oals je eigenlijk van elke Blizzard Entertainment game verwacht, hebben we ook op deze titel een aantal jaar mogen wachten. Maar uit het verleden is dan ook gebleken dat dat de kwaliteit van hun games alleen maar ten goede komt. Of dat ook het geval is met World of Warcraft is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar één ding is zeker, het is een game geworden die er niet snel nog eens zal komen.

aar denk je aan als je het woord Warcraft hoort? Ja, precies aan strategy games met allerlei kleine wezentjes zoals elven en dwergen. Maar dan natuurlijk niet zomaar elven en dwergen, nee hele vreemde wezens, uit proportie getrokken zeg maar. De stijl van Warcraft I, II en III vind je ook terug in deze game en vormt de basis van World of Warcraft. Het zal dan ook niet meegevallen zijn voor Blizzard om een stap als deze te verwezenlijken, maar ze hebben het risico toch genomen; Hoe ziet de wereld van Azeroth er uit als ik door de ogen van één van haar bewoners kijk? Hun antwoord kan je nu eindelijk zelf bewonderen wantna bijna een jaar aan beta tests in zowel Amerika, Korea en Europa is de game in alle drie de gebieden in de winkels te vinden.

at World of Warcraft nu zo anders maakt dan andere en dan met name de wat oudere MMORPG's is het gemak waarmee je de wereld betreedt. Geen moeilijk vragen, ellen lange bladen vol keuzes, interfaces uit het Stalin tijdperk, nee het is allemaal de simpelheid zelve. Deze lage drempel gecombineerd met het feit dat World of Warcraft de eerste MMORPG in Europa is die een pre-payed game card gaat gebruiken, zorgt ervoor dat de game zich in haar genre openstelt voor een nieuw en breder publiek.

et verhaal van World of Warcraft speelt zich zo'n vier jaar na de gebeurtenissen van de Frozen Throne uitbreiding op Warcraft III af. De beide facties liggen wederom met elkaar in de clinch en alles ligt nu in de handen van de spelers. De demonen van de Burning Legion zijn terug gedreven en haar leiders verslagen waarmee de kans voor een derde invasie sterk is afgenomen. Ook de Lich King, in de vorm van Arthas met de Helmet of Dominion, likt zijn wonden en smeed snode plannen op zijn ijzig koude troon op het bevroren Northrend. In tegenstelling tot de Burning Legion is de Lich King echter wel een bedreiging die de leiders van zowel de Horde als de Alliance blijkbaar zijn vergeten.

ls speler moet je als eerste een keuze maken bij welk van de twee facties je jezelf wilt aansluiten. Natuurlijk kan je kiezen uit de Alliance met de Humans, Dwarves, Night Elves en Gnomen en de Horde met de Orcs, Tauren, Trolls en Undead. Elk van deze rassen is uniek en hebben hun eigen specifieke vaardigheden en voor- en nadelen. Zo kunnen dwergen al vanaf grote afstand schatkisten vinden, hebben de Tauren een voorsprong als het op plantenkunde aankomt en kunnen de undead vier keer langer onder water leven. Naast de keuze van welk ras je vertegenwoordigd, kies je ook een rol die je in het geheel wil gaan vervullen. Een keuze uit de negen verschillende klassen is dan ook niet zomaar gedaan en vergt enige inleving. Zorg wel dat je een keuze maakt die overwogen is, gezien je niet na vier dagen spelen zomaar weer een nieuw personage aan maakt. Je kunt echter zo wel een achttal personages op een server aanmaken.Conclusie

oals je eigenlijk van een Blizzard game verwacht, is World of Warcraft een perfect afgewerkte titel met minimale foutjes. De balans tussen de verschillende rassen en klassen is goed uitgedacht en je krijgt muziek, film, graphics en spraak zoals je het gewend bent. Voor elke setting is er muziek en hoewel niet alle quests worden gesproken, spreekt iedere NPC, of dat nou Thrall, Sylvanas, Tyrande of Rexxar is, je aan in hun eigen stem. Het geluid is natuurlijk even sfeerbepalend als de graphics en alles is verweven in een prima geheel. Met de stap om pre-pay game kaarten te gaan gebruiken, opent Blizzard de deur ook voor de mensen zonder Credit Card en maakt daarmee de drempel lager voor het genre. Helaas blijft natuurlijk de alom bekende maandelijkse bijdrage wel bestaan en heeft ook Blizzard niet gekeken naar een andere constructie zoals een andere ontwikkelaar dat wel heeft gedaan.

Shrine of the fallen hero, Blizzard's eerbetoon aan Michel Martin Koiter

ent een game als World of Warcraft dan alleen maar positieve punten? Ik zou bijna willen zeggen “Jups!”, maar helaas is dat niet het geval. De wereld in al zijn pracht moet wel bij de speler aansluiting vinden. Ben je geen voorstander van de “Cartoon” aanpak van Warcraft, dan is ook World of Warcraft niet de game voor jou, gezien je het eigenlijk zo kan stellen dat je op een willekeurige map van Warcraft III inzoomt en in een first person look de wereld in trekt. De wereld heeft ook nog een ander nadeel en dat is de engine waar het op draait. Natuurlijk is het perfect om de game beschikbaar te maken voor de wat minder snelle PC’s maar er is weinig tot geen rekening gehouden met de toekomst. Een gemiddelde MMORPG heeft een looptijd van zo’n vijf jaar en gezien je nu geen glimmede harnassen, reflecterende oppervlaktes en bumpmapping tegenkomt zal je het daar voorlopig mee moeten doen. Dus of de engine de tand des tijds kan doorstaan en daarmee meekomen met concurrentie als Everquest 2 is nog maar de vraag.

orld of Warcraft zal voor vele nieuwe spelers de eerste stap zijn in het genre MMORPG. Het is een tamelijk open game die je geheel intuïtief zal begeleiden op je avonturen door de sfeervolle en afwisselende wereld. Met monsters die uit alle hoeken en gaten komen, quests die je naar de uithoeken van de wereld sturen en dungeons en raids waarbij je met meer dan 60 man vijf uur lang bezig bent, toch wel een zeer geslaagde MMORPG. Eén maar is er echter wel aan de titel en dat is dat de game zo ongelofelijk verslavend is dat ik zelfs twee dagen over mijn deadline deze review heb ingeleverd. Let hier dus op als je met tentamens of proefwerken zit. Ik schaam mij in ieder geval heel diep en zal mezelf terugtrekken naar een hutje in de wildernis van Kalimdor om daar mijn dagen te slijten met het molesteren van van alles en nog wat . Het klinkt als een straf, maar het is alles behalve dat.

oodbye cruel world…. HELLO AZEROTH!