Hoewel rugby in Engeland tot de populairste sporten behoort, is deze ruige balsport in Nederland nooit echt aangeslagen. Ook bij gameontwikkelaars is rugby, waarschijnlijk door de beperkte afzetmarkt, niet echt een populair thema. Vorig jaar probeerde Electronic Arts toch tevergeefs de zieltjes van de Engelsen te winnen met Rugby 2004, maar het spel werd genadeloos afgekraakt. Reden voor Acclaim om het gapende gat in de markt te vullen met World Championship Rugby.

Rugby is vergelijkbaar met het American Football, al zal je niet steeds van opstelling hoeven te wisselen waardoor het voor een leek meteen al een stuk eenvoudiger wordt. Daarbij heeft Acclaim ervoor gekozen om met World Championship Rugby voor een arcadeachtige aanpak te kiezen. De gameplay is dan ook vergelijkbaar met de sportgames van Midway en heeft een vrij lage leercurve.

Doel van het rugbyspel is om de bal over de achterlijn van de tegenstander op de grond te gooien. De tegenstander dient dit te voorkomen en probeert de bal, liefst met grof geweld, van je af te pakken. Het is van groot belang om de bal tijdig naar een van je teammates af te spelen. De bal mag bij rugby alleen opzij of naar achteren gegooid worden, trappen mag wel in elke richting maar door de vorm van de bal is het erg moeilijk om deze goed uit te mikken.

Wanneer je de bal in je bezit hebt, gooi je met de L1 en de R1 knoppen de bal naar je teamgenoten onder of boven je in het beeld. Ook is het dan mogelijk sprintjes te trekken en ontwijkende bewegingen te maken wanneer een tegenstander met grof geweld op je af komt vliegen. Wanneer je de bal van de tegenstander dient te veroveren, kun je tackles uitvoeren of er gewoon op los beuken in de hoop dat de bal uit zijn handen valt.

Kenmerkend voor het rugbyspel zijn de schermutselingen waarbij bijna alle deelnemers aan het spel op een hoopje liggen in de hoop de bal te kunnen pakken. Ook in World Championship Rugby zijn deze van de partij en met tactisch buttonbashen kun je deze situaties in je voordeel beslechten.

World Championship Rugby kent een vrij beperkt aantal spelmodi. Je kunt kiezen voor een vriendelijke match, waarbij je zelf het stadion, weertype en de twee deelnemende teams uitkiest, of één van de ongeveer tien verschillende toernooien. Deze toernooien verschillen wat betreft deelnemende landen en toernooistructuur. Het grootste gemis is wellicht het ontbreken van een tutorial die de spelregels uitlegt, want nu moet je als niet rugbykennende speler zelf alles uitzoeken.

Grafisch is World Championship Rugby best in orde. De stadions zijn mooi voorgegeven en het spel kent een paar verschillende weersomstandigheden die voor enige variatie moeten zorgen. Met name de bewegingen van de spelers zien er erg goed uit en lopen goed in elkaar over. Het uiterlijk van de spelers zelf is dan wel weer wat overdreven en cartoonesk, met overdreven dikke beenspieren.

World Championship Rugby is een vrij pover uitgevoerde maar tegelijk ook behoorlijk degelijke sportgame. Verwacht geen blitse soundtrack, spetterende intro en vele waarheidsgetrouwe teams. De meeste teams in het spel zijn fictief en er zijn slechts twintig landenteams om mee te spelen. Toch heeft het spel behoorlijk wat gameplay in huis die je zeker een paar dagen zal houden. Leuk om een keer te huren voor al wie eens wat anders wil spelen dan het zoveelste voetbalspel en voor al wie Madden NFL toch net iets te ingewikkeld is.

Gameplay: 7,5 Graphics: 7,0 Geluid: 7,0 Totaal: 7,3