Review

Warhammer End Times: Vermintide

Left4Rat

Geschreven door Gijs Scheltens op

Warhammer End Times: Vermintide blinkt uit in diepgang en herspeelbaarheid. De gevarieerde klassen vormen een sterke combinatie met het diepgaande mêlee-systeem en de verschillende speciale Skaven. Enkele kleine bugs daargelaten is Vermintide een solide co-op-game die niet onder doet voor inspiratiebron Left 4 Dead.

8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gevarieerde levels en klassen, grauwe sfeer, diepgaande gameplay
 • Minpunten
 • Bugs en gebrekkige optimalisatie, klassen voelen niet altijd uniek
De vergelijking tussen Warhammer End Times: Vermintide en Left 4 Dead is haast onvermijdelijk. Een co-op-game waarin je met z’n vieren hordes kanonnenvoer afmaakt en soms te maken krijgt met speciale, sterkere vijanden: een beschrijving die bij beide games past. Toch onderscheidt Vermintide zich op cruciale punten van zijn overduidelijke inspiratiebron en heeft daarom wel degelijk een eigen identiteit.

Wellicht speelt de rijke lore van het Warhammer-fantasy-universum daar een rol in. Vermintide weet de troosteloze sfeer van de apocalyptische End Times geweldig neer te zetten met duistere steegjes, nevelige begraafplaatsen en claustrofobische tunnels. Bijna ieder level speelt zich af op een unieke plek. Je krijgt in vrijwel alle dertien levels een andere taak om te vervullen. Soms is dat graan verzamelen voor een hongerig dorpje of waterputten beschermen, in andere maps moet je bijvoorbeeld een Skaven-hol met dynamiet opblazen.

Ongedierte

Toch volgen de meeste levels een vaste, lineaire opzet. Het spel geeft je opeenvolgende doelen: bereik punt X, maak punt Y kapot, bescherm punt Z, enzovoort. Terwijl je die taken netjes uitvoert, stuurt Vermintide hordes ratachtige Skaven op je af. Vergis je niet: het ongedierte kan overal vandaan komen, waaronder uit putdeksels en vanaf daken. Een paar ogen in je achterhoofd komt dus erg van pas. Je moet altijd op je hoede zijn, ook als de grootste hordes ratten bloederig aan hun eind zijn gekomen.

Van tijd tot tijd spawnen er ook een of meer speciale Skaven. Je kunt bijvoorbeeld besprongen worden door een Gutter Runner met Wolverine-achtige klauwen, of op de hellebaard van een Packmaster eindigen. Die geniepige rat heeft het gemunt op spelers die afgezonderd raken van de groep. Onverwacht spietst hij je op zijn hellebaard, waarna je hulpeloos meegesjouwd wordt tot iemand je te hulp komt. De Rat Ogre, een uit de kluiten gewassen Skaven, fungeert in veel levels als minibaas. Hij kan teams compleet met de grond gelijk maken, helemaal wanneer hij geassisteerd wordt door andere speciale Skaven.

Samenwerken of sterven

En dat is precies waar Vermintide om draait. Als je denkt iets wel in je eentje op te kunnen knappen, word je genadeloos afgestraft. Samenwerken is essentieel om levels te halen. Zo kun je teamgenoten overeind helpen voor ze definitief het loodje leggen. Zelfs als dat niet op tijd lukt, zijn ze verderop in het level alsnog te redden. Om te voorkomen dat het zo ver komt, kun je elkaar ook helen met eerste hulp-pakketjes. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om elkaar te helpen Skaven-hordes af te weren. Dat zorgt ervoor dat je als hecht team de meeste kans maakt om rattenzwermen te overleven waar je als eenling niet tegen opgewassen bent.

In Vermintide kun je kiezen uit vijf speelbare klassen, met ieder unieke wapens. Zowel de slag- als vuurwapens hebben hun eigen voor- en nadelen: een krachtig wapen is vaak langzaam en minder sterke wapens blinken juist uit in precisie. De klasse die er wellicht het meest uitspringt is de Bright Wizard, een magiër die vuurbollen kan schieten en sterke area of effect-spreuken kent.

Omdat je met maximaal drie anderen tegelijk speelt, is het de moeite waard om met verschillende teamopzetten te experimenteren. Toch zul je nooit falen omdat je een specifieke klasse mist, niet in de laatste plaats omdat elk personage nieuwe wapens kan vrijspelen. Wel lijken wapens van verschillende klassen vaak op elkaar. Dat betekent dat niet elke klasse compleet uniek aanvoelt, omdat de speelstijl in veel gevallen hetzelfde is.

Vermintide heeft een stuk meer diepgang dan op het eerste gezicht het geval lijkt

Diepgaande mêlee

Op het eerste gezicht lijkt de gameplay van Vermintide erg simpel: klikken is slaan of schieten en rechtsklikken is afweren. Dat is eigenlijk alles wat je hoeft te weten op de lagere moeilijkheidsgraden: de linkermuisknop spammen is voldoende. Naarmate je de moeilijkheidsgraad hoger zet, volstaat dat echter niet meer. Op Nightmare, de hoogste moeilijkheidsgraad, heeft een gewone Skaven je met een paar rake klappen dood. Om te overleven, zul je dus iets meer handigheid moeten krijgen in technieken als het duwen van vijanden en aanvallen ontwijken. Vermintide heeft een stuk meer diepgang dan op het eerste gezicht het geval lijkt en is daardoor zeer herspeelbaar.

