Sinds Sony is begonnen met het uitgeven van WRC games, heeft het geprobeerd uit de schaduw van die andere grote rally titel, genaamd Colin McRae, te stappen. Eerdere pogingen waren op sommige vlakken succesvol, maar op andere weer wat minder. Met het uitkomen van WRC4 kan Sony mogelijk weer een stap dichter bij het rally leiderschap op de PS2 komen. Of de makers daarin geslaagd zijn zullen we nu bekijken.

Als je WRC 4 opstart, valt meteen op dat de makers volop gebruik hebben gemaakt van de officiële licentie van het WRC kampioenschap. In alle menu's zijn bewegende beelden te zien van de hectische gebeurtenissen die zich afspelen rond een rally seizoen. Deze mate van detail is ook te zien in andere keuze menu's. Zo zul je tijdens het kiezen van één van de coureurs beelden zien van degene in actie. Voeg daarbij ook nog eens een lekker ondersteunend muziekje toe en je komt al gauw in de rally sfeer.

Alle opties die je in een rallygame zou verwachten zijn aanwezig. Zo kun je kiezen om Quick race te doen. Met één druk op de knop word je in een willekeurige rallystage geplaatst, waarna je met een door de computer gekozen auto en setup de stage moet voltooien. Ook is er een simpele timetrial optie, waarmee je per track kunt proberen je tijd te verbeteren. Het is hierbij overigens mogelijk om je replay op te slaan en uit te wisselen met andere gamers over het Sony Online netwerk. Natuurlijk is er ook de Championship mode, waarbij je een compleet rally kampioenschap kunt voltooien, terwijl je tegen een compleet veld aan rally grootheden moet racen. Een online mode kan deze dagen ook niet meer ontbreken en ook in WRC4 kun je het online tegen 16 andere gamers opnemen. Voor de afwisseling is er ook een Events mode toegevoegd. Hierin kun je onder andere een complete carrière van een rally coureur doorlopen. Zo begin je als testrijder in een simpele Super 1600 auto en werk je jezelf op tot volleerd en gerespecteerd rally coureur. Onder events staan ook nog een aantal andere opties, waaronder de Single rally mode die, zoals de naam al aangeeft, je in staat om aan één rally mee te doen zonder dat je vastzit aan de rest van de rally's in een kampioenschap.

Het rijden zelf is natuurlijk het belangrijkste in een rallygame. Gezien de vorige delen ietwat arcade waren, was het een behoorlijke schok om te merken dat deze game een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt op het gebied van realistische handling. Na de eerste paar bochten werd het al direct duidelijk dat de auto niet zomaar eventjes deed wat ik wilde. Iets te hard remmen voor een bocht en ik ging al ondersturend een ontmoeting met een boom tegemoet. Bij het gebruik van de handrem is ook voorzichtigheid geboden, want voor je het weet sta je na het gebruik ervan achterstevoren. Hoewel het realisme omhoog is gegaan, heeft men bij ontwikkelaar Evolution Studios er wel aan gedacht dat het voor de mainstream rally liefhebbers niet te moeilijk moet worden om een stage te voltooien. Daarom is het wel te merken dat de auto wat meer vergefelijk is bij het gas geven. Dit betekent overigens nog niet dat het alleen maar pedal to the medal is, want teveel gas betekent ook vaak een onwelkome ontmoeting met een boom.

Zoals al eerder gezegd, is de game behoorlijk moeilijk. Niet alleen de meer realistische handling zorgt hiervoor, maar ook de strakke tijden die de tegenstanders neerzetten. Het is niet zo dat je even door de Championship mode heen walst, want de tegenstand is echt moordend. Dit zal er misschien voor zorgen dat sommige mensen deze game snel aan de kant leggen. Wanneer je echter even oefent en leert hoe de auto reageert op de verschillende stages, zal een overwinning, of zelfs een derde plek zeer veel voldoening geven. Het feit dat de lat zo hoog wordt gelegd, zorgt ervoor dat het voltooien van elke stage een intense ervaring wordt. Jammer genoeg wordt de moeilijkheidsgraad van de stages ook onnodig verhoogd. Dit komt doordat de instructies van je co-driver soms rijkelijk te laat komen om er nog op te kunnen reageren. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar als het gebeurt zou je de virtuele vriend die naast je zit een flinke stomp op zijn smoel willen geven. Zeker als hij dan ook nog eens met een bijdehante opmerking komt.