Series zijn de nieuwe films, zo wordt tegenwoordig wel eens geroepen. De laatste jaren stijgt het aanbod in (vervolg) series met hoge productiewaarden gestaag en bijna iedereen die tv kijkt volgt er wel een. Ook in de gamesindustrie is episodische content tegenwoordig een veel gehoord begrip, maar de vergelijking met tv-series gaat nog lang niet op. Behalve wanneer het de games betreft van één kleine ontwikkelaar die dapper in zijn eentje het concept episodisch gamen vorm geeft: Telltale Games. Nadat Telltale met twee seizoenen Sam & Max onze harten stal is de beurt nu aan kleifiguren Wallace & Gromit die de hoofdrol vervullen in een nieuwe serie van vier episodes.

Wallace & Gromit's Grand Adventures is een point-and-click-adventure gebaseerd op de animatiefilmpjes met dezelfde personages. In deze eerste van de in totaal vier te verschijnen afleveringen start uitvinder Wallace een honingproductiebedrijf om uit de schulden te raken. Er is alleen een klein probleempje. De bijen van Wallace produceren niet genoeg honing en de uitvinder moet nog diezelfde dag tweehonderd liter honing afleveren. Uiteraard gaat Wallace op zoek naar een ingenieuze oplossing, die, zoals kijkers van de tv-serie wel zullen verwachten, niet helemaal het gewenste effect blijkt te hebben. Het is aan Wallace's hond Gromit om alles weer op zijn pootjes terecht te laten komen.

Wallace & Gromit's Grand Adventures is een point-and-click advontuur zoals we die inmiddels gewend zijn uit de stal van Telltale. Afwisselen neem je de rol van Wallace of Gromit op je. De puzzels zijn noch overdreven moeilijk noch te makkelijk en kunnen vaak worden opgelost door gebruik te maken van verschillende gevonden voorwerpen. Opvallend is het ontbreken van gespreksopties in de dialogen, wat gelukkig niet stoort omdat Wallace altijd precies zegt wat je van hem zou verwachten. De puzzels zijn alleen wel een stuk makkelijker dan die van Sam & Max, wat vooral komt doordat de oplossingen in Wallace & Gromit minder absurd zijn. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de oplossingen niet vindingrijk zijn, want hierin stelt de game niet teleur.

Een grote verandering ten opzichte van eerdere Telltale avonturen zit hem in de besturing. Omdat de game ook op de Xbox 360 zal verschijnen is Wallace & Gromit minder afhankelijk van de muis dan je misschien gewend bent. Hoewel acties nog steeds met de muis worden uitgevoerd, dien je Wallace of Gromit zelf met het toetsenbord te besturen. Door het relatief vaste camerastandpunt voelt dit soms wat onwennig, maar vanwege het lage speeltempo zal het nooit gaan ergeren.

De grootste kracht van de game is het gebruik van de licentie. Wallace & Gromit blijken zich prima te lenen voor een adventuregame en Telltale blijft erg trouw aan de licentie. De charme van de kleianimatie is uitstekend vertaald naar een game en alle animaties lijken rechtstreeks uit de tv-serie gekomen. Wallace loopt net dat beetje nichterig zoals hij dat in de filmpjes doet en de afkeurende blikken van Gromit zijn even grappig als altijd. En hoewel Wallace door een andere stemacteur wordt ingesproken, konden wij het verschil nauwelijks horen. Wallace & Gromit fans kunnen deze game dan ook met gerust hart beschouwen als een echt Wallace & Gromit avontuur.

Daarnaast blijkt de game zich uitstekend te lenen om alle knotsgekke uitvindingen van Wallace te demonstreren. Van de beroemde wekker van Wallace tot de grasmaaier, ze krijgen allemaal hun eigen podium en daarmee wordt de sterke visuele humor van de serie prima overgezet naar een game. De game is dan ook vooral een interactieve aflevering van Wallace & Gromit, die echte fans, zeker dankzij de lage prijs van ongeveer 25 euro voor vier afleveringen, eigenlijk niet mogen missen.