Review
Wolfenstein 2

Wolfenstein 2: The New Colossus

Zeldzaam goede game

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

Niet alleen etaleert BJ Blazkowicz dat nazi’s omleggen een fantastische bezigheid is. Het in dit deel uitgediepte hoofdpersonage geeft bovenal blijk dat Wolfenstein meer is dan moord en doodslag. Een spelwereld, een diverse cast en een overdaad aan bizarre scenario’s die bijna alle levels tot een feestje maken; Wolfenstein 2 is een actiegame in hart en nieren, maar daarmee doen we zoveel andere kwaliteiten van dit spel tekort.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Het schieten, geweldige cast, verhaalvertelling, spelwereld, waanzinnige scenario’s
 • Minpunten
 • Conservatieve mechanics op consoles zijn ergerlijk
Wees niet bang dat Wolfenstein 2: The New Colossus louter knallen is, deze game is zoveel meer dan dat. Op zoveel vlakken waar je het niet verwacht heeft Wolfenstein 2 diepgang. In de nucleaire onderzeeër die fungeert als hub kun je je tientallen minutenlang aan een stuk vermaken met vrijwel niets doen. Dan luister je bijvoorbeeld naar de conversaties tussen teamgenoten. Of je gaat buiten in de spelwereld op zoek naar lore die is verwerkt in posters, agenda’s, kaartjes of audio-opnames. Het zijn er meer dan je tellen wilt.

Ondergetekende is geen fan van losse lore. Maar het Amerika dat in Wolfenstein 2 door nazi’s is ingenomen, komt juist in zulke details tot leven. Het zijn de nazi-vlaggen, de propaganda-flyers, de Duitse countryliedjes op de radio en de gesprekken op straat die een volstrekt ongeloofwaardig scenario in een volstrekt geloofwaardige spelwereld gieten. Met name het acteerwerk in Wolfenstein 2 excelleert. De gezichtsanimaties zijn wellicht een beetje knullig, maar bij de gratie van Frau Engel, wat wordt er in Wolfenstein 2 goed geacteerd.

Wolfenstein 2

Ingedrukt gaspedaal

Hoofdpersonage BJ Blazkowicz krijgt niet alleen inhoud dankzij de innerlijke dialoog die hij voert als hij nazi’s over de kling jaagt. Je duikt ook in zijn verleden, in de relatie met zijn ouders bijvoorbeeld.

Wolfenstein 2 schuwt geen enkel moeilijk onderwerp. De positie van zwarte vrouwen komt langs, de invloed van het vaderfiguur komt langs, de weerbaarheid van zwangere vrouwen. En zulke onderwerpen worden niet even in een stukje dialoog vertolkt of in een tussenfilmpje van een minuut gepropt. Nee, Wolfenstein 2 trapt het gaspedaal op zulke momenten juist extra in.

Het gevolg is duidelijk: je gaat om de mensen met wie je speelt en werkt geven. Je gaat om nazi’s als Frau Engel en je vader gruwelen. De momenten dat setting, verhaal en actie samenkomen zijn dan ook het beste. Aan het begin denkt je wellicht: wow, ik mag op nazi’s schieten vanuit een rolstoel, maar al gauw kom je erachter dat dit specifieke speelse scenario enkel het topje van de ijsberg vormt.

Wolfenstein 2 is ontzettend over-the-top, maar nooit op een slechte manier. Het vindt steeds nieuwe settings of mechanics om de gameplay vers te houden en het verhaal een onverwachte richting in te sturen. Maar bovenal weet het je zo keer op keer een gevoel van intens geluk te geven.

Wolfenstein 2

De best schietende game

De actie alleen slaagt daar al voortdurend in. MachineGames levert met Wolfenstein 2: The New Colossus de best schietende game van deze consolegeneratie af. Dat voel je al na een minuutje spelen. Het is een gevoel dat moeilijk uit te leggen is, maar Wolfenstein 2 voelt zo veel beter dan trailers blijk kunnen geven. Misschien zijn het die fijne ragdoll-physics. Nazi’s trillen en spartelen bij iedere kogel die ze doorzeeft.

Dat is wel zo belangrijk in een singleplayerschietspel waarin knallen op deze nazi’s de voornaamste bezigheid is. Het schieten verveelt ook niet, zelfs niet na twintig uur spelen. Met een machinegeweer in iedere hand – geen uitzonderlijke ‘tactische’ opstelling in Wolfenstein 2 – stapel je dode nazi’s met groot plezier op tot aan het plafond. Geenszins is dat overdreven: alle lijken blijven liggen, de physics doen de rest van het werk.

