Watch Dogs was een groot succes voor Ubisoft. Niet alleen is het nog steeds de snelst verkopende nieuwe IP in Europa, het bouwde ook een goede basis voor een succesvolle franchise, die naast hun andere series als Assassin's Creed en Far Cry kan staan. Het hacken was erg leuk om te doen en Chicago was een prachtige omgeving om je digitale vaardigheden op los te laten. Toch was er ook kritiek: hoofdpersoon Aiden Pierce was een saaie gast, het verhaal viel enorm tegen en de missies verschilden te weinig van elkaar.

Een oude vriend

De eerste verhalende dlc Bad Blood probeert daar verandering in te brengen door je in de huid te laten kruipen van een nieuwe held. Dit keer heb je Raymond Kenney onder de knoppen, die je uit het originele spel kent als T-Bone. Aiden is allang uit de stad vertrokken en Raymond is net van plan hetzelfde te doen wanneer hij wordt gebeld door een oude vriend, Tobias Frewer. Die zit flink in de problemen en het is aan jou om hem uit de penarie te helpen. 

Natuurlijk zit de vork veel ingewikkelder in de steel dan op het eerste gezicht lijkt, maar het verhaal wordt in Bad Blood wederom nooit echt boeiend. Je opent de jacht op een bekende hackervijand, die zo zijn eigen redenen heeft om jou uit te willen roeien. In de praktijk is het (weer) een excuus om van de ene naar de andere locatie te trekken om de aanwezige fixers te elimineren, of langs ze te sluipen om ergens bij een computer uit te komen.

Watch Dogs Bad Blood

Het grootste kritiekpunt op Bad Blood is dan ook dat de dlc eigenlijk weinig nieuws doet. Weer moet je bases binnensluipen en alle bewoners uitschakelen. Weer moet je computers hacken via dezelfde puzzeltjes met pijpen. Weer rijd je in een slecht bestuurbare auto achter iemand aan, zonder te dichtbij te komen. Het zijn missies die we in het volledige spel al genoeg hebben afgewerkt. Wel richt de laatste van de drie aktes zich meer op schietactie dan we tot nu toe gewend waren. Raymond raakt verzeild in een aantal situaties waar hij zich alleen met het betere knalwerk uit kan redden.

Oude wijn in nieuwe zakken

Zelfs het feit dat je nu een nieuw personage bestuurt voegt weinig toe. Raymond is in feite niet meer dan Aiden Pierce in een ander jasje, alleen heeft hij een groot stuk gereedschap om mee te slaan in plaats van een baton. Wel zijn er gelukkig wat nieuwe snufjes om mee te spelen. Zo hebben sommige beveiligingscamera's nu geweren aan zich vastgeplakt, waardoor je nietsvermoedende vijanden vanuit een onverwachte hoek kunt bestoken. Ook heeft Raymond een radiografisch bestuurbaar wagentje waarmee je door ventilatieschachten scheurt en vijanden met een stun gun uitschakelt. Het zijn leuke vernieuwingen, maar beide gadgets gebruik je maar twee of drie keer in de korte campaign.

Het positiefste dat we over T-Bone kunnen zeggen is dat hij in ieder geval een stuk vrolijker babbelt dan Aiden Pierce. Vooral de scènes waarin hij bekvecht met zijn oud-collega Tobias zijn leuk geschreven. In een paar instanties legt de game je deze conversaties wel op een vervelende manier op, door je te dwingen de halve stad door te rijden alleen maar zodat je naar hun gesprek kan luisteren.

Watch Dogs Bad Blood

Samen hacken

Naast het verhaal van vier tot vijf uur herbergt Bad Blood ook weer een sloot aan zijmissies om te doorploegen. Ook hierin wordt leentjebuur gespeeld bij het originele Watch Dogs: je scant QR-codes, racet zo snel mogelijk van A naar B of infiltreert zwaarbewaakte forten. Soms zelfs in exact dezelfde locaties waar het originele spel je ook al een missie liet afwerken. Nieuw is wel dat je eindelijk missies coöperatief kunt voltooien, en dat pakt prima uit. Het is heerlijk om samen met een vriend digitale destructie over Chicago uit te roepen. Het is eigenlijk jammer dat we die coöp nu pas krijgen, want nu ben je afhankelijk van het selecte gezelschap dat deze dlc zal aanschaffen om een online maatje te vinden.

De beste dlc is content die een nieuwe kijk op een game geeft, niet iets dat futloos voortborduurt op wat we al een hele game lang hebben gedaan. Bad Blood valt helaas in de laatste categorie en dat is enorm zonde. Voor wie geen genoeg kon krijgen van het originele Watch Dogs is het wel voldoende, maar met deze uitbreiding had Ubisoft kunnen laten zien dat de game kan uitgroeien tot een veelzijdige franchise. Zelfs met een nieuw hoofdpersoon en wat nieuwe trucjes laat het echter de kans liggen om ons te overtuigen.