Review
World of Warcraft Legion

World of Warcraft: Legion

WoW is weer leuk, sociaal en avontuurlijk

Geschreven door Harry Hol op
Hoewel Blizzard voor Legion (opnieuw) rijkelijk ‘leent’ van andere mmo’s, is het geheel toch weer heel erg ‘Warcraft’. De nieuwe class quests en legendarische wapens maken progressie weer even fris en nieuw. Level-schalen maakt quests veel vrijer en socialer, en de nadruk op gesproken scènes zorgt dat je weet wat er in de wereld speelt zonder dat je al die quest-tekst hoeft te lezen. Het maakt Legion een heel plezierige ervaring. World of Warcraft is weer leuk, sociaal en avontuurlijk.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Class quests, level-schalen in zones, heel gefocuste ervaring, Demon Hunter
 • Minpunten
 • Quests in essentie niet anders dan vroeger, abonnement nodig om te spelen

Het zal de geïnteresseerde lezer niet zijn ontgaan dat Warlords of Draenor niet het succes was waar Blizzard op hoopte. Wellicht dat de game te veel veranderde in een singleplayer-ervaring. Misschien was het gewoon algehele WoW-moeheid. Of misschien was het enorm terugstellend hoe weinig nieuwe content-patches werden uitgebracht.

Legion is de expansion die dat allemaal weer moet rechtbreien. Deze uitbreiding moet oude WoW-fans weer binnenhalen en wellicht ook weer wat nieuwe spelers aan zich binden. Er is inmiddels weer een hele generatie games die de twaalf jaar oude mmo nog nooit heeft geprobeerd. De grote vraag is natuurlijk of een mmo in het tijdperk van League of Legends, Minecraft en Virtual Reality nog bestaansrecht heeft.

Ja

Laten we daar niet omheen draaien. Legion maakt van World of Warcraft weer een enorm toegankelijke, spannende en frisse ervaring. Dat komt mede door het nieuwe progressiesysteem, maar ook omdat de ontwikkelaar inmiddels echt heel goed weet hoe ze een verhaal kunnen verweven met (in essentie) ‘dood tien ratten’. Belangrijkste verbetering in Legion is echter dat WoW eindelijk een ‘persoonlijke’ ervaring biedt.

World of Warcraft Legion

Want dat was toch altijd wel de olifant in de kamer: dat je als ‘held die de wereld moest redden’ eigenlijk gewoon een van de zoveel miljoen anderen was, die exact dezelfde dingen deed op exact hetzelfde moment. De quest-tekst zei dan wel dat je die bijzondere unieke sneeuwvlok was, maar al die andere bijna identieke avatars naast je die ook net vijftien zwijnenharten inleveren, verstoren die illusie vrij rap.

Eerdere innovaties zoals ‘phasing’, waarbij de wereld om je heen verandert naar gelang je vordert in een quest, hielpen wel om het verhaal wat spectaculairder te maken, maar wie een of meerdere ‘alts’ door dezelfde zone loodste zag al snel dat het allemaal illusie was.

Blizzards jongste poging tot een persoonlijker ervaring speelt leentjebuur bij Star Wars: The Old Republic en bij Guild Wars 2. Nu krijg je namelijk een persoonlijk verhaal op basis van je class. Hoewel dat verhaal voor alle klassen draait om nieuwe legendarische wapens, is het verdere verloop en wat je doet echt anders. Dit helpt om het levelen van je verschillende characters ook echt zinvol te maken. Je hoeft immers niet met de blik op oneindig eindeloos dezelfde dingen te doen.

Het helpt ook dat je vier van de vijf nieuwe zones in willekeurige volgorde kan doorlopen. Deze zones schalen je personage namelijk, net zoals in Guild Wars 2. Dit betekent dat je automatisch het juiste level hebt voor het gebied. Dit maakt het ook makkelijker om even samen met vrienden te spelen, die misschien net in een andere zone zijn. Het level-schalen is een verademing in WoW, al beperkt het zich helaas nog tot de Legion-gebieden.