Om dat te realiseren beschik je over een klein maar goed afgemeten arsenaal aan wapens, die geüpgraded kunnen worden met kits die verstopt zijn in uithoeken van de levels. Ook die upgrades zijn niet talrijk, maar ze voegen wel echt iets toe. Een van de eerste upgrades die je wilt hebben is de silencer voor je pistool en machinegeweer. Sluipen is net als in Wolfenstein: The New Order (2014) een integraal onderdeel van de gameplay.

Wolfenstein 2

De segmenten waarin geslopen kan worden tonen bovenin het scherm een radar met de positie van de commandanten. Weet je hen ongezien uit te schakelen, dan voorkom je dat er versterking arriveert in de vorm van nazi’s of gigantische (mechanische) afgeleiden daarvan. Zonder silencer beschik je enkel over mêlee-aanvallen om vijanden stilletjes uit te schakelen, maar het is ons zonder demper maar één keer gelukt om ongezien en ongehoord een segment in de levels te klaren. Maar zelfs met silencers op je guns is dat behoorlijk lastig.

Gelukkig wordt ook de stealth later in de game iets makkelijker dankzij nieuwe uitrusting. Je krijgt halverwege de verhaallijn de keuze uit drie stukjes technologie, waaronder stelten die fungeren als double jump, om hoger gelegen platformen te bereiken, en een harnas dat je torso platdrukt, wat handig is om door nauwe doorgangen te manoeuvreren. In de praktijk is de gear vooral een verrijking voor je tactieken. Zo kun je ongezien overzicht creëren door op stelten te gaan staan of onder een auto te kruipen om ongezien te blijven.

Dat wil niet zeggen dat Wolfenstein je geen belangrijke keuzes voorlegt. Aan het begin van de game bepaal je bijvoorbeeld welke tijdlijn je doorloopt door te kiezen wie van je twee maatjes je laat leven, exact zoals in Wolfenstein: The New Order. Die keuze, die we omwille van spoilers niet verder zullen toelichten, resulteert daadwerkelijk in andere cut scenes, gebeurtenissen tijdens het spelen en op veel momenten zelfs compleet andere dialoog. Het maakt een tweede playthough zeer aanlokkelijk.

Wolfenstein 2

Vrijwel feilloos

Wolfenstein 2 mag met het oppakken van health en munitie dan lekker old skool aanvoelen, het is wel echt een crime om op een controller steeds met je rechterduim van het rechterpookje af te moeten om met vierkantje (op de PlayStation 4) iets op te moeten pakken. Het zorgt ervoor dat je als een idioot langs muren afloopt en als een malle op dat vierkantje ramt om alles op te pakken. De game laat je de lay-out van de knoppen op de controller ook niet aanpassen, je zou zelf de knoppen om moeten draaien binnen de instellingen van je PlayStation 4 of Xbox One.

Verder is Wolfenstein 2: The New Colossus een vrijwel feilloze game. De verwachtingen lagen al hoog, maar worden overtroffen. Zowel qua verhaal, moralisme, gameplay, spelwereld en technische afwerking.

Wolfenstein 2: The New Colossus is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

MSI FPS

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft maakt kwartaalcijfers bekend, 53 miljoen Xbox Live-leden EA vraagt fans te stoppen met het levend houden van oude Battlefield-games
38

Reacties op: Wolfenstein 2: The New Colossus

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Sander999

  • 27 oktober 2017 14:29
  Potverdikkeme, het is niet normaal hoeveel goeie games er vandaag uitkomen! Zoveel games, zo weinig geld en tijd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 oktober 2017 14:35
  Even de grammar-nazi uithangen omdat het hier zo toepasselijk is:
  "de propagand-flyers"

  Als ik zo een beetje lees hoe de wereld in elkaar steekt qua sfeer doet het mij erg aan Fall Out denken. Absurde situaties en gesprekken in een geloofwaardige wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 27 oktober 2017 14:39
  @fonsrutte Aangepast, thanks voor de tip

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 oktober 2017 15:25
  @monstercrab
  Ik kan het mis hebben want ik ben van origine niet Nederlands, maar
  "De segmenten waarin geslopen kunnen worden tonen" kunnen -> kan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 28 oktober 2017 11:10
  "Kan worden" inderdaad. Segmenten is weliswaar meervoud, maar 'sluipen' is het onderwerp.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 27 oktober 2017 14:56
  Wil het spel dolgraag kopen op de pc samen met de nieuwe AC eigenlijk, maar lees dat er nog best veel bugs in beide games zitten op de pc versies in ieder geval.

