximaal drie seconden van de weg afrijden voordat je automatisch teruggezet wordt op het wegdek. Naast natuurlijk schoon, zullen ook hindernissen van menselijke hand overwonnen moeten worden.

Zo moet je door nauwe dorpsstraatjes in Monaco, over krakkemige bruggetjes in Spanje en tussen de hekjes in Turkije door. Grafisch steekt het allemaal dan ook goed in elkaar. Het had allemaal misschien wat scherper gekund, maar dat was waarschijnlijk ten koste gegaan van de uitgestrekte landschappen. De wagens zijn daarentegen wel strak vormgegeven. Het mist allemaal wel net dat oog voor detail welke Colin McRae Rally biedt, maar dan ben ik aan het muggeziften. Daar tegenover staat overigens wel een wat geanimeerder en beter vormgegeven publiek (hint aan Codemasters..)

Uiteraard dient er op verschillende ondergronden gereden worden. Zelfs binnen een stage wordt er soms van ondergrond gewisseld. Zo zal je in Monaco naar de top van de berg rijden, waar natuurlijk sneeuw te vinden is. Deze overgang is vaak even wennen aangezien het verschil duidelijk te voelen is.