World of Warcraft Legion
World of Warcraft Legion
World of Warcraft Legion

Progressie

Hoewel de gebruikelijke WoW-progressie van gear en levels nog steeds bestaat, voegt Blizzard in Legion een nieuw aspect toe: legendarische wapens. Deze zijn zoals gezegd het onderwerp van je class quest, en al vrij snel na het voltooien van de Legion-introductie kun je kiezen welke van de drie legendaries (één voor elke spec) je als eerste wilt vinden. Heb je het wapen, dan kun je deze personaliseren via een eigen tech tree met vaardigheden. Het levelen van je wapen doe je met speciale drops uit schatkisten of van zeldzame monsters. Zo bouw je zelf een wapen dat het beste past bij je speelstijl. Nu is het wel zo dat (bijvoorbeeld) elke Beastmaster Hunter exact hetzelfde geweer krijgt. Dat is voor een deel opgelost doordat je het uiterlijk van je wapen een beetje kunt aanpassen. Maar echt helemaal uniek is je legendary dus niet.

Dat maakt voor het spel echter niet uit. Het is fijn om een extra vorm van progressie te hebben met eigen vaardigheden passieve bonussen, die nou eens niet afhangen van het eindeloos doorlopen van dungeons. Er is nog wel een random element in het spel, vanwege de drops die je nodig hebt van sommige mobs, maar het voelt betekenisvol genoeg om je een gevoel van eigenaarschap te geven.

Boost

Voor wie het bovenstaande aantrekkelijk klinkt, maar geen zin heeft om eerst het ‘oude’ WoW te doorlopen (de expansion is voor personages van level 100 en hoger) is er goed nieuws. Opnieuw heeft de game een ‘level boost’ waarmee je een character naar keuze in een klap naar 100 kunt levelen. Dit is heel elegant gedaan. Je begint meteen met de best spectaculaire introductiequest van Legion, die tegelijk fungeert als een tutorial waarin je vrij snel al je skills krijgt. Je wordt voorzien van een passende uitrusting en wapen, en je krijgt een zak goud om meteen zaken te kunnen doen op het Auction House. Al je oude spullen uit je bags zijn tijdelijk verdwenen, die krijg je later per WoW-mail weer retour. Dit helpt enorm om je eerste schreden in de nieuwe expansion te zetten zonder dat je met al je oude zooi zit opgescheept.

World of Warcraft Legion

De boost zorgt ervoor dat je in twintig minuten ‘up to speed’ bent, of je nu voor het eerst WoW speelt of een character van vijf jaar geleden weer nieuw leven inblaast. Het is een geweldige manier om de game weer op te pakken en geeft veteranen en nieuwkomers een gelijkwaardig begin.

Demon Hunter

Er is in elk geval wel één onderdeel van de expansion dat vooral voor veteranen bedoeld lijkt: de nieuwe Demon Hunter-class. Deze heel bewegelijke aanvaller heeft een double jump en kan een stukje zweven na een sprong. Al eerder gingen we dieper in op deze Hero Class. Het is net als bij de Death Knight niet mogelijk om zomaar een Demon Hunter te spelen. Eerst moet je op dezelfde server een character op level 70 of hoger hebben. Gezien de level boost die elke Legion-speler krijgt, is dit geen grote barrière.

Demon Hunters zijn hoe dan ook een leuke class om te spelen, al is het waarschijnlijk slim om even te wachten met er een maken. Een groot deel van de illusie van uniekheid gaat al snel verloren als je met tientallen Illidan-klonen door de Demon Hunter-starterzone rost. Maar dat is uiteraard voor ieders eigen risico.