Het loot-systeem speelt daar ook een rol in. Elke klasse begint met een handjevol standaard-items. Om betere uitrusting te verdienen, moet je levels vlot en grondig doorlopen: hoe goed je beloning is, hangt af van hoe snel je het level hebt gehaald en of je verstopte bonus-items hebt kunnen vinden. Dat grijpt weer terug op goede samenwerking: wil je goede items verdienen, dan zul je moeten communiceren en coördineren met je teamgenoten.

Gebrekkige afwerking

Ondanks de bèta die Vermintide achter de rug heeft, zijn er nog verscheidene bugs aanwezig. Zo kan het zomaar gebeuren dat het spel een Rat Ogre spawnt bij het begin van het level, of op andere plekken waar dat eigenlijk niet de bedoeling is. Een enkele keer door de grond zakken is ook niet ongehoord. Verder laat de optimalisatie van Vermintide een beetje te wensen over: zelfs op de laagste graphics-instellingen zakt de framerate in op momenten dat er veel lichteffecten op het scherm te zien zijn. Dat zijn echter kleine minpuntjes die zelden als storend overkomen. Bovendien is ontwikkelaar Fatshark druk bezig om de bugs te verhelpen.

Na Left 4 Dead en het vervolg uit 2008 en 2009 hebben we eigenlijk geen vergelijkbare co-op-game meer gezien. Fatshark vult dit gemis op met het uitdagende Vermintide, waar samenwerking centraal staat. De vijf klassen, het lootsysteem en de gevarieerde vijanden moedigen allemaal aan om een hecht team te vormen. Dat maakt Vermintide een multiplayergame die zeker voor geharde co-op-fanaten de moeite waard is.

Warhammer End Times: Vermintide is nu beschikbaar op pc. Begin 2016 moet het spel ook verschijnen op PlayStation 4 en Xbox One. Deze recensie is gebaseerd op de pc-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: PS4 meer dan 30 miljoen keer verkocht Gebruik de GamePad tijdens Xenoblade Chronicles X
13

Reacties op: Warhammer End Times: Vermintide

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jeffreybond

  • 28 november 2015 13:53
  Klinkt interessant, was deze game al uit het oog verloren, maar ga hem nu toch weer op mijn lijstje zetten voor de Ps4 .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  zyntaxable

  • 28 november 2015 16:55
  Ik heb me nooit heel erg verdiept in Warhammer.. Kan je dit spel spelen zonder dat je voorgaande warhammer games hebt gespeeld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 28 november 2015 17:18
  Ja, Warhammer is fictie en het bestaat niet echt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  markje94

  • 28 november 2015 18:19
  Warhammer is een fantasie universum en met de manier waarop gamesworkshop(de eigenaar van het universum) licentie bijna weggeeft aan iedere jan met de korte achternaam zal voor het grootste deel geen kennis nodig zijn. Daarnaast is/was het een tabletop RPG, dus is er voor zover ik weet geen hele strakke "hoofdverhaallijn" heb begrepen dat ze pas iets heel dickish hebben gedaan. (Een heel groot deel van het verhaal BS gemaakt oid not sure)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 1 december 2015 09:20
  Ze hebben de oude wereld "vernietigd"en een nieuwe wereld gecreëerd voor de nieuwe tabletop versie. Iets wat heel veel mensen over de zeik heeft geholpen want de oude versie word niet langer ondersteund.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  eduardkhil

  • 28 november 2015 21:29
  Voorkennis van Warhammer is niet nodig, ik heb zelf ook geen ervaring met het universum. Er zitten wel wat verwijzingen/knipogen in naar bestaande personages en lore, maar dat beïnvloedt het spel verder niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 28 november 2015 17:45
  Klinkt tof.. maar naast Fallout 4 ook de game Elite Dangerous aangeschaft in steam sales, voor een tientje. Black ops 3 zombie mode heb ik ook nog amper gespeeld.

  Zo typisch, echt tijden niets te gamen, behalve games die je inmiddels ook wel kent. En dan vliegt er van alles om je oren.
  Zo schijnt de nieuwe assasins creed ook erg tof te zijn, wist niet eens dat die uitkwam joh. Geen reclame of niks gezien. Nja, het komende half jaar ben ik al wel voorzien zo lijkt het. Er komt nog meer an..

  Deze game klinkt ook al als muziek in de oren, left 4 dead met een interessante setting en wat meer diepgang. Helemaal top.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 28 november 2015 19:01
  Bah Elite Dangerous, dat is weer zon saaie indie game. Zonde van je geld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 28 november 2015 19:11
  Sommige mensen vinden indie games wel leuk. Dat heet verschillende de smaken hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 28 november 2015 19:11
  Sommige mensen vinden indie games wel leuk. Dat heet verschillende de smaken hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 29 november 2015 01:54
  probeer even een "AAA"titel te vinden in het genre space simulator? Tot een volledige versie van Star Citizen lijkt hij best vermakelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 28 november 2015 20:51
  Precies dat.. Tijdje wask de games beu en nu vliegen ze weer om m'n oren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 29 november 2015 02:22
  Je kan niet zeggen dat een indie game je niet interesseert. Elke indie game is gewoon een apart genre en gemaakt door een apart team. Ik heb Undertale vandaag aangeschaft en man wat is dat mij een indie titel! Ik heb pas twee uurtjes gespeeld maar ik heb me al dik zitten vermaken! Echt een aanrader voor iedereen die gamed En laat je alsjeblieft niet afschrikken door pixel art, want dit spel heeft meer ziel dan menig andere titel!

  OT: Even m'n back catalog wegspelen en dan komt deze misschien nog eens aan de beurt. Klinkt belovend!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.