In 2003 bracht Synetic Mercedes-Benz World Racing op de markt, een game die zoals de naam al suggereert, volledig gericht was op het merk Mercedes-Benz. De game ontving redelijke kritieken maar had enkele zwakke punten, waardoor de echt hoge cijfers buiten bereik bleven. Ook in de winkels deed de game het heel behoorlijk, met als resultaat dat Synetic vol goede moed begon aan het tweede deel, in de hoop de fouten uit het verleden te verbeteren. Is dit daadwerkelijk gelukt, en is World Racing 2 een succes geworden?

Het eerste verschil dat zal opvallen in vergelijking met het origineel, is dat Mercedes-Benz uit de titel verdwenen is. Het is dit keer namelijk ook mogelijk om auto’s van andere merken te besturen. Zo kun je modellen van het altijd spannende Volkswagen kiezen voor een rondje rond het circuit, maar ook exotischer merken als Alfa Romeo, Morgan en Lotus maken hun opwachting in de game. Het komt de variatie zeker ten goede, aangezien in Mercedes-Benz World Racing de wagens na een tijdje toch wat veel op elkaar gingen lijken.

Het hart van World Racing 2 vormt de career mode. Deze wordt begonnen met het aanmaken van een profile, waarna de speler eerst enkele tests moet doen. Nadat hij aan deze heeft voldaan, ligt de career mode open, een reeks missies waaraan de speler moet voldoen om de nieuwe missies speelbaar te maken. De missies zijn redelijk gevarieerd, en lopen uiteen van afvalraces tot slalom parcoursen, gewone races en time trials. Per missie zijn er doorgaans enkele doelen, waaronder vrijwel altijd het niet al te erg beschadigen van de wagens. Meestal is dat geen enorm problem en moet je ook wel een enorme brokkenpiloot zijn om hier de mist in te gaan. Je prestaties op de baan worden achteraf beoordeeld en beloond met Speedbucks. Voor goede prestaties als inhaalacties krijg je extra beloning, terwijl fouten en onsportief gedrag negatieve Speedbucks opleveren. Je kunt deze vervolgens gebruiken om wagens en banen voor de Free Ride mode te unlocken, waarin je met gebruikelijke zaken als Single Race en Splitscreen aan de slag kunt. Daarnaast kunnen Speedbucks ook gebruikt worden om je Golf GTi er wat spannender uit te laten zien dan een standard boodschappenwagen.

De gameplay van World Racing 2 is niet al te realistisch. Je kunt heel makkelijk je wagen redelijk haaks sturen om te powersliden en de auto’s lijken ook een stukje wendbaarder dan in een realistischer game als Forza Motorsport. Op zich geen probleem aangezien de doelgroep van World Racing 2 compleet anders is, maar soms vond ik de besturing toch een tikkeltje té direct. Over het algemeen racet de game echter best lekker. Een handige feature in World Racing 2 is de manier waarop spelers geadviseerd worden te remmen. De pijlen langs de baan die op vergelijkbare wijze als in bijvoorbeeld Burnout de richting aangeven, veranderen namelijk van groen naar rood om aan te geven of een speler bij moet remmen of niet. Hierdoor worden kunstmatig overkomende zaken als gekleurde ideale racelijnen en dergelijke overbodig gemaakt.

Grafisch zit World Racing prima in elkaar. De auto’s zijn redelijk natuurgetrouw en de omgevingen zijn net als in het origineel behoorlijk uitgestrekt en gevarieerd. Van het zanderige Egypte tot het pittoreske Italië en het tropische Hawaï. Er is ook genoeg te zien en te beleven rond de baan, met een race over een vliegdekschip en rondvliegende straaljagers in Hawaï, tot en met de ruïnes rond de Italiaanse circuits. Bijzonder mooi is de manier waarop schade wordt weergegeven. Auto’s krijgen op realistische wijze krassen en deuken, en na verloop van tijd zullen onderdelen er in een windvlaag van af vliegen. Leuk detail is ook dat als er door een plas water gereden wordt, de modder en het stof van de auto’s gespoeld worden. Op audiogebied is World Racing 2 redelijk, maar onderscheidt het zich niet. De motorgeluiden van de wagens klinken niets beter dan de naaimachines van de voorganger, wat niet echt overtuigend is. De soundtrack bestaat hoofdzakelijk uit wat techno en rock tracks, die niet irriteren maar ook niet al te bijzonder zijn.

Al met al is World Racing 2 een hele aardige game geworden, die zeker het nodige speelplezier oplevert. De gameplay is leuk, de omgevingen zijn erg goed in elkaar gezet, en de verschillende missies zorgen voor de nodige variatie. Vooral op grafisch gebied scoort World Racing 2 goed, en op audio gebied is de game solide hoewel niet bijzonder. World Racing 2 is geen klassieker, maar wel een game die het nodige plezier oplevert en leuk tijdverdrijf biedt voor spelers die puur realisme geen absolute noodzaak vinden.