World of Warcraft Legion

Het blijft WoW

Legion blijft onder al deze verfijningen nog steeds World of Warcraft. Dat betekent dat de structuur van de meeste quests nog steeds bestaat uit het aloude ‘dood dit, ga daarheen, klik daarop’. Wat dat betreft is het vooral de context (en de goed geschreven cutscenes) die het nieuw doen lijken. Het is echter genoeg om echt weer even dat oude WoW-gevoel te krijgen. Of dat gevoel ook blijft, is op dit moment niet zo makkelijk te zeggen. Het doorlopen van de zones en het uitspelen van de verschillende class quests zal de meeste spelers wel even een paar weken zoet houden. En dat is op zich eigenlijk al de toegangsprijs plus een maand abo waard. Het is nu echter aan Blizzard om er door middel van updates, nieuwe raids (die zijn er op het moment van schrijven nog niet) en andere content voor te zorgen dat je zonder bezwaar weer maandelijks gaat betalen.

Of dat ook echt gebeurt? Het voelt steeds meer als een anachronisme om spelers maandelijks geld uit de zak te kloppen. Vooral als je ziet dat spellen als Guild Wars 2 zonder abonnementsgeld een best pittig updateschema met steeds nieuwe content leveren. Gelukkig is er niemand die je dwingt om meteen een jaarcontract aan te gaan. Met dat in het achterhoofd is Legion voor de oude fans en voor nieuwsgierige nieuwkomers een goede reden om weer eventjes in Azeroth te verdwalen.

World of Warcraft: Legion is nu beschikbaar voor pc en Mac.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gears of War 4-campaign krijgt lokale multiplayer op pc GTA Online krijgt update voor bikers
14

Reacties op: World of Warcraft: Legion

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Learned

  • 20 september 2016 11:34
  Cartoony unbalanced crap waar we over 3 maanden weer van gaan horen hoe saai het is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 20 september 2016 11:44
  @Learned
  Hier doe je de allerbeste MMORPG en grootste game die er ooit zal bestaan echt te kort mee.

  Ik heb de game met liefde 6 jaar lang gespeeld, maar het is normaal dat op een gegeven moment de rek wel uit is. Het questen is zoals hierboven beschreven in essentie nog steeds hetzelfde als in het begin, echter weet Blizzard hier wel wat creatiever mee om te gaan. Ik vind het heel knap dat mensen nog steeds deze game fanatiek spelen en we kunnen wel stellen dat geen enkele andere MMORPG dezelfde ervaring kan bieden als WoW.

  Zelf speel ik niet meer, aangezien ik weiger maandelijks te betalen + mijn laptop draait deze game niet lekker. Maar games van Blizzard kunnen zeker niet unbalanced genoemd worden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 25 september 2016 11:28
  @Learned
  Wat een kinderachtige reactie
  Hoe kun je het nu crap noemen? Het is 1 van de populairste games ooit gemaakt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Learned

  • 26 september 2016 11:43
  @Mrblueeyes ik kan het crap noemen want ik heb deze populaire game 10 jaar lang gespeeld en het is allang niet meer zo spectaculair dan in het begin. Kinder spel is het

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Headshot_NL

  • 20 september 2016 11:56
  Ik vind het een leuke review Harry!
  Ik ben zelf een fanatieke WoWer :P en deze expansion is weer de moeite waard!
  Nu is het wel zo dat de End-Game nu nog in de baby schoenen staat.
  Inmiddels alle mythic dungs alweer gedaan ( wat leuke epics geloot helaas nog geen legend) en morgen progress met mijn Guild in de eerste raid die uitkomt namelijk The Emerald Nightmare.
  Wordt vast wel weer leuk en wat ik zo heb gezien wordt de End-Game voorlopig ook leuk. totdat het natuurlijk weer op farm staat. En ik vind dat Blizzard dan op dat moment te kort doet ipv van een nieuwe expansion te maken zorg er dan gewoon voor dat er grote raids worden toegevoegd! Maar we zullen zien.
  Voor de twijfelaars die dit lezen of ze weer moeten beginnen of moeten aanschaffen : Doen!
  Je krijgt er geen spijt van :) op dit moment is er genoeg te doen! :)
  Ik zou de Expansion een 9 geven maar dat terzijde :)

  Groetjes!
  Ben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mithrandix

  • 20 september 2016 12:10
  Om eerlijk te zijn vind ik het een slap en achterhaald excuus om de game een lager cijfer te geven door de maandelijkse kosten. Niet alleen is 12-15 euro per maand een laag bedrag maar er is sinds patch 6.1.2 (Warlords of Draenor) de mogelijkheid om WoW tokens te kopen voor ingame gold.