  Dillema's :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lync

  • 27 oktober 2017 15:04
  @spreadthehate Die worden er wel uitgepatched. Of je hem nou nu koopt, of over 1 jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 27 oktober 2017 15:18
  @lync

  Kan kloppen, maar het moet wel speelbaar zijn.
  Lees een hoop reacties op Steam dat mensen bij Wolfenstein 2 de ene crash naar de andere hebben. En bij AC loopt het geluid niet goed of er is zelfs helemaal geen geluid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 27 oktober 2017 15:33
  @spreadthehate gewoon wachten totdat deze er uit zijn en dan kopen. Wellicht hebben ze hem dan al afgeprijsd en heb je nog een financieel voordeel ook naast het feit dat je hem dan met minder bugs kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 30 oktober 2017 10:14
  @spreadthehate Ik heb Wolf dit weekend veel op PC gespeeld. i5 4690k, 16gb ram, gtx 1080 Ti, Win 7 64 en de laatste Nvidia drivers. Hier weinig problemen; game draait meestal op 80-100 fps met alles op ultra en 4K resolutie (en ziet er fantastisch uit).

  Enige issue dat ik heb is dat de performance na cutscenes soms wat willkeurig is; schiet continu van 50 naar 100 fps. Reloaden van het checkpoint verhelpt het probleem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 27 oktober 2017 16:17
  Wolfenstein: The New Order had ook al hele fijne stealth- en shootermechanics. Heb ik destijds gekocht tijdens een Steam-sale (net als The Old Blood trouwens) voor een tientje.

  Deze game ga ik vanavond full price aanschaffen. Developers zoals MachineGames verdienen het te worden beloond voor de passie die zij in hun games stoppen. Plus ik ga niet weken/maanden wachten totdat de game eens wat afgeprijst wordt, ik wil gewoon nu al een bijl planten in die bitch van een Frau Engel. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 30 oktober 2017 10:16
  @thechief De CE is overigens ook prachtig. Zit een Action Man bij! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 27 oktober 2017 16:32
  Ik krijg na deze en andere zeer positieve reviews toch echt zin in de game. Wilde eerst wachten op een sale, maar ga nu toch echt hard twijfelen haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 27 oktober 2017 18:46
  Vind hem een beetje Mwa

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 27 oktober 2017 22:47
  @toeterbaas198219 Wellicht wat verwend dan? Alle recensies die ik tot nu toe heb gezien zijn lovend. En als je twijfelde of dit je type game wel is had je beter eerst deel 1 kunnen kopen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 28 oktober 2017 08:38
  @thechief 1 en 2 staan gewoon in mijn steam lijst hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 27 oktober 2017 23:01
  Ga deze lekker op de Switch spelen. Nu nog even genoeg te doen in Oddesey.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 28 oktober 2017 11:12
  @enkieridu Ja lijkt me heerlijk op de Switch. Maar 2017 is al een duur jaar (Rocket League en Skyrim komen ook nog op de Switch en hoewel ik die op de PS4 resp. PS3 al heb, wil ik ze toch gewoon opnieuw kopen). Net gisteren Odyssey binnengekregen, Xenoblade II Limited Edition in de preorder, de 4 Zelda amiibo nog in de preorder, Mario amiibo komen dinsdag ….. en dan heb ik net al een PS VR gekocht én de SNES Mini gehaald. En dat was natuurlijk ná de aanschaf van een Switch in maart en BOTW Limited Edition daarbij. Zucht.

  Ben blij dat m'n vrouw dezelfde hobby heeft als ik en ook zonder blikken of blozen álle Zelda amiibo in een jaar tijd bij elkaar koopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 28 oktober 2017 06:48
  Je kan ook over items heen lopen om ze op te pakken. Daar kwam ik gisteren op de PS4 achter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 28 oktober 2017 06:50
  Je kan ook over items heen lopen om ze op te pakken. Daar kwam ik gisteren op de PS4 achter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.