In Worms Blast zit onder in het beeld een wormpje rustig te dobberen in zijn bootje met een enorm kanon tussen zijn benen. De bedoeling is om blokken kapot te schieten in het speelveld boven in beeld. Als de kleur van de raket overeen komt met de kleur van het blokje, dan zal het blokje verdwijnen. Naast het mikken met je kanon kan je je bootje ook nog naar links en naar rechts bewegen en de sterkte van je schot bepalen, maar verder hoef je niet veel te doen. De moeilijkheid van het spel hangt vooral af van het bepalen van de juiste sterkte van je schot, en de juiste richting. Soms is ook een goede timing van enig belang, maar echt veel strategie komt er niet bij kijken.

Bust-A-Move, maar dan net iets anders

Er zijn in het hoofdmenu 3 gamemodes te kiezen: puzzel mode, challenge mode en tournament. In de puzzel mode moet je vooral levels halen. Op een landkaart kan je meestal uit een aantal levels kiezen en deze dien je dan uit te spelen, om zo steeds verder te mogen varen. De puzzels die je in de puzzelmode krijgt voorgeschoteld zijn zeer gevarieerd en verschillen van het wegschieten van alle blokken binnen een bepaalde tijdslimiet, of juist met een beperkt aantal raketten tot het vernietigen van alle gele blokken zonder de paarse blokken aan te raken of het raken van 20 targets zonder dat er 20 andere targets in het water vallen. Puzzelmode is de basis van het spel. In deze mode kan je levels voor de andere modes unlocken. Op het eind wordt het echter best pittig en sommige levels hebben ook een vrij hoog irritatiegehalte.

De landkaart waarop je de levels kan kiezen

De challenge mode bestaat uit een tiental verschillende spelletjes waarin je moet proberen een zo hoog mogelijke highscore te maken. Deze potjes zijn altijd oneindig en hoe beter je bent, hoe langer je het in een level volhoud, en dus hoe hoger je score. Er zijn tien gamemodes in challenge mode en deze zijn allemaal redelijk gevarieerd, maar als er niemand is die ook deze mode speelt dan is de uitdaging van het verbreken van je eigen highscore niet zo groot. Maar als er iemand anders is die steeds je highscore verbreekt, dan kan het nog best verslavend zijn.

De laatste mode is de tournament mode, en dit is mischien ook wel de leukste. Deze mode kan je zowel tegen de computer spelen als tegen een tweede speler van vlees en bloed. En het hoeft niet te verbazen dat de laatste optie het leukste is. Het scherm is in de tournament mode in tweeën verdeeld, en je hebt allebei een eigen veld om blokjes weg te schieten. Zo nu en dan gaat het tussenwandje echter open en kan je proberen wat weg te schieten uit het veld van de tegenstander, of hem juist op een raket op zijn hoofd te trakteren. Ook in tournament mode zijn er een groot aantal gamemodi te spelen, maar het is duidelijk dat sommige niet echt uitgebalanceerd zijn en een beetje teveel van geluk afhangen, wat de competitiedrang een beetje weghaalt. Er komen ook de nodige superwapens in de vorm van kistjes uit de lucht vallen, die je naar hartelust op je tegenstander kan uittesten. Wat dacht je van een supergrote octopus of een stel piranha's?