  De prijs van de token varieert per dag maar ik heb elke maand gewoon een token gekocht waardoor ik dus nu al meer dan een jaar gratis het spel speel. Ik weet niet of de schrijver hier van op de hoogte is maar ik vind het zo achterhaald om elke keer die maandelijkse kosten naar voren te halen terwijl er al een jaar lang een alternatief is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 20 september 2016 12:42
  @Mithrandix
  Mensen die een uurtje per dag of week kunnen spelen zullen nooit de gold kunnen farmen in deze korte speeltijd. Dit betekent dat zij maandelijks zouden moeten betalen wat erg zonde is van hun geld aangezien ze het spel niet veel kunnen spelen.

  Dus het is een zeer valide reden mijns inziens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 20 september 2016 15:12
  @incarnatus
  Als je er überhaupt geen/weinig tijd voor hebt moet je het sowieso niet spelen. Dat is nou eenmaal niet de doelgroep.

  En ik vergelijk het altijd zo: 12 euro per maand en al die tijd zat te doen, of een 50 - 60 euro besteden aan een game waar je in een week mee klaar bent? Vind het in zoverre wel gelijk op gaan.

  Ook zoals eerder gezegd, is het al vanaf het begin op deze manier te spelen, dus waarom zou het nu pas een minpunt zijn? WoW is WoW en geen andere game. Dat GW2 ook een MMO is, neemt niet weg dat het verder een hele andere game is. Tof, maar toch anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tidir

  • 20 september 2016 13:25
  Maandelijkse kosten vind ik geen min punt. Dit is al jaren het geval. En voor 12-15 eu per maand haal je er heel veel uren uit. Meer dan een gemiddelde game van 50-60 eu. Zelf heb ik Legion heel erg positief ervaren. Deze uitbreiding doet het al veel beter dan zijn voorganger WOD. Daarnaast denk ik dat er gewoon veel verzuurde WoW spelers zijn die nooit tevreden zullen zijn. Maar dat ligt meer aan die spelers zelf dan aan de game in mijn ogen. De tijd veranderd en zo het spel ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 20 september 2016 14:38
  Zeggen dat WoW maar gratis moet zijn omdat guild wars 2 dat ook is, is echt een conclusie van niks vind ik. Guild wars 2 is compleet anders van opzet dan WoW. De hele achterliggende structuur is anders en daarom niet te vergelijken. WoW is eerder te vergelijken met games als Star Wars the old republic, en rift. En als je kijkt naar de free 2 play modellen van die games dan betaal ik met alle liefde mijn 12 euro per maand hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 20 september 2016 16:33
  M`n ouders zijn weer begonnen ermee en ze schijnen er een hoop lol mee te hebben, gelukkig zijn ze er niet aan verslaafd als voorheen :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RPGer

  • 22 september 2016 10:17
  @leroyx50 ouders verslaafd aan gamen/WOW moet niet gekker worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 23 september 2016 01:39
  @RPGer, ik bedoelde meer dat ze in de avond er aardig wat uurtjes mee bezig waren, ieder andere ouder spendeert die tijd misschien met TV kijken, puzzelen, boekje lezen, postzegel verzameling etc etc etc, het was niet zo dat ik me verwaarloosd voelde.
  Zie geen verschil tussen gamen en hele avond TV kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 25 september 2016 11:30
  @leroyx50
  Zo is het maar net. Gamen is hetzelfde als tv kijken. Met beiden niks mis

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.