Het is weer WK-tijd. Helaas ligt Nederland er alweer uit en zullen we een ander team als favoriet in onze armen moeten sluiten. Mensen die hier na het kaartenspektakel Portugal - Nederland geen zin meer in hebben, kunnen beter virtueel een balletje gaan trappen. De laatste tijd verschijnen er op de PSP steeds meer voetbalgames (PES 5, WC2006) en ook Sony komt met een voetbalgame, welke het vervolg is op het vorig jaar verschenen World Tour Soccer. Zal World Tour Soccer sterk genoeg zijn om een plaatsje in de finale te halen?

World Tour Soccer 2 wordt door hetzelfde team gemaakt als de mensen achter de This is Football-serie. Deze verscheen enkel en alleen op PSone en PS2, en voor de PSP heeft men gekozen voor de naam World Tour Soccer. In World Tour Soccer 2 kun je helaas niet spelen met clubteams en kun je enkel kiezen uit een hele grote groep, vaak gelicenceerde landen teams. Ik zeg vaak gelicenceerd, want ook in deze game schitteren de sterren van het Nederlands elftal weer door afwezigheid. Alhoewel één speler wel zijn eigen naam draagt: Barry Opdam. Laat dat nou net degene zijn die juist niet met Marco’s keurkorps mee mocht naar die Weltmeisterschaft in Duitsland. World Tour Soccer 2 koop je dan ook niet voor de licenties. World Tour Soccer 2 kent ook maar acht verschillende, niet-bestaande stadions, die zich elk in een ander werelddeel bevinden. Erg noodzakelijk zijn verschillende stadions ook niet in een voetbalgame. Zo zit in de PES 5 versie voor de PSP maar één stadion.

 

De concurrentie van voetbalgames is ook op de PSP moordend en World Tour Soccer 2 moet het dan ook niet tegen de twee minste tegenstanders opnemen: PES5 van Konami en 2006 FIFA World Cup van EA. Beide games zijn op de PS2 een stuk beter dan This is Football, maar op de PSP ligt het net even anders. Natuurlijk blijft PES 5 ook op de handheld koning voetbal, maar tussen 2006 FIFA World Cup en World Tour Soccer 2 is de strijd naar mijn mening toch beduidend spannender. 2006 FIFA World Cup mag dan wel beschikken over alle officiële licenties van het WK en de teams, World Tour Soccer 2 speelt naar mijn mening gewoon veel lekkerder. De framerate ligt een stuk hoger dan bij 2006 FIFA World Cup, wat de game vloeiender laat spelen en daarnaast reageren de spelers wat sneller op je commando’s. Ook komen de knoppen behoorlijk overeen met de lay-out van PES 5, wat ik persoonlijk toch een erg fijne besturing vind.

De game zelf is daarentegen wel een stuk meer arcade gericht dan een game als PES 5. Het komt eigenlijk voornamelijk aan op rennen, trucje, rennen, rennen en dan schieten. De AI van je tegenstander is namelijk van een niet al te hoog niveau, waardoor de game nooit al te moeilijk zal worden. Ook is het niet mogelijk om tijdens de game strategieën aan te passen. Het komt dus gewoon puur op ballen neer.

 

Grafisch gezien is World Tour Soccer 2 niet al te opvallend. De spelers zien er toch een stuk minder gedetailleerd uit dan de spelers uit games als FIFA en PES 5. Ook lijkt het of het aantal bewegingen een stuk minder is dan in andere voetbal games. Daarentegen speelt World Tour Soccer 2 wel lekker vloeiend, wat zeker belangrijk is bij een voetbalgame. De menu’s zijn ook een stuk minder flitsend dan die in FIFA World Cup te vinden zijn en ze zijn zelfs minder dan die in PES 5. De stijl doet zelfs een beetje cartoonesk aan. Ook beschikt World Tour Soccer 2 niet over een al te uitgebreide tracklist. Waar World Tour Soccer 2 dan wel veel punten scoort is op het gebied van laadtijden die een stuk korter zijn dan de naaste concurrentie.

Net als in 2006 FIFA World Cup, zitten er in World Tour Soccer 2 verschillende minigames die je naast het gewone voetballen een tijdje zoet moeten houden. In 2006 FIFA World Cup bestaan deze voornamelijk uit opdrachten die tijdens de wedstrijd uit moeten worden gevoerd. Denk daarbij aan met een bepaalde score te winnen van je tegenstander of een bepaalde speler zo vaak mogelijk laten scoren. Bij World Tour Soccer 2 ligt het net even wat anders. In de spelmode Medal Mode zijn er tien verschillende challenges te spelen. Eén hiervan is bijvoorbeeld dat de speler een schotklok krijgt tijdens de wedstrijd en dat je een bepaalde tijd krijgt om te scoren. Zo niet, dan ben je de bal kwijt. Een beetje als basketball zeg maar. Ook kun je een checkpoint challenge kiezen, waarbij de speler een bepaald aantal checkpoints moet passeren alvorens te scoren. Een beetje te vergelijken met het “over 25 schijven”-doelpunt van Argentinië tegen Servië & Montenegro.

 

Naast de gebruikelijke gamemodes, kun je in World Tour Soccer 2 uiteraard ook een multiplayermode terugvinden. De multiplayer kan zowel in Ad Hoc als in Infrastructuremode gespeeld worden, waarbij je bij een gebrek aan vrienden in de buurt dus nog altijd online een potje kunt ballen. Nadeel is alleen dat er niemand te vinden is in de online servers om tegen te spelen. World Tour Soccer 2 zal waarschijnlijk toch niet populair genoeg worden om een lang leven beschoren te zijn. Op zich wel jammer, want de game is bijzonder goed speelbaar en ook nog eens erg leuk om tegen elkaar te doen. Naast de Ad Hoc en Infrastructuremodes kun je ook game sharing gebruiken om een demo van World Tour Soccer 2 naar iemand over te pompen.

 

World Tour Soccer 2 is een stuk beter geworden dan zijn voorganger. Daarnaast vind ik deze game ook beter spelen dan 2006 FIFA World Cup, alleen is het dan wel weer jammer dat World Tour Soccer 2 bijna licentieloos is. Zelf toernooien opzetten is jammer genoeg niet mogelijk, waardoor je gebonden bent aan de standaard gamemodes. Ook het aanpassen van teams is niet mogelijk, waardoor je bijvoorbeeld bij Oranje blijft zitten met de meest vage namen. Deze game zit op de goede weg qua gameplay, maar op het gebied van licenties en instellingen vind ik het toch een beetje magertjes voor een voetbalgame. PES 5 is ook op de PSP dus nog steeds heer en meester.